Blockchain az ellátási láncban a beszerzés és elosztás ésszerűsítése érdekében

A blokklánc alkalmazása az ellátási láncban hatékonyan vezeti be a minőség, az árak, a hely, a dátumok, a tanúsítás és más releváns összetevők rögzítését, amelyek szükségesek a hatékony ellátási lánc kezeléséhez.

Az ellátási lánc menedzsment (SCM) a vállalatok mentőöve, mivel mindent magában foglal a tervezéstől, ellenőrzéstől, végrehajtástól és annak irányításától, hogy az erőforrások hogyan áramlanak be a szervezetbe és onnan kifelé.

Forrás: Mdpi.com

Mivel az SCM a vállalat pénzügyi tőkéjét és adatait is magában foglalja, hatékony erőforrás-gazdálkodást igényel a nyersanyagok beszerzésében, a termelésben, a tárolásban és más kapcsolódó logisztikai komponensekben.

Ez az összetett készletkezelési folyamat magában foglalja a leltározást, a hibás termékek visszaküldését és a megrendeléssel kapcsolatos egyéb kérdéseket.

Míg az új technológia folyamatosan átalakítja a napi üzleti folyamatokat az SCM-ben, a pontos szállítás és a valós idejű nyomon követési rendszerek iránti igény az ellátási lánc menedzsmentjét a folyamatos technológiai innovációk területévé teszi.

A mobil, vezeték nélküli és kézi eszközöket érintő, folyamatosan változó műszaki szempontok vezető szerepet töltenek be a szállítási és logisztikai szektorban, de a bevált gyakorlatokkal és új képességekkel lépést tartani egy véget nem érő folyamat, amely megterhelő feladattá válik a már befektetett szervezetek számára. régebbi technológiák.

Az átállások időt és pénzt emészthetnek fel, de a feltörekvő technológiák kihasználása továbbra is a legnagyobb titka annak, hogy talpon maradjunk egy ilyen versenyképes szektorban.

A dinamikus SCM-rendszernek értéket kell generálnia a szervezet számára. Míg a meglévő speciális szoftverek garantálják a működő ellátási láncot, a blokklánc technológia az új gyerek a blokkon, amely magában foglalja a hatékony, zökkenőmentes, valós idejű kommunikációt és együttműködést valamennyi fél között a legköltséghatékonyabb módon.

Ez a cikk azt vizsgálja, hogy a blokklánc gyors fejlődése hogyan vezethet az ellátási lánc rendszerek azonnali fejlesztéséhez.

Mi az a Blockchain technológia?

Elosztott főkönyvi technológiaként (DLT) is ismert, a blokklánc egy decentralizált, elosztott főkönyvre utal. Ez a főkönyv a tranzakciókat blokkok sorozatában tartja nyilván.

A rekordokat több gépen, úgynevezett csomópontokon, különböző földrajzi helyeken elosztott másolatokban tárolják.

A blokklánc főkönyv decentralizált, ami azt jelenti, hogy nem egyetlen központi hatóságtól függ az integritásának védelme. A blokkláncon belüli összes főkönyvi másolat az „igazság” minden, a hálózatban végrehajtott tranzakcióra vonatkozóan.

Egy tranzakció vagy bejegyzés hamisítására irányuló bármilyen kísérlethez az összes másolat egyidejű manipulálása szükséges.

Mivel az összes csomópont kapcsolódik a blokklánc-hálózathoz, a főkönyv összes verziója módosul, amikor új tranzakció történik a hálózat egyik csomópontjában.

A blokklánc hálózatok általában hasznos méretűek, ami szinte lehetetlenné teszi a manipuláció lehetőségét. A blokklánc néhány fontos jellemzője, amelyek jól illeszkednek az ellátási lánc kezeléséhez, a következők:

Konszenzus: Az ellátási lánc minden résztvevője hitelesnek fogad el minden olyan tranzakciót, amely a blokklánc-ellátáson belül történik, legyen szó tárolásról, szállításról, raktározásról vagy elosztásról.

Származási hely: A lánc entitásai tudni fogják, honnan származik minden eszköz, beleértve azt is, hogy ki és mikor kezelte azt korábban. Ezek az eszközök a szerzői jogoktól a gépekig, ékszerekig, búzáig, vasércig stb. lehetnek.

