Az Nvidia szerint az AI megöli a kódolást, de van 5 ok, amiért ez rossz

Kulcs elvitelek

  • Az Nvidia vezérigazgatója azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia felváltja az emberi programozást, így nem kell tovább tanítani.
  • Az AI azonban nem mindig tökéletes; Az emberi felügyelet kulcsfontosságú a kód minőségének finomításához és javításához.
  • Ezenkívül a programozók problémamegoldó készségeket és alkalmazkodóképességet kínálnak, amelyek az AI-ból hiányoznak, míg a felhasználói visszajelzések és a technológiai trendek kielégítésére való képességek felülmúlják az AI hatékonyságát.

Az Nvidia vezérigazgatója kijelentette, hogy ne tanítsuk a gyerekeket programozásra, mert az AI mindent megtesz helyettük. Bár igaz, hogy az AI lehet a kódoló legjobb barátja, az embereknek mégis meg kell tanulniuk programozni, függetlenül attól, hogy mennyi mesterséges intelligencia által generált kódot használnak fel – több okból is.

Mit mondott az Nvidia vezérigazgatója az AI-ról és a programozásról?

A 2024-es dubai világkormányzati csúcstalálkozón az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang kijelentette, hogy szerinte nincs értelme kódolni tanítani az embereket, mert a programozást a közeljövőben az AI végzi majd:

  Kezelje hatékonyan üzleti feladatait a Monday.com webhelyen

A mi feladatunk, hogy olyan számítástechnikát hozzunk létre, hogy senkinek ne kelljen programoznia. És hogy a programozási nyelv emberi. Ma már mindenki programozó a világon. Ez a mesterséges intelligencia csodája.

Míg az AI képes működő kódblokkokat generálni, vannak érvek amellett, hogy az embereknek nem kell megtanulniuk a programozás alapjait, ha programokat akarnak létrehozni.

Mennyire jó az AI a programozásban?

Mielőtt különválaszthatnánk Jensen kijelentését, először is meg kell vizsgálnunk, hogy mi késztette erre.

Az interneten található mesterséges intelligencia modellek segíthetnek a programozásban. Az általános használatú modellek, például a ChatGPT megtehetik ezt, de használhat egy speciális modellt, például a CodeGPT-t, amely a programozási lekérdezések kezelésére szolgál.

Denis Kuria/MakeUseOf

Általánosságban elmondható, hogy ezek az AI-modellek nagyszerű munkát végeznek a promptok kóddá alakításában. Fő erőssége, amire Jensen fentebb utalt, hogy nem kell ismernie a programozást ahhoz, hogy kódot generáljon AI-val. Csak mondja el, mit akar angolul, másolja be az eredményeket, és (ideális esetben) hibamentes kódot kap, amely azt teszi, amit kért.

Miért téved az Nvidia, hogy nem tanítja meg a gyerekeknek a programozást?

Gorodenkoff/Shutterstock

Huang kiválóan fogalmazott, és kijelentése valós bizonyítékokon alapul. Számos oka van azonban annak, hogy továbbra is tanítsuk az embereket a kódolásra.

1. Az AI-kód továbbra is tudást igényel a hibák ellenőrzéséhez

Az AI-kód gyakran hiba generálása nélkül futhat, de nem tökéletes. A kódolás megtanulása megadja a szükséges ismereteket az AI által előállított kód finomításához és csiszolásához. Amint azt a CodeGPT fenti ismertetésében kijelentjük:

  Tartalmi korlátozások beállítása Xbox One-on

Tehát: A CodeGPT tud kódot írni, de óvatosnak kell lenni, mert nem mindig a legjobb kimenetet adja. Előfordulhat, hogy a kapott termék hibás, és nem követi a legjobb gyakorlatokat. Amikor CodeGPT-t vagy bármilyen más mesterséges intelligencia-alapú eszközt használ kódíráshoz, először próbálja megérteni, mit csinál a kód. Ne csak másoljon és illesszen be.

