Az 5 legjobb infrastruktúra-automatizálási megoldás közepes és nagyvállalatok számára

Automatizáljuk az informatikai infrastruktúrát.

Volt idő, amikor az infrastruktúra telepítésével, beállításával, karbantartásával kapcsolatos minden manuálisan történt. Egy csapatban sokan részt vettek. Az egész dolog manuális volt. Ez a folyamat jelentős emberi hiba kockázatával járt, ami az alkalmazások gyenge elérhetőségét, biztonságát és teljesítményét eredményezte.

Nem szabad megfeledkezni az infrastruktúra teljes költségéről sem.

De a modern technológiának és a DevOps-hoz hasonló filozófiának köszönhetően ez már nem probléma.

Mostantól számos eszköz áll rendelkezésünkre az infrastruktúra létrehozására, telepítésére és felügyeletére. A megfelelő szoftverek kihasználásával a teljes infrastruktúra automatizálható kevesebb emberi bevonással. Nem egyszerű dolgokról beszélek, hanem összetett feladatokról, mint például az infrastruktúra kiépítése, a teljes alkalmazás beállítása stb.

Az infrastruktúra automatizálása a hardver/szoftver összetevők, az operációs rendszer, a hálózati összetevők, az adattároló összetevők IaC (Infrastructure as Code) használatával történő telepítésének folyamata. Ebben a folyamatban csak olyan kód írásakor van emberi beavatkozás, amely minden részlettel rendelkezik a szükséges összetevők létrehozásához és telepítéséhez.

Itt található az iparágban széles körben használt legnépszerűbb infrastruktúra-automatizálási eszközök listája.

Lehetséges

Lehetséges egy nyílt forráskódú ügynök nélküli IT-motor, amely automatizálja az alkalmazások telepítését, a konfigurációkezelést és az informatikai irányítást. 2012-ben alapították, és a jelenleg legfelkapottabb nyelven, a Pythonon írták. Az összes automatizálás megvalósításához az Ansible egy játékkönyvet használ, ahol az összes konfiguráció egy ember által olvasható nyelven, a YAML-en van megírva.

Ha kezdő vagy, nézd meg ezt az Ansible Bevezetőt.

Az Ansible ügynök nélküli architektúrával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem kell külön-külön telepítenie semmilyen szoftvert az összes kiszolgálóra. Ez egy push-alapú modellt követ, ahol szükség van egy helyi rendszerre az összes szükséges konfigurációval, és ezek a konfigurációk elküldésre kerülnek a célkiszolgálókra.

  Az LXQt telepítése Linuxra

Lehetséges jellemzők:

 • Automatizálás egyszerű, ember által olvasható nyelven
 • Ügynök nélküli architektúra, egyszerű SSH-n keresztül csatlakozhat a szerverekhez.
 • A push modell egy Ön által üzemeltetett helyi gépről küldi le a konfigurációkat a szerverre.
 • Pythonra épül, így sok python könyvtárat és funkciót támogat.
 • Az Ansible modulok gyűjteménye a Red Hat mérnökcsapatától.

A vállalkozás számára a Red Hat az Ansible Tower-t kínálja.

A megfelelő képességek jók a rendszergazdáknak, fejlesztőknek, inframérnököknek, és ha egy kis előkészületre van szüksége, nézze meg ezt Udemy bemutató.

SaltStack

SaltStack gyorsan tudja végrehajtani az infrastruktúra-kezelést, a konfigurációkezelést, a hangszerelést. Összehasonlítva más hasonló eszközökkel, mint például a Chef és a Puppet, a SaltStack gyors sebessége itt jelentős különbséget jelent. Első kiadása 2011-ben történt, és akárcsak az Ansible, ez is Python nyelven íródott.

Master-slave architektúrája van, ahol a Salt Master a mester démon, amely mindent felügyel, a Salt Minions pedig a minden felügyelt rendszerre telepített szolga démon a Salt Master által küldött utasítások végrehajtására. A Salt Master elküldi a szükséges konfigurációkat és parancsokat a Salt Minionoknak, és a Salt Minionok végrehajtják azokat a gépükön, hogy alkalmazzák az összes IT-automatizálást.