Változatlanság: A blokklánc elosztott főkönyvében lévő bejegyzéseket nem lehet kihasználni. Következésképpen senki sem hamisíthatja meg az ellátási lánc leltári adatait, a fizetési tranzakciókat, a forgalmazási dátumokat és időpontokat, a raktározási feltételeket stb.

Véglegesség: A megosztott főkönyv minden példánya a bejegyzések és tranzakciók ugyanazt a verzióját tartalmazza: ez a véglegesség, amely jól működik a kriptovaluta hálózatoknál, a blokklánc-ellátólánc hálózatokkal is működik.

  A nem működő USB-port diagnosztizálása és javítása

Az ellátási lánc kezelésének megértése

Az ellátási lánc menedzsmentje az áruk és szolgáltatások teljes áramlásának kezelésében részt vevő folyamatokra vonatkozik, a nyers komponensektől egészen a fogyasztóhoz eljuttatott végtermékig.

A vállalatok beszállítói hálózattal rendelkeznek, akik láncszemként működnek abban a láncban, amely a termékeket a nyersanyagot szállítóktól a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban állókhoz továbbítja. A folyamat a következőket tartalmazza:

Tervezés: Az ellátási lánc hatékonyságának mérésére használt mérőszámok meghatározásán kívül magában foglalja a vállalat termékei vagy szolgáltatásai iránti kereslet kielégítéséhez szükséges összes erőforrás tervezését és kezelését.

Sourcing: Szállítók kiválasztása és folyamatok kialakítása a kapcsolatok nyomon követésére és menedzselésére. Ide tartozik a rendelés, az átvétel, a készletkezelés és a kifizetések engedélyezése.

Gyártás: Nyersanyagok kiszállítása, tényleges termék gyártása, minőségellenőrzés, szállítási csomagolás és szállítás ütemezése.

Szállítás és logisztika: Vevői rendelések koordinálása, szállítások ütemezése, rakományok feladása, vevők számlázása és fizetések fogadása.

Visszaküldés: A folyamat hibás, nem kívánt vagy túlzott mennyiségben előforduló termékek visszaküldésével jár.

A hagyományos ellátási láncokat érintő problémák

A normál SCM-folyamatokat érintő elsődleges kihívások közé tartozik: a hagyományos ellátási láncok nem elég agilisak, mivel nem látják előre a piac gyors változásait, így költségesek, adatigényesek és nem hatékonyak.

A legtöbb esetben túlzott papírmunka és egymásnak ellentmondó nyilvántartások jellemzik őket, ami a kézi egyeztetési folyamatok miatti késéseket okozza.

#1. Hatalmas növekedés az e-kereskedelemben

A fogyasztók minden eddiginél többet vásárolnak árukat és szolgáltatásokat online, mert rugalmasnak, kényelmesnek és költséghatékonynak találják azokat. Az online termékek iránti megnövekedett kereslet hasonló választ igényel a teljesítéshez és a szállításhoz.

Ennek eredményeként a legtöbb gyártó és szállító fogyatékos, mivel nem tudnak lépést tartani az igényekkel, ami szűk keresztmetszeteket, például rekordhátralékot okoz az ellátási lánc minden szakaszában.

#2. Központi leltár

A hagyományos ellátási láncok a régi internetes szerverekhez hasonló központosított készletektől függenek, amelyek könnyen elveszítenék az adatokat minden alkalommal, amikor a szerver leáll.

Az ilyen készletekkel kapcsolatos legnagyobb kihívás az, hogy könnyen manipulálhatók, ami csalás kockázatához vezet az ellátási lánc bármely pontján.

#3. Korlátozott vagy elégtelen láthatóság

A B2B és B2C cégek gyakran több platformra és partnerre támaszkodnak, hogy segítsenek nekik a megrendelések elérésében, teljesítésében, szállításában és kézbesítésében. Ez általában a gyártási, kereskedelmi, kiskereskedelmi partnerekkel, valamint számos árufuvarozóval és csomagszállítóval való együttműködést jelenti.

Ha ehhez hozzáad egy vállalati erőforrás-tervező rendszert, akkor olyan helyzet áll elő, amikor több forrásból származó adatokkal kell foglalkozniuk. Az eredmény az, hogy a vevői igények alapján nem tud azonnali döntéseket hozni a különböző készletszinteken.

#4. Darabos logisztika

Attól függően, hogy több külső logisztikai szolgáltató tölti be a különböző szerepköröket, az gyakran szétszakadt ellátási lánchoz vezet, amely több betekintést igényel az esetlegesen felmerülő konkrét igények kielégítésére.

