Bluetooth 5.1: Újdonságok és miért számít?

A Bluetooth 5.1 új „iránykereső” funkciókat kínál, amelyek lehetővé teszik a Bluetooth-eszközök számára, hogy centiméterre pontosan meghatározzák a fizikai helyet, így segítve a beltéri helymeghatározást. Ez a legújabb verzió olyan funkciókat tartalmaz, amelyek megbízhatóbb Bluetooth-kapcsolatot is biztosítanak.

A Bluetooth-eszközök mostantól meghatározhatják az Ön tartózkodási helyét

A jelenlegi Bluetooth-proximity rendszerek a jelerősség alapján kitalálják, milyen messze van egy eszköz – például az okoshome vagy az okosóra. Lehet, hogy tudják, hogy néhány méterrel arrébb vagy, de nem tudják az irányt.

Ezt a Bluetooth 5.1 új iránykereső funkciója javítja, amelyet nemrég jelentett be Bluetooth Special Interest Group (SIG,) a Bluetooth-t felügyelő iparági csoport. A helymeghatározó rendszer mostantól képes meghatározni, hogy a Bluetooth-jel milyen irányból érkezik. A távolság és az irány kombinálásával a Bluetooth-eszközök immár centiméteres méretig képesek meghatározni az eszköz pontos helyét.

  Mit jelent az „IMY”, és hogyan kell használni?

A Bluetooth 5.1 két különböző módszert kínál az irány meghatározására: „Érkezési szög” (AoA) és „Indulási szög” (AoD). A két eszköz egyikének több antennával kell rendelkeznie, és az ezekből az antennákból kapott adatok felhasználhatók a Bluetooth-jel érkezési irányának azonosítására.

Ha okostelefont visz magával, és az rendelkezik Bluetooth 5.1-gyel, a helymeghatározó rendszernek jó ötlete lehet a pontos tartózkodási helyéről. Ez felhasználható a beltéri navigáció javítására, az elveszett kulcsok megtalálására, vagy a smarthome hardverének lehetővé tételére, hogy pontosabban meghatározza a tartózkodási helyét.

Gyorsabb kapcsolatindítás kevesebb energiával

Ahogy az a verziószámból várható volt, a Bluetooth 5.1 nem jelent nagy ugrást sok változtatással, ahogy a Bluetooth 5.0 volt. Egyéb változtatásai meglehetősen csekélyek, de még mindig hasznosak.

A Bluetooth Low Energy eszközök az úgynevezett „általános tulajdonságprofilt” vagy GATT-t használják. Amikor egy klienseszköz csatlakozik, „szolgáltatásfelderítést” hajt végre, hogy megnézze, mit támogat a kiszolgálóeszköz. Ez időt és energiát igényel. A Bluetooth 5.1 agresszívebb gyorsítótárazást hajt végre, és az ügyfelek kihagyhatják a szolgáltatásfelderítési szakaszt, ha semmi sem változott. Ezek a „GATT gyorsítótárazási fejlesztések” azt jelentik, hogy a kapcsolat gyorsabban megy végbe, és kevesebb energiát költenek el.

  Kommunikáljon hallássérült személyekkel az ASL használata nélkül az iPhone-on

Kapcsolat hirdetési fejlesztések

A Bluetooth 5.1 számos fejlesztést tartalmaz a reklámozás terén. A „reklám” szó itt arra utal, hogy egy Bluetooth-eszköz hogyan sugározza, hogy elérhető-e a csatlakozáshoz, hirdetve az elérhetőségét más közeli Bluetooth-eszközök számára. Ez javítja a kapcsolatok működését.

Az egyik új funkció a „véletlenszerű hirdetési csatornák indexelése”. A Bluetooth 5.0-hoz az eszközöknek szigorú sorrendben kell végigmenniük a 37-es, 38-as és 39-es csatornán. Mostantól az eszközök véletlenszerűen választhatnak csatornákat. Ez csökkenti annak esélyét, hogy két Bluetooth-eszköz zavarja egymást, és ugyanazokon a csatornákon „beszélgessen” egymással, amikor a csatlakozási készséget hirdetik, és ez hasznos lesz olyan helyeken, ahol sok Bluetooth-eszköz van.

A Bluetooth 5.0 lehetővé tette az eszközök számára, hogy szinkronizálják a kapcsolatkeresést egy másik eszköz „hirdetési” ütemezésével. Például, ha Bluetooth-on keresztül csatlakoztatja okostelefonját egy TV-hez, a tévé a SyncInfo nevű adatmezővel pontosan meg tudja mondani a telefonnak, hogy mikor fog hirdetni. A telefonnak nem kell folyamatosan a tévét keresnie, de pontosan tudja, hogy a tévé mikor hirdeti magát. Ez energiát takarít meg, és potenciálisan segíthet, ha az eszközöknek pontos időben kell adatcserét folytatniuk.

  Mi az a Back Button Focus?

Ez az „időszakos hirdetésszinkronizálás” azonban némi energiát fogyaszt, és az alacsony fogyasztású eszközök nem akarják erre pazarolni az energiájukat. Az „időszakos hirdetésszinkronizálással” a csatlakoztatott eszközök átvihetik ezeket az adatokat egymásnak – például az okostelefon közvetlenül továbbíthatja a tévé hirdetési ütemtervével kapcsolatos információkat az okosórára, ahelyett, hogy kényszerítené az okosórát, hogy közölje ezeket az információkat a TV-vel. Ez energiát takaríthat meg az alacsony fogyasztású eszközökön, így az akkumulátorok hosszú ideig használhatók.

A funkciók pontos működésével kapcsolatos további technikai részletek a hivatalos oldalon találhatók A Bluetooth mag specifikációinak áttekintése dokumentum. A dokumentum néhány kisebb változtatást is felsorol, amelyeket itt nem említettünk.