A WordPress karbantartási mód engedélyezése/letiltása

A WordPress-webhely birtoklása és az oldal karbantartása két teljesen különböző dolog. Rendszeres karbantartáson kell átesnie, beleértve a biztonsági mentések létrehozását, a rendszeres frissítéseket, a biztonsági ellenőrzéseket és a tartalomfrissítéseket. Ezek a feladatok ijesztőnek tűnhetnek, különösen azok számára, akiknek nincs technikai tudásuk.

Ha azonban webhelye nagyobb karbantartáson megy keresztül, szükség van némi lélegzetvételre. A WordPress Karbantartási mód itt segít abban, hogy változtatásokat hajtson végre a webhelyen a felhasználói élmény befolyásolása nélkül. Ez olyan, mintha egy cégtáblát helyezne fel, amelyen az áll, hogy építési munka folyik; elnézést a kellemetlenségért.

Ha a karbantartási mód be van kapcsolva, az összes szükséges beállítást átadhatja webhelyének. Ebben a cikkben bemutatom a WordPress karbantartási módját, annak szükségességét, valamint azt, hogyan engedélyezheti vagy tilthatja le, amikor szükséges. Ennek megtanulása minden bizonnyal segít a webhely hatékonyabb kezelésében.

Kihívások a WordPress webhely karbantartásával kapcsolatban

Egy WordPress webhely karbantartása sok feladattal és kihívással járhat, de a végeredmény mindig kifizetődő. Néhány gyakori kihívás, amellyel egy WordPress-webhely fenntartása során szembe kell néznie:

Biztonság

Mivel az interneten található webhelyek többségét a WordPress működteti, ez a hackerek méhsejtje. Így a webhelyek gyakran szembesülnek rosszindulatú programok fertőzéseivel, brute force támadásokkal, valamint hibákkal a témákban és a bővítményekben. Tehát a kezdeti megoldás az, hogy frissítse webhelyét, témáit és bővítményeit, és erős jelszavakat használjon. Ezután fontolóra veheti egy valóban működő biztonsági bővítmény telepítését.

Bővítmények és témák

A WordPress gyakran frissül, de előfordulhat, hogy a beépülő modulok és a témák nem mindig fogják fel a tempót. Kompatibilitási problémák merülhetnek fel hibás működés, elrendezési hibák és egyebek miatt. Ezért nagyon fontos, hogy a bővítményeket és témákat folyamatosan frissítse, hogy megfelelően működjenek a WordPress legújabb verziójával.

Teljesítmény

Ha webhelye lassan töltődik be, az rontja a felhasználói élményt, és a SERP-ben elért helyezése csökken. Ebben a forgatókönyvben gyorsítótárazási technikákat, képtömörítést, tartalomszolgáltató hálózatokat és megfelelő kódolást kell megvalósítania.

Biztonsági mentés és helyreállítás

Vannak esetek, amikor számos okból elveszítheti webhelyadatait. Ez lehet szerver meghibásodás, számítógépes támadás, véletlen törlés stb. Ezért rendszeresen készítsen biztonsági másolatot webhelyéről, és rendelkezzen megbízható helyreállítási stratégiával.

Adatbázis

Ha olyan WordPress-webhelyet futtat, amely egyre nagyobb méreteket ölt, a zsúfolt adatbázis miatt valamikor teljesítményproblémákkal kell szembenéznie. Tehát a teljesítmény és a megbízhatóság javítása érdekében rutin optimalizálást kell futtatnia, és tisztán kell tartania az adatbázist.

SEO és tartalom

A kielégítő SEO jelenlét és a sikeres tartalomstratégia fenntartása folyamatos karbantartást igényel. Ezért folyamatosan kutatnia kell a potenciális kulcsszavakat, optimalizálnia kell a webhelyet a keresőmotorok számára, és lépést kell tartania a folyamatosan változó keresőmotor-algoritmusokkal.

Weboldal tervezés

Okos erőfeszítést igényel a rugalmas és felkapott webhely-kialakítás fenntartása, miközben gondoskodik arról is, hogy a felhasználók a kívánt élményt élvezzék. A felhasználói elvárások változásával tehát meg kell őriznie webhelye dizájnját, és igényes tervezési koncepciókat kell alkalmaznia rajta.

  A Mozilla Firefox frissítése

Méretezhetőség

Egy felnőtt webhely több látogatót jelent, akiket el kell fogadnia, és több erőforrást kell kezelni. Ezért bővítenie kell webhelye infrastruktúráját, ami kihívást jelentő karbantartási feladat.

