Az Ultrabeat Drum Machine Synth használata a Logic Pro programban

Az Ultrabeat Drum Machine Synth a Logic Pro legsokoldalúbb és leghatékonyabb kreatív eszköze az egyedi dobkészletek összeállításához és tervezéséhez. Lényegében az Ultrabeat egy többmódusú szintetizátor, amely ütős hangokra specializálódott, miközben lépésszekvenszerként duplázódik.

Végignézzük az alapvető jellemzőit, így elkezdheti a kísérletezést, és létrehozhatja a kívánt ritmikus groove-okat.

Hogyan lehet navigálni a Hozzárendelés szakaszban

A kezelőfelület bal oldalán egy függőleges 25 billentyűs billentyűzet található. Itt hozzárendelheti 25 ütős hangját vagy dobhangját. Kattintson a dobhang nevére a kiválasztásához. A legfelső 25. billentyű – C3 – kicsit másképp működik, mivel a fölötte lévő összes billentyű a hangját használja. Próbáljon dallamosabb hangszert használni ehhez a billentyűhöz.

Ebben a szakaszban a paraméterek a következők:

  • Automatikus hangválasztás: Kapcsolja be ezt a dobhang kiválasztásához a megfelelő MIDI-billentyűzet hangjának megnyomásával.
  • Főcsúszka: Meghatározza az összes dobhang általános szintjét.
  • Hangerő csúszkák: Kattintson és húzza az egyes billentyűk kék csúszkáját a megfelelő szint beállításához.
  • Kimenet legördülő menü: Meghatározza a dobhang kimeneti útvonalát.

Használja a különböző kimeneti opciókat, hogy a dobhangokat különálló aux csatorna sávokhoz és alcsoportokhoz irányítsa.

Hangok kiválasztása és importálása

Kattintson a tetején található beállítások menüre (amelynek a gyári alapértelmezésnek kell lennie), és navigáljon a Drum Kits és Drum Banks oldalra, hogy kipróbálhassa az Ultrabeat hangválasztékát.

A tetején található Import gomb segítségével könnyedén választhat más raktáron lévő és mentett mintavevő műszerek közül. Ha hangmintákat szeretne használni bizonyos billentyűkön, használhatja az Oscillator 2 Minta betöltése funkcióját, vagy a Logic’s Sampler segítségével hozzon létre egy mintavevő hangszert ezekkel a hangmintákkal. Ezután meg kell találnia, amit mentett a Sampler Instruments mappában.

Ha nehezen integrálja harmadik féltől származó hangokat az Ultrabeatbe, először próbálja meg azokat (Ctrl + B) hangfájlokba ugrálni. Nézze meg a Logic legjobb billentyűparancsait, hogy több időt takarítson meg. Amikor kiválasztja a mintavevő műszert, megjelenik egy legördülő lista. Kattintson az egyes opciókra a meghallgatáshoz, és húzza őket a billentyűzetre a használatukhoz.

  Hogyan lehet visszaállítani az Ubuntut az alapértelmezett beállításokra

A szintetizátor használata

A szintetizátor rész lehetővé teszi a 25 dobhang hangzását. Ha nem ismeri a szintetizátorokat, nézze meg a hangszintézis különböző típusait és az alapvető eszközeik működését. Mindegyik szekcióban be- és kikapcsológombok és jelfolyam-ikonok (piros nyilak vagy átlós vonalak) találhatók, amelyek lehetővé teszik a jel küldését a fő szűrőrészhez, vagy megkerülik azt.

Hasonlóképpen, minden modulálható paraméter tartalmazza a modot és a felugró menükön keresztül. Ezek lehetővé teszik az elsődleges és másodlagos modulációs források beállítását.

Az oszcillátorok áttekintése

A két oszcillátort az Ultrabeatben a felső és az alsó piros téglalapokban találod. Noha bizonyos funkciókat kínálnak, a közös paramétereik közé tartozik a Pitch​​​​​​. Húzza függőlegesen a hangjegy értékét a félhangok hangmagasságának módosításához; húzza a 0c-t függőlegesen a hangmagasság centben kifejezett módosításához.

Oszcillátor üzemmódok

Mindegyik oszcillátorban kiválaszthatja a szintézis módját. Mindkettőnek van fázisoszcillátor üzemmódja; ebben a módban a hullám alakja a legtöbb szabványos alakzatra módosítható a Meredekség, Telítettség és Aszimmetria vezérlőkkel. A kettő között az a különbség, hogy az Oszcillátor 1-ben csak az Aszimmetriát, az Oszcillátor 2-ben pedig csak a Telítettséget lehet modulálni.

Az 1. oszcillátor (vivő) szinuszhullámot hoz létre FM módban. Ezután a 2. oszcillátor (operátor) modulálja ezt a szinuszhullámot. Használja az FM mennyiség forgatógombját a frekvenciamoduláció intenzitásának meghatározásához.

Oldallánc módban egy külső oldallánc bemenet működik az Oszcillátor 1 forrásaként. A funkció használatához ki kell választania egy oldallánc bemeneti forrást a Side Chain legördülő menüből a felület jobb felső sarkában.

Az Oscillator 2 mintavételi módja lehetővé teszi a minta gyors betöltését/kiürítését a minta neve melletti nyíl ikon megnyomásával. A Mix/Max csúszkák határozzák meg a minta kezdőpontját minimális és maximális sebességnél. A hangmintát megfordíthatja a lejátszás ikon megnyomásával. A Mintaréteg csúszkákkal különböző mintarétegeket válthat ki a minimális (zöld) vagy maximális (kék) sebesség szerint.

