A WhatsApp biztonságos? 6 csalások, fenyegetések és biztonsági kockázatok, amelyekről tudni kell

A WhatsApp, a Meta tulajdonában lévő üzenetküldő platform a világ egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása. Becslések szerint több mint kétmilliárd ember használja az alkalmazást, és naponta körülbelül 100 milliárd üzenetet küld.

Nem meglepő tehát, hogy biztonsági aggályok, rosszindulatú programok és spamek jelennek meg a WhatsApp-on. Itt van minden, amit tudnia kell a WhatsApp használatának lehetséges veszélyeiről, beleértve a platform néhány leggyakoribb biztonsági problémáját és csalását. Végül segítünk eldönteni, hogy szerinted a WhatsApp biztonságos-e vagy sem.

1. WhatsApp webes rosszindulatú program

A WhatsApp hatalmas felhasználói bázisa nyilvánvaló célponttá teszi a kiberbűnözők számára, akik közül sokan a WhatsApp Webre és a WhatsApp Desktopra összpontosítanak.

A telefonok alkalmazásboltjai – az App Store iOS-en és a Google Play Store Androidon – alaposabban szabályozottak, mint az internet általában. Amikor a WhatsApp-ra keres ezekben az üzletekben, általában egyértelmű, hogy melyik alkalmazás a hivatalos. Ez nem igaz a szélesebb internetre.

Bűnözők, hackerek és csalók mind kihasználták ezt. Előfordult már, hogy a támadók WhatsApp asztali alkalmazásként adtak át rosszindulatú szoftvereket. Ha olyan szerencsétlen, hogy letöltötte valamelyiket, a telepítés rosszindulatú programokat terjeszthet, vagy más módon veszélyeztetheti számítógépét.

Az üzenetküldő szolgáltatás által 2019-ben közzétett biztonsági figyelmeztetés szerint a hackerek bizonyos esetekben egy sebezhetőség miatt tudtak WhatsApp spyware-t telepíteni. A Facebook felfedte a biztonsági rés az összes WhatsApp alkalmazást (beleértve az üzleti verziókat is) érintette Android, iOS, Windows Phone és Tizen OS rendszeren.

Mások más megközelítéssel próbálkoztak: WhatsApp Webnek álcázott adathalász webhelyeket hoztak létre, és rávetették, hogy adja meg telefonszámát a szolgáltatáshoz való csatlakozáshoz. Valójában azonban ezt a számot arra használják, hogy spamekkel bombázzák, vagy más kiszivárgott vagy feltört adatokhoz kapcsolják az interneten.

A biztonság kedvéért csak hivatalos forrásból származó alkalmazásokat és szolgáltatásokat használjon. A WhatsApp webklienst kínál, amelyet bármilyen számítógépen használhat, az úgynevezett WhatsApp Web, amelyet csak a WhatsApp webhelyen keresztül érhet el. Vannak hivatalos alkalmazások Android, iPhone, macOS és Windows eszközökhöz is, amelyeket érdemes használni a WhatsApp csalások elkerülése érdekében.

  Hogyan állítsa le a Whatsapp fotók és videók telefonra mentését

Letöltés: WhatsApp for Android | iOS | Mac operációs rendszer | ablakok (Ingyenes)

2. Titkosítatlan biztonsági másolatok

A WhatsApp-on küldött üzenetek végponttól végpontig titkosítva vannak. Ez azt jelenti, hogy csak az Ön eszköze és a címzetté tudja dekódolni őket. Ez a funkció megakadályozza, hogy üzeneteit átvitel közben elfogja, még maga a Meta is. Ez azonban nem védi az üzeneteket, miután azokat visszafejtették az eszközön.

A WhatsApp lehetővé teszi, hogy biztonsági másolatot készítsen üzeneteiről és médiájáról Androidon (Google Drive) és iOS-en (iCloud). Ez alapvető funkció, mivel lehetővé teszi a véletlenül törölt WhatsApp üzenetek helyreállítását. A felhő alapú biztonsági mentés mellett helyi biztonsági másolat is található az eszközön. Ezek a biztonsági másolatok dekódolt üzeneteket tartalmaznak az eszközről.

Az iCloudon vagy a Google Drive-on tárolt biztonsági mentési fájl nem feltétlenül titkosított. Mivel ez a fájl az összes üzenet visszafejtett verzióját tartalmazza, elméletileg sebezhető, és aláássa a WhatsApp végpontok közötti titkosítását.

