Az RStudio IDE beállítása Linuxon

Az Rstudio IDE egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyabbak legyenek az R és a Python használatával. Rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, a szintaxis kiemeléstől a közvetlen kódvégrehajtásig és még sok másig. Így telepítheti az Rstudio IDE-t Linuxra.

Ubuntu telepítési útmutató

Az Rstudio IDE Ubuntu Linux rendszeren történő telepítéséhez egy letölthető DEB-csomagon keresztül kell megtennie. Jelenleg az Rstudio két letölthető DEB-csomaggal rendelkezik. Az egyik csomag az Ubuntu 16.04, a másik az Ubuntu 18.04+.

A DEB-csomag megismeréséhez nyisson meg egy terminálablakot. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy keresse meg a terminál ablakát az alkalmazás menüjében, és indítsa el úgy.

Miután megnyílt a terminálablak, használja az alábbi wget parancsot az Ubuntu DEB csomag letöltéséhez közvetlenül a „Letöltések” mappába. Vagy ha inkább böngészőn keresztül szeretné letölteni, kattintson erre a hivatkozásra itt.

Ubuntu 18.04+

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Ubuntu 16.04

wget https://download1.rstudio.org/desktop/xenial/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Amikor a letöltés befejeződött, megkezdődhet az Rstudio telepítése az Ubuntun. A CD paranccsal lépjen a „Letöltések” mappába, ahová a DEB-csomagot letöltötte.

cd ~/Downloads/

Innentől telepítse az Rstudio DEB csomagot az Ubuntun az alábbi apt install paranccsal. Az apt install használata a dpkg eszköz helyett lehetővé teszi az Ubuntunak, hogy menet közben korrigálja a függőségeket, nem pedig utólag.

sudo apt install ./rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Debian telepítési utasítások

Az Rstudio IDE Debian Linux rendszerre történő telepítéséhez le kell töltenie a DEB csomagot a webhelyükről. Jelenleg az Rstudio támogatja a Debian 10-et és a Debian 9-et is.

  Hogyan készítsünk biztonsági másolatot az Oculus játékokról és beállításairól, és vigyük át a telepítést egy új helyre

Az Rstudio letöltésének elindításához a Debian rendszeren, el kell indítania egy terminálablakot. Egy terminálablak elindításához az asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy használja az alkalmazásmenüt a terminálablak elindításához.

A terminálablakon belül használja a wget download parancsot a legújabb Rstudio DEB csomag megragadásához. Vagy ha inkább a webböngészőn keresztül szeretné letölteni, kattintson erre a linkre, és vegye meg a Debian 9 vagy 10 csomagot.

Debian 10

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Debian 9

wget https://download1.rstudio.org/desktop/debian9/x86_64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Amikor a letöltés befejeződött, a CD paranccsal lépjen a „Letöltések” mappába, ahol a DEB csomag található.

cd ~/Downloads/

A „Letöltések” mappába kerülve megkezdődhet a telepítés. Az alábbi dpkg paranccsal állítsa be az Rstudio DEB csomagot a számítógépén.

sudo dpkg -i rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Az Rstudio DEB csomag telepítését követően a telepítési folyamat során ki kell javítania a függőségi problémákat. A problémák megoldásához használja az alábbi apt-get install -f parancsot.

sudo apt-get install -f

Arch Linux telepítési útmutató

Az Rstudio Arch Linuxra való telepítéséhez csak az Arch Linux AUR-t kell megnéznie. Van egy dedikált Rstudio csomag, és minden szépen beáll, különösebb erőfeszítés nélkül.

  A kéttényezős hitelesítés bekapcsolása az Amazon-fiókjában

A telepítés megkezdéséhez nyisson meg egy terminálablakot. Megnyithat egy terminál ablakot az Arch asztalon a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációval, vagy kereshet a „terminál” kifejezésre az alkalmazás menüjében.

A pacman paranccsal telepítse a git és a base-devel csomagokat is. Ezek a csomagok szükségesek az AUR-val való interakcióhoz, ezért ne hagyja ki!

sudo pacman -S git base-devel

Innen állítsa be a Trizen AUR segédet. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy ne kelljen vesződnie az Rstudio AUR csomaggal. Mindent automatikusan csinál, és nagyon szép.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Innen telepítse az Rstudio AUR csomagot az alábbi trizen -S paranccsal.

trizen -S rstudio-desktop-bin

Fedora telepítési útmutató

Telepítheti az Rstudio-t Fedora Linuxra a hivatalos RPM-csomag kiadásának letöltésével. Az indításhoz nyisson meg egy terminálablakot a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el azt.

  Feltételes képletek létrehozása az Adobe Acrobatban

Amikor a terminál ablak nyitva van, és készen áll a használatra, futtassa a dnf install parancsot a legújabb Rstudio RPM-csomag letöltéséhez és telepítéséhez a Fedora Linux PC-re közvetlenül az internetről.

sudo dnf install https://download1.rstudio.org/desktop/centos8/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

OpenSUSE telepítési utasítások

Ha telepítenie kell az Rstudio-t OpenSUSE Linuxra, akkor azt a letöltési oldalon található OpenSUSE RPM csomagon keresztül kell beállítania. A telepítési folyamat elindításához indítson el egy terminál ablakot a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Nyitott terminálablak mellett használja a wget parancsot az Rstudio RPM csomag letöltéséhez közvetlenül a számítógépére. Ez a letöltés nem tart sokáig, hiszen mindössze pár megabájt méretű.

wget https://download1.rstudio.org/desktop/opensuse15/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

Amikor a letöltés befejeződött, telepítheti az Rstudio-t az OpenSUSE-ra a következő zypper telepítési parancs használatával.