Az AOA Blink Land játéka segíthet megvédeni a szemét a digitális szem megerőltetésétől?

Sokan sok időt töltenek a digitális képernyőkön, legyen szó 9-től 5-ig számítógépes munkáról, közösségi média görgetéséről vagy játékról. A rendszeres, hosszan tartó képernyőhasználatnak köszönhetően a digitális szem megerőltetése – más néven számítógépes látásszindróma (CVS) – sokakat fenyeget.

Segítségül az American Optometric Association (AOA) kifejlesztette a Blink Land nevű mobiljátékot, amely segít megismerni, megelőzni és enyhíteni a szem megerőltetését. Itt megnézzük, mi az a digitális szem megerőltetése, megbeszéljük annak okait és kezelését, és elmagyarázzuk, hogyan kell játszani a Blink Land játékkal, hogy megvédje a szemet.

A digitális szem megerőltetésének gyakori okai

A digitális szem megerőltetése – más néven számítógépes látás szindróma (CVS) – gyakori állapot, amelyet a képernyő hosszan tartó használata okoz. A digitális szem megerőltetését olyan kellemetlen tünetek csoportja jellemzi, amelyek elsősorban a szemet és a látást érintik.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen érzés a szem megerőltetése, a tünetek közé tartozhat a fáradt, viszkető, fájó vagy égő szem, homályos látás, fejfájás, szédülés, szemszárazság, valamint nyak-, hát- vagy vállfájdalom.

A szem megerőltetésének okai a következők lehetnek:

 • A képernyő hosszan tartó használata. A digitális képernyő hosszabb használatához következetes erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy szemünk fókuszáljon, és a szem speciális izmait használja. A képernyő hosszan tartó használata során ezek az izmok elfáradhatnak, ezért gyakori, hogy a számítógépen végzett hosszú munkavégzés miatt megerőltetik a szemet.
 • Rossz világítás. A gyenge megvilágításban való megerőltetés (vagy a vakító fénynek való kitettség) látási kényelmetlenséget okozhat, és a szükségesnél nehezebben dolgozhat.
 • Stressz és fáradtság. Mindannyian tudjuk, hogy a stressz mennyire legyengíti a testet – és a képernyő túlzott igénybevétele miatt megfeszült izmok a szeme körül hozzájárulhatnak a szem megerőltetéséhez.
 • Száraz környezet. Ha légkondicionált irodában dolgozik, a száraz környezet és a ritkán pislogás kettős hatása, amikor a képernyőre fókuszál, irritált és feszült szemekhez vezethet.
 • Helytelen testtartás. Mind a rossz testtartás, mind a képernyő helytelen elhelyezése kényelmetlen, megfeszített helyzetbe kényszerítheti a nyakát és a szemét.
  Mi az ürügy és hogyan védekezhet ellene?

Ha rendszeresen használ képernyőt – akár munkához, akár játékhoz –, jó ötlet proaktív módon megelőzni a digitális szem megerőltetését. Ha szemfáradtsági tüneteket tapasztal, vagy egyszerűen csak szeretne többet megtudni, a Blink Land játék segíthet.

A Blink Land egy mobiljáték, amelyet a American Optometric Association (AOA)– az optometrikus orvosok (OD), az optometrikus szakemberek és az optometrista hallgatók (alapvetően a szem- és látás egészségével foglalkozó vezető szakemberek) vezető szervezete.

A Blink Landet azért fejlesztették ki, hogy segítsen a játékosoknak megtanulni, hogyan építsenek be szembarát képernyőzési szokásokat a digitális szem megerőltetésének megelőzésére és enyhítésére. A Blink Land azért jött létre, hogy segítsen megérteni a kapcsolatot a szem egészsége és a kedvenc képernyőzési szokásai között – amit úgy érhet el, ha játsza a minijátékait, és közben felveszi a triviákat és a szem egészségével kapcsolatos tényeket.

Letöltés: Blink Land for Android | iOS (Ingyenes)

A Blink Land egy nagyon egyszerű előfeltételt követ: egyszerűen dobj a kockával, és mozgasd a karakteredet a táblán. Előfordulhat, hogy egy akció-, érdekesség- vagy szórakoztató térre érkezhet – ezekhez mind a te hozzájárulásod szükséges a folytatáshoz. A Blink Land célja, hogy minél több pontot gyűjtsön a kérdések helyes megválaszolásával és a minijátékok teljesítésével (miközben útközben szembarát képernyőzési szokásokat vesz fel).