A webhelye hatékonyságának megőrzése érdekében egy másik feladat a különféle szabályok betartása, például a GDPR vagy az adatvédelem. Tehát frissítenie kell webhelyét a legújabb jogi előírásokkal együtt, és meg kell tennie a szükséges módosításokat.

Amint láthatja, a WordPress-webhely karbantartása során rengeteg kihívással kell szembenézni. A folyamatos frissítésekkel, biztonsági ellenőrzésekkel és a követelményeknek megfelelő módosításokkal azonban leküzdheti ezeket a kihívásokat. A kifinomultabb, az Ön szakértelmén kívül eső problémák kezeléséhez azonban professzionális segítséget kell kérnie.

WordPress karbantartási mód

A karbantartási mód megakadályozza, hogy a látogatók megtekintsék webhelyét, és értesítést küld a látogatóknak, hogy Ön ideiglenesen letiltotta. Alapvetően a webhely szüneteltető gombjaként működik, lehetővé téve, hogy a háttérben dolgozzon.

Amikor webhelye karbantartási módban van, a látogatók értesítést fognak látni, hogy a webhely jelenleg karbantartás alatt áll. Ezt az üzenetet személyre szabhatja márkája hangja és stílusa szerint. Emellett megjelenítheti a hozzávetőleges időpontot is, amikor webhelye újraindul és futni fog.

A karbantartási mód üzeneteinek megjelenítése segít szabályozni a látogatók elvárásait, mert megakadályozza, hogy hibás funkciókba vagy rossz betöltési időbe kerüljenek. Amíg a karbantartási mód aktív, a következő műveleteket hajthatja végre:

  • Frissítse a WordPress verziót
  • Frissítsen bármilyen témát vagy bővítményt
  • Módosítson bármilyen kódot a háttérben
  • Hajtsa végre a tervezési módosításokat az előlapon
  • Beépülő modul vagy téma beállítása
  • Végezzen tartalmi frissítéseket
  • Javítsa ki az esetleges hibákat és biztonsági problémákat

Miután elvégezte a fent említett műveletek bármelyikét webhelyén, egyszerűen váltson karbantartási módba. Ha kikapcsolja ezt a módot, a webhely visszaállítja eredeti állapotát, és minden frissítése élőben és a látogatók számára elérhető lesz.

Így a Karbantartási mód használatával gondoskodhat arról, hogy a felhasználók hibátlan élményben legyenek, még akkor is, ha nagy változások mennek végbe a színfalak mögött. Ez egy szükséges funkció a WordPress-webhely hatékony kezeléséhez.

Forgatókönyvek a WordPress karbantartási mód használatához

Vannak bizonyos forgatókönyvek, amikor a WordPress webhelyét karbantartási módba kell helyeznie. Ennek oka egyszerű: zökkenőmentes felhasználói élmény és csökkentett állásidő biztosítása webhelye megbízhatóságának megőrzése érdekében.

Íme a tipikus forgatókönyvek, amikor szükségessé válik a karbantartási mód bekapcsolása:

Weboldal frissítése

A weboldalak frissítése a Karbantartási mód egyik leggyakoribb használati esete. Ez akkor fordulhat elő, amikor frissíti az alapvető WordPress témákat és bővítményeket.

Néha egy téma vagy beépülő modul frissítése rövid problémákat okozhat, vagy megváltoztathatja webhelye funkcióit és hatékonyságát. Webhelyének látogatói azonban nem szembesülnek ezekkel a problémákkal, ha bekapcsolja a karbantartási módot

Hiba feloldása

Ha hiba történik webhelyén, vagy azonnali javításra szorul, a karbantartási módra váltás kiváló választás. Ez lehetővé teszi, hogy a probléma megoldására összpontosítson anélkül, hogy aggódnia kellene amiatt, hogy látogatói rábukkannak a hibaüzenetre.

Tartalom frissítése

Amikor frissíti webhelye tartalmát, hasznos lehet a karbantartási mód bekapcsolása. A karbantartási mód során több helyen frissítheti a tartalmat, sőt a tartalom mellett módosíthatja webhelye dizájnját is.

Weboldal újratervezés

A webhely átfogó újratervezése egy nagy projekt, amely nagy hatással lehet webhelye megjelenésére és hangulatára. Ezért az egész újratervezési folyamat során a Karbantartási módot kell alkalmaznia. Ezzel megőrizheti a felhasználói élményt azáltal, hogy csak a webhely frissített verzióját jeleníti meg a törött dizájn helyett.

  5 online eszköz a DNS-rekordok ellenőrzéséhez - [Best DNS Checkers]

Funkciótesztelés

Tegyük fel, hogy új funkciókat és funkciókat szeretne bevezetni webhelyére. Ebben az esetben a Karbantartási mód aktiválása és e funkciók tesztelése nem rontja a látogatók felhasználói élményét.

