Az OpenAI Fires vezérigazgatója, Sam Altman, de mit jelent ez a ChatGPT számára?

Kulcs elvitelek

  • Sam Altmant elbocsátotta az OpenAI, mert aggályai vannak az igazgatósággal folytatott kommunikációjával és átláthatóságával kapcsolatban, ami potenciálisan hatással lehet a vállalat fejlődésére.
  • Mira Murati, a cég technológiai igazgatója lesz az ideiglenes vezérigazgató, de az OpenAI új vezérigazgatót kereshet a technológiai iparágból a jövőbeli termékfejlesztés vezetésére.
  • Altman kirúgása bizonytalanságot hagyott maga után az OpenAI fejlesztésének jövőjét illetően, különös tekintettel a ChatGPT és a GPT-4 lehetséges utódjának fejlődésére.

Sam Altmant azonnali hatállyal elbocsátotta az OpenAI.

Az OpenAI 2023. 17-én, pénteken közzétett közleményéből kiderült, hogy Altman a továbbiakban nem vezeti a vállalat mesterséges intelligencia fejlesztését, ezalatt ő felügyelte a ChatGPT-t működtető GPT-3.5 és GPT-4 rendkívül sikeres elindítását.

  Párbeszédrendszer létrehozása Godot-ban GDScript segítségével

Megdöbbentő lépés, de miért csapta le most Altmant az OpenAI tábla?

Miért menesztette ki az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant?

Az OpenAI hivatalos nyilatkozata megerősíti, hogy Sam Altman távozása „az igazgatótanács szándékos felülvizsgálati folyamata” után történt, jelezve, hogy Altman magatartása és felelőssége a vállalatnál kérdésessé vált. Úgy tűnik, a felülvizsgálat során az OpenAI igazgatótanácsa megállapította, hogy Altman elhallgatott tőlük információkat, ami megnehezítette a testület feladatai ellátását.

Altman úr távozása az igazgatótanács tanácskozási felülvizsgálati folyamatát követi, amely arra a következtetésre jutott, hogy nem volt következetesen őszinte a testülettel folytatott kommunikáció során, ami hátráltatja a testület feladatai gyakorlását. A testület már nem bízik abban, hogy továbbra is vezeti az OpenAI-t.

Az OpenAI-t úgy alakították ki, hogy lehetővé tegye a vállalat számára, hogy előrehaladjon átfogó küldetése, a mesterséges általános intelligencia fejlesztése – vagyis olyan mesterséges intelligencia – fejlesztése, amely bármilyen feladatot hatékonyan, probléma nélkül képes elvégezni.

  A ChatGPT elérése a Mac menüsorából

Bármit is tett vagy visszatartott Altman az OpenAI igazgatótanácsával folytatott kommunikációjában, elég volt látni, hogy azonnal eltávolították a posztról, ami drasztikusan megváltoztathatja a világ egyik legfontosabb startupjának fejlődését.

Ki váltja Sam Altmant az OpenAI vezérigazgatói posztján?

Ugyanezen közlemény részeként az OpenAI felfedte, hogy Mira Murati, a cég technológiai vezérigazgató-helyettese tölti be az ideiglenes vezérigazgatói posztot, és a változtatások azonnal hatályba lépnek.

Murati öt éve az OpenAI vezetői csapatának tagja, és nyilvánvaló, hogy az OpenAI nagyra értékeli a vállalaton belüli meglévő elkötelezettségét.

Mivel azonban Murati kinevezése ideiglenes, az OpenAI a szélesebb technológiai világhoz fordulhat, hogy új vezérigazgatót keressen elsődleges termékének, a ChatGPT-nek, valamint a GPT-4 utódjának számító GPT-5 feltételezett fejlesztésének vezetésére.

  11 legjobb ChatGPT beépülő modul kódolók számára a kódolás megkönnyítése érdekében

Mi következik az OpenAI számára? Ez hatással lesz a ChatGPT-re?

Úgy tűnik, az OpenAI szerkezetátalakításon megy keresztül, a legfelsőtől kezdve. A cég nyilatkozata határozottan utal a két fél közötti kommunikáció és bizalom problémáira; úgy tűnik, ezt a bizalmat nem lehet újjáépíteni, és ezért Altman eltűnt.

Hogy ez hogyan befolyásolja az OpenAI ChatGPT-fejlesztését, az még várat magára. Ez rendkívül meglepő, tekintve Altman kiemelkedő szerepét az OpenAI 2023. novemberi fejlesztői napján, ahol az egyedi GPT-ket és a GPT-4 Turbót mutatták be.

Természetesen Altman egyedül nem felelős a ChatGPT fejlesztéséért. De tekintettel az OpenAI-n belüli rangjára és a tágabb értelemben vett mesterséges intelligencia világára, Altman kilövésének lökéshullámai élesen érezhetőek lesznek.