A virtuális lemez képformátumai magyarázata

Mentés, letöltés vagy virtuálisgép-környezet beállítása során előfordulhat, hogy olyan fájlokkal találkozott, mint a VDI, VHD, VMDK és VHDX. Ezeket a fájlokat virtuális lemezképfájloknak nevezzük, és a virtuális lemezképek és a virtualizált operációs rendszerek futtatásához szükséges konfigurációk tárolására szolgálnak.

Nos, ahogy az várható volt, minden lemezképformátumnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, tehát mikor és milyen célra érdemes használni valamelyik lehetőséget?

Mi az a VDI?

A VDI (Virtual Disk Image) egy nyílt forráskódú virtuális lemezformátum, amelyet az Oracle VirtualBox hypervisorjához fejlesztettek ki. Nyílt forráskódú jellege lehetővé teszi a VDI platformok közötti támogatását más népszerű hipervizoroktól, például a VMware-től és a Windows Hyper-V-től.

A .vdi fájl a gép állapotának a VirtualBox Virtual Media Manager segítségével történő mentésével jön létre. A fájl másolható és megosztható bárki számára. A fájl VirtualBoxba való betöltése lehetővé teszi a felhasználók számára a rögzített és dinamikusan lefoglalt tárhelyet. A dinamikusan lefoglalt tárhely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy folyamatosan bővítsék a fájlt anélkül, hogy aggódnának a fájlméret miatt, míg a rögzített kiosztás segíthet a fájlméret szabályozásában azáltal, hogy meghatározott mennyiségű memóriát foglal le a virtuális gép számára.

Profik

Hátrányok

A legtöbb különböző operációs rendszeren futó hypervisor támogatja

Lassabb, mint a VMDK és a VHDX

Lehetőség dinamikus és fix memóriakiosztásra

Nem támogatja a növekményes biztonsági mentéseket

Jobban teljesít, mint a VHD és a VHDX

Nagyon hordozható

A VDI nagyszerű virtuális lemezkép bárki számára, aki VirtualBoxot használ. Ingyenes, nyílt forráskódú, nagyszerű többplatformos támogatással és hordozható. A VDI-fájl VirtualBoxon keresztüli futtatása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan funkciókat élvezzenek, mint a távoli hozzáférés, a pillanatfelvételek és a közvetlen USB-hozzáférés a Windows rendszeren, amelyeket más hypervisorokon prémiumként kínálnak. Továbbá a legújabb VirtualBox kiadással a Linux felhasználók biztonságos rendszerindítási támogatást kapnak!

  A 9 legjobb webhely, amelyek forradalmi változást hoznak az állapotellenőrző eszközök terén

Mi az a VHD és VHDX?

A VHD és a VHDX a Microsoft által kifejlesztett lemezképformátumok. A VHD a Virtual Hard Disk rövidítése, és a régebbi Microsoft virtualizációs termékekben, például a Microsoft Virtual PC-ben és a Microsoft Virtual Serverben használt formátum. Bár a fejlesztés leállt, a VHD-t továbbra is használják az újabb Microsoft Hyper-V hypervisorban a különféle régebbi alkalmazásokhoz.

A VHDX a Virtual Hard Disc v2 rövidítése. Ez a régebbi VHD formátum utódja, és elsősorban Microsoft Hyper-V-n fut. A VHDX számos fejlesztést kínál a VHD-hez képest, legfeljebb 64 TB lemezterületet, jobb általános teljesítményt, jobb biztonságot és rugalmasságot, valamint harmadik féltől származó támogatást más platformokhoz, például a VirtualBoxhoz, a VMware-hez és a Citrix XenServerhez.

A VHD-t és a VHDX-et elsősorban az 1-es típusú hipervizorokon, például a Hyper-V-n használják, amelyek jobb hatékonyságot és teljesítményt biztosítanak, de az esetleges gazdaszámítógép-sebezhetőségek árán.

Profik

Hátrányok

Javítási és helyreállítási képességek

A vendég operációs rendszerek érzékenyebbek a különféle rosszindulatú támadásokra

Egy virtuális gépnek több felhasználója is lehet

A sérült VHD- és VHDX-fájlok összeomolhatják a Windowst

Az egyes felhasználók nincsenek hatással a virtuális gép többi példányára

A speciális funkciók használatához műszaki ismeretek szükségesek

Funkciókban gazdag a fejlett szervervirtualizációhoz

Korlátozott támogatás a nem Windows operációs rendszerekhez, különösen a VHDX-hez

A VHD-t számos virtualizációs eszköz támogatja

A VHDX nagyrészt a Hyper-V-re korlátozódik

A VHD és VHDX lemezképformátumokat leginkább a Microsoft Hyper-V-t és más Microsoft-hoz kapcsolódó termékeket használó rendszergazdák használhatják. Fej nélküli működési funkciója jelentősen megkönnyíti az adminisztrációt, de a CLI használatához a Windows PowerShell ismerete szükséges. Ha még nem ismeri a virtualizációt, akkor érdemes kihagynia ezt a formátumot, és általánosabb célú lemezképformátumot kell használnia, például a VDI-t és a VMDK-t.

  Hogyan használjuk a GPS-t internet nélkül

Mi az a VMDK?

