Az abszolút kezdőknek szóló útmutató az iOS zárolási képernyőjéhez

Itt, a wdzwdz-nél az egyetlen, legnagyobb célunk, hogy jobb szoftverek segítségével segítsük olvasóinkat kütyüik jobb használatában – legyen szó Macről, Android táblagépről vagy Windows Phone készülékről. Nos, bár cikkeink többsége az átlagon felüli technológiai műveltségű embereket célozza meg, az „Abszolút kezdők bemutatkozása” című cikksorozatunkban másképp fogunk tenni a dolgokat. Az iOS-el kezdjük, mert ez az, amihez személy szerint erősen ragaszkodom, de a felhasználói visszajelzések alapján tervezik a terjeszkedést más platformokra is. Lássunk neki!

Mi a lezárási képernyő, és miért van egyáltalán az okostelefonokon?

Ez egy nagyon jó kérdés. Miért nem lépünk közvetlenül az alkalmazások listájára a telefon feloldása után? Ennek ugyanilyen jó oka van.

Az első és legfontosabb a biztonság. Okostelefonjaink érzékeny személyes adatoknak adnak otthont, beleértve, de nem kizárólagosan a személyes és munkahelyi e-mailjeinket, a közösségi hálózatok profiljainkat, a beszkennelt dokumentumokat, a személyes naplónkat stb. Ha a modern okostelefonok nem rendelkeznének jelszóval védett zárképernyővel, ezek az információk mindenki számára elérhetőek lennének, aki felveszi a telefonunkat! A lezárási képernyők tehát azok, amelyeket akkor lát, ha telefonja le van zárva.

A második – abban az esetben, ha nincs bekapcsolva a jelszóvédelem – az áttekinthető információ. Telefonjainkra általában legalább 3-4 tucat alkalmazás van telepítve, néhány példa erre a Facebook, Twitter, Reddit, több e-mail fiók, teendőlista alkalmazások, WhatsApp/Viber stb. Időről időre előfordulhat, hogy értesítéseket kaphat ezektől az alkalmazásoktól – új üzenet a Facebookon, retweet a Twitteren, új feladat a teendők listájáról. Zárolási képernyő és értesítési központ nélkül (erre egy percen belül ráérünk) minden alkalmazást külön-külön el kell indítania, hogy megnézze az újdonságokat. A lezárási képernyők segítségével a legújabb és legfontosabb értesítések közvetlenül a lezárási képernyőn jelennek meg, így a telefon feloldása nélkül láthatja, mi történik.

Hogyan működik az iOS 7 zárolási képernyője

Az iOS 7 zárolási képernyője 5 részből áll, amint az a fenti képernyőképen látható. Felül található az állapotsor, amely alapértelmezés szerint a következő ikonokat tartalmazza (balról jobbra): mobil térerősség (5 kitöltött kör az optimális), mobilszolgáltató neve, WiFi jelerősség és akkumulátor töltöttsége. Lehet, hogy több-kevesebb ikon található az állapotsoron, és emiatt nem kell aggódni. Az állapotsorról lefelé csúsztatva is megnyílik az Értesítési központ, amelyet később egy külön, dedikált bejegyzésben fogunk megvitatni.

Az állapotsor alatt találja az aktuális időt és dátumot. Magától értetődő.

A harmadik rész nagyjából a lezárási képernyő legfontosabb része. Az idő múlásával ezt a területet az alkalmazások értesítései töltik ki. Emlékszel, mit mondtunk arról, hogy a lezárási képernyőket „áttekinthető információkra” használják? Nos, az idő gyors ellenőrzése mellett itt gyorsan át is tekintheti az új értesítéseket, és eldöntheti, hogy figyelmen kívül hagyja-e őket, vagy azonnal foglalkozzon velük.

Minden értesítés jobbra csúsztatható, hogy közvetlenül az adott alkalmazás azon oldalára kerüljön, amely felhívja a figyelmet. Új e-mailt kapott a főnökétől? Csúsztassa az értesítést jobbra a lezárási képernyőről, hogy elindítsa a Mail alkalmazást, ha az e-mail nyitva van! Ügyes, nem?

Az utolsó rész alul egy „grabber” a közepén; felfelé húzva megnyílik a Vezérlőközpont (hamarosan külön lesz szó), és egy kis Kamera ikon a sarokban. A Fényképezőgép ikon felfelé húzásával közvetlenül elindul a Kamera alkalmazás – remekül megörökítheti a röpke pillanatokat!

De várj, csak lemaradtam a negyedik részről? Miért igen, megtettem! A „> csúsztassa a feloldáshoz” utolsó megbeszélése lehetővé teszi számomra, hogy tökéletesen áttérjek erről a címről a következőre, amely…

A jelszó bekapcsolása, hogy megvédje iOS-eszközét a kíváncsiskodó szemektől

Jelszó nélkül, ha az ujját a „> csúsztassa a feloldáshoz” fölé csúsztatja, ez pontosan ezt teszi: teljesen feloldja az eszközt normál használathoz. Kényelmes, megegyezés szerint, de aligha biztonságos, hiszen bárki feloldhatja a készülék zárolását, hogy mindenféle személyes adathoz hozzáférhessen. Nyomatékosan javasoljuk, hogy engedélyezze a jelszóvédelmet, hogy adatai biztonságban legyenek, nemcsak otthonában és irodájában, hanem a tolvajoktól is, ha eszközét ellopnák.

