Alkalmazásaik és kockázataik elfogulatlan pillantása

Az ingyenes VPN valóban az egyik legvitatottabb téma. Egyrészt az emberek azt tanácsolják, hogy maradjanak távol tőle, mint a pestistől, másrészt egyetlen keresés a Google-on több száz eredményt ad, amelyek a legjobb ingyenes VPN-eket ajánlják.

Az ingyenes VPN-ek elkerülésére vonatkozó tanács csupán prémium VPN-cégek összeesküvése? Van-e tényleges gyakorlati haszna az ingyenes VPN-eknek? Nos, ma elfogulatlan pillantást vetek az ingyenes VPN-ekre anélkül, hogy megpróbálnék a prémium VPN-felügyelők kedvében járni vagy a felhasználók online biztonságát kockáztatni.

Ebben a bejegyzésben az ingyenes VPN-ek jó és rossz oldaláról fogok beszélni, és arról, hogy milyen célt szolgálnak.

Ingyenes VPN-ek: létezés és kihívások

A felhasználók szeretik az ingyenes szoftvereket, ezért szinte minden szoftverkategória rendelkezik néhány teljesen ingyenes alkalmazással. Az ingyenes VPN iránti kereslet több tucatszor nagyobb, mint egy prémium vagy fizetős VPN, legalábbis a Google keresési mennyisége szerint. Tehát az ingyenes VPN megléte elengedhetetlen.

De miért van ellentmondásos hírneve az ingyenes VPN-eknek? Úgy értem, ingyenes programok mindig is léteztek, és továbbra is létezni fognak. Akkor miért olyan nagy dolog egy ingyenes VPN? A válasz abban rejlik, hogyan működik a hagyományos ingyenes szoftverekhez képest. Hasonlítsuk össze:

Ingyenes alkalmazások vs. Ingyenes VPN-ek

Semmi sem jön létre ingyen. A fejlesztőnek az alkalmazáson végzett munkáján kívül az alkalmazásnak külön webhelyre vagy más forrásokra van szüksége a terjesztéshez. A tárhely még nagyobb kiadást jelent, ha egy webalapú eszközről van szó, például egy fotószerkesztő eszközről.

A legtöbb fejlesztő elegendő pénzt kereshet adományokkal és esetleg néhány hirdetéssel a webhelyen, hogy ingyenesen futtassa ezeket az alkalmazásokat. A webtárhely nem olyan drága, és még annyi nyereséget is termelnek, hogy igazolják az elvégzett munkát.

A VPN azonban a fizikai szerverektől függ. A legtöbb VPN-szolgáltatás több szervert biztosít egyetlen országban, több tucat ország támogatásával. Például a NordVPN összesen 5880 szerverrel rendelkezik, és az ExpressVPN is több ezer szerverrel rendelkezik több mint 105 országban.

Új VPN-cég indítása Ez nem olyan egyszerű, mint a fizikai szerverek telepítése és kezelése több tucat országban, vagy harmadik fél szolgáltatóknak kell fizetnie a szerverekért. A sávszélesség és a stabilitás egyéb problémák, amelyek jó szervereket igényelnek, amelyek könnyen több mint 200 dollárba kerülhetnek havonta egyetlen szerverért.

  Hány szexuális bűnelkövető él a közeledben?

Ilyen drága követelmények mellett lehetetlen, hogy egy ingyenes VPN adományokból vagy más szokásos bevételszerzési módokból fenntartsa magát. A költségek és a nyereség közötti különbség akkora, hogy egy ingyenes VPN soha nem tud jobb szolgáltatást nyújtani, mint egy fizetős VPN. Még egy átlagos szolgáltatás is további bevételszerzési módszereket igényel, amelyek közül néhány tiltott.

Az ingyenes VPN-ek rossz oldala

Az ingyenes VPN-ek annyira rosszak, hogy össze sem tudom őket hasonlítani a fizetős VPN-ekkel, mert az egyetlen előnyük velük szemben az ár. Mielőtt az ingyenes VPN-használat indokolásához kezdenénk, fontos ismerni az ingyenes VPN-ek rossz oldalait.

Az alábbiakban felsoroljuk az ingyenes VPN-ek néhány észrevehető rossz oldalát, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt használná őket.

Lassabb sebesség

A költségek csökkentése érdekében az ingyenes VPN-ek kevesebb szervert használnak, így a szerverek könnyen torlódnak, és elérik a sávszélesség-korlátokat. Néhányan megosztott szervereket is használnak. Bár minden VPN lelassítja az internet sebességét, az ingyenes VPN-ek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak.

Adat- és szerverkorlátozások

Függetlenül attól, hogy teljesen ingyenes VPN-t vagy egy prémium VPN ingyenes verzióját használod, ennek biztosan vannak korlátai. Csak néhány szerverhez fog hozzáférni, főleg a népszerű országokban, és az ingyenes VPN-ek adatkorlátokkal rendelkeznek a sávszélesség megtakarítása vagy a frissítés ösztönzése érdekében.

