Bevezetés a kiterjesztett valóságba és miért számít

A kiterjesztett valóság egy olyan kifejezés, amely a fizikai és a digitális világot egyesíti, hogy kölcsönhatásba lépjenek egymással.

Az XR akkor került a képbe, amikor a fejlesztők és a vállalatok virtuális és kiterjesztett valóságot fejlesztettek és használtak. Az XR egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az összes magával ragadó technológiát, például a VR-t, az AR-t és az MR-t, valamint a még fejlesztés alatt állókat is.

Mi az a kiterjesztett valóság (XR)?

Mindhárom, a virtuális valóság, a vegyes valóság és a kiterjesztett valóság a kiterjesztett valóság pillérei. Mindegyikük alapvető jellemzőit egyesíti. Az XR technológiát a valós és a digitális világ összekapcsolására használják, amelyek képesek kölcsönhatásba lépni egymással.

Az Extended Reality technológiát széles körben használják a különböző ágazatok és üzleti tevékenységek, mivel segít megszüntetni a távolsági akadályokat. Ezek a technológiák növelik a felhasználók elkötelezettségét. Olyan új valóságot fejlesztenek ki, amely segít nekik olyan új ismeretek megszerzésében, amelyeket szemük, képzelőerejük és intelligenciájuk segítségével nem szerezhetnek meg.

#1. Virtuális valóság (VR)

A virtuális valóság lehetővé teszi az emberek számára, hogy a való világtól teljesen eltérő valósággá alakuljanak át. A VR képes lemásolni a valós világot, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben megtapasztalják a virtuális világot.

A virtuális valóságot speciális fejhallgatók teszik lehetővé, és mind az öt érzékszervre kiterjed, beleértve a látást, a szaglást, a tapintást és az ízlelést. A VR-eszköz valósághű hanggal és képekkel biztosít környezetet.

A VR lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy új és érdekes dolgokat tapasztaljanak meg, és olyan helyekre is ellátogassanak, ahol az adott időpontban fizikailag nem tartózkodhatnak. A virtuális valóságot széles körben használják a játék- és szórakoztatóiparban, valamint az alkalmazottak képzésére.

#2. Vegyes valóság (MR)

A vegyes valóság az, ahol a virtuális és a valós világ találkozik, és új környezetet teremt. A vegyes valóságban a valós világ és a virtuális objektumok találkozhatnak, és valós időben kölcsönhatásba léphetnek. Mindkét világ legjobb tulajdonságait ötvözi. Az MR-eszközök drágábbak, mint a VR-eszközök, és erősebbek is.

#3. Kiterjesztett valóság (AR)

A kiterjesztett valóság illúziót kelt a való világban. A VR-től eltérően nem hoz létre virtuális világot, hanem a valós világot grafikával, videóval, hangokkal vagy egyéb adatokkal egészíti ki AR-eszközök segítségével.

  Speciális háttérellenőrzés futtatása

Az AR képzeletet vagy illúziót teremt a fizikai környezetünkön, mivel csak hozzáad néhány attribútumot ahelyett, hogy teljesen megváltoztatná azokat.

Kiterjesztett valóság kontra kiterjesztett valóság

Kiterjesztett valóság A kiterjesztett valóságXR egy gyűjtőfogalom, amely egyesíti a kiterjesztett valóság, a virtuális valóság és a vegyes valóság tapasztalatait. Az AR kibővíti a fizikai világot azáltal, hogy egyes részeket virtuális objektumokkal helyettesít. Az XR a fizikai és a valós világot egyesíti, hogy lenyűgöző élményeket nyújtson a felhasználóknak. Az AR illúziót kelt a valós világban.Az XR elmossa a határvonalat a fizikai világ és a virtuális világ között.Az AR nem annyira magával ragadó.Az XR mindhárom VR, MR és AR együtt.AR nem XR.

A kiterjesztett valóság előnyei és hátrányai

Az XR technológia előnyei

 • Az XR technológia szokatlan kifejezéseket biztosít. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtapasztalják a helyek látogatásának lehetőségét anélkül, hogy elhagynák a házat, a várost vagy akár az országot.
 • Az XR technológia segíthet a biztonsági képzésben azoknak, akik magas kockázatú körülmények között gyakorolnak. A vegyészek vagy a katonaság biztonságosan edzhet az eszközök használatával, távol a kockázatos tantermektől.
 • A technológia lehetővé teszi a felhasználók hatékonyabb képzését azáltal, hogy valósághűbb képet kapnak a témáról.
 • Az XR technológia zökkenőmentes adathozzáférést tesz lehetővé, eltávolítva a távolsági akadályokat.