  A képernyő felébresztése fontos értesítésekre Androidon

Így játssz a Blink Land játékkal a szem megerőltetésének enyhítésére:

 • Indítsa el a játékot. Miután letöltötte a Blink Landet eszközére, nyissa meg a játékot, és a kezdéshez koppintson a Play gombra. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a karakter testreszabásához, és a játék elindításához érintse meg a Play gombot.
 • Dobj a kockával. Koppintson a Kockadobás elemre a kockák felrázásához, majd érintse meg ismét a képernyőt egy szám dobásához. A karaktered a dobott számnak megfelelően mozgatja a megfelelő számú mezőt.
 • Játssz mini-játékokat. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a tények olvasásához, a triviák megválaszolásához vagy a minijátékok lejátszásához, hogy többet tudjon meg a digitális szem megerőltetéséről.
 • Ha módosítania kell a beállításokat, érintse meg a fogaskerék ikont a képernyő jobb felső sarkában. Itt engedélyezheti a különböző szín-kisegítő lehetőségeket, valamint beállíthatja a hang- és zenei szinteket.

  A Blink Land fő célja, hogy segítsen az Önhöz hasonló egyéneknek megismerni a digitális szem megerőltetésének okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit. A játék során elsajátíthatja a digitális szem megerőltetésének leküzdésére és a szem megerőltetésének tüneteinek enyhítésére szolgáló technikákat is. Szórakoztató módszer a tények feltárására anélkül, hogy azt éreznéd, hogy tanulnod kellene (vagy megrovásban lenned), amiért a képernyőn töltöd az időt.

  Ha játékkal kapcsolatos javításra vágyik, és szeretné megtanulni, hogyan akadályozza meg a digitális szem megerőltetését (képernyő) életének más területein, akkor a Blink Land egy jó eszköz. Néhány ember számára ez a jól kidolgozott oktatójáték segít csökkenteni a digitális szem megerőltetését. Mások számára további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megvédje szemét a képernyő hosszan tartó expozíciójától.

  Hogyan lehet megelőzni a digitális szem megerőltetését és megvédeni a szemét

  A szem megerőltetésének tünetei fájdalmasak és legyengítőek lehetnek, és akár meg is akadályozhatják napi feladatai elvégzésében. Amellett, hogy tényeket, tanácsokat és technikákat gyűjt a Blink Land-től a képernyők által okozott szem megerőltetésének elkerülésére, kipróbálhatja az alábbi tippeket a digitális szem megerőltetésének enyhítésére:

    Az 5 legjobb nyílt forráskódú eszköz az OpenStack Server kezeléséhez
 • Helyezze el megfelelően a képernyőt. Szerint a Az AOA útmutatója a számítógépes látás szindrómához, az optimális távolság a számítógép képernyőjének elhelyezéséhez 20 és 28 hüvelyk között legyen a szemétől, és 15-20 fokos szögben a szem magassága alatt. Ha a képernyőidővel kapcsolatos probléma az okostelefonjához kapcsolódik, módosíthatja a képernyő helyzetét, vagy engedélyezheti a képernyő távolságát iPhone-on vagy iPaden, hogy csökkentse a szem megerőltetését.
 • Képernyőszünetek ütemezése. A Pomodoro időzítő alkalmazás használata vagy egyszerűen a képernyő szünetek beütemezése a munka (vagy játék) nap során hatékony módja a szem védelmének és pihentetésének.
 • Engedélyezze az éjszakai fény módot. A legtöbb eszköz ma már tartalmaz olyan funkciókat, amelyek csökkentik a kékfény-kibocsátást, így könnyebbé teszik a szemet. Például engedélyezheti a Night Light funkciót a Windows rendszeren, vagy használhatja a Night Shift funkciót iPhone-ján, hogy lágyabb fényeket használjon kedvenc képernyőjén.
 • Gyakoroljon szemgyakorlatokat. A Blink Land különféle szemgyakorlatokat mutat be, amelyek segítségével megelőzheti a szem megerőltetését. Megpróbálhatja 20 percenként 20 másodpercig forgatni a szemét, vagy egy 20 méterrel távolabb lévő tárgyra fókuszálni (más néven a 20-20-20 szabály).
 • Játssz Blink Landet. Mivel a játék célja a szembarát szokások kialakítása, a Blink Land játék segíthet megvédeni a szemét a digitális szem megerőltetésétől.
 • Szintén jó ötlet sok vizet inni, amikor képernyőt használ, mivel a kiszáradás szemszárazságot és irritációt okozhat. Ha huzamosabb ideig ül az íróasztalnál, próbáljon meg rendszeresen felkelni és nyújtózkodni, így a szeme és a teste is pihenni vágyik.

  A Blink Land játék segítségével megtanulhatja, hogyan küzdheti le a szem megerőltetésének tüneteit, sőt megelőzheti azokat. Ne felejtsen el rendszeresen szünetet tartani a képernyő(k) mellett, maradjon hidratált, és ne felejtsen el pislogni! Ha továbbra is a szem megerőltetésének tüneteit tapasztalja, és a fenti öngondoskodási tippek nem segítenek a probléma enyhítésében, további segítségért forduljon szemészhez vagy orvoshoz.