Néhány ingyenes VPN hirdetéseket jelenít meg

Egyes ingyenes VPN-szolgáltatások a hirdetéseken keresztüli bevételszerzést választják. Amikor engedélyezi a VPN-t, az előugró hirdetéseket jelenít meg, és még a böngésző lapjain is megnyitja a hirdetéseket. Ez nagyon bosszantó lehet, és a legtöbb ilyen VPN nagyon agresszív a hirdetésekkel.

Személyes adatokat gyűjthetnek és értékesíthetnek

A felhasználói adatok rendkívül értékesek, és nagy igény van rájuk hirdetési célokra. Egyes ingyenes VPN-ek gyűjthetik az Ön adatait felhasználás céljából, vagy eladhatják azokat harmadik feleknek, hogy pénzt keressenek. Az ingyenes VPN-k akkor is megtehetik ezt, ha az adatvédelmi szabályzatuk szerint nincs naplózási szabályzat. Általában az ilyen gyakorlatok az adatszivárgás során derülnek ki, mint pl UFO VPN adatszivárgás.

Speciális funkciók hiánya

A legtöbb ingyenes VPN-nek csak a kiszolgáló kiválasztására és a VPN elindítására/leállítására van lehetőség. Hiányoznak belőlük olyan fejlett funkciók, mint a Split Tunneling, és még néhány szükséges is, mint például a Kill Switch. Emiatt csak alapfelhasználásra alkalmasak, megbízható biztonsági megoldásként nem.

Inkonzisztens szolgáltatás

A túlterhelt szerverek a szerver összeomlásához és megszakadásához vezethetnek, ami nagy probléma, ha VPN-t kifejezetten a tartózkodási helyének elrejtésére használ.

  6 legjobb sebezhetőséget vizsgáló eszköz és szoftver

Ha a VPN használat közben megszakad, felfedheti az IP-címét a forrás számára. Az sem segít, hogy az ingyenes VPN-ek nem rendelkeznek a Kill Switch védelmével ilyen helyzetekben.

Arról nem is beszélve, hogy a gyakori lekapcsolások bosszantóak lehetnek, különösen, ha VPN-t használ játékhoz.

Lehet, hogy rosszindulatú programokat tartalmaz

Nagy a kereslet a VPN-k iránt, és nincs sok jó ingyenes VPN-opció. Ez jó termék a hackerek számára, hogy hamis ígéreteket tegyenek, és rosszindulatú programokkal fertőzzék meg az eszközöket.

Az ártalmatlan VPN-nek tűnhet veszélyes rosszindulatú programokkal fertőzheti meg eszközét. Egyes ingyenes VPN-ek még VPN-szolgáltatást is nyújtanak rejtett rosszindulatú kóddal együtt információk ellopásához vagy kriptovaluta bányászásához.

Nincs ügyfélszolgálat

Az ingyenes VPN-szolgáltatásoknál nincs ügyfélszolgálati csapat a technikai problémák megoldására, és általában nem is válaszolnak a szolgáltatással kapcsolatos kérdéseire. Lehet, hogy ez nem nagy baj, mivel az ingyenes VPN-ek már alapvető szolgáltatást nyújtanak, de érdemes megemlíteni, mert a prémium VPN-ek általában jó támogatást nyújtanak.

Ingyenes VPN-ek gyakorlati alkalmazása

Ha megvizsgáljuk az ingyenes VPN-ek fenti negatívumait, bárki arra a következtetésre juthat, hogy nem érdemes használni őket. Ez azonban csak azért van így, mert az összes negatívumot együttesen vizsgáljuk, és feltételezzük, hogy nincsenek megbízható ingyenes VPN-ek.

Bár igaz, hogy az ingyenes VPN-eknek megvannak ezek a hiányosságai, ez nem jelenti azt, hogy ezek a problémák egyszerre lesznek.

Például egy ingyenes VPN nyomon követheti és tárolhatja adatait, de ez nem jelenti azt, hogy hirdetésekkel is bombázza. Ezenkívül néhány ingyenes VPN-nek nagyon korlátozott szerverei vannak, de nagyon megbízható kapcsolatot kínálnak, például az Opera böngésző VPN-jét.

Ha az igényeinek megfelelő ingyenes VPN-t választja, akkor az ingyenes VPN-nek számos felhasználása lehet. Az alábbiakban felsorolok néhány VPN-használatot, ahol az ingyenes VPN több mint elég; nem lesz szüksége prémium VPN-re.

#1. Rejtse el személyazonosságát

Oké, tegyük fel, hogy egy ingyenes VPN titokban nyomon tudja követni tevékenységét, és esetleg azonosítani is tudja. Néhány ember számára azonban nem az aggodalom, hogy nyomon követik őket; arról van szó, hogy egy adott entitás nyomon követi.

