A visszavonás használata a Vimben

Amikor a Vimmel szerkesztünk Linuxon, könnyen hibázhatunk. Szerencsére ezeket is könnyű visszavonni.

Hogyan lehet visszavonni a Vim-szerkesztést

Az egyszerű Vim visszavonási műveletek hasonlóak a modern szövegszerkesztőben, például a Microsoft Wordben, a LibreOffice Writerben vagy a Google Docsban használt visszavonási funkcióhoz. A Vim nyomon követi a fájlokon végzett módosításokat, és szükség esetén visszaállíthatja.

A Vim mindent változtatásnak tekint, amit beszúrás módban tesz, vagy parancs módban bármilyen parancsot. Például:

 • Ha beszúrás módban több sort ír be, majd azonnal hajtsa végre a visszavonást, ezek a sorok törlődnek.
 • Ha beír egy sort, átvált parancs módba, majd visszavált beszúrási módba, és beír még néhány szöveget, két módosítást fog létrehozni. A visszavonás mindegyiket külön-külön eltávolítja.
  15 dolog, amiről nem tudtad, hogy megtehetsz az Instagramon

Három sor törléséhez megismételheti a Vim parancsokat, például a „3dd”-t. Ha kiadja az összetett parancsok valamelyikét, akkor ez is a legutóbbi módosításként megtörténik. A visszavonást addig folytathatja, amíg vissza nem tér oda, ahol elkezdte, amikor megnyitotta vagy létrehozta a fájlt.

Ha észreveszi, hogy olyan szerkesztést hajtott végre a Vimben, amelyet nem akart elvégezni, a visszavonás egy egyszerű kétlépéses folyamat:

 • Nyomja meg az Esc billentyűt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy parancs módban van.
 • Nyomja meg a u gombot az előző módosítás visszavonásához.
 • Ez az. Egy üzenet jelenik meg a végrehajtott módosításokról, például „n kevesebb sor”.

  Ha egynél több változtatást szeretne visszavonni, ezt is megteheti. Csak írja be az undo parancs elé a visszavonni kívánt módosítások számát, ahogy a legtöbb más Vim parancsnál is megteheti. Például, ha két változtatást szeretne visszavonni, nyomja meg a következőt:

  2u 

  Hogyan kell újra csinálni a Vimben

  Előfordulhat, hogy a visszavonási parancs nemkívánatos hatást vált ki, vagy egyszerűen meggondolja magát. Ebben az esetben újbóli parancsokat adhat ki a fájl korábbi állapotának visszaállításához.

    A legjobb alvási és meditációs alkalmazások 2022-ben

  Ahogy a Vim nyomon követi a változtatásokat, a visszavonásokat is nyomon követi. Így szükség esetén visszavonhatja a visszavonásokat az újbóli műveletekkel. Ne feledje, hogy a Vim több, beviteli módban beírt sort egyetlen változtatásként kezel, így ha újra végrehajt egy műveletet, egy parancsban több sort kap vissza.

  Ezt a parancsot a Ctrl + r billentyűkombináció jelenti, az „újra”. Győződjön meg róla, hogy parancs módban van az Esc billentyű lenyomásával. Az újraindítás ugyanazon az elven működik, mint a visszavonás; például megismételheti az újbóli műveletet úgy, hogy előtagként megadja az ismétlések számát.

  A visszavonáshoz hasonlóan itt is megjelenik egy rövid üzenet az újra végrehajtott változtatásokról, például a fájlhoz hozzáadott sorok számáról. Bárhányszor megismételheti, amíg vissza nem tér a fájl aktuális állapotához.

    3 módszer a digitális kódok beváltására az Xbox számára