ChatGPT vs. Bing AI Chatbot: 10 fő különbség

Első pillantásra a ChatGPT és a Bing által az AI chatbot megvalósítása azonosnak tűnik. Miközben hasonló feladatokat látnak el, a nyelvi modelljeik közötti különbségtétel eltérő eredményeket hoz létre. Akkor is új válaszokat fog kiváltani, ha megismétli a felszólításokat.

Függetlenül attól, hogy melyik eszközt használja gyakrabban, jól tenné, ha ismerné annak egyedi tulajdonságait. Íme kilenc jelentős különbség a ChatGPT és a bot Bing verziója között.

1. Cél

Bár mind a ChatGPT, mind a Bing AI generatív előre betanított transzformátor (GPT) nyelvi modelleket használ, ezek különböző platformok. A ChatGPT egy többcélú chatbot. Átvizsgálja a hatalmas, de korlátozott erőforrásokat, amelyekből képezték. Ide tartoznak a tudományos folyóiratok, az üzleti webhelyek, a kiadványok és a Wikipédia.

Eközben a chatbot Bing verziója lényegében egy mesterséges intelligencia által működtetett keresőmotor. A platform kifinomultabb indexeléssel és szkenneléssel, valamint integrált mesterséges intelligencia chat funkcióval rendelkezik. Keresőként és chatbotként is működik.

Ezen árnyalatok ellenére a ChatGPT és a Bing hasonló funkciókat hajt végre. A megfelelő felszólításokkal többek között esszéket írhattak, általános ismeretekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolhattak, könyveket összefoglalhattak és érveket vizsgálhattak meg. Csak változatos válaszokra számíthat a képzett adatkészleteik alapján.

2. Társalgó nyelv

A ChatGPT és a Bing egyaránt a GPT-modellt használja. Ez a fejlett természetes nyelvi feldolgozó (NLP) rendszer emberszerű szöveggel válaszol a felszólításokra. Megválaszolja az utólagos kérdéseket, elemzi a problémákat, és megkérdőjelezi a nem tényszerű állításokat.

A ChatGPT és a Bing mesterséges intelligencia is képes beszélgetéseket folytatni. De ahogy felfedezi ezeket az eszközöket, észre fogja venni, hogy az utóbbi modellje valamivel kifinomultabb – válaszai természetesnek hangzanak.

Vegyük példaként a ChatGPT alábbi beszélgetését. Míg nyelvi modellje, a GPT-3.5 nyelvtanilag helyes és tényszerű kijelentéseket generál, merevnek és kínosnak hangzik.

  Az átirányítások leállítása a Chrome-ban

Másrészről, A Bing AI GPT-4-et használ, a ChatGPT nyelvi modelljének egy iterációja. Kimenete hétköznapi és eredeti hangzású.

3. Adatpontosság

A ChatGPT kifejezetten kizárja az adatok pontatlanságát. A platform időnként téves információkat állít elő, mivel korlátozott ismeretekkel rendelkezik a 2021 utáni eseményekről. Még a saját megjelenési dátumát sem ismeri.

Míg a Bing AI fejlett nyelvi modellje és integrált keresőmotorja megbízhatóbb, pontosabb adatokat szolgáltat. A ChatGPT-vel ellentétben a Microsoft nem tanította a Binget korlátozott adatkészletekre. Ehelyett keresőmotorját használja, hogy időszerű, releváns információkat szerezzen a világ eseményeiről és általános ismeretekkel kapcsolatos kérdésekről.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Bing mesterséges intelligencia forrásokra hivatkozik. Egyik platform sem garantálja a 100%-os pontosságot, de ha tudjuk, hogy mely erőforrásokat kell kétszer ellenőrizni, az egyszerűsíti a tények ellenőrzését.

4. Matematikai pontosság

A ChatGPT és a Bing AI értik a matematikát. A botok képesek egyenleteket elemezni, számításokat végezni az adatkészleteik alapján, és kimenetet generálni nyelvi modelljeiken keresztül.

Nem számíthat 100%-os pontosságra, de mind a Bing, mind a ChatGPT erős matematikai pontosságot és számolási képességet mutat. Érdemes megjegyezni, hogy a ChatGPT drasztikusan fejlődött az indulása óta – az első néhány hónapban gyakran hibázott szöveges problémákkal.

Az eltérések azonban csak akkor merülnek fel, ha a matematika bonyolultabb ágait kutatja, mint például a fejlett statisztika, a fizika és a valószínűségszámítás. Például a ChatGPT már képes az ehhez hasonló középszintű fizikakérdésekre.

A Bing AI ugyanarra a fizikai kérdésre válaszol helyesen.

5. Biztonsági intézkedések

A kiberbűnözők szinte azonnal elkezdték visszaélni a ChatGPT-t. Következésképpen néhányan a ChatGPT-t kiberbiztonsági fenyegetésnek tekintették, amely lehetővé teszi a szélhámosok számára, hogy spam e-maileket írjanak, rosszindulatú programokat fejlesszenek ki, és adathalász linkeket hozzanak létre.

Az OpenAI elismeri ezeket a problémákat. A cég nyilvánosságra hozza, hogy a ChatGPT elfogult vagy káros tartalmat hozhat létre, bár a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a biztonságon.

A Bing AI botja hasonló kiberbiztonsági kockázatokkal néz szembe. Szigorúbb korlátozások érvényesítésével küzd ellenük, csökkentve a platform jailbreak-re való hajlamát. A beszélgetéseket megszakítjuk, ha bármi szokatlant említ.

  A cat Command használata Linuxban (példákkal)

6. Hozzáférhetőség

Az egyik első panasz a ChatGPT-vel kapcsolatban a hozzáférhetőség hiánya volt – kezdetben csak webalkalmazással rendelkezett. Az OpenAI csak 2023 közepén adta ki a ChatGPT hivatalos iOS és mobil verzióját.

