Bitcoin Bányászat Dummies számára: Az alapok megértése

Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb őrület volt a Bitcoin iránt. Az emberek meg akarják tanulni ezt a kriptovalutát, a bitcoin bányászatot és az azt támogató mechanizmusokat, hogy fűtsék az elméjüket, profitot szerezzenek vagy kísérletezzenek ezzel a feltörekvő technológiával.

A Bitcoin gyors, pontos és olcsó pénzátutalást tesz lehetővé szerte a világon. Forradalmasította a kereskedelem és a pénz modern fogalmát.

A Bitcoin azonban sokak számára továbbra is rejtély. Az emberek össze vannak zavarodva ezzel, a használatával és a beszerzésével kapcsolatban. És az egyik legnagyobb kérdés a bitcoin bányászattal kapcsolatos.

Szóval, fejtsük meg a rejtélyt!

Először azonban hadd állítsam fel a terepet néhány kulcsfogalom meghatározásával.

Mi a Bitcoin és a Blockchain?

A Bitcoin (BTC) az első és legjelentősebb digitális valuta vagy kriptovaluta. A felhasználók között közvetlenül egy peer-to-peer (P2P) hálózaton küldik és fogadják, közvetítők, központi bank vagy irányító testület nélkül.

Ezt a kriptovalutát Satoshi Nakamoto (egy ismeretlen személy vagy egyének csoportja) találta fel 2008-ban. Megvalósítását 2009-ben adták ki nyílt forráskódú szoftverként, és ekkor találta meg első használatát. A Bitcoin-tranzakciókat a hálózati csomópontok kriptográfia segítségével ellenőrzik, és egy elosztott nyilvános főkönyvben rögzítik, amelyet blokkláncnak is neveznek.

A Bitcoin blokklánc technológiára épül. Ez a változhatatlan és megosztott főkönyv a tranzakciókat és a rekordokat időrendi sorrendben tárolja a számítógépek kiterjedt hálózatán, amelyek a világ különböző pontjain találhatók. Ez egy speciális típusú adatbázis, amely az elosztott főkönyvi technológiát használja, amely biztosítja, hogy a rekordokat ne lehessen manipulálni, nagyobb átláthatóságot biztosít a tranzakciók számára, és biztonságos a legújabb kriptográfiai technikák, például az SHA-256 használatával.

A Bitcoin hálózaton bárki küldhet vagy fogadhat bitcoinokat, bárhol is van. Mindössze annyit kell tennie, hogy hozzon létre egy fiókot a hálózaton, és szerezzen néhány BTC-t bitcoin bányászattal vagy online vásárlással. Használhatja a bitcoinokat online vásárláshoz vagy befektetésként.

Miben különböznek a Bitcoinok a hagyományos valutáktól?

A hagyományos valuták és a bitcoinok egyaránt értéket képviselnek, de különböznek egymástól.

Kibocsátás: A hagyományos vagy fiat valutákat a kormány bocsátja ki és szabályozza. Ez lehet kézzelfogható érmék és bankjegyek formájában, amelyeket magával vihet vagy bankjában tárolhat, vagy nem kézzelfogható digitális fizetés esetén.

A hagyományos valutákkal ellentétben a bitcoinokat egyetlen központi hatóság sem bocsátja ki. Ezek nem kézzelfogható vagy virtuális pénznemek, amelyek csak digitális formában működnek.

Irányítás: A kormányzati szervek szabályozzák a valuták előállítását, azok áramlását, és üldözik a hamis pénzhasználatot, az egyéb kapcsolódó feladatokon kívül.

Ennek eredményeként az emberek jobban bíznak a nyomtatott pénzben. Például a Federal Reserve (az Egyesült Államok központosított bankja) támogatja az amerikai dollárt, a Bank of England pedig az angol fontot szabályozza.

