Bluetooth 5.1: Újdonságok és miért számít?

A Bluetooth 5.1 új „iránykereső” funkciókat kínál, amelyek lehetővé teszik a Bluetooth-eszközök számára, hogy centiméterre pontosan meghatározzák a fizikai helyet, így segítve a beltéri helymeghatározást. Ez a legújabb verzió olyan funkciókat tartalmaz, amelyek megbízhatóbb Bluetooth-kapcsolatot is biztosítanak.

A Bluetooth-eszközök mostantól meghatározhatják az Ön tartózkodási helyét

A jelenlegi Bluetooth-proximity rendszerek a jelerősség alapján kitalálják, milyen messze van egy eszköz – például az okoshome vagy az okosóra. Lehet, hogy tudják, hogy néhány méterrel arrébb vagy, de nem tudják az irányt.

Ezt a Bluetooth 5.1 új iránykereső funkciója javítja, amelyet nemrég jelentett be Bluetooth Special Interest Group (SIG,) a Bluetooth-t felügyelő iparági csoport. A helymeghatározó rendszer mostantól képes meghatározni, hogy a Bluetooth-jel milyen irányból érkezik. A távolság és az irány kombinálásával a Bluetooth-eszközök immár centiméteres méretig képesek meghatározni az eszköz pontos helyét.

A Bluetooth 5.1 két különböző módszert kínál az irány meghatározására: „Érkezési szög” (AoA) és „Indulási szög” (AoD). A két eszköz egyikének több antennával kell rendelkeznie, és az ezekből az antennákból kapott adatok felhasználhatók a Bluetooth-jel érkezési irányának azonosítására.

Ha okostelefont visz magával, és az rendelkezik Bluetooth 5.1-gyel, a helymeghatározó rendszernek jó ötlete lehet a pontos tartózkodási helyéről. Ez felhasználható a beltéri navigáció javítására, az elveszett kulcsok megtalálására, vagy a smarthome hardverének lehetővé tételére, hogy pontosabban meghatározza a tartózkodási helyét.

Gyorsabb kapcsolatindítás kevesebb energiával

Ahogy az a verziószámból várható volt, a Bluetooth 5.1 nem jelent nagy ugrást sok változtatással, ahogy a Bluetooth 5.0 volt. Egyéb változtatásai meglehetősen csekélyek, de még mindig hasznosak.

A Bluetooth Low Energy eszközök az úgynevezett „általános tulajdonságprofilt” vagy GATT-t használják. Amikor egy klienseszköz csatlakozik, „szolgáltatásfelderítést” hajt végre, hogy megnézze, mit támogat a kiszolgálóeszköz. Ez időt és energiát igényel. A Bluetooth 5.1 agresszívebb gyorsítótárazást hajt végre, és az ügyfelek kihagyhatják a szolgáltatásfelderítési szakaszt, ha semmi sem változott. Ezek a „GATT gyorsítótárazási fejlesztések” azt jelentik, hogy a kapcsolat gyorsabban megy végbe, és kevesebb energiát költenek el.

Kapcsolat hirdetési fejlesztések

A Bluetooth 5.1 számos fejlesztést tartalmaz a reklámozás terén. A „reklám” szó itt arra utal, hogy egy Bluetooth-eszköz hogyan sugározza, hogy elérhető-e a csatlakozáshoz, hirdetve az elérhetőségét más közeli Bluetooth-eszközök számára. Ez javítja a kapcsolatok működését.

Az egyik új funkció a „véletlenszerű hirdetési csatornák indexelése”. A Bluetooth 5.0-hoz az eszközöknek szigorú sorrendben kell végigmenniük a 37-es, 38-as és 39-es csatornán. Mostantól az eszközök véletlenszerűen választhatnak csatornákat. Ez csökkenti annak esélyét, hogy két Bluetooth-eszköz zavarja egymást, és ugyanazokon a csatornákon „beszélgessen” egymással, amikor a csatlakozási készséget hirdetik, és ez hasznos lesz olyan helyeken, ahol sok Bluetooth-eszköz van.

A Bluetooth 5.0 lehetővé tette az eszközök számára, hogy szinkronizálják a kapcsolatkeresést egy másik eszköz „hirdetési” ütemezésével. Például, ha Bluetooth-on keresztül csatlakoztatja okostelefonját egy TV-hez, a tévé a SyncInfo nevű adatmezővel pontosan meg tudja mondani a telefonnak, hogy mikor fog hirdetni. A telefonnak nem kell folyamatosan a tévét keresnie, de pontosan tudja, hogy a tévé mikor hirdeti magát. Ez energiát takarít meg, és potenciálisan segíthet, ha az eszközöknek pontos időben kell adatcserét folytatniuk.

Ez az „időszakos hirdetésszinkronizálás” azonban némi energiát fogyaszt, és az alacsony fogyasztású eszközök nem akarják erre pazarolni az energiájukat. Az „időszakos hirdetésszinkronizálással” a csatlakoztatott eszközök átvihetik ezeket az adatokat egymásnak – például az okostelefon közvetlenül továbbíthatja a tévé hirdetési ütemtervével kapcsolatos információkat az okosórára, ahelyett, hogy kényszerítené az okosórát, hogy közölje ezeket az információkat a TV-vel. Ez energiát takaríthat meg az alacsony fogyasztású eszközökön, így az akkumulátorok hosszú ideig használhatók.

A funkciók pontos működésével kapcsolatos további technikai részletek a hivatalos oldalon találhatók A Bluetooth mag specifikációinak áttekintése dokumentum. A dokumentum néhány kisebb változtatást is felsorol, amelyeket itt nem említettünk.