Alternatív megoldásként a Bing AI már az indulástól kezdve platformok közötti hozzáférést kínált. Chat funkciója elérhető a Bing webhely, egy Microsoft Edge böngészőbővítmény és a Bing mobilalkalmazása. Akár a Bing Chat szolgáltatást is használhatja a Skype-on, ha hozzáadja a névjegyeihez.

A Bing AI talán egyetlen korlátja az, hogy nem fut harmadik féltől származó böngészőkön, mint például a Mozilla Firefox, a Safari és a Google Chrome. Le kell töltenie a Microsoft Edge-t. Bár látszólag triviális, kényelmetlennek találhatja, ha nem az Edge az alapértelmezett böngésző.

7. Regisztrációs folyamat

A ChatGPT-re való regisztráció nagyon egyszerű. Csak hozzon létre egy OpenAI-fiókot, regisztráljon a ChatGPT-re, és várja meg a megerősítést. A legtöbb ember azonnali hozzáférést kap.

Éppen ellenkezőleg, az új Bing AI-re való regisztráció kezdetben tovább tartott. Az első felhasználók heteket töltöttek a várólistán, mielőtt megkapták a jóváhagyást, különösen az Egyesült Államokon kívüliek

Szerencsére a Microsoft azóta felemelte a várólistát. A felhasználók azonnali hozzáférést kapnak az e-mail fiók létrehozása és a Microsoft Edge letöltése után.

8. Funkcionalitás

A Bing mesterséges intelligencia-botja fejlettebb nyelvi modellel és szélesebb adatkészlettel rendelkezik, ami a ChatGPT-n keresztül fokozza a funkcionalitást. Még a keresőmotorját is használja, mielőtt válaszolna. Pontosabb, megbízhatóbb válaszokra és naprakész információkra számíthat.

Sajnos a Bing szigorú biztonsági intézkedései akadályozzák a sokoldalúságot. A beszélgetések automatikusan véget érnek, ha megsérti az irányelveket, ráadásul 15 üzenetenként új témát kell indítania.

Ha több irányítást szeretne, próbálja ki a ChatGPT-t. Korlátozott adatkészletekkel rendelkezik, és csak a GPT-3.5-ön fut, de a ChatGPT-n jobb eredményeket érhet el, ha kreatív promptokat készít. Előzetesen beállíthat egyéni utasításokat is.

  10 legjobb fejlesztői interjúplatform a legjobb távoli tehetségek megtalálásához [HackerRank Alternatives]

A ChatGPT automatikusan alkalmazza ezeket minden további beszélgetésre, hacsak másképp nem utasítja. Ez egy hasznos funkció, ha konkrét, személyre szabott kimenetre van szüksége.

Ahelyett, hogy a Bing AI és ChatGPT általános üzeneteit táplálná, készítsen egyedieket a nyelvi modelljeik alapján. Válaszaik minősége az Ön felszólításaitól függ. Célja az AI-eszköz adatkészleteinek maximalizálása az irányelvek megsértése nélkül.

9. Díjak

A ChatGPT egy ingyenes, robusztus többcélú chatbot. A felhasználók rengeteg feladatot hajthatnak végre a GPT-3.5 nyelvi modellel. De ha kifinomultabb AI-asszisztensre van szüksége, az OpenAI kínálja ChatGPT Plus havi 20 dollárért.

GPT-4-en fut, elsőbbségi hozzáférést biztosít, és gyorsabban válaszol. A ChatGPT Plus eleinte az Egyesült Államokbeli felhasználókra korlátozódott, de a fejlesztők 2023 februárjától megkezdték a tengerentúli hozzáférés biztosítását.

Bár megfizethető, az előfizetési díjak szükségtelen kiadások. Ahelyett, hogy évi 240 dollárt veszítene a ChatGPT Plus szolgáltatáson, először fedezze fel a Bing mesterséges intelligenciáját. Már fut GPT-4-en, és azóta is A Microsoft azt tervezi, hogy hirdetéseken keresztül bevételt szerez a Bing szolgáltatásbóla platform valószínűleg ingyenes marad.

10. Token limitek

Az AI által vezérelt chatbotok, mint például a ChatGPT, a kontextuális memórián keresztül tanulnak a felhasználói csevegésekből. Lehetővé teszi számukra, hogy hivatkozzanak a korábbi bemenetekre, így javítva a kimenet pontosságát és relevanciáját a beszélgetés során. A válaszok javulnak, ahogy Ön információkat szolgáltat.

De figyelembe véve a környezeti memória által használt számítási teljesítményt, a fejlesztők általában token-korlátokat állítanak fel a chatbotok által feldolgozott adatok mennyiségére. Az irreleváns információk törlődnek, ha a felhasználók elérik a token limitet.

Ezek a korlátozások platformonként eltérőek. A ChatGPT-nek magas a felső határa, amely körönként körülbelül 3000 szót tud feldolgozni, feltételezve, hogy mindegyik releváns és összefügg. Eközben a Bing AI-nak sokkal kisebb korlátja van. 30 körre korlátozza a felhasználókat, ezután új beszélgetést kell kezdenie, vagy meg kell ismételnie az egyéni utasításokat.

Használja a Bing mesterséges intelligenciáját vagy a ChatGPT-t?

Használja a fenti pontokat tájékozott értékelések készítéséhez, de vegye figyelembe, hogy egy kalappal változhatnak. Az AI technológiák folyamatosan fejlődnek. A ChatGPT és a Bing AI dinamikus funkciókat kínál, amelyek az NLP-technológiáik fejlődésével változnak. A technológia hirtelen fejlődésére számíthat.