Másrészt a bitcoinok nem tartalmaznak központi hatóságot, amely szabályozná a bitcoinok létrehozását, áramlását vagy kezelését. Világszerte számítógépek ezrei, úgynevezett csomópontok támogatják ezeket a bitcoinokat. A csomópontok segítenek a tranzakciók érvényesítésében, és a korábbi tranzakciók adatait nyilvános főkönyvben tárolják, amelyhez bárki hozzáférhet.

Ellátási korlát: A Fiat valuták korlátlan kínálattal rendelkeznek, miközben csak 21 millió bitcoint lehet létrehozni.

Tranzakciós díjak: Mivel a fizetési vállalatok fiat valutákat dolgoznak fel, tranzakcióik jelentős költségekkel járnak, nemzetközi pénzátutalások esetén még magasabbak is. A bitcoinok esetében a tranzakciók csekély vagy semmilyen díjjal nem járnak, mivel nincsenek közvetítők.

Biztonság: A Fiat valuták ingadozó kormányzati politikák és szabályozások hatálya alá tartoznak, ami bizonytalanságokhoz vezet. De a Bitcoin olyan fogalmakat használ a biztonság érdekében, mint a kriptográfia, a decentralizáció, a konszenzus, a munka igazolása stb., és nem tartja be ezeket az irányelveket.

Tranzakció visszavonása: Törölheti, visszavonhatja vagy visszaterhelheti a fiat pénzt. Ez bitcoinokkal nem lehetséges. Ha egy tranzakció megtörtént, azt nem lehet módosítani.

  Feliratok engedélyezése és testreszabása a Disney+-on

Sebesség: A banki tranzakciók napokba és órákba telnek, mire megtörténik az ellenőrzés, és végül a címzett bankszámláján tükröződik. A Bitcoin-tranzakciók azonban a hálózat sebességétől függően azonnaliak.

Sok jó pontot lát a Bitcoinban, de hogyan szerezheti meg?

Vagy megvásárolhatja online, bizonyos online tranzakciókért bitcoin jutalmat kaphat, vagy bitcoin bányászatot végezhet. Most ismerkedjünk meg a bitcoin bányászattal.

Mi az a Bitcoin bányászat?

A Bitcoin bányászat a Bitcoin-tranzakciók digitális hitelesítésének folyamata a Bitcoin hálózaton keresztül. A bitcoinokat bányászó embereknek (bányászoknak) összetett, kriptográfiailag kódolt hash-rejtvényeket kell megoldaniuk a tranzakciókat tartalmazó blokkok ellenőrzéséhez. Hatékony számítási erőforrásokat és teljesítményt igényel ezeknek a problémáknak a megoldása.

Miután megoldották és ellenőrizték a tranzakciókat, a blokk frissül a Bitcoin decentralizált főkönyvében. Ezért a bányászok bitcoinokat keresnek. Ezt a teljes folyamatot bitcoin bányászatnak nevezik.

Ezenkívül a bitcoin bányászat célja elsősorban két dolog:

 • Új bitcoinok előállítása összetett matematikai problémák megoldásával
 • A Bitcoin hálózat biztonságának és megbízhatóságának megőrzése a tranzakciók ellenőrzésével
 • Hogyan működik a Bitcoin bányászat?

  A Bitcoin hálózat blokklánc technológiára épül, amely biztosítja a teljes főkönyv biztonságát kriptográfiai kivonatokkal és időbélyegekkel minden egyes blokkhoz, amelyeket időrendben kell hozzáadni.

  Minden blokk rendelkezik információkkal az ellenőrzött tranzakciókról, amelyeket az ellenőrzés után hozzáadunk a blokklánchoz. Ezt követően szinte lehetetlenné válik a tranzakciók manipulálása a blokklánc technológia egyedülálló képességei miatt.

  Íme, hogyan működik a bitcoin bányászat.

  #1. Beállít

  Mielőtt a bányászok elkezdenék a bitcoin bányászatát, speciális eszközökre van szükségük, és ki kell találniuk az összetett problémák hatékony megoldásának módjait. A Bitcoin megalkotója – Satoshi Nakamoto – úgy tervezte a hálózatot, hogy 10 percenként bányászhasson egy blokkot.

