Az Adobe GenAI a szöveges felszólításokat zenévé változtatja: Íme, az első bepillantás

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

  • Az Adobe Project Music GenAI Control segítségével a felhasználók szöveges felszólításokból vagy hivatkozási dallamokból zenét hozhatnak létre, és az eredményeket precízen szerkeszthetik.
  • A GenAI-t a legjobb egyetemekkel együttműködésben fejlesztették ki, és a zenekészítés mélyreható ellenőrzésére összpontosít, így nincs szükség külső szerkesztő szoftverre.
  • Úgy tűnik, hogy a GenAI adatfelhasználása összhangban van az Adobe etikai elveivel, de továbbra is aggodalomra ad okot olyan kérdések, mint például a mesterséges intelligencia által generált zenék szerzői jogainak megsértése.

Az AI zenei nyüzsgés közepette az Adobe saját AI zenegenerátort fejleszt GenAI néven. Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges promptból zenét hozzanak létre, és finomhangolják az eredményeket. Az égető kérdés: honnan szerzi a GenAI az audioadatait?

  A 2024-es MWC kiállításon bemutatták a legjobb új okostelefonokat

Az Adobe bemutatja a Project Music GenAI Control-t

Az Adobe bejelentette egy mesterséges intelligencia erőmű, a Project Music GenAI Control, amely hatékonyabb és szórakoztatóbb módot ígér a zene tartalomalkotásba való beépítésére. A GenAI lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy egyszerű szöveges prompt vagy hivatkozási dallam segítségével zenét generáljanak, majd különféle szerkesztési funkciók segítségével tovább javítsák és finomhangolják alkotásaikat.

A Project Music GenAI Control prototípus fejlesztés alatt áll a Kaliforniai Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem kutatóival együttműködve. Még mindig nem vagyunk tisztában a hivatalos bevezetéssel, és azzal kapcsolatban, hogy saját alkalmazás lesz-e, vagy az Adobe szoftverébe, például a Premiere Proba integrálva lesz.

Az Adobe Firefly generatív mesterségesintelligencia-modelljéhez hasonlóan szöveges promptot ír, például „smooth jazz”, vagy feltölt egy referenciadallamot, és várja meg, amíg a mesterséges intelligencia előállítja a hangot. Az AI hanggenerálást követően paraméterekkel módosíthatja a tempót, a szerkezetet és az intenzitást, valamint meghosszabbíthatja a klipeket és zökkenőmentes hurkokat hozhat létre.

  5 natív AWS-szolgáltatás, amelyek teljes körű kiszolgáló nélküli platformot hozhatnak létre

Ahogy Nicholas Bryan, az Adobe Research vezető kutatója mondja a sajtóközleményben:

Az egyik izgalmas dolog ezekben az új eszközökben, hogy nem csak hangot állítanak elő – a Photoshop szintjére emelik azáltal, hogy a kreatívok számára ugyanolyan mély irányítást biztosítanak hangjaik formálásához, módosításához és szerkesztéséhez. Ez egyfajta pixelszintű vezérlés a zenéhez.

Ezek az integrált vezérlők nemcsak felülmúlják az AI zenei eszközöket, például a MusicLM-et, hanem szükségtelenné teszik a külső hangszerkesztő szoftvert is. A GenAI játékmódot jelenthet a YouTube-osok, podcasterek és különféle tartalomkészítők számára, akik egyszerű hurkokat és alapvető hangbeállításokat keresnek.

Honnan szerzi a GenAI a forrásanyagát?

A blogbejegyzésben az Adobe megemlíti elkötelezettségét amellett, hogy ragaszkodjon hozzá AI etikai alapelvei, biztosítva az AI-technológia felelősségteljes fejlesztését. Feltételezhetjük, hogy ez azt jelenti, hogy a GenAI-t olyan adatokra oktatják, amelyek tisztességes játéknak minősülnek, például közkincs vagy megfelelően licencelt munka. Állítólag az Adobe vízjel-technológiát is fejleszt, hogy megállapíthassuk, hogy a hang a GenAI-n keresztül jön-e létre.

  Hogyan tudok bejelentkezni az Amazon Chime-ba

A referencia dallam funkció azonban kimaradt a beszélgetésből, így nem világos, hogy a felhasználók mely dalokat tölthetik fel az eszközre. Az Adobe-nak óvatosan kell lépnie, mert a szerzői jog által védett zenék bedobása forró vízbe juttathatja őket a zenei kiadókkal és előadókkal.

Még mindig a levegőben van, hogy az AI által generált zene sérti-e a művészek szellemi tulajdonát. Az olyan platformok azonban, mint a TikTok és a Spotify, már eltávolítottak néhány mélyhamisított számot, amelyek az előadók beleegyezése nélkül használnak énekmintákat. Kiváló példa erre a Heart on My Sleeve című mesterséges intelligencia-dal, amely a The Weeknd és Drake hamis vokálját tartalmazza. számolt be a The Guardian.

Nem minden művész aggódik az AI zene által okozott problémák miatt. Grimes például magáévá teszi ezt a koncepciót azzal a feltétellel, hogy a hangjával megkapja a jogdíjak méltányos részét minden sikeres mesterségesintelligencia által generált dalért.

Az egyre növekvő generatív mesterséges intelligencia-eszközök világában a GenAI a zeneszerzés egyszerű módját kereső alkotók kedvencévé válhat – miközben fejfájást is okoz a zenészeknek, ha a szerzői joggal védett munkájukat elkapják.