A titkos szósz a vállalati sikerért

Vállalkozói gondolkodásmóddal szeretne érdekes projekteket vezetni, és minimális kockázat mellett nagyszerű jutalmakat keresni? Intravállalkozóvá válhat szervezetében!

A fenntartható és növekvő vállalkozás folyamatos innovációt igényel termékeiben, szolgáltatásaiban, marketingjében, értékesítésében, működésében és az emberi erőforrás menedzsmentben. Honnan jönnek az ilyen újítások?

Igazad van! Az alkalmazottai. Néhány alkalmazott eltökélt szándéka, hogy az üzletet a következő szintre emelje. Forradalmi stratégiák kidolgozásával, új termék bevezetésével, amely növeli a márka értékét, és így tovább, hozzájárulnak az üzleti növekedéshez.

Ez az intrapreneur szerepe. Ha Ön is szeretne nagy promóciókat szerezni, és a vállalkozás vezetői székébe ül, érdemes ezt a cikket a végéig elolvasnia, hogy megtudja, mi kell az intrapreneur-hez.

Mi az az Intrapreneur?

Intravállalkozó, ha olyan alkalmazott vagy, aki vállalkozóként gondolkodik és cselekszik, miközben egy vállalaton belül dolgozik. Önt az innováció hajtja, és kiszámított kockázatokat vállal új ötletek, termékek vagy stratégiák kidolgozása érdekében.

Az intravállalkozók elengedhetetlenek a vállalat növekedéséhez, mivel felismerik a lehetőségeket, megoldják a problémákat, és megragadják az előnyöket a folyamatosan változó üzleti környezetben. Proaktív hozzáállást tanúsít, gyakran megkérdőjelezi a status quót, és pozitív változásokat szorgalmaz a szervezeten belül.

Nem elégszik meg a parancsok követésével; Ön kezdeményez, vezető szerepet mutat be, és jelentősen hozzájárul a vállalat sikeréhez az innováció és az alkalmazkodóképesség kultúrájának előmozdításával.

Végül az intravállalkozó célja, hogy új ötletekkel álljon elő az üzleti növekedés és terjeszkedés irányába, anélkül, hogy a meglévő márkaértéket és bevételt kockára tenné.

Az Intrapreneur szerepei és felelősségei

Így néz ki egy vállalkozó élete a munkahelyén:

 • Ön a valós üzleti világ problémáit megoldó ötletek megújítója. Tegyük fel, hogy a cége azzal küzd, hogy több árut adjon el a kiskereskedelmi üzleteiből. Ön ráveszi a vállalkozás tulajdonosát, hogy engedélyezze Önnek online piacterek megnyitását az Amazonon, a Shopifyon stb., hogy online értékesíthessen.
 • Ön is kezdeményezhet. Meglátja a lehetőségeket a kihívásokban, és stratégiákat készít, hogy szervezete profitálhasson működéséből vagy termékkínálatából.
 • Ezenkívül kockázatkezelőnek és kockázatcsökkentőnek kell lennie. Ön szakértő az új projektekhez és kezdeményezésekhez kapcsolódó kockázatok felmérésében és kezelésében.
 • Csapatjátékosként hatékonyan együttműködik kollégáival és többfunkciós csapatokkal.
 • Te is vezető vagy. Munka- és teljesítménypéldákkal vezetsz. Ezenkívül hajlandó vagy átvállalni a zavaró projekteket, és sikerre vinni azokat.
 • Az erőforrás-menedzserré válás a vállalkozónak is nélkülözhetetlen szerepe. Tudnia kell, hogyan kell hatékonyan elosztani és kezelni az erőforrásokat a vállalkozáson belüli projektekhez.
 • Ön befolyásoló szerepet tölt be a részlegében és a szervezetében. Meggyőzhet másokat, hogy vegyenek részt hackathonokon és ötletbörzéken, hogy innovatív ötleteket nyújtsanak be megfontolásra.
 • Nem zárkózik el attól, hogy a vállalaton belül előmozdítsa az innováció és az intrapreneurship kultúráját.
 •   9 Legjobb hálózati diagram térképező és topológia szoftver

  Vállalkozáson belüli készségek: jellemzők, amelyek meghatározzák a sikeres intravállalkozót

  Íme, milyen készségekkel kell rendelkeznie vagy el kell sajátítania ahhoz, hogy sztár intrapreneurré váljon:

  • Kreatív ötleteket és megoldásokat generálhat innovatív gondolkodásmóddal.
  • Problémamegoldó készségekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy időben és hatékonyan azonosítsa és kezelje a kihívásokat.
  • Vezetői készségek használatával inspirálhat és motiválhat másokat az innovatív kezdeményezések támogatására.
  • Világosan és hatékonyan kommunikálhat az üzleti érdekelt felekkel, befektetőkkel, partnerekkel és együttműködőkkel.
  • Rendelkezik a szükséges alkalmazkodóképességi készségekkel, hogy a projekt kudarca nélkül válaszolhasson a kihívásokra és a változásokra.
  • Olyan kockázatkezelési készségekkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a kockázatok előrejelzését és azok mérséklését, hogy a vállalkozáson belüli projektet mindig a pályán tartsa.
  • A műszaki ismeretek, mint például a terméktervezés, tesztelés, marketing stb., szintén kulcsfontosságúak.
  • Rendelkezik a szükséges pénzügyi érzékkel, hogy megértse a ROI-t, a költségvetés-tervezést stb.

