Az asztali virtualizáció egyszerűbb szavakkal magyarázható

Az asztali virtualizáció az IT-erőforrás-kezelés biztonságos és gazdaságos módja.

A „személyi számítógépek” fogalma vállalati szinten logikátlan.

Otthoni eszközömön például azt tapasztalom, hogy a legtöbbet a RAM-ot használom (70%), a többi erőforrás (CPU, SSD) pedig alapvetően túlterhelt a rutinmunkámhoz.

Ez egy pillanatkép, amelyen 18 lap van nyitva két böngészőben, aktív Slack, és még néhány tucat háttérfolyamat, minden Windows PC-n szabványos.

Látható, hogy a legtöbb hardver tétlenül működik. Íróként így néz ki az erőforrás-felhasználásom a munkaidőm nagy részében. Az egyetlen kivétel az, amikor olyan eszközöket tesztelek, ahol ezek a használati statisztikák jelentősen meghaladják ezt a tartományt, de ez a munka 30-40%-a.

Személy szerint nem sokat tehetek az erőforrás-pazarlás elkerülése érdekében, ha nem váltok felhőalapú számítógépre, mint a Shell. Vállalkozásként azonban van még néhány lehetőséged ahelyett, hogy minden egyes gépedben tétlenül hagynád ezt az erőt.

Mi az az asztali virtualizáció?

Ez egy olyan eljárás, amelynek során egy eszközt gyakorlatilag felosztanak sok felhasználó között szoftveren keresztül. Az ötlet az, hogy egy nagy teljesítményű szervert virtuálisan sok gépre particionáljanak, hogy távoli hozzáférést biztosítsanak a végfelhasználóknak internetkapcsolaton keresztül. Más szóval, a számítástechnika „streamelésre kerül” a kliensek számára az alapvető eszközökön, például asztali számítógépeken, táblagépeken vagy akár okostelefonokon.

A végpontokon a felhasználók úgy fognak dolgozni, mint a személyesen hozzárendelt eszközökön. Az egyetlen változás az, hogy nem lesz teljes fizikai hozzáférésük a vállalati gépekhez. Ehelyett megosztanák erőforrásaikat társaikkal, mindegyik saját egységében.

A szerverhardver felosztható „darabjainak” száma a mögöttes hardver képességeitől és a kliens igényeitől függ.

Amellett, hogy gazdaságos módja az erőforrások elosztásának, ez a technika megvédi a bizalmas vállalati adatokat a számítógépes csalásokon keresztüli kiszivárgástól. Emellett az alkalmazottak szabadon hozhatják magukkal saját eszközeiket és csatlakozhatnak az üzleti hálózathoz a munka elvégzéséhez. Végül, az asztali virtualizáció megkíméli a szervezetet a drága hardverkarbantartástól és -frissítésektől.

  A 6 legjobb LEAP szerver hosting szolgáltató [2023]

Ennek az erőforrás-elosztásnak néhány típusa van, attól függően, hogy az ügyfél és a szolgáltató hogyan működik.

Az asztali virtualizáció típusai

Ezt három kategóriába lehet osztani:

  • Virtuális asztali infrastruktúra (VDI)
  • Távoli asztali szolgáltatások (RDS)
  • Desktop-as-a-Service (DaaS)

Nézzük meg mindegyiket röviden.

Virtuális asztali infrastruktúra

Ez az asztali virtualizáció hagyományos módja, ahol a szerver számítástechnika kis folyamokra ágazik olyan technológiák segítségével, mint a hypervisor. Ez segít sok virtuális gép futtatásában egyetlen fizikai szerveren.

A hypervisor alapján kétféle virtualizáció létezik, hardver és szoftver. A hardvervirtualizáció közvetlenül a szerverre kerül telepítésre, és ez az erőforrás-kezelés legjobb módja a nagyobb teljesítmény és biztonság érdekében. Éppen ellenkezőleg, a szoftvervirtualizáció az operációs rendszer tetején helyezkedik el, és nem irányítja közvetlenül a számítási erőforrásokat, és ezáltal kevésbé teljesít.

Az elsődleges cél azonban továbbra is az erőforrások (például CPU, RAM, tárhely stb.) hatékony megosztása, valamint több virtuális gép (VM) karbantartása a konfiguráció szerint.

A VDI segítségével a végfelhasználók távolról használhatják a vállalati erőforrásokat a fájlok eléréséhez, az alkalmazások és szolgáltatások futtatásához stb. személyes eszközeikről (más néven vékony kliensekről), amelyek esetleg nem képesek önállóan végrehajtani ezeket a munkaterheléseket.

Például a VMWare Fusion lehetővé teszi a Windows-élmény távolról történő biztosítását Mac számítógépeken.

A VDI-t általában kétféle változatban kínálják: állandó és nem állandó virtuális asztali számítógépek. A tartós élmény olyan távoli asztalt biztosít, amely „személyes” marad a felhasználó számára a bejelentkezés során. A nem állandó asztalok nem őrzik meg a személyre szabást a kijelentkezés után, és az erőforrások visszaállnak eredeti állapotukba.

Távoli asztali szolgáltatások

A Microsoft által vezérelt Remote Desktop Services az asztali virtualizáció még hatékonyabb változata, kiszolgálónként a lehető legnagyobb felhasználósűrűséggel.

Ez akkor érhető el, ha elkerüli a teljes virtuális gépek végfelhasználók számára történő kiosztását. Ehelyett biztosítson virtuális hozzáférést bizonyos alkalmazásokhoz, amelyek a vállalati adatközpontból vagy felhőből futnak. Alkalmas ott, ahol az ügyfelek elsődleges gépei vannak, és csak speciális erőforrás-igényes és/vagy adatérzékeny alkalmazások futtatásához van szükségük támogatásra. Itt több felhasználó osztozik egy távoli szerveren futó virtuális asztalon.

