Az egységes digitális azonosító rendszer 8 előnyei és hátrányai

Számos kormány, köztük India és az Egyesült Államok, igyekszik digitalizálni állampolgárait. A központosított azonosítási (ID) rendszer hívei számos előnyt emlegetnek, mint például a jobb hatékonyság. Sokan azonban úgy vélik, hogy egyetlen digitális azonosító rendszer több kárt okozna, mint használ.

Az egységes digitális azonosító rendszer az állampolgárok javát szolgálná, vagy több kockázatot jelentene, mint hasznot?

Az egységes digitális azonosító rendszer előnyei

Minden szolgáltató rendelkezik felhasználói adatbázissal. Ez lehet az Ön bankja, iskolája, közösségi média platformja vagy kormánya. Ezeknek a szolgáltatóknak is megvannak az azonosítás-ellenőrzési módszerei, amelyek azonosak vagy teljesen eltérhetnek más szolgáltatóktól.

Több szokásos fiókja is lehet különböző platformokon, különböző hitelesítő adatokkal. Az egységes digitális azonosító rendszer célja ennek a problémának a kiküszöbölése, egyszerűsítve a személyazonosság-ellenőrzési folyamatot.

Íme az egységes digitális azonosító rendszer négy előnye.

1. Kényelem

Egyetlen digitális azonosító rendszerrel nem kell megjegyeznie a különféle felhasználói neveket és jelszavakat számos platformon. Profilokat is létrehozhat egyetlen hitelesítési adatkészlettel, így egyszerűsítve a hitelesítési folyamatokat.

  A legjobb GOG játékok ingyen

2. Biztonságosabb online tranzakciók

Az egységes azonosító digitális rendszer segít az online tranzakciókban részt vevő személyek személyazonosságának ellenőrzésében.

A hagyományos hitelesítési módszerek feltörhetők nyers erőszakos támadásokkal, adathalászattal vagy egyszerű találgatásokkal. Az egységes azonosító digitális rendszer szigorúbb módszereket, például biometrikus adatokat vagy tokeneket valósít meg. Ez nagyobb kihívást jelentene az illetéktelen személyek számára az igazolvány használatában, csökkentve a megszemélyesítések előfordulását.

3. Csökkentett csalás és személyazonosság-lopás

Egy központosított digitális rendszer mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével is elemezhetné a tranzakciós mintákat és a felhasználói viselkedést. Ez azt jelentené, hogy a gyanús mintákat és a szokatlan tevékenységeket automatikusan megjelöljük.

Ennek eredményeként a csalás valós időben észlelhető, csökkentve a lehetséges kockázatokat.

4. Hatékony rendszerek és adatbázisok

A központi azonosító rendszer biztosítja a különböző platformok közötti átjárhatóságot, lehetővé téve a zökkenőmentes adatcserét. Könnyedén válthat egyik platformról a másikra anélkül, hogy folyamatosan megerőltető, időrabló személyazonosság-ellenőrzéseken kellene átmennie.

Az egységes digitális azonosító rendszer hátrányai

Mi van, ha az igazolványa rossz kezekbe kerül? Mi van akkor, ha a megfelelő kezek rossz módon használják fel az adatokat? Nem lesz a magánélet a múlté? Mi történik, ha a rendszert adatbázisként használják olyan alapvető szolgáltatások eléréséhez, mint az egészségügyi ellátás?

  A legjobb 11 személyi tűzfal számítógépekhez és mobiltelefonokhoz

Számos kérdés és aggály merül fel az egységes digitális azonosító rendszer használatával kapcsolatban. Ezen aggodalmak többségét nem kezelték teljes mértékben, és a kérdések nagyrészt megválaszolatlanok maradnak.

Íme, négy hátránya egyetlen digitális azonosító rendszernek.

1. Személyes adatokkal való visszaélés

Sokan azt állítják, hogy ez a rendszer elkülönítheti a társadalom egyes részeit faji, szexuális irányultság, fizikai megjelenés és fogyatékosság alapján.