Szerverváltás

Amikor webhelyét új szerverre helyezi át, bizonyos instabilitás vagy leállás léphet fel. Ennek ellenére a karbantartási mód használatával pozitív felhasználói élményt tarthat fenn az eljárás során.

Adatbázis karbantartás

Az adatbázis karbantartása összetett feladat, és e folyamat során elengedhetetlen a Karbantartási mód bekapcsolása. Garantálja, hogy a felhasználók ne lépjenek kapcsolatba a webhelyével, miközben Ön optimalizálja, javítja vagy tisztítja az adatbázist, és elkerüli az esetleges adatsérülést vagy lassulást.

Biztonsági javítás

Felkavaró lenne biztonsági rést vagy sebezhetőséget találni a webhelyén, nem igaz? Ezen a ponton a Karbantartási mód kiváló biztosíték. Lehetővé teszi a biztonsági aggályok azonosítását és megoldását anélkül, hogy webhelyét fokozott kockázatnak tenné ki.

Erősen ajánlom, hogy kommunikáljon közönségével, és tájékoztassa őket webhelye karbantartásának okairól. Ezenkívül tájékoztassa őket a várható állásidőről, hogy azonnal visszatérhessenek, amikor a webhely él.

A WordPress karbantartási mód engedélyezése/letiltása

A WordPress-webhely karbantartási módját két különböző módszerrel kapcsolhatja be. Az első a manuális folyamat, amelyben kétféleképpen járhat el:

  • Adjon hozzá egy .maintenance nevű fájlt a gyökérkönyvtárába, és adjon hozzá egy kódot.
  • Vagy módosítsa a function.php fájlt, és adjon hozzá kódot.

A második megközelítés azonban egyszerű, és egy bővítmény telepítését igényli. Beépülő modul használata esetén a folyamat sokkal könnyebbé válik.

Azt javaslom, hogy használja a kézi megközelítést, mivel egy további beépülő modul hozzáadása lelassíthatja webhelyét. De ha hajlandó elkerülni a WordPress fájlok háttérrendszeren történő konfigurálásának bonyolultságát vagy szóváltását, a beépülő modul használata bölcs dolog.

#1. Engedélyezze vagy tiltsa le a karbantartási módot a gyökérkönyvtárból

A Karbantartási mód .htaccess fájl használatával történő bekapcsolásához el kell érnie a tárhelyszolgáltató cPanel oldalát. Íme a lépések, amelyeket követhet:

1. lépés: Miután bejelentkezett a tárhelyszolgáltató fiókjába, lépjen be a cPanelbe.

2. lépés: Nyissa meg a Fájlkezelőt a Cpanelről

3. lépés: Keresse meg a public_html mappát, amely a WordPress webhelyének gyökérkönyvtára.

4. lépés: Ebben a mappában hozzon létre egy .maintenance fájlt, és mentse el.

5. lépés: Most kattintson a jobb gombbal a .maintenance fájlra, majd kattintson a szerkesztés parancsra.

6. lépés: Helyezze be a következő kódsorokat a fájlba, majd kattintson a Változások mentése gombra.

 <?php $upgrading = time(); ?>

Megjegyzés: Ez a kódsor kommunikál a WordPress-webhellyel, és azt jelzi, hogy a webhely frissítése folyamatban van.

7. lépés: A Karbantartási mód aktiválásához mindössze annyit kell tennie, hogy felkeresi a webhelyét. Ott egy értesítést fog látni, amely azt jelzi, hogy rövid ideig nem elérhető ütemezett karbantartáshoz. Nézz vissza egy perc múlva.

8. lépés (opcionális): A /wp-content/ könyvtárban hozzáadhat egy karbantartási.php fájlt a karbantartási üzenet módosításához. Emellett PHP, CSS< és HTML hozzáadásával egyedi karbantartó oldalt is létrehozhat.

Karbantartási mód letiltása: A Karbantartási mód kikapcsolásához és a látogatók webhelyéhez való hozzáférésének visszaállításához el kell távolítania a .maintenance fájlt a karbantartási tevékenységek befejezése után.

  Hogyan lehet tompítani vagy kikapcsolni a billentyűzet világítását egy MacBookon

Térjünk át a karbantartási mód aktiválásának következő manuális folyamatára.

