Az Anaconda telepítése Ubuntura

Az Anaconda egy Python-alapú adattudományi platform. Különféle kiadásokban kapható, nyílt forráskódú, és a legtöbb Linux operációs rendszerre telepíthető. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan állíthatja be az Anacondát Ubuntun.

Mielőtt elkezdenénk

Ebben az útmutatóban az Anaconda Ubuntuhoz való felépítésére és telepítésére összpontosítunk. Ennek ellenére, ha Elementary OS-t, Peppermint OS-t, Zorin OS-t, Linux Mint-et vagy bármilyen más Ubuntu alapú operációs rendszert használ, az utasítások is működni fognak.

Tehát még ha nem is hagyományos Ubuntut használ, nyugodtan kövessen, hogy az Anaconda alkalmazás működjön Linux rendszerén!

Telepítse az Anacondát Ubuntu-ra – a telepítés előkészítése

Az Anaconda működik Ubuntun, de nincsenek előre lefordított DEB-csomagok, és az alkalmazás nem jutott el az Ubuntu Snap áruházba vagy a Flathub Flatpak áruházba. Ha használni kívánja ezt az alkalmazást, magának kell elkészítenie.

  Hogyan ágyazhatunk be egy Google-rajzot a Google Dokumentumokba

Az Anaconda szoftver felépítése nem túl bonyolult, mivel a legtöbbről egy telepítőszkript gondoskodik. Az építési folyamat első lépése a szkriptnek a szoftver felépítéséhez szükséges összes függőségének telepítése.

Az Anaconda-függőségek telepítésének megkezdéséhez Ubuntu PC-jén nyisson meg egy terminálablakot. Terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációt a billentyűzeten, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután megnyílt a terminálablak, használja az alábbi apt install parancsot az összes függőség beállításához a rendszeren. Ne feledje, hogy ezeknek a csomagoknak a beállítása néhány percig is eltarthat, mivel rengeteg letölthető.

sudo apt install libgl1-mesa-glx libegl1-mesa libxrandr2 libxrandr2 libxss1 libxcursor1 libxcomposite1 libasound2 libxi6 libxtst6

Miután minden függőséget megoldott, ideje letölteni a telepítő szkriptet. A forgatókönyv az Anaconda repo webhelyén található. Az alábbi wget downloader paranccsal fogja meg a telepítő szkriptet.

Megjegyzés: ha a wget helyett webböngészőn keresztül szeretné letölteni a legújabb telepítőszkriptet Linux PC-jére, megteheti! Kattintson erre a linkre itt a letöltés elindításához.

wget https://repo.anaconda.com/archive/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh -O ~/Downloads/Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Amikor a letöltési folyamat befejeződött, be kell lépnie a „Letöltések” könyvtárba. Ez a könyvtár tartalmazza a telepítő szkriptet. A „Letöltések” terminálon keresztüli eléréséhez írja be a következő CD-parancsot.

cd ~/Downloads

A „Letöltések” könyvtárban használja a chmod parancsot a telepítő szkript engedélyeinek frissítéséhez. Ennek a szkriptnek módosítania kell az engedélyeket, hogy programként tudjon futni.

sudo chmod +x Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

A fájl naprakész engedélyeivel készen áll az Anaconda Ubuntu PC-re történő telepítésére való felkészülés! Az alkalmazás telepítéséhez lépjen tovább az útmutató következő részéhez!

  Hogyan lehet kikapcsolni a vibrációt iPhone-on

Telepítse az Anacondát Ubuntu-ra – A telepítőszkript futtatása

Az Anaconda telepítése Ubuntun a telepítőszkript letöltése és az engedélyek beállítása után megkezdődhet. A telepítés elindításához hajtsa végre az alábbi ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh parancsot.

Az Anaconda telepítésének elindításához Ubuntu felhasználói fiókjaként (nem root), futtassa a telepítést a sudo parancs nélkül. Erősen javasoljuk az alkalmazás telepítését ilyen módon.

./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

Ha inkább rootként szeretné telepíteni az Anacondát Ubuntu számítógépére, futtassa az ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh parancsfájlt a sudo paranccsal, és az Anaconda a /root/ mappába telepíti magát, nem pedig a saját mappájába.

sudo ./Anaconda3-2020.11-Linux-x86_64.sh

A szkript elindítása után megjelenik egy üzenet. Ez az üzenet a következőt mondja: „A telepítési folyamat folytatásához tekintse át a licencet
megegyezés. Kérjük, nyomja meg az ENTER-t a folytatáshoz. Nyomja meg az Enter billentyűt az EULA eléréséhez.

  Hogyan telepítsünk ecsetet a Photoshopban

Az Enter billentyű lenyomása után meg kell tekintenie az EULA-t. Az átlépéshez nyomja meg a Page Down billentyűt a billentyűzeten. Miután elolvasta a megállapodást, írja be az „igen” szót a promptba.

Amikor az „igen” szöveget beírja a promptba, az Anaconda telepítője megkérdezi, hová kívánja telepíteni az alkalmazást. Alapértelmezés szerint a kezdőkönyvtárat fogja kiválasztani. Hagyja alapértelmezettként, és nyomja meg az Enter billentyűt a folytatáshoz.

Miután megnyomta az Enter billentyűt, az Anaconda telepítőszkript elkezdi telepíteni az alkalmazást a rendszerre. Mind a terminálalkalmazást (conda), mind a grafikus felhasználói felületet (Anaconda Navigator) telepíti.

Amikor a telepítés befejeződött, az Anaconda telepítője megkérdezi: „Szeretné, hogy a telepítő inicializálja az Anaconda3-at a conda init futtatásával? “. Ha be szeretné kapcsolni az Anaconda 3-at, írja be az „yes”-t. Ellenkező esetben zárja be a terminált.

A GUI Anaconda Navigator elindításához nyomja meg az Alt + F2 billentyűket a billentyűzeten, hogy megnyissa az asztali gyorsindítót. Ezután írja be az „anaconda-navigator” kifejezést az alkalmazás elindításához.