Áru vs. A kriptográfia biztonsága és miért számít

Az árucikkek a biztonság ellen hosszú ideje heves téma a kriptográfiai térben.

Tegyük fel, hogy Ön is azon töpreng, hogy kedvenc kriptoeszköze áru vagy értékpapír-e. Ebben az esetben segítünk kitalálni.

A globális kriptopiaci kapitalizáció értéke meghaladja 1,3 billió dollár. Ezenkívül az átlagos napi kriptovaluta kereskedési volumen körülbelül 40 milliárd dollár. Figyelembe véve ezt a hatalmas értéket a kriptopiacon, itt az ideje, hogy ezeket a digitális eszközöket jellemzőik alapján kategorizáljuk.

A hagyományos pénzügyekben az eszközök két kategóriába sorolhatók: áruk és értékpapírok. Ezen túlmenően ezek a pénzügyi eszközök eltérő szabályozással és adózási vonzattal rendelkeznek.

Egyszerűen fogalmazva, fontos megérteni, hogy a befektetése árucikk-e vagy értékpapír. Ez a cikk segít megérteni a kriptoeszközökkel kapcsolatos különbségeket, hasonlóságokat és szabályozási szempontokat.

Mi az áru és biztonság?

Először is, értsük meg az alapokat, kezdve az áruval. Maradjon velünk!

Árucikk

Az áru olyan árukból vagy termékekből áll, amelyeket vásárolhat, eladhat vagy kereshet. A legnépszerűbb árucikkek közé tartozik az arany, ezüst, kőolaj, kávé és még sok más.

Ezenkívül az árukat gyakran a piaci kereslet alapján árazzák. Ráadásul az árupiac körüli szabályozás minimális.

Biztonság

A biztonság olyan forgalomképes pénzügyi eszközöket foglal magában, amelyeket a kormányok vagy vállalatok tőkeemelésére használnak. Az értékpapírokat általában kötvények és részvények formájában kínálják.

Ezenkívül az értékpapírok befektetési eszközként működnek, amely kamatot, tőkenövekedést vagy osztalékot biztosít a befektetőknek. Emiatt az értékpapírokra különféle szabályozás vonatkozik.

Most, hogy ismeri az árut és általában a biztonságot, vizsgáljuk meg koncepcióját a kriptográfiai térben. Maradj együtt!

Kriptoeszközök mint árucikkek

A kriptográfiai projektek alapítói és befektetői úgy vélik, hogy a kriptovaluták az árukategóriába tartoznak. Nevezetesen rámutatnak arra, hogy az olyan kriptokódok, mint a Bitcoin (BTC), megőrizhetik értéküket, és immunisak az értékcsökkenésre.

  A Mozilla Firefox beállítása alapértelmezett böngészőként Mac rendszeren

Ezenkívül a kriptoeszközöket befektetésként használják a befektetők, hogy hosszú távú megtérülést érjenek el a befektetett tőkéjükből. Emellett a kereskedők kriptoval is kereskednek, hogy rövid távú profitot szerezzenek. Ez a kereskedési és befektetési lehetőség árucikknek ad kriptot.

A hagyományos pénzügyekben The Howey teszt egy kérdésalapú teszt, amely meghatározza, hogy egy eszköz „befektetési szerződés”, és ezáltal értékpapír-e. Ez a teszt három egyszerű kérdést tartalmaz:

 • Befektetni pénzt az ember jövőbeli nyereségre számít?
 • Befektetni kell egy közös vállalkozásba?
 • Nyereséghez vezet-e egy harmadik fél vagy egy promóter erőfeszítése?
 • Ha a fenti kérdések mindegyikére „igen” a válasz, akkor az adott kriptoeszköz értékpapírnak tekinthető. Egyébként az áru kategóriába tartozik.

  Kriptoeszközök értékpapírként

  Miközben a kriptoeszközöket értékpapírnak tekinti, további szabályozást ad hozzá, amely korlátozza a kriptoprojektek és tokenek egyszerű fejlesztését. Azonban a kripto mint értékpapír több befektetőt vonz, és nagyobb keresletet teremt a piacon.

  Sőt, biztosítékként a pénzintézetek könnyedén kínálhatnak különféle befektetési lehetőségeket a lakosságnak. Például vásárolhat tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), amelyek olyan kedvenc kriptovalutáiból származnak, mint a Bitcoin (BTC).

  Emellett kriptovaluta befektetési alapokba is befektethet. Választhat például befektetési alapokat, amelyek a legjobb öt kriptovalutában oszthatják el befektetését.