#2. Karbantartási mód engedélyezése vagy letiltása function.php fájl használatával

A karbantartási módot a weboldala function.php fájljának módosításával is aktiválhatja. Ehhez azonban módosítania kell a témafájlt, és el kell helyeznie néhány kódot. Ezeket a lépéseket követheti:

1. lépés: Jelentkezzen be webhelyére, és kattintson a Megjelenés > Témafájlszerkesztő elemre. Ezután kattintson a képernyő jobb oldalán található functions.php fájlra.

2. lépés: Mivel a function.php fájl módosítására készül, hozzon létre egy másolatot a fájlról, és mentse el az eszközére biztonsági másolatként.

3. lépés: Görgessen le a functions.php fájl alján, másolja ki a következő kódot, és illessze be a fájlba.

function wp_maintenance_mode(){
    if(!current_user_can('edit_themes') || !is_user_logged_in()){
        wp_die('<h1>Under Maintenance</h1><br />Website under planned maintenance. Please check back later.');
    }
}
add_action('get_header', 'wp_maintenance_mode');

Megjegyzés: Ez a kód ellenőrzi, hogy az aktuális felhasználó be van-e jelentkezve, és szerkesztheti-e a témákat. Ha nem, akkor karbantartási üzenet jelenik meg.

4. lépés: A kód megadása után kattintson a Fájl frissítése gombra a módosítások mentéséhez.

5. lépés: Most menjen a webhelyére, és nézze meg, hogy a Karbantartási mód aktív-e vagy sem. Tehát az alapértelmezett karbantartási mód oldala így fog kinézni.

Karbantartási mód letiltása: A Karbantartás mód letiltásához lépjen a function.php fájlba, és egyszerűen távolítsa el a korábban megadott kódokat. Ezután ismét a Fájl frissítése gombra kell kattintania a módosítások mentéséhez. Ez az; a Karbantartási mód most le van tiltva webhelyén.

Az alapértelmezett karbantartási oldal tompábbnak tűnik, és nem tartalmaz információkat. Ha egyszerűen szeretne létrehozni egy karbantartási módú oldalt, amely beszél a látogatóival, a beépülő modul használata jobb megoldás. Így nem kell semmilyen manuális megközelítést alkalmaznia, és rugalmasabban kell megterveznie oldalát.

#3. A Karbantartási mód engedélyezése vagy letiltása bővítmény használatával

Ha hajlandó megtakarítani erőfeszítéseit a kézi folyamat végrehajtásával, egyszerűen használjon egy bővítményt. Különféle WordPress Maintenance Mode bővítmények állnak rendelkezésre, de én a LightStart csatlakoztat.

Íme a követhető lépések:

1. lépés: Kezdje a LightStart beépülő modul telepítésével és aktiválásával a WordPress webhelyén.

2. lépés: Nyissa meg a LightStart beépülő modult az irányítópultról.

3. lépés: Kattintson a Tervezés fülre. Itt módosíthatja annak az oldalnak a megjelenését és hangulatát, amelyet a látogatók karbantartási módban tekintenek meg. Innen kiválaszthat és importálhat sablont a karbantartási oldalához. Ne felejtse el menteni a módosításokat az alján található Beállítások mentése gombra kattintva.

4. lépés: Ezután kattintson a Modulok fülre. Itt adhat hozzá funkciókat, például a Google Analytics követőkódot a karbantartási mód oldalához. A módosítások alkalmazása után azonban ne felejtsen el a Beállítások mentése gombra kattintani.

5. lépés: Kattintson a Bot kezelése fülre a chatbot beállításához. Innen hozzáadhat egy botnevet, feltölthet egy avatart, beállíthat egy automatikus üzenetet, és felveheti azt a karbantartási mód oldalára. Ha végzett, kattintson ismét a Beállítások mentése gombra.

6. lépés: Menjen vissza az Általános lapra Ha végzett a Karbantartási mód oldalának konfigurálásával. A WordPress-webhely karbantartási oldalának bekapcsolásához állítsa az állapotot Aktivált értékre.

7. lépés: Végül győződjön meg arról, hogy webhelye karbantartási módban van. Ehhez nyissa meg egy új böngészőablakot, és keresse fel webcímét.

Szép munka! Sikeresen karbantartási módba állította WordPress webhelyét a LightStart beépülő modul segítségével.

Végső gondolatok

Most, hogy tudja, hogyan engedélyezheti vagy tilthatja le a Karbantartási módot, kapcsolja be, mielőtt bármilyen változtatást végrehajtana webhelyén. Említettem két manuális megközelítést és egy beépülő modul alapú megközelítést a karbantartási mód engedélyezésére és letiltására. Egyszerűen kiválaszthatja azt, amelyik megfelel az Ön igényeinek és készségeinek.

Olvashat az iparágat uraló WordPress-cégekről is.