  Ezért a bányászok mindent kéznél tartanak, hogy megfeleljenek ennek a 10 percnek, és ez a nehézség még tovább nő, amikor több, nagyobb számítási teljesítményű bányász csatlakozik az enyémhez.

  #2. Bányászati ​​követelmények

  A bitcoinok bányászatához fejlett eszközökre és rengeteg számítási erőforrásra van szükség. Tehát a bitcoin bányászok megfelelnek a következő dolgoknak:

  Bányászati ​​hardver: A bitcoinok bányászatához szükséges hardver az évek során megváltozott. A Bitcoin-bányászok CPU-kat használtak, mielőtt a grafikus feldolgozó egységeket (GPU-k) fejlett grafikus kártyákkal, Field Programmable Gate Array (FPGA-k) vagy alkalmazásspecifikus integrált áramköröket (ASIC) használták volna a hatékony bányászat érdekében. Ez utóbbi a leghatékonyabb a fogyasztás szempontjából.

  Bányászati ​​medence: A bányászok választhatnak, hogy egyedül akarnak bányászni, vagy medencebányászatot folytatnak

  Szoftver és e-pénztárca: Olyan bányászszoftverekre van szükségük, mint a BeMine, Kryptex Miner, ECOS stb., amelyek képesek megvalósítani a Bitcoin hálózat meghatározott protokolljait. A bányászoknak elektronikus pénztárcára is szükségük van, hogy bitcoinként gyűjtsék és tárolhassák jutalmukat.

  #3. Tranzakció

  Ha egy magánszemély bitcoint küld valakinek, az egy tranzakció. Ezeket a tranzakciókat egy blokkhoz adják hozzá, amelyet a csomópontoknak vagy számítógépeknek ellenőrizniük kell, hogy hozzákapcsolódjanak a Bitcoin blokkláncához, amelyet a hálózatban mindenki láthat.

  A magban három elemről van szó, amikor valaki tranzakciót kezdeményez a Bitcoin hálózatban – a tranzakció bemenete, kimenete és összege.

  Minden egyes tranzakcióhoz bemenetként a bányászati ​​szoftver egyedi és összetett kriptográfiai hash-t hoz létre. Ezután a szoftver csoportosítja a blokk generálásához szükséges tranzakciókat. A csoportosítás Merkle-faként vagy hash-faként jelenik meg, ahol minden levélcsomópontnak van egy blokk hash-je, a nem levélcsomópontoknak pedig gyermekcsomópontjaik hash-je.

  Ezenkívül a Merkle-fa tartalmazza az összes tranzakció összegzését egy blokkban, és lényegében egy adatstruktúra. Ebben a tranzakciók kivonatait az SHA-256 titkosítással párosítják.

  #4. A rejtvény megfejtése

  A teljes Merkle-fát azonosítani képes hash-t gyökérkivonatnak vagy Merkle-gyökérnek nevezik, és egy blokkfejlécben tárolják. A blokkfejlécek blokkadatokat és attribútumokat tartalmaznak, például a bitcoin szoftver verzióját, az előző blokk hash-jét, időbélyegét, gyökérkivonatát, a célt és a kriptográfiai nonce-t (egy kriptográfiai kommunikáció során csak egyszer használt tetszőleges szám).

  A bitcoinbányászok ezt az információt arra használják, hogy megoldjanak egy hash-rejtvényt a tranzakció ellenőrzéséhez. Ehhez a nehézségi szint elemzése után megtalálják a hash-t egy adott célhoz. A cél a blokk fejlécében tárolt 67 jegyű szám, amely meghatározza a bitcoin bányászat nehézségét a problémamegoldásban részt vevő bányászok teljes számának megfelelően. A nehézséget a rendszer automatikusan beállítja a bányászok által az előző 2016 blokk problémáinak megoldására fordított idő alapján.