Ha nem szeretné, hogy egy adott webhely vagy online szolgáltatás azonosítsa Önt, akkor az ingyenes VPN több mint elegendő a forgalom titkosításához. Biztos vagyok benne, hogy néhány felhasználó hajlandó lesz elfogadni, hogy a VPN-társaság nyomon kövesse őket, ha megvédi őket azoktól a konkrét entitásoktól, amelyeket ki akarnak kerülni.

Végül is a Google kiterjedt nyomon követési történetéhez képest ez a kompromisszum egyesek számára nem tűnik túl aggasztónak.

  A Microsoft Edge telepítése és használata Androidon

#2. Egyszeri használatra alkalmas

Lehet, hogy nincs mindig szüksége VPN-re, de sokszor előfordulhat, hogy VPN-t kell használnia. Például gyakran találkozom problémákkal a játékok javításával, mivel egyes játékfejlesztők korlátozzák az adott forgalmat a javítás napjaiban. Ezért letöltöttem egy ingyenes VPN-t a játék javításához, majd később töröltem.

A fizetős VPN használata felesleges lenne, ha csak takarékosan kellene VPN-re, például egy webhely blokkolásának feloldására.

#3. Kerülje a fojtást

Bár a VPN-ek csökkentik az internet sebességét, az internetszolgáltatótól vagy a letöltési forrástól való korlátozás sokkal rosszabb lehet. Még egyes online játékok is helyalapú prioritás alapján kezelik a forgalmat, hogy megkönnyítsék a szerverek terhelését. Sok ilyen probléma megoldható, ha jó sebességű ingyenes VPN-szolgáltatást használ.

Mivel a VPN elrejtheti a forgalmat és a tartózkodási helyét mások elől, megakadályozhatja a hely- vagy tartalomalapú szabályozást. A letöltésekhez és a böngésző alapú streaminghez a beépített VPN-vel rendelkező Opera böngésző jól működik számomra. Az operációs rendszer egészére kiterjedő VPN-hez azonban azt javaslom Városi VPN ingyenes verzió, ha nem szeretne ingyenes P2P VPN-t.

#4. Hozzáférés a földrajzilag korlátozott tartalmakhoz

A földrajzilag korlátozott tartalom elérése valószínűleg az ingyenes VPN-ek leggyakoribb használata. Mindaddig, amíg megbízható ingyenes VPN-t használ, amely nem fertőzi meg eszközét rosszindulatú programokkal vagy nem jelenít meg hirdetéseket, egy ingyenes VPN elegendő a webhelyek vagy streaming szolgáltatások blokkolásának feloldásához,

A fent említett VPN-ek több mint elegendőek ehhez. Bár az Atlas VPN-nek van egy szép korlátlan ingyenes verziója is nagyon nagy sebességgel, ha VPN-t szeretne a streaminghez.

#5. Biztonságos csatlakozás a nyilvános WiFi-hez

A nyilvános WiFi-hez való csatlakozáshoz nincs szükség feltétlenül prémium VPN védelmére. A legtöbb népszerű ingyenes VPN (mint a fentiek) AES-256 titkosítást használ a kapcsolat biztonsága érdekében. Ez több mint elég ahhoz, hogy a hacker ne lássa a nyilvános WiFi-n keresztüli forgalmat.

#6. Teszt VPN

Nem kell kivennie a hitelkártyáját, mielőtt megtudná, hogyan működik a VPN az Ön igényeinek megfelelően. Sajnos a legtöbb prémium VPN még az ingyenes próbaverzióhoz is megköveteli a kártyaadatait. Az ingyenes VPN segíthet a vizek tesztelésében, hogy kiderüljön, hasznos-e az Ön igényeinek.

Például, ha azt szeretné, hogy a VPN csökkentse a ping-et a játékokban, akkor az ingyenes VPN segíthet ellenőrizni, hogy ez hatással lesz-e vagy sem.

Ingyenes VPN-ek: Használni vagy nem használni

Mindaddig, amíg megbízható ingyenes VPN-szolgáltatást használ, számos felhasználási területe lehet. Őszintén szólva, a rosszindulatú programok és a hirdetések megjelenítése nagyon ritka bevételszerzési stratégiák a VPN-ek számára. Számos ingyenes VPN létezik, amelyeknek nem kell ilyen végletekig elmenniük, hogy a piacon maradjanak. Az IP elrejtésének és a kapcsolat biztosításának alapvető funkciójához elegendő egy ingyenes VPN.

Ha azonban nem tud kockázatot vállalni a biztonság és az anonimitás mellett – mint egy vállalati környezetben – a prémium VPN kötelező. Nemcsak fejlett biztonsági funkciókkal rendelkeznek, de ma már sok olyan RAM-alapú szerverrel is rendelkezik, ahol az adatnaplózás lehetetlen, például a NordVPN és az ExpressVPN.