  Ezenkívül a kriptoalapú vállalatok pénzeszközöket gyűjtenek össze kezdeti érmeajánlatok (ICO) segítségével. Ez az adománygyűjtési módszer a biztonsági kategóriába tartozó kezdeti nyilvános ajánlattételhez (IPO) hasonlít.

  A szerző megjegyzése: A kriptoeszközök kereskedése és befektetése kockázatos, és jelentős áringadozás lehetősége is fennáll. Ezért végezzen saját kutatásokat (DYOR), és ne féljen a kimaradástól (FOMO).

  Hogyan hasonlítanak az áruk és az értékpapírok a kriptográfiai adatokhoz?

  Annak ellenére, hogy folyamatos vita folyik az áruk kontra biztonságról a kriptográfiai térben, mindkét kategória sok hasonlóságot mutat. A kiemelkedőek közé tartozik:

  #1. Befektetési lehetőségek

  Mind az áruk, mind az értékpapírok kriptobefektetési eszköznek tekinthetők. Például tőkéjét mindkét kategóriába sorolhatja, hasonlóan más hagyományos pénzügyi eszközökbe történő befektetéshez.

  Emellett több lehetőség közül is választhat a befektetés kockázati étvágya alapján. Választhat például kevésbé kockázatos alternatívákat, például stabil érméket, mint például a Tether (USDT), amelyek az amerikai dollár árát utánozzák.

  #2. Diverzifikációt tesz lehetővé

  Az áruk és a biztonság alá tartozó kriptoeszközök a befektetési lehetőségek széles skáláját kínálják. Ennek eredményeként diverzifikálhatja kriptoportfólióját, hogy csökkentse egyetlen eszköz negatív hatását.

    Hogyan készítsünk kriptográfiai pénztárcát, és vegyük át az irányítást digitális vagyonunk felett

  A kriptográfiai árualapú befektetők különféle eszközök, például Bitcoin (BTC) vagy Litecoin (LTC) allokálásával diverzifikálhatják portfóliójukat. Míg a kripto-biztonságon alapuló befektetők biztonsági tokeneket adhatnak hozzá a diverzifikáció érdekében.

  #3. Forgalmazható eszközök

  Mind a kriptotermékek, mind az értékpapírok a kereskedhető eszközök kategóriájába tartoznak. Egyszerűen fogalmazva, megvásárolhatja, eladhatja és cserélheti ezeket az eszközöket támogatott platformokon vagy piactereken.

  Ezenkívül a különféle platformok lehetővé teszik a kriptográfiai áruk eszközeinek és az értékpapírok közötti cserét. Ezenkívül fiat valutákat is használhat mindkét kriptoeszköz megvásárlásához.

  #4. A piaci viszonyok és hangulatok befolyásolják

  A kriptotermékekre és értékpapírokra hatással vannak a piaci feltételek. Fontos gazdasági események során mindkét kategória általában negatív vagy pozitív hatással van a keresletre.

  Emellett a befektetői érzelmek is döntő szerepet játszanak az áruk és az értékpapírok árazásában. Például a gyenge kriptopiaci teljesítmény nagymértékű eladásokhoz vezethet, ami az eszközök jelentős áreséséhez vezethet.

  Most, hogy ismerjük az áruk és az értékpapírok közötti hasonlóságokat, vizsgáljuk meg jelentős különbségeiket.

  A kriptográfiai áruk és értékpapírok közötti különbségek

  Az általam megfigyelt fő különbségek, amelyek különbséget tesznek a kriptográfiai áru és az értékpapír között, a következők:

  #1. Szabályozási álláspont

  Az áruhoz kapcsolódó szabályozás teljesen különbözik az értékpapírétól. Emellett minden országban más-más kormányzati szerv szabályozza ezt a két kategóriát.

  Például, ha az Egyesült Államok esetét vesszük, a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) az árupiaci szabályozó ügynökség. Az értékpapírpiacot ugyanakkor az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) szabályozza.

  #2. A befektetés célja

  A kriptoalkatrészek befektetése vagy kereskedése gyakran spekulatív jellegű. Például a kereskedők vagy befektetők hatalmas haszon reményében vetik be tőkéjüket.

  Másrészt a kripto-értékpapírokba történő befektetés speciális szabályozásokkal jár. Emiatt befektethet egy jövőbeli potenciállal rendelkező kriptoprojektbe.

  #3. Eszközlikviditás

  A világszerte számos tőzsdén kereskedhet olyan kriptoalkatrészekkel, mint a Bitcoin (BTC). Ezenkívül néhány másodpercen belül bármikor vásárolhat vagy eladhat ilyen eszközöket.