Ez nem csak a hibák esete; ez egyben arról is szól, hogy a kódot olvashatóvá kell tenni az emberek számára, és biztosítani kell, hogy kövesse az alapvető programozási elveket, amelyeket minden programozónak ismernie kell. Ha vakon mesterségesintelligencia által generált kódot ad hozzá, azzal a kockázattal járhat, hogy nagy kódzavart hoz létre, amelyet nehéz kibogozni, vagy ami még rosszabb, sebezhetőséget okoz a szoftverében, webhelyében vagy egyébben.

2. A programozók tapasztalataikat az AI-nál jobban tudják megoldani a problémákat

A programozók végül egy problémát próbálnak megoldani. Akár saját maguknak, akár egy ügyfélnek készítenek alkalmazást, meg kell találniuk a legjobb módot arra, hogy egy koncepciót kód segítségével valóra váltsanak.

Ahogy a programozók tapasztalatot szereznek az alkalmazások létrehozásával kapcsolatban, jobban el tudják képzelni, hogyan válik egy projekt a papírra vetett rajzból működő programmá. Az AI chatbotok nem rendelkeznek ugyanilyen szintű képzéssel, amely képes lenne tanulni a korábbi projektekből, és a tanultakat felhasználni egy jobb munka érdekében a jövőben.

3. A programozók jobban fejleszthetik a kódot, hogy megfeleljenek a felhasználói igényeknek

Ha valaki másnak készít programot, jó eséllyel kap majd visszajelzést. Ez az oda-vissza folyamat természetes része, amely biztosítja, hogy az ügyfél megkapja a kívánt terméket.

  A jelszó visszaállítása a Minecraftban

Ha egy ember kódolta az alkalmazást, akkor bármilyen visszajelzést saját maguk is végrehajthatnak, és elküldhetik a második verziót, folytatva ezt a trendet, amíg az ügyfél akarja. Ha azonban valaki elakad a mesterséges intelligencia által generált kódnál, a legjobb, amit tehet, hogy megkéri a mesterséges intelligenciát, hogy végezze el a módosításokat, és reméli, hogy a mesterséges intelligencia megfelelően feldolgozza a kérését (és ismételten, hibák nélkül átírja a kód már hasznos részeit , sebezhetőségek bevezetése stb.).

Az AI modellek tudásukat a már meglévő adatokból nyerik. Ez teszi őket igazán jóvá abban, hogy az interneten már fellelhető cuccokból újraalkothassanak dolgokat, de a legújabb technológiák és trendek megértésében nem annyira.

A programozók mindig naprakészek maradhatnak a választott nyelven elért legújabb fejleményekről, és implementálhatják azokat a kódjukon belül. Azt is megértik, hogy mely nyelvek milyen feladatoknál működnek a legjobban, és megváltoztathatják a használt nyelvet, ha valaki kiesik a kegyből.

5. A programozók gyorsabban tudnak reagálni a sürgős javítási kérésekre, mint az AI

Végül, ha valami elromlik a kóddal, akkor egy programozási ismeretekkel rendelkező személy kell a javításához. Nulladik napi kizsákmányolás esetén az idő a lényeg; a problémát a lehető leggyorsabban azonosítani és kijavítani kell.

Nem számít, hogy a kód ember vagy mesterséges intelligencia által írt; mindkettő érzékeny a hibákra. Aki azonban érti a kódot, annak könnyebb dolga lesz megtalálni és megérteni a problémát. Valaki, aki nem ismeri a kód működését, azt sem tudja, mit kérjen egy MI-től.

Jensen Huang kijelentése nem volt félrevezető. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi olyan felhasználók számára, akik még soha nem programoztak, kódot generálni és használni. Ha azonban valaki szeretne valamit létrehozni magának vagy valaki másnak, akkor alapvető programozási ismeretekre lesz szüksége, hogy minden zökkenőmentesen és hatékonyan működjön.