Most pontosan hogyan csinálod? Kovesd ezeket a lepeseket:

Nyomja meg a Kezdőlap gombot (azt az egy nagy gombot az eszköz képernyője alatt).
Csúsztassa jobbra a ‘> Csúsztassa a feloldáshoz’ lehetőséget.
Nézzen körül egy szürke „Beállítások” nevű ikonnal, és koppintson rá.
Görgessen le egy kicsit, amíg meg nem jelenik az „Általános” almenü. Koppintson rá, mintha forró lenne.
Görgessen le ismét, amíg meg nem jelenik a „Jelszózár” almenü. Alapértelmezés szerint a „Ki” felirat jelenik meg, és ha megérinti, akkor újra bekapcsol.

Most a Beállítások > Általános > Jelszózár menüpontban van. Itt a tetején megjelenik a „Jelszó bekapcsolása” opció. Ha megérinti, meg kell adnia az új jelszót.

A kérdés, ami ezen a ponton felmerülhet, a következő lenne: „Mi a jó jelszó?”

A biztonság szerelmesei azt mondják Önnek, hogy hosszú, vegyes kis- és nagybetűs, szóközzel kitömött, összetett „alfanumerikus” jelszót használjon, de én azért vagyok itt, hogy elmondjam, nem árt egy négyjegyű jelszó.

Általában kitalálok egy látszólag véletlenszerű, de még mindig emlékezetes négybetűs szót, például „Munkák” vagy „Kód”, és lecserélem a megfelelő számmal (tudod, hogy a 111-BIG-MAC valójában 111-244-622? hogy!) például 5627 és 2633.

Amikor legközelebb feloldja telefonját, meg kell adnia az új jelszót, hogy hozzáférjen minden alkalmazásához és dokumentumához. 3-4-szeri beírása után nem okoz gondot a telefon gyors feloldása; A jelszóvédelem nem tűnik akkora tehernek.

Pro-tipp: Menjen vissza a Beállítások > Általános > Jelszózár menüponthoz, koppintson az „Azonnali megkövetelés” elemre, és módosítsa 5 percre. Ez lehetővé teszi, hogy eszköze az utolsó használat óta öt percig feloldva marad. Ha rendszeresen ellenőrzi telefonját, mint én, akkor ezt a beállítást nagyon kényelmesnek fogja találni.

Hogyan távolítsuk el a jelszóvédelmet

Mi a teendő, ha el szeretné távolítani a jelszóvédelmet iOS-eszközén? Lehet, hogy ez túl nehézkes számodra, vagy esetleg iOS-eszközödet töröd fel (figyelmeztetés: a jailbreak túlságosan fejlett feladat lehet a nem technikus abszolút kezdők számára), vagy egyszerűen csak visszaállítod az eszközödet.

Mindhárom esetben ugyanaz a módszer. Az előző fejlécben található öt számozott lépést követve lépjen a Beállítások > Általános > Jelszózár menüpontra, és érintse meg a „Jelszó kikapcsolása” lehetőséget. Az iOS néhány figyelmeztetést küld Önnek, de figyelmen kívül hagyhatja őket, ha nem akarja eltávolítani a jelszóvédelmet. Az eltávolítás előtt kétszer meg kell adnia a jelenleg beállított jelszót.

Mit tegyek, ha elfelejtem a jelszót?

Ez a legjobbakkal történik. A biztonság kedvéért túl sokszor változtatjuk meg a jelszót, de végül teljesen elfelejtjük a legújabbat. Ez egyszer megtörtént velem néhány hónappal ezelőtt, amikor teljesen paranoiás lettem attól, hogy mindenkitől megvédjem az adataimat. Mondanom sem kell, rossz ötlet volt.

Ami azt illeti, szörnyű ötlet volt. Az egyetlen módja annak, hogy kikerüljön ebből a ragacsos helyzetből, és újra használhatóvá tegye az eszközt, ha visszaállítja. Laikus kifejezéssel ez azt jelenti, hogy az összes személyes adat törlése után az összes szoftvert/alkalmazást teljesen újra kell telepíteni a készülékére.

Feltételezve, hogy megpróbálta és kudarcot vallott minden egyes jelkód-kombinációval, amelyet úgy gondol, hogy beállíthatott volna, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Indítsa el az iTunes alkalmazást azon a számítógépen, amelyhez korábban csatlakoztatta az eszközt. Ez másként nem fog működni.

2. Csatlakoztassa iOS-eszközét a számítógépéhez USB-kábellel.

3. Windows rendszeren: Indítsa el a „Fájlböngészőt”, kattintson a „Számítógép” elemre a bal oldali oszlopban, majd kattintson duplán az eszközére (az enyém az „Awais” iPhone), hogy hozzáférjen minden fényképéhez és videójához. Mentse el ezeket legalább az összes többi helyreállíthatatlan helyi adat törlése előtt! A Mac felhasználók hasonlóképpen használhatják a Findert erre a célra.

4. Az iTunes alkalmazásban egy kis gomb jelenik meg a jobb felső sarokban, amely azt jelzi, hogy iPhone, iPad vagy iPod touch, attól függően, hogy melyik eszközt csatlakoztatja. Kattints rá.

5. Az iTunes áttekintést ad iOS-eszköze állapotáról. Kattintson a „Visszaállítás” gombra, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Remélhetőleg sikerült visszaállítania iOS-eszközét működőképes állapotba! Vegye ezt tanulságnak, hogy soha ne állítson be olyan jelszót, amelyre később nem emlékszik.

Tetszett ez a kezdő útmutató az iOS 7 lezárási képernyőjéhez? Az Ön visszajelzéseitől függ, hogy milyen motivációt akarunk készíteni az iOS más részeihez és más platformokhoz, például az Androidhoz és a Windowshoz kapcsolódó útmutatók kidolgozásához. Ne felejtse el megosztani ezt barátaival és családjával, akiknek segítségre van szükségük az iOS működésének megértéséhez!