Mivel nincs más választása a biztonsági mentési helyen, a felhőszolgáltatók kiszolgáltatják adatai biztonságának megőrzését. Vannak más eszközök is, amelyek segítségével a támadók hozzáférhetnek a felhőalapú tárolási fiókokhoz.

Szerencsére a WhatsApp frissítette szolgáltatását, hogy magában foglalja a végpontok közötti titkosított csevegési biztonsági mentéseket. Ez a beállítás azonban alapértelmezés szerint le van tiltva. Lépjen a Beállítások > Csevegések > Csevegés biztonsági mentése > Végpontok közötti titkosított biztonsági mentés lehetőségre, és válassza a Bekapcsolás lehetőséget a WhatsApp biztonsági mentéseinek biztosításához. A biztonsági másolatok védelme érdekében jelszót kell létrehoznia. Ne feledje azonban, hogy nem fog tudni hozzáférni a biztonsági másolatokhoz, ha elfelejti a jelszavát – a WhatsApp nem tudja visszaállítani azt.

3. Facebook adatmegosztás

2021 januárjában a Meta kiadott egy új adatmegosztási szabályzatot a WhatsApp számára, amely előírja az Ön adatainak továbbítását a WhatsApp és a Facebook között. Miután a felhasználók panaszkodtak, a vállalat megjegyezte, hogy korlátozza a WhatsApp funkcióit mindenki számára, aki nem iratkozik be.

Később ugyanebben az évben a Meta ismét enyhítette a büntetéseket, bár arra ösztönözte a felhasználókat, hogy válasszák az új irányelveket. Ez az adatmegosztási politika potenciálisan az egyik legnagyobb WhatsApp biztonsági kockázatot jelentheti, mivel azt jelenti, hogy az Ön adatai is sebezhetőek lesznek, ha a Facebookot feltörhetik.

4. Álverések és álhírek

A közösségi média cégeket bírálták amiatt, hogy lehetővé teszik az álhírek és félretájékoztatás terjedését platformjaikon. A Metát különösen elítélték a téves információk terjesztésében játszott szerepe miatt a 2020-as amerikai elnökválasztási kampány során. A WhatsApp is ugyanazoknak az erőknek volt kitéve.

  Hogyan védheti meg WhatsApp-fiókját

A két legjelentősebb eset Indiában és Brazíliában történt. A WhatsApp érintett volt az Indiában 2017-ben és 2018-ban bekövetkezett széles körben elterjedt erőszakban. A koholt gyermekrablás részleteit tartalmazó üzeneteket továbbították és szétszórták a platformon, helyi információkkal személyre szabva. Ezeket az üzeneteket széles körben megosztották az emberek hálózataiban, és az ezekkel a hamis bűncselekményekkel vádolt személyek meglincseléséhez vezettek.

Brazíliában a WhatsApp volt az álhírek elsődleges forrása a 2018-as választások során. Mivel az ilyen félretájékoztatást olyan könnyű volt terjeszteni, Brazíliában üzletemberek olyan cégeket hoztak létre, amelyek félretájékoztatási kampányokat indítottak a jelöltek ellen, mivel a WhatsApp-ot üzleti és személyes kommunikációra egyaránt használják.

Mindkét probléma 2018-ig is fennállt, ez az év hírhedten szörnyű volt Meta számára. A digitális félretájékoztatás nehezen kezelhető probléma, de sokan apatikusnak tartották a WhatsApp reakcióit ezekre az eseményekre.

A cég azonban végrehajtott néhány változtatást. A WhatsApp korlátokat szab a továbbításnak, így a korábbi 250-es korlát helyett csak öt csoportba lehet továbbítani. A vállalat emellett számos régióban eltávolította a továbbítási parancsikont is.

E beavatkozások ellenére a COVID-19 világjárvány korai szakaszában a WhatsApp-ot használták a vírussal kapcsolatos téves információk megosztására. A Meta ismét továbbítási korlátokat vezetett be, hogy megakadályozza a helytelen vagy hamis információk terjedését. Hasonlóképpen világszerte együttműködött a hatóságokkal és egészségügyi szervezetekkel a WhatsApp chatbotok kifejlesztésén, hogy az emberek könnyen hozzáférhessenek a világjárvánnyal kapcsolatos megbízható információkhoz.