Mint minden technológiát, a digitális rendszert is emberek építik fel, és olyan algoritmusokat tartalmazhat, amelyek az egyéneket mérőszámok szerint csoportosítják. Bár ez segíthet enyhíteni a különféle gazdasági és társadalmi kihívásokat, továbbra is vannak kockázatok a szegregációval és csoportosítással kapcsolatban.

Ezen túlmenően a központosított azonosító rendszer a csökkent felhasználói felügyelet problémáját jelenti, ahol kevés beleszólása van abba, hogy ki fér hozzá az adataihoz, vagy hogyan használják fel azokat. Az átláthatóság fontos döntő tényező, és ennek hiánya bizalmi problémákhoz és adatvédelmi aggályokhoz vezetne.

2. Adatvédelmi és anonimitási aggályok

Egyes országokban központosított digitális rendszereket használnak a megfigyelésre és a profilalkotásra. Például a kínai kormány szociális kreditrendszert használ a polgárok kreditpontszámának meghatározásához. Ez a kreditrendszer nyomon követi a vásárlásokat, a pénzügyi interakciókat és még a viselkedést is.

A központi azonosító rendszerek korlátozzák a felhasználók személyes adataik feletti ellenőrzését is. Bár erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk, hogy egyes felhasználók korlátlanul szerkeszthessék a céljaikat, a polgárok kihívásokkal szembesülhetnek, amikor megpróbálják kijavítani a pontatlan információkat.

  Hogyan lehet eltávolítani az utolsó karaktert a Python karakterláncból?

Az egységes digitális azonosító rendszer tovább csökkentené az anonimitást, akadályozva azokat a tevékenységeket, ahol ilyen névtelenségre van szükség. E tevékenységek közé tartozik a visszaélések bejelentése, az eltérő vélemények kifejezése és az aktivizmus.

3. Adatvédelmi incidens

Míg a tűzfalak elengedhetetlenek a kiberbiztonsághoz, egyetlen tűzfal vagy biztonsági szoftver sem teljesen áthatolhatatlan. A kiskapukat mindig találni fogják. A probléma azonban a felfedezésében van.

Felfedezhetik a rendszer létrehozói vagy egy rosszindulatú harmadik fél. Ha ez utóbbi, akkor több millió felhasználó adatai kiszolgáltatnának egy hackernek, aki jelentős fizetést kereshet.

Ezenkívül a központosított azonosító rendszer adatszivárgása ahhoz vezethet, hogy a hacker hozzáférhet a felhasználók fiókjaihoz kapcsolódó összes platformhoz, növelve a személyazonosság-csalás kockázatát.

4. Egyetlen hibapont

A központi adatbázis összeomolhat hardverhiba, szoftversérülés vagy biztonsági rések miatt. Ez az adatbázishoz való hozzáférésben általában több napig tartó késésekhez vezetne. Mivel az adatbázis a személyazonosság-ellenőrzésben is segít, nem tudna hozzáférni az adatbázistól függő különféle platformokhoz és szolgáltatásokhoz.

Ez a szolgáltatásmegtagadási helyzet frusztrációhoz, jelentős kellemetlenségekhez és pénzügyi veszteségekhez vezethet az adatbázis-felhasználók számára.

Egyetlen digitális azonosító rendszer: túl sok hátrány

Vannak előnyei az egységes digitális azonosító rendszernek, de a hátrányai is jelentősek. Talán túl jelentősek. Egyetlen digitális azonosító rendszer túl sok hatalmat ad az adatbázis-szolgáltatók és a kormányok kezébe, és rosszindulatú harmadik felek érzékeny adatokat lophatnak el.

Az adatvédelemmel kapcsolatos aggályok is felmerülnek, mivel korlátozottan szabályozhatja az adatok gyűjtésének, összegyűjtésének és megosztásának módját.