  A kriptopapírok kereskedési likviditása azonban viszonylag kisebb. Ezért az ilyen típusú eszközök értékesítése több időt vehet igénybe, mint az áruk eladása.

  #4. Kockázatbevonás

  A kriptográfiai árualapú eszközök a magas kockázatú kereskedés vagy befektetés kategóriájába tartoznak. Ennek eredményeként az ilyen eszközök ára magas áringadozást mutat rossz piaci körülmények között.

  Másrészt a kriptográfiai biztonság szabályozási vonatkozásai viszonylag alacsonyabbak. Ezenkívül alacsony ingadozású biztonsági eszközöket is választhat a békés befektetési utazáshoz.

    Animációs és magyarázó videók létrehozása egyszerű a Vyonddal

  #5. Kereskedési és befektetési mechanizmus

  Különféle csatornákon keresztül fektethet be és kereskedhet kriptoalkatrészekkel a kriptoterületről. Emiatt csak egy kriptopénztárcára van szüksége, amely támogatja az eszközeit.

  Ezzel szemben a kripto-értékpapíroknak korlátozott számú piacterük és platformjuk van kereskedésre és befektetésre. Ezenkívül a potenciális eladó megtalálása nehéz lehet rossz kriptopiaci körülmények között.

  Miért számít a kriptográfia árucikké vagy biztonsági minősítése?

  A kriptográfiai ágazat vezetői, beleértve az alapítókat és a kulcsfontosságú tagokat, mindig támogatják, hogy a kriptoeszközök az árukategóriába tartozzanak. Ez az álláspont csökkenti a szabályozási szempontot és az ezzel járó többletköltségeket.

  Ezenkívül, ha a kriptográfia értékpapírnak minősül, akkor a kriptoeszközök fejlesztőinek szigorú szabályozási irányelveket kell követniük. Ilyen körülmények között az új kriptoalapú projektek belépési korlátja drasztikusan megemelkedik.

  Ezen túlmenően, ha összetett irányelveket alkalmaznak a kriptoeszközökön, az negatívan befolyásolja a kriptográfiai átvételt. Nem csak ez, a szabályozások a hagyományos technológiákat is visszatartják a blokklánc technológia átvételétől.

  Mindazonáltal pozitív szempontnak tartom, amikor a csalások vagy hamis projektek korlátozásáról van szó. Például a szigorú eljárások kulcsfontosságúak lesznek a befektetők átverését tervező projektek kiküszöbölésében.

  A kriptopiacon az elmúlt években számos csalás, csőd és szőnyeghúzás volt tapasztalható, amelyek a befektetők több milliárd dollár értékű pénzeszközeinek elvesztésével jártak. A megfelelő és strukturált szabályozás növeli a befektetők bizalmát.

  A SEC mindig elutasította, hogy a kriptovalutákat, például a Bitcoint (BTC) értékpapírnak tekintse. Emiatt a Bitcoint (BTC) árunak tekintették. Például 2022-ben a SEC elnöke, Gary Gensler azt állította, hogy csak a Bitcoin (BTC) tartozik a árukategória.

  Emellett a kriptoeszközökre vonatkozó szabályozás az ország szabályaitól és előírásaitól függően változik. Ezért gyakorlatilag lehetetlen globális szabályozást létrehozni a kriptográfia számára.

  Ezen túlmenően, néhány országban kripto-barát szabályozási politikák vannak. Ezzel szemben néhány más országban betiltották a kriptovalutákat és a kapcsolódó tevékenységeket. Ezenkívül számos országban nem egyértelműek a kriptoeszközökre vonatkozó szabályozások.

  Például az olyan országokban, mint Szlovénia, Málta, Szingapúr, Észtország stb pozitív megközelítés a kriptovalutákhoz és a blokklánc technológiához. Másrészt olyan országok, mint Kína, Banglades, Egyiptom és Algéria hivatalosan is betiltották a kriptovalutákat és a kapcsolódó tevékenységek.

  A kriptográfia árucikk vagy értékpapír?

  Sajnos nincs olyan világos keret, amely segít megkülönböztetni az árut a biztonságtól. A szabályozási döntések alapján változik, hogy a kriptopénze e kategóriák valamelyikébe tartozik-e.

  Szilárd meggyőződésem, hogy az olyan szabályozó ügynökségek, mint a SEC, végül létrehoznak egy szabványos keretet a kriptoeszközök azonosítására a biztonsági vagy árukategóriákban. Addig csak annyit tehet, hogy figyelemmel kíséri országa kriptográfiai szabályozását, és ennek megfelelően jár el.

  Ezután tekintse meg a Security Token Offering (STO) című cikket.