A különálló elemek, például a raktárkezelés, a rendeléskezelési rendszerek vagy a kiskereskedelmi partnerek összekapcsolása megnehezíti a többi fél számára, hogy tudják, mi történik máshol.

Hogyan kínál megoldást a Blockchain az ellátási láncban az SCM-re

A blokklánc technológia hatékonyságot és átláthatóságot kínál, amely két összetevő szükséges az ellátási lánc menedzsmentjének integritásához és megbízhatóságához.

A blokklánc hatékonyabbá teszi az ellátási láncokat azáltal, hogy lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kivonják a harmadik feleket a tranzakciók lebonyolításából és az intelligens szerződések segítségével, hogy közvetlenül foglalkozzanak egymással.

A technológia elősegíti a logisztikai és pénzügyi szolgáltatások fokozott integrációját, ami az érintett felek közötti nagyobb adatkapcsolathoz vezet.

A vállalatok rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkéket építhetnek be blokklánccal, hogy segítsenek az elemek automatikus nyomon követésében.

Az integrált fizetési megoldások alkalmazása jelentősen csökkenti a rendelés leadása és a fizetés feldolgozása közötti időt, garantálva az elkészült termékek megfelelő és időben történő mozgását. Az eredmény jobb megfelelés, alacsonyabb bírságok és jogi költségek, valamint a csalások és hamisítások kiküszöbölése.

A blokklánc előnyei az ellátási láncban

A blokklánc technológia a legtöbb iparágban bomlasztóvá vált, mivel potenciálisan hatékony, biztonságos és egyszerűsített folyamatokat tesz lehetővé. Hozzájárulhat az ellátási lánc kezeléséhez, ahol a forrástól a végfelhasználóig tartó egységeknek több partneren kell áthaladniuk.

A Blockchain az ellátási láncon belül minden érintett féltől gyűjti és biztonságossá teszi az adatokat, lehetővé téve a partnerek számára, hogy megosszák és szinkronizálják a fontos információkat, hogy a termékeket maximális kapacitással lehessen szállítani.

  Mi a hálózati híd és hogyan készítsünk egyet

Azáltal, hogy az összes információ elérésének és megosztásának egyetlen pontjává válik, a blokklánc olyan módon racionalizálja a kommunikációs folyamatokat, ahogyan azt az ellátási láncban és a beszerzési iparágakban nem tapasztalták.

Az alábbiakban felsoroljuk a blokklánc előnyeit az ellátási láncban:

#1. Fokozott biztonság

A blokklánc technológia bezárja a kiskapukat, és kizárja annak lehetőségét, hogy az ellátási lánc bármely szereplője megkerülje a lefektetett előírásokat.

Néhány kézzelfogható példa az adatok manipulálásának képtelensége, például szellemtermékek vagy alkalmazottak létrehozása. A blokklánc lehetővé tette ezt egy átlátható ellenőrzési nyomvonal létrehozásával, amely minden résztvevő számára nyitva áll minden olyan művelethez, amelyet nem lehet manipulálni.

A blokklánc-technológiát alátámasztó biztonság lehetetlenné teszi, hogy bárki bejegyzést hamisítson, mivel a hackernek egyszerre több száz, ha nem több ezer másolatot kell módosítania, ami gyakorlatilag lehetetlen művelet.

#2. Fenntarthatóság

A Blockchain növeli a fenntarthatóságot azáltal, hogy segíti az ellátási lánc vezetőit az etikátlan vagy illegális gyakorlatok bármilyen formájának megszüntetésében.

Az elosztott főkönyv páratlan nyomon követhetőséget tesz lehetővé, ami segít csökkenteni a láncon belüli bármilyen típusú parancsikont, nem megfelelő gyakorlatot és törvénytelenséget.

#3. Tárgyilagosság

A blokklánc használata biztosítja, hogy a menedzserek objektív és ellenőrizhető adatok felhasználásával hozzák meg döntéseiket, ezáltal csökkentve annak az esélyét, hogy a profit maximalizálása érdekében bármiféle hátsó vagy meg nem erősített információkon alapuló inputra kerüljön sor.

#4. Pontosság

Az ellátási lánc blokkláncán belül minden adat valós időben kerül továbbításra a résztvevők között, ami azt jelenti, hogy a hálózaton belül mindenki egyszerre hozzáfér az aktuális információkhoz.