  Sőt, a bitcoin bányászok úgy számítják ki a blokk hash-ét, hogy megoldják a rejtvényt úgy, hogy állandóan hozzáadnak egy nonce-t a célblokk fejlécéhez, amíg a célnál kisebb értéket nem kapnak. Miután megoldották, egy új blokk jön létre, amelyet a hálózati csomópontok érvényesítenek.

    Profilkép megváltoztatása a Stravában

  Egy blokk érvényesítéséhez a csomópontok többségének ellenőriznie kell a blokkot, és annak tartalmaznia kell a munkavégzés igazolását (PoW). A blokk időrendi láncolása és a PoW biztonságossá teszi a blokkláncot a módosításoktól. Ezután a blokkot hozzáadjuk a Bitcoin hálózathoz.

  Az első bányász, aki megoldja a hash problémát, bitcoinban részesül, mivel rengeteg bányász vesz részt.

  #5. Bitcoin körforgása

  A Bitcoin bányászata 2009-ben kezdődött a Bitcoin genezis blokkjából 50 bitcoin előállítására. Azóta sokkal több bitcoint bányásztak és bocsátottak forgalomba. Van azonban egy felső határ; csak 21 millió bitcoint lehet bányászni a forráskódja alapján.

  Tény: 2021 szeptemberére kb 18,82 millió bitcoin már kibányászták, ami a valaha létező teljes bitcoin körülbelül 89%-a.

  Hogyan jutalmazzák a Bitcoin-bányászt?

  Amikor 2009-ben megjelent a Bitcoin, minden blokkbányász 50 bitcoint kapott. Végül 2012-ben 25 bitcoinra, 2016-ban 12,5 bitcoinra, 2020-ban pedig 6,25 bitcoinra csökkent. A blokkjutalom felére osztásának folyamatát Bitcoin felezésnek nevezik. 210 000 blokkonkénti bányászat után fordul elő, ami körülbelül 4 évig tart.

  Ez azt jelenti, hogy a bányászok jutalma felére csökken a rejtvény megoldásáért és egy blokk megtalálásáért. A bitcoin felezésének előnye, hogy csökkenti a bitcoin inflációját és forgalmi arányát. Ezért segít megőrizni a bitcoin értékének stabilitását. A bitcoin legutóbbi felezése 2020 májusában történt, a következő pedig 2024-ben várható. Ez a folyamat addig tart, amíg az összes bitcoint kibányászják, nagyjából 2140 körül.

  Mi lesz, ha mind a 21 millió bitcoint kibányászják?

  Hogyan keresnek akkor a bányászok? Nos, csak a tranzakciós díjakból fognak keresni. Az a bányász, aki új blokkot talál, engedélyt kap a Bitcoin hálózatától, hogy tranzakciós díjat szedjen minden egyes, a blokkhoz hozzáadott tranzakció után.

  Jelenleg a sikeres bányászok tranzakciós díjakat, valamint 6,25 új bitcoint kapnak jutalmul. Az igényléshez pedig egy érmebázist (egy speciális tranzakciót) adnak a blokkhoz, és a bányászt teszik a kedvezményezetté.

  Miért bányászok Bitcoint?

  Az emberek különféle okokból bányásznak bitcoint. Bár lehet, hogy egyetlen ok vonz rá, mint például a profit, a technológia iránti szeretet vagy bármi más, de amikor elkezdesz mélyebben elmerülni a Bitcoin sajátosságaiban, sokkal több motivációt találhatsz a bitcoinok bányászatára. Lássuk az elsődleges okokat, amiért az emberek bitcoint bányásznak.

  Lelkesedés az új technológiák iránt

  Sok technológiai hátterű és a technológiák iránt lelkes ember találja érdekesnek a Bitcoint tanulni. Lehet, hogy innovációra törekednek, szeretnének tájékozódni a feltörekvő technológiákról és trendekről, és szeretnek kísérletezni. Ezért természetesen vonzza őket, hogy megtanulják, hogyan kell bitcoinokat bányászni, mivel az olyan legújabb technológiákat ötvözi, mint a blokklánc, a kriptográfia, az elosztott főkönyvi technológia (DLT), a peer-to-peer hálózatok és még sok más.