  Az óra widget stilizálása és átméretezése a kezdőképernyőn

Ez telepíthető házon belül (Windows szerver) vagy a felhőben (Microsoft Azure, ami technikailag DaaS).

Itt azonban nincs egyértelmű különbség, és az alapul szolgáló Microsoft-protokollok lehetővé teszik a teljes „személyes” távoli asztali élmény megosztását VDI-ként a szabványos munkamenet-alapú virtualizáció mellett.

Asztali szolgáltatásként

A DaaS lehet VDI és RDS is. Csak azt, hogy ne a helyszínen csinálja, hanem előfizetési díjat kell fizetnie egy felhőszolgáltatónak az asztali virtualizáció kezeléséért.

A másik kettővel összehasonlítva ez a legrugalmasabb, skálázható és leggazdaságosabb lehetőség. Ez különösen az alacsony létszámmal rendelkező induló vállalkozások számára előnyös. Ezenkívül ez költséghatékony megoldás, mint a vállalati szerverhardver házon belüli vásárlása és szakértők bevonása a menedzsmentbe.

Kezdetnek a V2 Cloud VDI-előfizetést kínál a kis- és középvállalkozások számára, amelyhez 7 napos ingyenes próbaverzió tartozik.

Hogyan működik?

A hypervisor segítségével olyan virtuális példányt hozhatunk létre, amely szervererőforrásokat használ. Ezek a virtuális gépek általában elszigeteltek egymástól és a támogató kiszolgálótól.

A távoli szerver és a végfelhasználó közötti beállítást a kapcsolatközvetítő támasztja alá. Ez a segédprogram hídként működik a kettő között, és kezeli a felhasználói hitelesítést, a hozzáférés-kezelést stb. Felszíni szinten a kapcsolatközvetítő felelős a képernyő frissítéséért, és olyan jeleket továbbít a szerver felé, mint a kattintások és a billentyűzet leütései.

A típustól függően a dolgok kissé eltérhetnek a VDI, RDS és DaaS között. Például a VDI elsősorban a hardveres virtualizáción múlik, amely a lehető legjobb teljesítmény érdekében a fizikai gazdagépen történik.

Az RDS-nek azonban különböző protokolljai lehetnek, attól függően, hogy a távoli asztalt részesíti előnyben, vagy csak néhány virtuális alkalmazást szeretne kiterjeszteni. A DaaS pedig maximális rugalmasságot biztosít a lehető legjobb beállítás kiválasztásában az Ön használati esetéhez.

Az alkalmazások mögött meghúzódó elv azonban többé-kevésbé ugyanaz marad.

Az asztali virtualizáció előnyei

Az asztali virtualizáció előnyeit számos módon lehet kihasználni, ezek közül néhány:

✅ Költség: Ez mindenre vonatkozik. Még a VDI esetében is költséghatékonyabb a helyi infrastruktúra felállítása, mint minden felhasználónak nagy teljesítményű gépeket kölcsönözni. Az RDS még egyszerűbb a költségvetésben, mivel a távoli asztalt sokan megosztják. Végül a DaaS a legjobb az induló vállalkozások számára, hogy elkerüljék a túlzott pénzügyi terheket.

  Hogyan kapcsolhatjuk ki a helymeghatározást a Life360-on anélkül, hogy tudna

A kezdeti hardverköltség mellett az asztali virtualizáció előnyös az ismétlődő hardver- és szoftverkarbantartás minimalizálása érdekében. Kevesebb lesz a gondozandó készülék, és minimális lesz a fizetendő személyzet.

✅ Biztonság: Ez egy másik elsődleges szempont az asztali virtualizáció kiválasztásánál. A fejlődő kiberfenyegetések azt jelentik, hogy minden rendszeradminisztrátornak nehéz lesz gondoskodnia az üzleti hálózat minden eszközéről.

Ebben az esetben a központi adminisztráció segít a szolgáltatások figyelésében és a frissítések/javítások időben történő alkalmazásában. Ezenkívül az érzékeny adatok a vállalati szervereken maradnak, és nem az alkalmazottak eszközein. Tehát akkor sem lesz egzisztenciális probléma, ha az alkalmazott eszköze veszélybe kerül.

✅ Kezelés: Számos eszköz kezelése időigényes. Főleg az alkalmazottak betanítása és képzése egyszerű a központi műveletekkel. Ezen kívül fárasztó megtervezni a biztonsági mentéseket és a helyreállítást bármilyen kibertámadás esetén. Ha ezekben a helyzetekben minden a vállalati szervereken található, az hatékonynak és rugalmasnak bizonyul.

✅ Hozzáférhetőség: Vitathatatlanul ez a legnagyobb előny, különösen, ha a hibrid és a távmunka jelenti az új jövőt. Az asztali virtualizáció egységes számítási élményt biztosít az alkalmazottaknak, tartózkodási helyüktől függetlenül. Lehetnek az irodában vagy otthon, de a hivatalos adatokhoz és a nagy teljesítményű hardverekhez való hozzáférés zökkenőmentes marad.

Záró megjegyzések

Az emberek ezt teszik szerte a világon, és jó okokból. Az egyik fő iparág (nyilvánvalóan) az IT, ahol a legtöbb alkalmazott számára kellően erős eszközökre van szükség.

Ezenkívül a call centerek, a számítástechnikai laboratóriumok vagy bármely, számos eszközzel rendelkező munkahely kihasználhatja az asztali virtualizációt a költséghatékonyság, a rugalmasság és a zökkenőmentes erőforrás-kezelés érdekében.

Ez azonban nem korlátozódik az üzleti területekre, és itt van néhány Windows és Mac virtualizációs szoftver, amelyet személyesen is használhat.