Az 5 legjobb SSH-kliens Mac-hez

Kulcs elvitelek

  • Az SSH-kliensek, például a Terminal, a PuTTY for Mac, az iTerm2, a Termius és a ZOC Terminal lehetővé teszik más számítógépek távoli elérését és vezérlését titkosított kapcsolaton keresztül.
  • A terminál, a beépített SSH-kliens Mac rendszeren ingyenes, és már telepítve van a számítógépére, így kényelmes választás a kódolási tapasztalattal rendelkezők számára.
  • A PuTTY for Mac grafikus felhasználói felületet, valamint bejelentkezési és munkameneti adatok mentésének lehetőségét kínálja, míg az iTerm2 olyan fejlett funkciókat kínál, mint az osztott ablaktáblák és az automatikus kiegészítési kódopciók. A Termius egy sokoldalú opció, amely több eszközön is működik, a ZOC Terminal pedig rendszerezési és testreszabási funkciókat kínál haladó felhasználók számára.

Az SSH vagy a Secure Shell egy hálózati protokoll, amely lehetővé teszi egy másik számítógép távoli elérését titkosított kapcsolaton keresztül. Az SSH segítségével megnyithat fájlokat és futtathat programokat az egyik számítógépen, miközben egy másikat használ.

Az SSH a legtöbb modern számítógépbe be van építve, beleértve a Mac-eket is. Ez nagyszerű a távoli munkához és a fájlok egyszerű eléréséhez. De melyik SSH-kliens a legjobb Mac számára?

Az alábbiakban összeállítottuk kedvenc Mac SSH klienseink listáját. Nézze meg, melyik a legjobb az Ön számára, hogy a lehető leghamarabb elkezdhesse használni!

1. Terminál

A Mac-hez tartozik egy alkalmazás, amely lehetővé teszi a beépített SSH elérését és futtatását. Ez az alkalmazás a Terminal, amelyet általában úgy találhat meg, hogy az Alkalmazások mappába lép, és megnézi a Segédprogramokat, bár van néhány mód a Terminál megnyitására Mac számítógépen.

Ha a terminál nyitva van, SSH-kapcsolaton keresztül bejelentkezhet egy távoli számítógépre az ssh user@IP-Address megadásával, ahol a felhasználót a rendszerhez tartozó felhasználónevével, az IP-címet pedig a távoli szerver IP-címével helyettesíti.

Innen parancsokat adhat meg a fájlok eléréséhez és a programok futtatásához a másik számítógépen. Ehhez nincs grafikus rendszer – a terminál szöveg alapú –, ezért írja be a parancsokat, és nyomja meg az Enter billentyűt egy másik rendszer eléréséhez, futtatásához és módosításához.

Van egy Mac Terminal parancsok csalólapja, ha ötletekre vagy emlékeztetőkre van szüksége arra vonatkozóan, hogy mit adhat meg és futtathat parancssoron keresztül a terminálban.

Ha nem nagyon ismeri a kódolást, vagy korábban nem sokat használta a Terminált, akkor nehéz Mac SSH-kliens lehet használni. De ha van némi előélete ezeken a területeken, akkor rendben kell lennie. Ráadásul ingyenes, és már a Mac-en is elérhető! Számunkra minden SSH-kliensnek Mac-hez nagyon lenyűgözőnek kell lennie ahhoz, hogy legyőzze.

2. PuTTY for Mac

Megnyílik egy PuTTY konfigurációs ablak Mac számítógépen, ahol az Ablakszínek fül van kijelölve

A PuTTY egy Windows-alkalmazás SSH-kiszolgálókhoz való csatlakozáshoz, amely Mac-eken is telepíthető és használható. A PuTTY for Mac, akárcsak a Windows PuTTY, lehetővé teszi az SSH-kapcsolatokat azáltal, hogy olyan terminálablakokat hoz létre, amelyek parancssori bemeneteket futtatnak a távoli számítógépekre való bejelentkezéshez és használathoz.

A Unix-alapú Mac-ekkel ellentétben a Windowsban nincs beépített terminál. A PuTTY kitölti ezt a hiányt. Tehát a PuTTY for Mac nem szükséges SSH-kapcsolat létrehozásához vagy parancssor futtatásához Mac-en, de olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek SSH-kliensként hasznosak lehetnek Mac-eken.