Mindkét forgatókönyvet – a 2018-as politikai eseményeket és a COVID-19 világjárványt – ugyanazok a problémák érintették: hamis információkat továbbítottak több embernek. Emiatt a továbbítási limitek állandóak a platformon, ami ugyan segít, de semmiképpen sem jelent ezüstgolyót az álhírek elleni küzdelemben.

5. A WhatsApp állapotával kapcsolatos adatvédelmi aggályok

Sok éven át a WhatsApp állapotfunkciója, egy rövid szövegsor volt az egyetlen módja annak, hogy közvetítse, amit akkor csinált. Ez a WhatsApp Statussá alakult át, amely a népszerű Instagram Stories funkció klónja.

Az Instagram egy nyilvános platform, bár Instagram-profilját priváttá teheti, ha úgy dönt. A WhatsApp viszont egy intimebb szolgáltatás, amelyet a barátokkal és a családdal való kommunikációra használnak. Tehát feltételezheti, hogy az állapot megosztása a WhatsApp-on is privát.

  A WhatsApp tárhely csökkentése iPhone és Android rendszeren

Ez azonban nem így van. A WhatsApp-névjegyei közül bárki megtekintheti állapotát. Szerencsére meglehetősen könnyű szabályozni, hogy kivel osztja meg állapotát. Lépjen a Beállítások > Adatvédelem > Állapot menüpontra (Androidon érintse meg a hárompontos menüt a jobb felső sarokban, és válassza a Beállítások > Adatvédelem > Állapot lehetőséget), és három adatvédelmi lehetőség jelenik meg az állapotfrissítésekhez:

  • Kapcsolataim.
  • Az elérhetőségeim, kivéve.
  • Csak megosztani.

Itt győződjön meg arról, hogy a megfelelő opciót választotta ki. Az Instagram Storieshoz hasonlóan az állapotához hozzáadott összes videó és fotó 24 óra elteltével eltűnik.

Az Állapot funkció átmeneti jellege ellenére ne feledje, hogy bárki, aki megtekintheti a frissítéseket, az Ön tudta nélkül menthet másolatot. A WhatsApp nem rendelkezik beépített funkcióval az állapotfrissítések mentésére, de ezt bárki megteheti képernyőkép készítésével, képernyőrögzítéssel, WhatsApp állapotmentő alkalmazásokkal stb.

A WhatsApp nem értesíti Önt, ha valaki elmenti a frissítést, ezért ügyeljen arra, hogy ne ossza meg semmi kényes dolgot. Mielőtt egy ilyen funkció elérhető lenne, íme néhány tipp a WhatsApp-fiók privátabbá és biztonságosabbá tételéhez.

6. WhatsApp állásátverések

Az online állásátverések meglehetősen gyakoriak – és népszerűsége miatt a csalók a WhatsApp alkalmazást is használják állásátverések megosztására. Ez megmagyarázza, hogy miért kaphat toborzási üzeneteket a WhatsApp-on.

A feladó kiadhatja magát egy toborzónak vagy toborzó cégnek, a legnépszerűbb lehetőség pedig olyan magas rangú szervezetek és cégek, mint az Egészségügyi Világszervezet, az UNICEF és a Microsoft.

A WhatsApp állásátverések főként azt jelentik, hogy a feladó megoszt egy linket egy rövid leírással. Ezek a hamis állásajánlatok magas fizetéseket használnak csaliként, és általában azt akarják, hogy a címzett előre küldjön pénzt a hely biztosítása érdekében. Ha egyszer elküldi a pénzt, soha többé nem fog hallani a toborzó csalóról. A WhatsApp-csalások észlelésének különböző módjai vannak; meg kell tanulnia őket, ha a csalók előtt akar maradni.

A WhatsApp biztonságos?

Tehát biztonságos a WhatsApp használata? A WhatsApp egy zavarba ejtő platform. Egyrészt a cég végpontok közötti titkosítást valósított meg a világ egyik legnépszerűbb alkalmazásában, ami egy határozott biztonsági oldal. Azonban számos WhatsApp biztonsági aggály merül fel.

Az egyik elsődleges probléma az, hogy a Meta tulajdonában van, és sok hasonló adatvédelmi veszélytől és félretájékoztatási kampánytól szenved, mint anyavállalata. Összefoglalva, a fentiek figyelembevétele után a WhatsApp biztonságos vagy sem? Rajtad múlik.