A Zettlr markdown szerkesztő telepítése Linuxon

A Zettlr egy fantasztikus leértékelés szerkesztő Linux, Mac és Windows rendszerekhez. Rengeteg igazán hasznos funkcióval rendelkezik, mint például a YAML támogatása, az idézetek, a LaTeX támogatása stb. Ebben az útmutatóban a Zettlr Linux rendszeren való beállítását mutatjuk be.

Ubuntu telepítési útmutató

A Zettlr markdown szerkesztő remekül működik Ubuntun, de nem szerepel az Ubuntu hivatalos szoftvertáraiban. Ehelyett, ha az alkalmazást az Ubuntu rendszerén szeretné használni, le kell töltenie a hivatalos DEB-csomagot, és manuálisan telepítenie kell.

A legújabb Zettlr DEB csomag beszerzéséhez, menjen a hivatalos letöltési oldalra. Miután a Zettlr hivatalos letöltési oldalán található, keresse meg a Debian logót, és kattintson rá az egérrel. Ha ezt a gombot választja, a DEB csomag letöltődik a számítógépére.

Miután letöltötte a legújabb Zettlr DEB csomagot a számítógépére, használja a CD parancsot, és lépjen a „Letöltések” könyvtárba.

cd ~/Downloads

A „Letöltések” könyvtárba kerülve megkezdődhet a DEB csomag telepítése. Az alábbi apt install paranccsal telepítse a Zettlr-t.

sudo apt install ./Zettlr-*.deb

Debian telepítési utasítások

A Zettlr támogatja a Debian-t DEB-csomagon keresztül, így az alkalmazást meglehetősen egyszerűen üzembe helyezheti a számítógépén. A telepítés megkezdéséhez lépjen a következőre: Zettlr letöltő weboldal.

  Hogyan lehet hangulatjeleket beilleszteni a Photoshopba

A hivatalos webhelyen keresse meg a „Debian” logót, és kattintson rá az egérrel. Ha ezt a gombot választja, a Zettlr DEB csomag letöltődik a számítógépére. Innentől kezdve használja a CD parancsot, és lépjen a „Letöltések” mappába.

cd ~/Downloads

A „Letöltések” mappába való belépés után a dpkg -i paranccsal telepítse a Zettlr DEB csomagot a Debian PC-re.

sudo dpkg -i Zettlr-*.deb

Most, hogy a Zettlr DEB csomag telepítve van, ki kell javítania a telepítési folyamat során fellépő függőségi problémákat. A függőségeket az apt-get install -f paranccsal javíthatja ki.

sudo apt-get install -f

Arch Linux telepítési útmutató

A Zettlr alkalmazás elérhető az Arch Linux számára az AUR-ban. A telepítési folyamat elindításához használja a pacman parancsot, és telepítse a „git” és „base-devel” csomagokat.

sudo pacman -S git base-devel

Most, hogy a két csomag telepítve van, be kell állítania a Trizen AUR segédprogramot. Ez a program jelentősen megkönnyíti a Zettlr alkalmazás telepítését a számítógépre. A Trizen alkalmazás működéséhez írja be az alábbi parancsokat.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen/
makepkg -sri

Végül a Trizen AUR helper beállítása után használja a trizen -S parancsot a Zettlr legújabb kiadásának telepítéséhez a számítógépére.

trizen -S zettlr

Fedora telepítési útmutató

A Zettlr egy letölthető RPM-csomagfájlon keresztül támogatja a Fedora Linuxot. Ha Fedora-t használ, és szeretné telepíteni az alkalmazást a rendszerére, először lépjen a hivatalos letöltési oldal. Ha ott van, válassza ki a Fedora logót az RPM-csomagfájl letöltéséhez.

  Mik azok a fülmonitorok, és kinek kell használnia őket?

Miután letöltötte a legújabb Zettlr RPM csomagfájlt a számítógépére, megkezdődhet a telepítés. A CD paranccsal vigye át a terminált a „Letöltések” mappába. Ezután telepítse a Zettlr-t az alábbi dnf install paranccsal.

cd ~/Downloads

sudo dnf install Zettlr-*-x86_64.rpm

OpenSUSE telepítési utasítások

A Zettlr az OpenSUSE rendszeren egy letölthető RPM-csomagfájlon keresztül működik. Ha Suse-t használ, és működésbe kell hoznia az alkalmazást, tegye a következőket. Első, menjen a hivatalos Zettlr letöltési oldalra. Az oldalon kattintson a Fedora logóra a fájl letöltéséhez.

Amint a Fedora RPM csomagfájl letöltése befejeződött, kezdődhet a telepítés. A CD paranccsal lépjen a „Letöltések” mappába. Ezután használja a zypper install parancsot a Zettlr RPM csomag telepítéséhez.

cd ~/Downloads

sudo zypper install Zettlr-*-x86_64.rpm

AppImage telepítési utasítások

A Zettlr rendelkezik egy AppImage kiadással. Tehát, ha használni szeretné az alkalmazást a Linux rendszerén, de nem használja az Ubuntu, Debian, Arch Linux vagy az ebben az útmutatóban tárgyalt többi Linux operációs rendszert, akkor is képes lesz rá.

  Az iPad frissítése az iPadOS legújabb verziójára

A telepítés megkezdéséhez lépjen a következőre: hivatalos Zettlr letöltési oldal. Az oldalon keresse meg az AppImage ikont, és töltse le a legújabb 64 bites kiadást számítógépére.

Amikor az AppImage fájl letöltése befejeződött, a makedir paranccsal hozzon létre egy mappát „AppImages” néven. Ez a mappa fogja tárolni a Zettlr AppImage fájlt.

mkdir -p ~/AppImages/

Az új mappa létrehozása után használja az mv parancsot, és helyezze el a Zettlr AppImage fájlt a mappába.

mv Zettlr-*-x86_64.AppImage ~/AppImages/

A cd paranccsal lépjen az „AppImages” mappába.

cd ~/AppImages/

Frissítse az AppImage fájl engedélyeit a chmod segítségével.

sudo chmod +x Zettlr-*-x86_64.AppImage

Végül futtassa a programot a ./Zettlr-*-x86_64.AppImage paranccsal.

./Zettlr-*-x86_64.AppImage