A PuTTY for Mac grafikus felhasználói felülettel (GUI) rendelkezik, amellyel a terminálablak használata helyett bejelentkezhet. A grafikus felhasználói felületen lehetőség van az SSH bejelentkezési adatok mentésére, így nem kell mindenhol leírni a jelszavakat, hogy megjegyezze őket.

A PuTTY for Mac segítségével mentheti az SSH-munkamenet adatait – az IP-címet és a portszámot, amelyre bejelentkezik. Ezzel sok időt takaríthat meg a bejelentkezés és a távoli számítógépek közötti váltás során.

Végső soron azonban a PuTTY for Mac működését és az általa végrehajtható műveleteket tekintve a terminálhoz hasonlóan működik. Szintén javasolt a terminál használata a PuTTY Mac számítógépre történő telepítéséhez. Érdemes lehet csak a terminált használni, ahelyett, hogy egy teljesen különálló SSH-klienst töltenénk le ugyanazokhoz az alapvető funkciókhoz.

De ha ismeri a PuTTY-t a Windows rendszerből, vagy valóban szeretné menteni a bejelentkezési és munkameneti adatait, a PuTTY for Mac nagyszerű, és továbbra is javasoljuk.

Letöltés: PuTTY for Mac (Ingyenes)

3. iTerm2

Ha ismeri a Terminált, és panaszai vannak vele kapcsolatban, vagy úgy érzi, hogy vannak korlátai, az iTerm2 az Ön számára megfelelő SSH-kliens. Az iTerm2 egy teljes terminálcsere. Amellett, hogy lehetővé teszi az SSH-kapcsolatok létrehozását, ez a kliens lehetővé teszi, hogy olyan funkciókat hajtson végre a Mac számítógépén, amelyeket a Terminál végez, de számos további hasznos funkcióval.

Az iTerm2 támogatja az osztott ablaktáblákat, így több terminálablakot nyithat meg és működhet közvetlenül egymás mellett vagy egymás fölött. Azt is lehetővé teszi, hogy az iTerm2 Terminal ablakában keressen egy adott szóra vagy parancsra, így másodpercek alatt elérheti azt a kódrészletet, amelyre szüksége van.

A másolás és beillesztés az iTerm2-ben sokkal egyszerűbb, mint a PuTTY for Mac-ben, és megőrzi a beillesztési előzményeket, így gyorsan megtalálhatja az utolsó előtti másolt elemet. Lehetővé teszi továbbá a visszalépést és az azonnali visszajátszás funkcióval törölt vagy módosított szövegek helyreállítását.

Ami az SSH-t illeti, az iTerm2 folyamatosan tájékoztatja Önt arról, hogy melyik könyvtárban van, és lehetővé teszi, hogy a Shift + Cmd + Fel vagy a Shift + Cmd + Le billentyűkombináció megnyomásával visszatérjen a korábbi parancsokhoz.

Az iTerm2 azt is nyomon követi, hogy SSH-kapcsolatain mely könyvtárakat keresi fel leggyakrabban, így sokkal gyorsabban újra bejuthat azokhoz. Lehetővé teszi a profilok beállítását és gyors váltását, így különböző engedélyszinteket használhat, vagy gyorsan különböző SSH-kapcsolatokra léphet.

Az automatikus kiegészítési kódopciókkal (amelyek SSH-kapcsolatokban és normál terminálablakokban működnek) és az alkalmazás gyorsbillentyűvel történő előhívásának lehetőségével az iTerm2 szolgáltatásai hihetetlenek az SSH-kapcsolatok létrehozásában és használatában, valamint általában a terminálfunkciók végrehajtásában.

Lehet, hogy van egy kis tanulási görbéje, ha még nem ismeri elég jól a terminálparancsokat. De ha meg akarja tanulni a terminált – és egy kis segítségre van szüksége az automatikus kiegészítés révén –, az iTerm2 nagyszerű SSH-kliens lehet Mac számára, bár sok nagyszerű funkciójával elkényeztetheti Önt.