  A munkakör kiterjesztése

  A kapcsolódó ágazatok szakemberei beléphetnek a Bitcoin világába, és bitcoinokat bányászhatnak. Például sok grid számítási munka hasonló a bitcoin bányászathoz. Szórakoztatóak, lehetővé teszik a másokkal való együttműködést a probléma megoldásában, és igényesek.

  Amikor bitcoinokat bányászol, egy olyan probléma megoldásában segít, amely magában foglalja egy fizetési hálózat és pénznem létrehozását központi felhatalmazás nélkül.

  Magánélet

  A bitcoin hálózat névtelenséget kínál az embereknek. Így egy probléma megoldása és a blokk megtalálása után névtelenül kereshet bitcoinokat. Védi magánéletét és személyazonosságát, mivel a neve nem jelenik meg szám helyett. Azonban mindig legyen óvatos, és ne fedje fel a címét.

  Nyereség

  A Bitcoin egy valuta, és ha kibányászod, jutalmat kapsz. Ezért az emberek profitszerzésre használják. Ez azonban kihívást jelent, mivel a bitcoin ára gyakran ingadozik, miközben a bányászati ​​folyamat komoly befektetéseket igényel.

  De ha ebben sikeres vagy, akkor sok pénzt kereshetsz. A cikk írásakor egyetlen bitcoin ára 59 301,40 USD volt. Nem érdemes ezzel próbálkozni?

  Bitcoin bányászati ​​aggodalmak

  Bár a Bitcoin számos előnyt, izgalmat és nyereséget kínál a sikeres bányászat során, vannak különös aggályok. Ez az oka annak, hogy sok országban, például Oroszországban, Kínában stb. nincs legalizálva. Sok országban azonban megengedő struktúrák vannak a Bitcoin használatára, például Ausztráliában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Indiában és az európai országokban.

  Tény: 2021. június 9-én El Salvador lett a világ első országa, amely legálissá tette a Bitcoint. Míg továbbra is az USA-dollár az ország elsődleges pénzneme, a BTC-t fogják használni a bitcoint elfogadó tranzakciókhoz.

  Nézzünk meg néhány aggályt a Bitcoinnal és annak használatával kapcsolatban.

  Nagy energiafogyasztás

  A bitcoin bányászata egy energiaigényes folyamat, amely nemcsak költséges, hanem veszélyt is jelent a környezetre. A módszer több áramot fogyaszthat, mint egy nagyváros vagy kisebb országok, például Svájc.

    A betöltési képernyőn elakadt Elder Scrolls Online javítása

  Decentralizált

  Az országok szabályozzák a fiat pénzt, és ehhez kapcsolódik a hírnév és az elszámoltathatóság. A Bitcoinnal azonban nincs irányító testület. Bárki tetszőleges számú fiókot hozhat létre, csatlakozhat a hálózathoz, és eladhat és vásárolhat bitcoinokat, miközben szinte névtelen. Nem csak a felhasználókkal, hanem a kormányzattal is bizalmi problémákat okoz.

  Volatilitás

  A valutáknak stabilnak kell lenniük a gazdaság támogatásához, és a kormányoknak erőfeszítéseket kell tenniük a stabilitás fenntartására. A Bitcoin azonban rendkívül ingadozó. Senki sem tudhatja, mikor éri el a magasságot, és mikor zuhan össze hirtelen. A piac pedig ennek megfelelően reagál.

  Amikor a bitcoinok csúszni kezdenek, előfordulhat, hogy az eladók nem fogadják el fizetésként. Ugyanakkor sokan nem fogják fiat pénznek használni áruk vásárlására; ehelyett megtartják befektetésként, remélve, hogy emelkedni fog.

  Bűnügyi tevékenységek

  Számos kiberbűnözés sújtja a Bitcoin világát. Vannak olyan esetek is, amikor hamis közösségi finanszírozási befektetéseket hoztak létre, ahol az emberek milliókat veszítettek. És senkit sem lehet felelősségre vonni az ilyen tevékenységekért.

  Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a Bitcoin bányászatból?

  Mint fentebb kiemeltük, a bitcoinok bányászatának jutalmazási rendszerei jelentősen csökkentek az évek során. Miután az összes bitcoint kibányászták, nem jutalmazhatsz bitcoinban, csak tranzakciós díjak révén. Ezenkívül a bitcoinok bányászata több ezer dolláros hardver-, rendszer- és számítási erőforrás-befektetéssel jár.

  Jelenleg nagyszerű eredményeket fog hozni, ha kitalálja, hogyan hozhatja ki a legtöbbet bitcoinbányászatából. Így teheti meg.

  #1. A nagy teljesítményű hardver kiválasztása

  A bitcoin bányászok száma nő. Ezért nagy teljesítményű számítógépes hardverrel kell rendelkeznie, amely segíthet a szupergyors számításban, és legyőzheti a versenytársakat. Magas hash-aránnyal kell rendelkeznie a kiváló kimeneti teljesítményhez.

  Az ASIC-alapú hardver a legfejlettebb, több száz billió hash/másodperc előállítására képes. Az ilyen fejlett hardver költséges, és több ezer dollárba is kerülhet.

  #2. Válassza ki a megfelelő helyet

  Az Ön tartózkodási helye is fontos szempont a hatékony bitcoinbányászat szempontjából. Ennek az az oka, hogy az áram költsége helyenként változik, és a bitcoinbányászat sok áramot fogyaszt.

  Ezért jó megoldás lenne a megfelelő helyet választani, ahol az áramköltség viszonylag alacsonyabb, természetesen erős internetkapcsolat mellett. Ez jó ok lehet arra, hogy a fejlett országok miért nagyszerűek ebben.

  #3. Ellenőrizze az energiafogyasztást

  Mivel a bitcoinok bányászata nagyon nagy energiát fogyaszt, a költségek ennek megfelelően változnak. Tehát ne azelőtt ellenőrizze, hogy a költségvetése képes-e elviselni ezt a súlyos költséget, mielőtt nekilátna a bitcoin bányászatának. Ezenkívül ki kell számolnia a bányászati ​​beruházásait, és meg kell határoznia, hogy a nyereség jól fedezi-e az elektromos áram költségeit.

  #4. BTC ár

  A bitcoin árképzésének megfigyelése és nyomon követése elengedhetetlen. Ez azért van így, mert a tranzakciós díjakon kívül jelenleg bitcoinban kapsz jutalmat. Tehát minél magasabb a Bitcoin piaci kapitalizációja, annál nagyobb lesz a profitja.

  #5. Pool vagy egyedül

  A számodra legmegfelelőbb megoldás kiválasztása segíthet a bitcoinbányászat sikerében is. Ha egyedül bányászol, kisebb a jutalom valószínűsége egy csoporthoz képest. Ha bitcoinokat bányászunk több ezer mással kombinált számítási teljesítménnyel, akkor csökken a bányászat nehézségei egy blokk megoldása során.

  Amint a bitcoinbányászok sikeresek, a számítási teljesítményük alapján bitcoinokat kapnak. Tehát válassza ki a megfelelő utat – bányászmedencék vagy egyéni nyüzsgés.

  Következtetés 💰

  A Bitcoin egy új fogalom, és még mindig a korai szakaszában járunk használatának. Lehetővé teszi bárki számára, hogy elkezdjen bányászni számos előnnyel, például hatalmas haszonra, a hálózat biztonságának megőrzésére és műszaki szakértelem megszerzésére.

  Az igazi rejtély a 21 millió bitcoin bányászata után fog kibontakozni, és remélhetőleg a technológiák fejlettebbek lesznek a bitcoinokkal kapcsolatos aggodalmak ellensúlyozására. Egyedülálló képességei alapján a Bitcoinnak ígéretes jövője lehet.

  Tudjon meg többet a blokkláncról itt.