Az XR technológia hátrányai

 • Az XR technológia egyik hátránya, hogy hajlamos a kibertámadásokra és adatfeltörésekre, amelyek rengeteg személyes információt szivároghatnak ki.
 • Az XR-eszközök hosszú távú használata fizikai sérüléseket, például szembetegségeket, hányingert, ájulást és fejfájást okozhat.
 • Az XR eszközök fejlesztése és megvalósítása rendkívül költséges.
 • Az ER technológia szórakozást nyújt a felhasználóknak, de másrészt csökkentheti a társadalmi elkötelezettséget és a személyes interakciót.

A kiterjesztett valóság felhasználási esetei

Az XR-nek számos alkalmazása van a modern világban, és ezek közül néhány:

Szórakozás

A szórakoztató- és játékipar az XR technológia egyik legfontosabb felhasználója. Az XR-felhasználók 34%-a a szórakoztató- és játékiparhoz tartozik. Ezért a vállalkozás a felhasználói élmény biztosítására összpontosít a siker érdekében.

A mozikban az XR technológiákat használják arra, hogy elképesztő 3D-s élményt nyújtsanak a felhasználóknak. Az olyan események, mint a koncertek, kiállítások és sportesemények szintén XR technológiát használnak.

A kiterjesztett valóságot széles körben használják a videojátékokban az all-inclusive részvételi hatása miatt. Lehetővé teszi a felhasználók teljes egészében a virtuális valóságba való áthelyezését.

Egészségügy

Az orvosok az XR technológiát használják az összetett orvosi eljárások vizualizálására és a betegellátás erősítésére. Segíthet a sebészeknek bonyolult műtéteknél, mivel lehetővé teszi számukra, hogy 3D-ben képzeljék el a szerveket.

Oktatás és képzés

Az XR technológia segíthet azoknak, akik magas kockázatú környezetben edzenek, például vegyészeknek és repülős hallgatóknak. Az XR eszközökkel a légiközlekedési hallgatók megtapasztalhatják és megtanulhatják, hogyan kell valódi repülőgépeket vezetni anélkül, hogy kezdőként bármilyen balesetet kockáztatnának.

  A SIM nem biztosított MM#2 hibája

Ingatlan

az ingatlanszektor kiterjesztett valóság technológiát használ, hogy virtuális élményeket biztosítson azon potenciális vásárlóknak, akik fizikailag nem tudnak eljönni és meglátogatni a helyet. A vevő vagy bérlő virtuálisan meglátogathatja a helyet, és eldöntheti, hogy az tökéletes-e számára vagy sem.

Marketing

Az Extended Reality technológia új módot adott a vállalatoknak arra, hogy új termékeikkel kapcsolatba lépjenek ügyfeleikkel. A vállalatok lehetővé tehetik az ügyfelek számára, hogy kipróbálják termékeiket, mielőtt ER-eszközöket használnának.

A Cathay Pacific egy 360 fokos videót kínált ügyfeleinek, amely lehetővé teszi számukra, hogy előzetesen megtapasztalják a márkáját. Ez a marketingstratégia segített a vállalatnak a márkaismertség és az értékesítés növelésében.

Kiterjesztett valóság kihívások

Jelenleg három jelentős kihívással kell szembenézniük a kiterjesztett valóságot (XR) fejlesztő vállalatoknak:

 • Költség: Az XR-t fejlesztő cégeket elsősorban a költségek jelentik kihívásnak, mivel a technológia költséges. A magas költségek a több technológia együttmûködésének és az XR-eszközök fejlesztéséhez szükséges sok hardvernek köszönhetõek. A magas költségek miatt az egyszerű emberek nem vásárolhatnának XR termékeket, ami azt jelenti, hogy kevesebb befektető érdeklődne irántuk.
 • Hardver: Az XR hardvereszközök fejlesztése sok technológiát, szoftvert és komponenst igényel, ami megnehezíti a feladatot. A hardvert úgy kell megtervezni, hogy robusztus, kompakt legyen, és képes legyen nagyon gyorsan és gyorsan feldolgozni sok adatot.
 • Adatvédelem: Az adatvédelem egy másik kihívás, amely a kiterjesztett valósággal jár. A felhasználók preferenciáinak megfelelő környezet létrehozásához az XR-eszközökön sok személyes adatra lehet szükség. A vállalatoknak sok pénzt kell költeniük az ilyen adatok tárolására. Ez arra is készteti a felhasználókat, hogy aggódjanak adataik védelme miatt.
 • A kiterjesztett valóság trendjei

  Az Extended Reality előtt álló kihívások ellenére a technológia világszerte elterjedt. Számos új alkalmazást kínál a vállalkozások számára.

