Az USB 4 Thunderbolt sebességet biztosít kevesebb pénzért

Megtanulta a különbséget az USB Gen 1, Gen 2 és Gen 2×2 között? Nos, készüljön fel arra, hogy mindezt kidobja, mert az USB Implementors Forums (USB-IF) nemrég jelentette be az USB 4-et, és az mindet felülmúlja.

Az USB gyorsan mozog, mind az „adatátvitel”, mind pedig az „újra megváltoztak a szabványok” értelemben. Az USB-IF a közelmúltban jelentett be új elnevezési sémákat az USB 3.2-hez, a legújabb USB specifikációhoz, amely akár 20 Gbps adatátviteli sebességet ígér. De amilyen gyors az USB 3.2, a Thunderbolt 3, egy három éves USB-szabvány, kétszer akkora sebességgel büszkélkedhet, 40 Gb/s sebességgel. Az USB 4 változtat ezen azáltal, hogy ugyanazt a sebességet kínálja.

A Thunderbolt saját tulajdonú és drága volt

Ha kíváncsi arra, hogy a Thunderbolt 3 miért nem uralja már az USB-s mezőt, a válasz a költségek. Az Intel megalkotta a Thunderbolt 3-at, és mindenkinek, aki használni akarja (legyen szó flash meghajtóról, a laptop portjáról vagy kábelről), jogdíjat kell fizetnie a tanúsítvány megszerzéséhez. Ez a díj azt jelenti, hogy a Thunderbolttal kapcsolatos bármi ára emelkedik, és ehhez képest a többi USB-specifikáció olcsóbb marad. Ezért találja meg a Thunderboltot prémium MacBookjában, de egy 300 dolláros laptopban nem. A költségek megfizethetetlenek, és ez csak az egyik oka annak, hogy nem minden USB-C egyforma.

Az Intel azonban szeretné a Thunderbolt szélesebb körű alkalmazását, és ennek érdekében bejelentette, hogy megnyitja a specifikációt. Az USB 4 kijött a meghajtóból. Szerint a USB Promotor Group, az USB 4 ugyanazt a sebességet fogja kínálni, mint a Thunderbolt két 20 Gbps-os csatorna használatával. Az ehhez hasonló nagy sebességek megvalósíthatóbbá teszik a külső kijelzők és külső grafikus kártyák futtatását, és – ezen jogdíjak nélkül – olcsóbbak lesznek. És szokás szerint az USB 4 visszafelé kompatibilis lesz az USB 3.2-vel, USB 2.0-val. Az Intel technológiája miatt azonban az USB 4 visszafelé is kompatibilis lesz a Thunderbolt 3-mal.

További előny az USB 4 eszközök költsége. Mivel az USB 4 létrehozásához nem kell jogdíjat fizetni az Intelnek, az USB 4 termékek összköltsége alacsonyabb lesz, mint a Thunderbolt 3 eszközöké.

Ne feledje azonban, hogy ezeknek a sebességeknek az elérése az összes hardver frissítését jelenti. Nem elég egy 40 Gbps-os USB flash meghajtó, a portnak is meg kell felelnie ennek a képességnek. Ha USB 4 meghajtót csatlakoztat egy USB 3.2 2×2 meghajtóhoz, akkor a port végsebessége korlátozódik (és fordítva).

Ez csak egy specifikációvázlat alapvető információkkal

Sajnos, amit nem tudunk, az… bármi más. Például az Intel azt állítja, hogy továbbra is kínálja a Thunderbolt 3-at az USB 4 mellett, tehát magától értetődő, hogy olyan előnyöket fog nyújtani, amelyeket az USB 4 nem.

Azt sem tudjuk, mikor láthatjuk az első USB 4 termékeket. Az USB 4 szabvány végleges specifikációi leghamarabb az év közepén érkeznek meg, és csak onnantól kezdhetik el a gyártók az USB 4 termékek gyártását.

És a másik, amit nem tudunk? A végső névadás. Ha abban reménykedik, hogy USB 4-nek hívják, ne tartsa vissza a lélegzetét. Az elnevezések gyakran később jönnek létre, ahogy az az USB 3.2 2×2 esetében is látható, amelyet az USB-IF kezdetben USB 3.2-nek nevezett. Ám amikor ezeket a részleteket tisztázzuk, és a por leülepszik, lehetséges, hogy az USB-C „egy porton keresztül vezérelhető” hosszú ígérete végre valóra válik.

keresztül A perem és USB-IF