Ez növeli a pontosság lehetőségét, mivel egyik félnek sem kell e-mailt küldenie a másiknak, hogy rákérdezzen egy cikknek az ellátási láncon belüli helyzetére. Az adatok megadása után minden érintett megbízik benne, mivel titkosítva lesznek, ezért nem módosíthatók.

#5. Hatékonyság

A blokkláncon belüli rekordok megváltoztathatatlansága azt jelenti, hogy rekordjaink megbízhatóak. A gyártástól, raktározástól, szállítástól, elosztástól és kiskereskedelemtől kezdve minden folyamat integrálható a blokkláncba, hogy állandó megosztható rekordot hozzon létre minden tranzakcióhoz, amely közöttük történik.

Következésképpen az adatok az ellátási lánc minden szereplője számára hozzáférhetők, és csökkenti az idegtépő papírmunka szükségességét, jelentősen javítva a hatékonyságot az egész hálózaton.

#6. Átláthatóság és nyomon követhetőség

A blokklánc digitálisan nyomon követhető nyilvántartása révén növeli az ellátási láncon belüli összes eljárás nyomon követhetőségét és átláthatóságát. Könnyebbé válik bármely termék nyomon követése, mivel az áthalad az ellátási láncon, mivel bármely résztvevő pontosan meghatározhatja, hol történik az incidens az út során.

A nyomon követhetőség és a nyomon követhetőség különösen fontosak a gyógyszerbiztonsági vagy élelmiszer-biztonsági incidenseknél, és a blokklánc megakadályozhatja, hogy ezek megtörténjenek.

Ez a feltörekvő technológia elősegíti a termékek biztonságát és fenntarthatóságát, mivel a lánc első lépésétől a késztermékig vizsgálhatóak.

#7. Fogyasztói bizalom

Mivel a blokklánc lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a nyersanyagtól a végtermékig mindent ellenőrizzenek, biztosak lehetnek abban, hogy termékeik nem sértenek semmilyen irányelvet, vagy nem manipulálják őket az út során, így biztosítva, hogy a vállalkozás védve legyen a hírnevének károsodásától.

Ez magában foglalhatja a politikai megfelelést is, mivel számos regionális politikai testület, például az Európai Bizottság, már megkezdi a területi szintű blokklánc-megfelelőség létrehozását és fejlesztését, hogy meghatározza, hogyan zajlik az üzlet a területükön.

#8. Pénzügyi biztonság

A blokklánc felgyorsíthatja az eljárásokat, így minden fél nagyobb ellenőrzést gyakorolhat, így az ellátási lánc dinamikusabb és robusztusabb. Minden résztvevő figyelemmel kísérheti a blokkláncon belül végrehajtott minden fizetést.

Ennek eredményeként a szállító támogatást érez a vásárlási folyamat során, és a szükségesnél tovább kell várnia a fizetés megszerzésére.

Néhány kihívás a Blockchain számára az ellátási láncban

Csak azért, mert jó technológia áll rendelkezésre, még nem jelenti azt, hogy már mindenki használja. Néhány kihívás, amellyel a blokklánc bevezetése az ellátási láncban szembesül, a következők:

Az egységesség hiánya: Míg néhány résztvevő átvehette volna az olyan technológiákat, mint az RFID chipek, az ellátási lánc többi szereplője továbbra is papíralapú nyilvántartást használ a legintegráltabb pontokon, ami azt jelenti, hogy a teljes átvételen még javítani kell.

Tudatlanság: Sok létező vezető az SCM-ben még nem érti a blokkláncot. Mások még mindig azt hiszik, hogy ez csak egy hóbort, és továbbra is várják, hogy elmúljon, még akkor is, amikor mások továbbra is készpénzt hajtanak végre a „hype”-on.

  Hogyan kell játszani a Trine 2-vel Linuxon

Lehetőségi költség: Bármennyire több érdeklődő is lehet, néhányan vonakodnak befektetni idejüket és pénzüket egy még fejlődő technológiába. Az ilyenek úgy gondolják, hogy egy születőben lévő technológiába való befektetés túl kockázatos – legalábbis addig, amíg el nem nyeri az általános elfogadást.

Jogi akadályok: Még mindig vannak gyakorlati és jogi kihívások, amelyekkel a blokklánc számos joghatóságban szembesül. Ennek megfelelően az érdeklődő vállalatoknak szakértőket kell felvenniük, hogy jogi osztályaikat felvilágosítsák a blokkláncról és annak üzletmenetéről.