A SaltStack jellemzői:

 • Méretre és gyorsaságra tervezve, mesterenként akár 10000 miniont is képes kezelni.
 • Nagyon könnyen beállítható, egyetlen távoli végrehajtási architektúrával rendelkezik.
 • A SaltStack konfigurációs fájlok mindenféle nyelvet támogatnak.
 • Párhuzamosan képes parancsokat végrehajtani távoli rendszereken, ami segít az automatizálás gyors alkalmazásában.
 • Egyszerű programozási felületet biztosít Python API-k használatával.
  Hogyan válthat hangkimeneti eszközöket Mac számítógépen

Séf

A termelési incidensek egyik fő oka a következetlen alkalmazás vagy infrakonfiguráció. Ez gyakori probléma, és Séf ennek kijavítását célozza.

A Chef egy konfigurációkezelő eszköz az infrastruktúra kezelésére. Ruby nyelven íródott, és az első kiadás 2009-ben történt az OpsCode által.

Szakács infrastruktúra menedzsment A termék minden környezetet konzisztensnek tart az infrastruktúra azonos konfigurációival. Különféle eszközöket biztosít az infrastruktúra kezeléséhez, mint például a Chef Infra, a Chef Automate, a Chef Enterprise és a Chef Community.

A Chef Infrastructure Management jellemzői:

 • A konfigurációk YAML-ben vannak megírva, könnyen megtanulható az ember által olvasható nyelv.
 • Számos fejlesztőeszközt tartalmaz szakácskönyvek (konfigurációk) írásához, teszteléshez és függőségi feloldáshoz.
 • A vállalati kiadás egyszerű együttműködési funkciói az összetett környezetek egyszerű kezeléséhez.
 • Támogatja az integrációt több száz DevOps-eszközzel, mint például a GitHub, a Jenkins, az Azure Terraform.

Csavar

Csavar a Puppet egyik nyílt forráskódú projektje.

Ez egy ügynök nélküli hangszerelési eszköz az IT-automatizáláshoz. A Bolt segítségével automatizálhatja az összes kézi feladatát, amelyet ma igény szerint el kell végeznie. Olyan feladatokról beszélek, mint egy alkalmazás telepítése, a szerverek hibaelhárítása, a szolgáltatás újraindításának leállítása, a rendszerek javítása és frissítése stb.

Mivel a Bolt ügynök nélküli, nem kell ügynökszoftvert telepítenie a távoli célgépekre. Telepítenie kell a Boltot a helyi rendszerére, és csatlakoztathatja a távoli célrendszereket SSH vagy WinRM használatával.

A csavar jellemzői:

 • Írjon csavartervet (parancsok, szkriptek és feladatok kombinációja) YAML-ben, amely egyszerűen használható és megtanulható.
 • Számos meglévő terv és munkafolyamat elérhető innen Bábkovács (modulkönyvtár).
 • A jobb méretezhetőség érdekében könnyedén helyezze át automatizálását Boltról Puppet Enterprise-ra.

Terraform

Terraform egy nyílt forráskódú infrastruktúra-kiépítési eszköz, amelyet az infrastruktúra kódként (IaC) használó infrastruktúra létrehozására és üzembe helyezésére használnak. A Hashicorp fejlesztette ki, és az első kiadás 2014-ben történt.

  OSI modellrétegek: Bevezető útmutató

Tekintse meg a Terraform kezdőknek szóló bevezetőjét.

A Terraform elég jól működik olyan felhőszolgáltatókkal, mint az AWS, Azure, GCP, Alibaba. A Terraform használatával könnyedén telepítheti és kezelheti infrastruktúráját ezen felhőszolgáltatók bármelyikén. Jelenleg a terraformot számos szervezet széles körben használja Kubernetes-fürtjeik kezelésére.

A terraform előnyei:

 • Könnyedén kezeli a megváltoztathatatlan infrastruktúra konfigurációját.
 • El tudja végezni az infrastruktúra teljes körű összehangolását, nem csak a konfigurációkezelést.
 • HashiCorp konfigurációs nyelvet (HCL) használ, amely ember által olvasható és nagyon könnyen megtanulható.
 • Kész modulokat és szolgáltatókat biztosít több száz eszközhöz és technológiához terraform nyilvántartás.

Ha egyszer úgy döntött, hogy használja, ne felejtse el követni ezeket a Terraform bevált gyakorlatokat.

Következtetés

Ez volt a listám a legnépszerűbb infrastruktúra-automatizálási megoldásokról, amelyek közepes méretű szervezetek számára kínálnak termékeket a vállalati szintig. Ha a DevOps tartományba lép, és szeretné automatizálni infrastruktúráját és az ezzel kapcsolatos monoton feladatokat, akkor itt az ideje, hogy válasszon egyet a fent említett megoldások közül, és kezdje el az automatizálást.