Az AirPlay használata Mac-en

Az AirPlay lehetővé teszi, hogy két Apple-eszköz ugyanazon a kijelzőn osztozzon, és számos dologra használható. Például, ha letölt egy filmet a Mac számítógépére, de meg szeretné nézni az Apple TV-n, az AirPlay szinkronizálja ezt a két eszközt. Hasonlóképpen, ha szeretne lejátszani egy videót Mac számítógépén, de csak iPhone-ján van, használhatja az AirPlay-t, és nagyobb képernyőn nézheti meg.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogyan kell használni az AirPlay-t Mac számítógépen, függetlenül attól, hogy a Mac-et küldőként vagy fogadóként szeretné használni. Kitérünk arra is, hogy az AirPlay miért nem működik Mac gépén, és elmondjuk, hogyan javíthatja ki ezeket a problémákat.

Az AirPlay használata Mac-en

Az AirPlay segítségével zenéket, videókat és fényképeket oszthat meg egyik Apple eszközről a másikra. Úgy tervezték, hogy különböző típusú tartalmakat nézhessen meg otthona legnagyobb képernyőjén. Az AirPlay használatának legjobb módja a televíziójához csatlakoztatott Apple TV.

Az AirPlay használatának másik módja az AirPlay-kompatibilis hangszórók használata, amellyel kedvenc zenéit hangosan játssza le kompatibilis hangszórókon. Az AirPlay-t vezeték nélküli fejhallgatóval is használhatja. Sőt, az AirPlay nagyszerű üzleti eszköz is lehet, hiszen segítségével prezentációkat, táblázatokat vagy webhelyeket oszthat meg kollégáival. Ez a Képernyőtükrözés funkcióval érhető el.

Az AirPlay használatához két eszközre van szüksége – a küldőre és a vevőre. Még vezetékekre vagy adapterekre sem lesz szüksége. Az Airplay segítségével bármely számítógépről megoszthat tartalmat az iTunes segítségével, amely természetesen magában foglalja a MacBookokat, valamint az iOS 4.2 vagy újabb rendszert futtató iOS eszközöket is. Mivel az AirPlay lényege, hogy nagyobb képernyőn nézzen vagy tekintsen meg tartalmat, az AirPlay-t általában Apple TV-kkel használják. Ugyanakkor számos más kompatibilis eszközzel is párosítható, például az AirPlay-t támogató okostévékkel.

  Mi a teendő, ha vizet vagy kávét öntött laptopjára

Mielőtt elkezdené, győződjön meg arról, hogy a Mac és a vevőeszköz ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozik. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, hogyan kell használni az AirPlay-t Mac-en és Apple TV-n. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy engedélyezze az AirPlay alkalmazást az Apple TV-n. Ez így történik:

 • Kapcsolja be az Apple TV-t.
 • Nyissa meg az Apple TV jobb oldalán található Beállítások mappát.
 • Válassza az „AirPlay” lehetőséget a lehetőségek listájából.
 • Engedélyezze az AirPlay alkalmazást az Apple TV-n.
 • Most, hogy az AirPlay engedélyezve van az Apple TV-n, a következő lépés az, hogy ugyanezt a Mac számítógépen is meg kell tennie. Kövesse az alábbi lépéseket, hogy megtudja, hogyan történik:

 • Indítsa el a „Rendszerbeállítások” elemet a Mac alsó menüjében.
 • Lépjen a „Kijelző” beállításokhoz.
 • A „Kijelző hozzáadása” mellett válassza ki a vevőeszközt. Ebben az esetben az Apple TV-je lesz.
 • Jelölje be a „Tükrözési beállítások megjelenítése a menüsorban, ha elérhető” négyzetet.
 • Nyissa meg a Vezérlőközpontot a Mac gép menüsorában.
 • Kattintson a „Képernyőtükrözés” lehetőségre a felugró menüben.
 • Válassza ki, hogy melyik eszközhöz szeretné használni az AirPlay-t.
 • A Mac képernyője azonnal csatlakozik az Apple TV-hez. Választhat a tükörbe épített retina kijelző és a különálló kijelző között. Más szavakkal, eldöntheti, hogy az asztali számítógép megfeleljen-e az Apple TV vagy a Mac méretének.

  Akár az Airplay segítségével is kiterjesztheti képernyőjét egy másik Mac-re, ami egy vadonatúj funkció. Ez azonban csak a 2018-as és újabb MacBookokra vonatkozik. Arról nem is beszélve, hogy ezt a funkciót csak azok használhatják, akiknek két MacBookjuk van.