Várakozó játék: A legtöbb ember számára ez egy kivárás játék a szoftverrel és szabványaival kapcsolatban, amíg meg nem győződnek.

A blokklánc megvalósítása az ellátási láncban

Hacsak nem egy kisvállalkozást vezetsz egyszerű logisztikával, akkor szükség lehet blokkláncra az SCM-ben. Ha ez a helyzet, használhatja egyszerű eljárásunkat a megvalósításhoz.

1. lépés: A használati eset meghatározása

Döntse el, milyen célokat kíván elérni a blokklánc használatával, és írja le, hogy a meglévő SCM-folyamatai közül melyeket kell javítani a blokklánc segítségével.

2. lépés: Építészeti fejlesztés

Ezután meg kell határoznia a megvalósítani kívánt blokklánc jellemzőit, hogy elérje céljait. Ez magában foglalja az adatvédelmet, a konszenzus mechanizmusát, a hitelesítési módszereket, az adatbeviteleket/kimeneteket és a fejlesztendő DApp-ket.

3. lépés: Az alkalmazás létrehozása

A következő lépés egy fejlesztő bevonása és a blokklánc megvalósítása. Fontolja meg egy fejlesztő cég bérbeadását, hogy segítsen létrehozni és integrálni a technológiát az értékesítési lánc menedzsment rendszerébe.

4. lépés: Telepítés

Miután a fejlesztőcsapat befejezte a projektet, le kell futtatnia egy kísérleti projektet, hogy érezze, hogyan működik, és mit kell javítani a teljes megvalósítás előtt.

Azok az iparágak, ahol a Blockchain az ellátási láncban megoldást jelent

A Walmart Food Traceability Initiative a legjobb példa a blokklánc megvalósítására. Az óriás szupermarket az IBM blokklánc-megoldásai segítségével nyomon követheti és nyomon követheti a termékeket a teljes ellátási láncban a farmtól a szupermarket polcáig.

A Walmart SCM blokklánca lefedi az ellátási lánc összes monetáris, árucikk-, dokumentum-, egyéni és információs vonatkozását.

Amellett, hogy csökkenti az összes termék eredetének nyomon követéséhez szükséges időt, csökkentette a logisztikai rémálmokat és a költségeket, miközben növelte az ügyfelek bizalmát.

Más iparágak, amelyek hasznot húzhatnak a blokkláncból az ellátási lánc megvalósításában, többek között az ékszergyártás, a gyógyszeripar és a gyártás.

A blokklánc jövője az ellátási láncban

Ahogy a világ változik, és az iparágak továbbra is villámgyorsan növekszenek, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az ellátási láncokat működtető vállalatoknak kellően agilissá kell válniuk ahhoz, hogy proaktívan átalakítsák gondolkodásukat és piacukat.

A Blockchain azon képessége, hogy forradalmasítsa az ellátási láncokat azáltal, hogy jobb információáramlást vezet be, és csökkenti a pazarlást, a csalást és a rossz gazdálkodást, a jövőben kulcsfontosságú fogaskerék lesz.

Azoknak a gyártóknak, akiknek az ellátási lánca lassulással vagy a logisztika miatt megemelkedett fogyasztókkal szembesül, a blokklánc kész megoldást kínál.

Mivel az ellátási láncok jelentősen befolyásolhatják azt, hogy kinek a termékei jutnak el biztonságosabban, gyorsabban és megfizethetőbben a fogyasztókhoz, az ellátási láncban a blokklánc vezető szerepet fog játszani a fogyasztási cikkekkel és más ipari anyagokkal foglalkozó üzleti életben.

Végső szó

Az ellátási lánc iparága a legnagyobb kihívást jelentő kérdéssel néz szembe, hogy elfogadja-e a blokklánc technológiát. A technológia számos előnnyel jár, amelyek segíthetnek a vállalkozásoknak megbirkózni a meglévő SCM-kihívásaikkal.

Minél több cég alkalmazza azonban a blokkláncot, annál pontosabb lesz az út mindenki számára, aki a kerítésen ül. Minden vállalatnak mérlegelnie kell, hogy vannak-e olyan folyamatai, amelyeket a technológia jelentősen befolyásolhat, és van-e tényleges igény a megvalósításra.

Ezután megtekintheti a jó forrásokat a blokklánc elsajátításához és a tanúsítvány megszerzéséhez.