  Az adatbázisok zökkenőmentes migrálása a BackupBuddy segítségével

Az Oszcillátor 2 modellmódja lehetővé teszi a hangszerhúrok különféle fizikai jellemzőinek utánzását az anyagpárnával. Az Exciter típusa megváltoztatja a húr rezgését, a Felbontás csúszka pedig a pontosságot és a harmonikusokat.

Zajgenerátor

A zajgenerátor az oszcillátorok között helyezkedik el, és a semmiből képes különféle ütős hangokat generálni. Saját független szűrővezérlőkkel rendelkezik, amelyek három szűrőtípust (aluláteresztő, felüláteresztő, sáváteresztő) és egy bypass opciót biztosítanak.

Paraméterei a következők:

  • Levágás/rezonancia tárcsák: Meghatározza a központi vágási frekvenciát és a rezonancia csúcsát/mélységeit a központi frekvencia körül.
  • Dirt tárcsa: Szemcsés hanghatást ad, amely jól működik együtt a magas rezonancia értékekkel.
  • Hangerőszabályzó: Meghatározza a zajgenerátor szintjét.

Gyűrű modulátor

A gyűrűs modulátor szakaszt egy keskeny téglalap ábrázolja a szűrőrésztől jobbra. Ez az eszköz saját hangot generál, és mindkét oszcillátornak bekapcsolva kell lennie a funkció működéséhez.

A hangerő szabályozásához használja a szintcsúszkát, és ne feledje, hogy hangja mindkét oszcillátor beállításától függ.

Szűrő

A központi szűrőrész tartalmaz egy további szűrőtípust a zajgenerátorhoz (Band Reject), és két lejtőintenzitási lehetőséget kínál (12 dB/oktáv és 24 dB/oktáv). A szűrők jobb használatához nézze meg az EQ-k és szűrők használatát.

Ezután a középső nyíl ikon megnyomásával eldöntheti, hogy a szűrt jelet a torzító áramkörbe kívánja-e irányítani, vagy fordítva.

Torzítás

A torzító áramkör lehetővé teszi vagy torzító effektus vagy bitcrusher effektus hozzáadását. Az előbbi túlhajtja a jelet, míg az utóbbi összetöri (csökkenti) a hang digitális felbontását.

A kiegészítő tárcsák segítségével módosíthatja a torzítás intenzitását, a tónusszínt és az általános szintet/küszöböt.

Kimenet

A jobb oldali nagy szürke téglalap a kimeneti részt képviseli. A tetején és az alján EQ vezérlők találhatók, amelyek lehetővé teszik, hogy harang- vagy polcszűrőt adjon hozzá a választott frekvencián (Hz) és sávszélességén (Q). Nyomja meg az egyes módok címét az engedélyezéséhez/letiltásához.

  Mik azok a Blue Chip NFT-k és hogyan lehet beléjük fektetni?

A terjedési mód lehetővé teszi a sztereó kép frekvencia szerinti szélesítését, a pan mod gomb pedig lehetővé teszi a dobhang pásztázását. A hangerőszabályzó határozza meg a dob hangjának általános szintjét, a trigger mód opciói pedig lehetővé teszik annak szabályozását, hogy a szinti hogyan reagáljon a bejövő MIDI hangokra.

Boríték és LFO-k

Az Ultrabeat négy borítékot tartalmaz (a jobb alsó sarokban) minden dobhanghoz. A 4. Env az egyes hangok hangerejének szól. Kattintson és húzza a különböző pontokat az egyes fázisok hosszának módosításához. Az összes boríték modulációs forrásként használható.

Két LFO is található (a jobb felső sarokban), amelyekkel különféle paramétereket lehet módosítani. Egyedibb kezelőszervei a következők:

  • Ciklusok tárcsa: Meghatározza, hogy az LFO hullámforma hányszor ismétlődik.
  • Rámpás tárcsa: Meghatározza a be-/kikapcsolási időt.

A Step Sequencer használata

A kezelőfelület alján található Sequencer rész lehetővé teszi egyszerű és összetett ritmikus minták könnyű felépítését. A kiválasztott dobhanghoz ütős szekvenciát rajzolhat a Trigger sorban található számok bármelyikére kattintva. Ezután kattintson és húzza az eredményül kapott kék sávokat a sebesség és a hangjegy hosszának befolyásolásához.

A Minta menüben 24 előre megtervezett minta közül választhat, a Hossz opcióknál pedig legfeljebb 32 lépést állíthat be. Nyomja meg a teljes nézet gombot a jobb alsó sarokban, és válasszon egy mintát a szekvenszer képességeinek megtekintéséhez.

Az alján található Felbontás előugró menü módosítja az egyes lépések hangjegyeinek hosszát. Az Accent gombbal kiemelhet bizonyos lépéseket, és beállíthatja a lengés intenzitását azokhoz a hangokhoz, amelyeknél a Swing gomb engedélyezve van.

A Step automatizálási mód (a Voice alatt) lehetővé teszi, hogy automatizálja és módosítsa az egyes lépések paramétereit ugyanazon a dobhangon. Ha engedélyezve van, az automatizálható paraméterek arany színnel vannak kiemelve. Kiválaszthatja a módosítani kívánt paramétert a paramétereltolás menüben, vagy közvetlenül a szinti interfészen végezheti el a változtatásokat.

Hozzon létre rendkívül minőségi ütemeket

Miután kiválasztotta és importálta a használni kívánt hangokat, itt az ideje, hogy finomítsa dobhangjait a szintetizátorral. Ezután hozzon létre ritmikus sorozatokat és mintákat a lépésszekvenszerrel. Adja hozzá a modulációt és az automatizálást, és az ütőhangszerek dinamikusabbak lesznek, mint valaha.