A VMDK fájlformátumot először kizárólag a VMWare virtualizációs termékeihez fejlesztették ki, például a Workstation Pro és a Workstation Player hipervizorokhoz. Néhány 2011-es felülvizsgálat után azonban a VMDK-t nyílt formátummá tették a különböző platformok közötti jobb együttműködés érdekében. A VMDK fájlok mostantól futtathatók a VirtualBox, QEMU, Hyper-V, Workstation Pro és Workstation Player segítségével.

A VMWare virtualizációs termékei számos fejlett funkciót kínálnak, amelyek funkcionalitást adnak, és sokkal kényelmesebbé teszik a virtuális gépek kezelését. A VMDK futtatása a VMWare Workstation hipervizorokon keresztül növekményes biztonsági mentéseket, gyors és kényelmes pillanatképeket, a régebbi mentett gépállapotokhoz való visszatérés lehetőségét, élő migrációt és általánosságban gyorsabb teljesítményt biztosít a VHD-hez és VDI-hez képest.

Profik

Hátrányok

Platformok közötti támogatás

Nem működik a Microsoft Hyper-V-n

Jobb általános teljesítmény

A speciális funkciók csak a Workstation Pro rendszeren érhetők el

Migráció egyik gazdagépről a másikra a normál működés megzavarása nélkül

Növekményes biztonsági mentések

A VMDK-t leginkább azok használhatják, akik már vásároltak vagy hajlandóak megvenni a Workstation Pro-t. Rengeteg szolgáltatást kap, például titkosított virtuális gépeket, pillanatfelvételeket, távoli kapcsolatot és tárolókat, valamint nagyszerű teljesítményt más hipervizorokhoz képest. Például az ingyenes munkaállomás-lejátszók még mindig jobban teljesítenek, mint a VirtualBox. Azonban lemarad az extra funkciókról. Tehát, ha nem tudja indokolni a Workstation Pro licenc megvásárlását, használja a Workstation Playert a gyorsabb feldolgozáshoz, a VirtualBoxot VMDK-val pedig olyan funkciókhoz, mint a pillanatfelvétel és a távoli hozzáférés.

Mi a helyzet az ISO-val?

Az Optical Disc Image (ISO) nem egy virtuális lemez formátum, hanem az optikai lemezképekhez használt fájlformátum. Általában CD- vagy DVD-tartalom másolatának tárolására használják, amely szoftver telepítéséhez vagy futtatásához használható. Az ISO fájlokat nem kifejezetten virtualizációra tervezték. Mivel azonban memóriameghajtók klónozására használják őket, a hypervisorok továbbra is virtuálisan csatlakoztathatják őket, hozzáférhetnek a fájljaikhoz, és normál virtuális gépként működhetnek.

  Névjegyek törlése az iPhone készülékről

Az ISO-fájlok nagyszerűek az operációs rendszer képeinek interneten történő terjesztéséhez. A virtualizációhoz való használatuk azonban részletesebb beállítást igényel, és potenciálisan lemarad a teljesítményről és a szolgáltatásokról. Ezért feltétlenül töltsön le virtuális lemezképeket az ISO-fájlok helyett, ha rendelkezésre állnak. Ezen speciális formátumok használatával időt takaríthat meg a konfigurálás során, és már a gép első indításakor kompatibilis funkciókkal rendelkezik.

Konvertálni lehet a virtuális lemez képformátumait?

Lehetőség van a virtuális lemezképfájlok más formátumokba konvertálására. Bár a VDI, a VHD, a VHDX és a VMDK a legtöbb népszerű hipervizoron futhat, sokan még mindig konvertálják virtuális képfájljaikat más formátumokba, hogy biztosítsák a funkciók kompatibilitását más platformokra való áttéréskor.

A virtuális képfájlok más formátumba konvertálásának egyik legegyszerűbb módja a VirtualBox és a VMware Workstation már biztosított eszközökkel. A VirtualBox Virtual Media Manager képes az ISO-t, a VHD-t, a VHDX-et és a VMDK-t VDI-vé konvertálni. Hasonlóképpen, a VMware Workstation virtuális gép varázslója használható ISO, VDI, VHD és VHDX megnyitására, hogy VMDK-ként mentse őket.

Azok számára, akik a VDH-t és a VHDX-et más formátumokba szeretnék konvertálni, és fordítva, le kell tölteniük a Microsoft Virtual Machine Converter-t. A haladóbb felhasználók több virtuális lemezképet is konvertálhatnak a PowerShell és a VBoxCommand segítségével.

Ne veszítse el a teljesítményt és a funkciókat

A virtuális lemezképformátumokat a lemezképek és a hipervizorok kompatibilitásának biztosítására fejlesztették ki. Bár a VDI, a VHD, a VHDX és a VMDK többplatformos támogatással is rendelkezik, ha nem kifejezetten nekik készült hipervizorokon futnak, akkor az értékes teljesítmény és funkciók elvesztését jelenti. Ideális esetben a VDI-t használja a VirtualBoxhoz, a VHD-t és a VHDX-et a Hyper-V-n, a VMDK-t pedig a munkaállomáshoz. Egyszeri helyzetekben használhatja őket bármilyen hipervizorral. Hosszabb használat esetén azonban érdemes megfontolni a képek konvertálását.