Az új Spectre-Busting frissítés felgyorsítja a Windows 10 számítógépeket

A 2018. októberi frissítést futtató Windows 10 PC-k most továbbfejlesztett Spectre-javításokat kapnak. Ennek sok PC-n fel kell gyorsulnia, amit a Microsoft lelassított a 2018. januári Spectre javításokkal. Ezt a „Retpoline” nevű fejlesztést eredetileg a Windows 10 következő frissítéséhez tervezték.

Technikai információ a Google „Retpoline” működésével kapcsolatban elérhető, de nem kell izzadnia a részletekért. Windows rendszerben megvalósítva ez azt jelenti, hogy az operációs rendszer észrevehető teljesítménybüntetés nélkül képes megvédeni a Spectre támadásokat.

Korábban már írtunk arról, hogy a Spectre javításokhoz kapcsolódó gyorsulások a Windows 10 hamarosan megjelenő 2019. áprilisi frissítésével, más néven 19H1-vel érkeznek. A Microsoft most lassan engedélyezi ezt a funkciót a jelenlegi Windows 10 PC-ken – mindaddig, amíg a 2018. októberi frissítés fut. Ez az első alkalom, hogy ezek a javítások elérhetők a Windows stabil verzióján.

Ez a változás a Windows frissítésben érkezett KB4482887, 2019. március 1-jén jelent meg. Ez azonban csak „bizonyos eszközökön” engedélyezi az új Retpoline funkciót. Mint a Microsofté Retpoline blogbejegyzés kifejti:

Az elkövetkező hónapokban a felhőkonfiguráción keresztüli fokozatos bevezetés részeként engedélyezzük a Retpoline-t. A megvalósítás összetettsége és az ezzel járó változtatások miatt csak a Retpoline teljesítményelőnyeit engedélyezzük a Windows 10, 1809-es verzió és újabb kiadások esetén.

Más szóval, a Microsoft lassan engedélyezi a Retpoline-t kis számú számítógépen egyszerre, biztosítva a megfelelő működést – ez a „fázisos bevezetés”. És csak akkor lesz engedélyezve a számítógépén, ha frissített a Windows 10 2018. októberi frissítésére.

A Microsoft Mehmet Iyigun szerint minden PC-n ez a javulás a 2019. áprilisi frissítésre való frissítéskor érvényesül.

Ma megkezdjük a Retpoline teljesítményoptimalizálásának fokozatos bevezetését a Spectre 2. változatának enyhítésére a Windows 10 1809 rendszerre. Ahogyan azt korábban megosztottuk, a Windows 10 19H1 alapértelmezés szerint engedélyezve lesz a Retpoline-nal.https://t.co/qCloXzDzWk#retpoline #kísértet #ablakok

– Mehmet Iyigun (@mamyun) 2019. március 1

Ez a funkció alapértelmezés szerint továbbra is le van tiltva, és valószínűleg még akkor sem, ha a 2018. októberi frissítést használja. De ha ezek a Spectre javítások lelassították a számítógépet, hamarosan fel kell gyorsulnia.