    Csapatok létrehozása és kezelése a Microsoft Teamsben

  Az AirPlay elküldése iPhone-ról Macre

  Ha vevőeszközként szeretné használni a Mac-et, megoszthatja iPhone-ja kijelzőjét. Ez egy nagyszerű megoldás, ha nagyobb képernyőn szeretné nézni a videókat iPhone-ján. Ne feledje, hogy iPhone-jának és Mac-jének Wi-Fi-hálózathoz kell csatlakoznia, és ugyanahhoz a hálózathoz kell lennie.

  Az AirPlay használata iPhone-on még egyszerűbb, mint Mac-en, és kevesebb lépést is igényel. A pontos lépések a lejátszani kívánt média típusától függően változhatnak. Ezt kell tenned:

 • Játssz valamit az iPhone-on. Például játsszon le egy dalt az Apple Music alkalmazásban.
 • Érintse meg az „AirPlay” ikont a képernyő alján.
 • Válassza ki MacBookját az előugró menüből.
 • Ez ennyire egyszerű. Még a Galériából is megnyithat egy fotót, és AirPlay segítségével lejátszhatja Mac számítógépén. Ez így történik:

 • Nyissa meg a galériát, és keresse meg azt a fényképet, amelyet az AirPlay-be szeretne küldeni.
 • Érintse meg a „Megosztás” ikont a képernyő bal alsó sarkában.
 • Menjen le az „AirPlay” elemre.
 • Válassza ki MacBookját a felugró menüben.
 • Még csak nem is kell megerősítenie semmit a vevőkészüléken. A média automatikusan megjelenik a nagyobb képernyőn. Ha egy zeneszámot vagy videót szüneteltetni, előre vagy vissza szeretne tekercselni, használhatja az iPhone vezérlőit.

  Az AirPlay ikon különféle alkalmazásokban megtalálható, csak meg kell keresni. Ha például Apple Music-ot, Spotify-t, Deezer-t vagy bármilyen más zenei streamelő alkalmazást használ, akkor minden alkalommal látni fogja az AirPlay ikont, amikor meghallgat egy dalt. Amikor a galériába letöltött fényképekről és videókról van szó, az AirPlay ikon jelenik meg, amikor megérinti a „Megosztás” lehetőséget.

  További GYIK

  Miért nem tudom lejátszani az AirPlay-t a Mac gépemen?

  Több oka is lehet annak, hogy miért nem tudja használni az AirPlay-t Mac-en. Az AirPlay működéséhez a küldő és a vevő eszközt is ugyanahhoz a Wi-Fi-hez kell csatlakoztatni, ami különösen fontos a kétsávos útválasztóknál. Tehát párosítás előtt győződjön meg arról, hogy mindkét eszköz csatlakozik az internethez.

    A Match Account végleges törlése

  Ha továbbra sem látja az AirPlay funkciót Mac számítógépén, győződjön meg arról, hogy a két eszköz közel van egymáshoz. A rossz kapcsolat azt eredményezheti, hogy a hang nem jön át, vagy egyáltalán nem tudja megosztani a tartalmat. Ellenőrizze, hogy az AirPlay engedélyezve van-e mind a küldőn, mind a vevőn, mielőtt megpróbálná párosítani őket.

  Magától értetődik, hogy telepítenie kell az iTunes-t a Mac számítógépére. Ha nem rendelkezik az iTunes legújabb verziójával, ez lehet az oka annak, hogy nem tudja használni az AirPlay-t Mac-en. Ne felejtse el, hogy mindkét eszközön ugyanabba az iTunes-fiókba kell bejelentkeznie.

  Végül az AirPlay működéséhez frissíteni kell a Mac-et a legújabb verzióra, amely jelenleg macOS 12.0 Monterey.

  Lejátszhatom az AirPlay-t Mac gépemről, ha nincs Apple TV-m?

  Alapvetően nem kell Apple TV-vel rendelkeznie ahhoz, hogy az AirPlayt Mac és okostévével használja. Az okostévének azonban meg kell felelnie bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az AirPlay működjön. A legfontosabb, hogy az okostévének kompatibilisnek kell lennie az AirPlay szolgáltatással.

  Mint korábban említettük, az AirPlay-t használhatja olyan hangszórókkal és vezeték nélküli fejhallgatókkal, amelyek AirPlay-kompatibilisek.

  Ossza meg tartalmait az AirPlay segítségével

  Az AirPlay egy hasznos megosztási eszköz, amellyel nagyobb képernyőn nézhet videókat, és hangszórókon játszhat zenét anélkül, hogy ezeket az eszközöket kábellel kellene csatlakoztatnia. Az AirPlay használatának egyik legjobb módja a Mac és az Apple TV, de ezt a médiamegosztási funkciót más AirPlay-kompatibilis eszközökkel is használhatja.

  Használtad már valaha az AirPlay-t Mac-eddel? Melyik eszközzel párosítottad a Macedet? Tudassa velünk az alábbi megjegyzés szakaszban.