Bemutatkozik a Freenginx, a legnépszerűbb webszerver egyik formája

A Freenginx az Nginx új formája, a nyílt forráskódú webszerver, amely az összes webhely egyharmadát üzemelteti. Leváltja-e ez a kiválás a bevett piacvezetőt, és miért törődne vele?

Mi az Nginx?

Az Nginx (ejtsd: motor x) egy ingyenes, nyílt forráskódú webszerver, amely 2004-ben indult. Könnyen konfigurálható, és proxyszerverként is helyet kapott.

Az Nginx népszerűsége lassan nőtt, 2019-ben felülmúlva régi nyílt forráskódú versenytársát, az Apache-t és a Microsoft szabadalmaztatott IIS-ét. Netcraft.

netcraft

Mi az a Freenginx?

Február 14-én az Nginx volt fejlesztője, Maxim Dounin bejelentette a Freenginxet, az Nginx egyik ágát. Maxim ezzel az akcióval tiltakozott az Nginx, F5 jelenleg tulajdonosa által hozott döntések ellen. Írt:

  A G-SYNC engedélyezése a FreeSync monitorokon: Az NVIDIA G-SYNC kompatibilis magyarázata

[I] többé nem tekinti az nginx-et ingyenes és nyílt forráskódú projektnek, amelyet a közjó érdekében fejlesztettek ki és tartanak fenn.

A Freenginx (1.25.4) első verziója 2024. február 20-án jelent meg, néhány hibajavítással a memóriahozzáféréssel kapcsolatos hibák kijavítására. Az ilyen hibák gyakori biztonsági rések, amelyek lehetővé teszik a rosszindulatú szereplők számára, hogy megtámadják a webhelyeket.

A Freenginx jobb, mint az Nginx, és el kell kezdenem használni?

Egyetlen revízió után a Freenginx alig különbözik az ősétől. Ez minden villával így van; Az idő előrehaladtával egy villa lassan el fog térni az eredeti szoftvertől, mivel a projektek különböző utakat követnek.

A Freenginx kinyilvánított célja, hogy jobban összpontosítson a biztonsággal kapcsolatos fejlesztésekre, és hogy a fejlesztők irányítása alatt álljon, ahelyett, hogy a menedzsment szintjén felülről lefelé irányuló döntések vezérelnék.

  Hogyan dolgozzunk Snap-csomagokkal Linuxon

Ahogy az ág érik, minden migráció kevésbé lesz hasonló helyettesítő. Tehát itt az ideje, hogy változtass, ha tetszik a Freenginx irányzatának hangzása, vagy ha támogatni szeretnéd a fejlesztő céljait.

De ugyanígy nincs nagy szükség lócserére a verseny ezen szakaszában. Az Nginx nem megy sehova, és amúgy is mindig joga lesz a Freenginx módosításait a kódbázisába hajtani.

Milyen egyéb webszerverek érhetők el?

A kép forrása: Timofeev Vladimir/Shutterstock

Az Apache továbbra is az Nginx fő alternatívája, különösen a nyílt forráskódú ökoszisztémákban, ahol alapértelmezés szerint telepítve van vagy könnyen beállítható. Jelenleg ez a két webszerver uralja a piaci részesedést, és a tapasztalatok mindegyikével értékes.

  Az Ubuntu Server 21.04 telepítése USB-n keresztül

De ez nem mondja el a teljes történetet. A különböző forrásokból származó piaci részesedési statisztikák nem értenek egyet, és a dagály gyorsan változhat, ha egy nagyszámú webhelyet üzemeltető vállalat változtat.

A kisebb játékosok közé tartozik az OpenResty – egy másik Nginx-változat, amely Lua-alkalmazások tárolására alkalmas rést biztosít – és a Google GWS-je. Ez utóbbit kizárólag a Google használja, de a Google által gyártott oldalak száma miatt jól látható piaci részesedése van.