  Az XR kiváló oktatási eszközöket kínál, és jobb hozzáférést biztosít az információkhoz, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gyorsan megtalálják az adatokat, miközben valós objektumokkal dolgoznak. A technológia az elkövetkező években várhatóan növekedni fog.

  Tervezett növekedés és örökbefogadás

  A világjárvány és a bezárás az XR technológia gyors fejlődését eredményezte, miközben a vállalkozások világszerte megpróbálták megtalálni a kommunikációt és az együttműködést földrajzilag szétszórt csapataikkal.

  Kiemelte az XR technológiában rejlő lehetőségeket és képességeit olyan lehetőségekkel, mint a távmunka, a tanulás, az otthoni vásárlás és még sok más.

  A hardver fejlődése

  Az XR fejlesztése és megvalósítása során felmerülő kihívások egyik módja a hardver fejlesztése. A technológia fejlődésével a hardver kisebb lesz, így az XR eszköz adaptációja sokkal kisebb és könnyebb lesz.

    Parancsikonok indítása az iPhone hátoldalának megérintésével

  Metaverzum

  A Metaverse három összetevőből áll: egy 3D-s világból, az Avatarokból és a Gamificationból. A metaverzum felhasználói interakcióba léphetnek más felhasználókkal egy virtuális térben, részt vehetnek egy rendezvényen, játszhatnak egy játékot, játszhatnak élő koncerteket, kereshetnek virtuális valutát stb. 2024-re ez az XR univerzum várhatóan eléri a 800 milliárd dolláros piaci értéket.

  5G kapcsolat

  Az XR technológiának nagy sebességű hálózatra van szüksége nagy mennyiségű adat átviteléhez. Az 5G-kapcsolat akár 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi mobilhálózatok, és az XR-technológiák kulcsfontosságú fejlesztése.

  Az 5G elősegíti az XR-technológiák kiterjesztését azáltal, hogy kiküszöböli a tetemes infrastrukturális beruházásokat és a drága számítógépek iránti igényt.

  Távoli együttműködés

  A járvány után a távmunka kultúrája világszerte gyorsan növekszik. Azáltal, hogy lehetővé teszi a távoli dolgozók számára a virtuális kapcsolódást, az XR technológia segíthet nekik az együttműködésben, a munkában és a problémák megoldásában azáltal, hogy ugyanúgy érzik magukat, mintha az irodájukban dolgoznának.

  Eleinte komoly befektetést igényelhet, de végül az alkalmazottak elégedettségét és jelentős ROI-t eredményezhet a vállalkozások számára.

  A kiterjesztett valóság jövője

  A gép-ember interakció és a digitális átalakulások jövőjét az XR alakíthatja. Emellett az 5G technológia bevezetésével az XR technológia használata és elterjedése növekedni fog.

  A jövő számos összetett és fejlett XR technológiát fog tartalmazni, amelyek különféle globális problémákat fognak megoldani.

  Az olyan szervezetek, mint a Meta, azon dolgoznak, hogy a metaverzum több legyen, mint pusztán grafikus és vizuális, és további érzékszerveket, például tapintást adjanak hozzá. Csakúgy, mint az okostelefonok és a játékvezérlők, ezek az XR-eszközök is képesek tapintási visszajelzést adni.

  Végül, nem lenne teljes meglepetés, ha valamilyen hordható XR-t látnánk jövőbeli okostelefonként. Az XR kihasználhatja a mobil számítástechnikát, hogy világélményt nyújtson felhasználóinak.

  Következtetés

  Az Extended Reality elképesztő előnyökkel jár a vállalkozások számára, csakúgy, mint a fentebb tárgyaltak, és még sok más is folyamatban van. Ennek ellenére az XR megvalósítása és fejlesztése komoly befektetést igényel, és egy kicsit túl kockázatos. Az a fontos, hogy válasszon XR fejlesztő céget vállalkozása számára jelentős szakértelemmel.

  Felfedezheti a kiterjesztett valóság legújabb trendjeit, kereteit és eszközeit is.