Letöltés: iTerm2 (Ingyenes)

4. Termius

A Termius egy SSH-kliens, amely nem csak Mac, Windows és Linux számítógépeken működik, hanem mobileszközökön is. Így használhatja SSH-szerverekhez való csatlakozásra Mac-en, de iOS-eszközein is. Ez azt jelenti, hogy megbízható módszer az adatok titkosítására és küldésére a saját eszközei között, valamint minden olyan távoli eszköz között, amelyhez hozzá kell férnie.

A Termius nem helyettesíti a terminált, mint az iTerm2, de rendelkezik hasonló automatikus kiegészítési funkcióval a parancssori szövegek beírásához, valamint képes menteni a gyakran használt parancsokat, amelyeket megoszthat másokkal az SSH-kiszolgálón.

A terminálszerű ablakokon és vezérlőkön kívül a Termius rendelkezik egy GUI-val is az SFTP-hez (Secure File Transfer Protocol), amely egy biztonságos módszer az eszközök közötti fájlok megosztására. Így SSH-kapcsolaton keresztül is feltölthet és letölthet fájlokat a Termiusban anélkül, hogy parancssort kellene használnia!

Véleményünk szerint emiatt a Termius könnyebben érthető és használható Mac SSH-kliens, mint a listán szereplő számos lehetőség. Az SFTP funkció eléréséhez azonban havi 10 dollárt kell fizetnie a Termius Pro verziójáért. A Termiusnak van egy ingyenes Starter verziója, de az SFTP grafikus felhasználói felület nélkül nagyon hasonlít a listánk többi lehetőségéhez.

Ha a parancssor tanulása nem éri meg Önnek vagy egy csapatnak, akikkel ezt használni fogja (a Termiusnak van Teams verziója is, amely csapattagonként havi 20 dollár, a Termius Business pedig havi 30 dollár alkalmazottanként), a Termius A prémium megéri a pénzt. Egyébként a Termius Basic még mindig nagyon jó SSH-kliens Mac-hez!

Letöltés: Termius (Ingyenes, előfizetéssel)

5. ZOC terminál

Egy másik terminálemulátor, amely hihetetlenül jól működik SSH Mac-kliensként, a ZOC Terminal. Ez egy emulátor, amely igazán nagyszerű a rendszerezéshez, amikor fájlokat használ és mozgat SSH-kapcsolatokban.

A ZOC Terminal lehetővé teszi több terminálfül megnyitását és színkódolását, hogy emlékeztesse magát, hogy mire és hol csatlakozik. Ezenkívül egy „címjegyzéket” tart fenn az Ön számára mappákból és gazdagépekből, amelyek színkóddal is vannak ellátva a különböző szerverek gyors eléréséhez és karbantartásához.

Könnyedén visszagörgetheti a ZOC Terminalba bevitt parancsokat, és mindent megtekinthet, amit egy munkamenetben bevitt. Így visszatérhet egy munkamenetbe, vagy használhatja ugyanazokat a parancsokat újra és újra, amilyen gyorsan csak akar.

A ZOC terminál rengeteg testreszabást is lehetővé tesz. Teljesen átszerkesztheti a billentyűzetet a ZOC terminálon belül, hogy gyorsbillentyűket hozzon létre bizonyos parancssori funkciókhoz és szövegbevitelekhez. Lehetővé teszi az F-Macro billentyűket és a parancsokhoz testreszabott gombsorokat is.

Ismét van egy SSH-kliensünk Mac-hez, amelynek használatához sok terminál és parancssor ismerete szükséges. De ha rendelkezik ezzel a tudással, és szeretne valamit, ami az iTerm2-hez hasonlóan több szervezési és testreszabási funkcióval helyettesítheti a Terminált, akkor a ZOC Terminal az Ön számára készült.

Letöltés: ZOC terminál (Ingyenes)

Nagyon sok SSH-ügyfelet használhat Mac-en

A Mac gépeken beépített mód van SSH-kapcsolat létrehozására a terminállal. De sok más SSH-kliens is létezik Mac-hez, és mindegyiknek megvannak a saját funkciói, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak az SSH-kapcsolatok használatára más eszközök távoli elérésére.

Reméljük, hogy talál egy SSH-klienst, amely jól működik az Ön igényeinek megfelelő Mac számítógépen. Tudjuk, hogy megtaláltuk a sajátunkat, és innentől kezdve biztonságosan osztjuk meg a fájlokat és adatokat!