  Ezenkívül rendelkeznie kell olyan időgazdálkodási készségekkel, amelyek lehetővé teszik a megfelelő feladatsorok rangsorolását és a határidők betartását. Mindezekkel az öved alatt, már indulhatsz is!

  Az Intrapreneurship előnyei

  Az intrapreneurship különböző módon előnyös mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

  Előnyök az alkalmazottak számára

  Ha Ön egy szervezet alkalmazottja, de van egy új ötlete, amelyet termékké vagy szolgáltatássá alakíthat, a jelenlegi szervezetében egy vállalkozáson belüli program segíthet ötletének életre keltésében.

 • Vezérelhet vagy dolgozhat innovatív technológiafejlesztési vagy más újszerű termékfejlesztési projekteken anélkül, hogy vállalná a kockázatot, ha vállalkozóként ugyanezt tenné.
 • Drasztikusan növelheti karrierjét, és C-szintű alkalmazottja lehet bizonyos termékek, szolgáltatások vagy üzemeltetési találmányok számára.
 • Fejleszti vezetői és vállalkozói készségeit, valamint segít a csapat többi tagjának megtanulni, hogyan kell új termékeket és szolgáltatásokat innoválni.
 • Egy szervezetben végzett munka során tulajdonos érzést kap.
 • Nagyszerű technológiák és fogyasztói termékek innovátorává válhat anélkül, hogy időt és pénzt kockáztatna.
 • Emellett pénzt is kap, ha a szervezet által támogatott kutatási és fejlesztési projekteken dolgozhat.
 • Emellett hatalmas bónuszokat is szerezhet, ha az Ön által megújított és megvalósított technológia vagy termékek hatalmas piaci reakciót kapnak. Hosszú távon biztosíthatja állását és szerepét a szervezeten belül.

  Előnyök a munkáltatók számára

  Ha Ön egy vállalkozás tulajdonosa, aki egy folyamatosan változó környezetben küzd a piaci versenyért, a vállalaton belüli vállalkozók segíthetnek.

 • Az Intrapreneurs új termékek és technológiák rendszeres innovációjával is segít abban, hogy az iparágban élen járjon.
 • Különféle vállalkozáson belüli programok segítik Önt a meglévő termékek és szolgáltatások folyamatos fejlesztésében az ügyfelek elégedettségének növelése érdekében.
 • A vállalkozáson belüli lehetőségek segítenek a csúcstehetségek vonzásában és megtartásában, mivel az alkalmazottak nagyobb valószínűséggel maradnak, ha kreatív energiáikat az Ön vállalkozásának növekedésébe fordíthatják.
 • Az intrapreneuriális kezdeményezések hatékonyabb munkavégzésre motiválják az alkalmazottakat azáltal, hogy növelik a morált, átvállalják a projekteket, és proaktívan keresnek megoldásokat a kihívásokra.
 • Az intrapreneurship révén vállalkozása költséghatékony folyamatokat és fejlesztéseket tud azonosítani és végrehajtani. Ez jelentős megtakarítást és működési hatékonyságot eredményez.
 • Lehetőséget biztosít a vállalat portfóliójának diverzifikálására, új piacok és bevételi források felfedezésére, miközben csökkenti az egyetlen terméktől vagy szolgáltatástól való függést.
 • Ezen túlmenően, ha az intrapreneurship megújítójaként és támogatójaként tekintenek rá, az növeli cége hírnevét az ügyfelek, a versenytársak és a partnerek körében.

    A Deepin asztali környezet beállítása Arch Linuxon

  Az alábbiakban megtalálja azokat az inspiráló példákat, amelyek motiválják vállalkozáson belüli utazását:

  Richard Montañez

  Richard Montañez a Frito-Lay-től megalkotta a Flamin’ Hot! ízesítsd a Cheetos snacket latinos fűszerekkel, miközben portásként dolgozol a cégnél. Ez azért volt lehetséges, mert Roger Enrico vezérigazgató bejelentette a „Cselekedj tulajdonosként” nevű kezdeményezést, amely nem más, mint egy vállalkozáson belüli mozgalom.

  Steve Jobs és csapata

  Steve Jobs az Apple 20 másik mérnökével együtt kivált, hogy új termékcsaládot hozzon létre Apple Macintosh számítógépek néven. Ez a számítógép az Apple olyan nagy teljesítményű számítástechnikai rendszereinek előfutára, mint a Macbook és az iMac.

  Silver and Fry

  Spencer Silver és Art Fry a 3M-nél feltalálta a Post-It Note márkát. Ezek cetlik, amelyek több milliárd dolláros bevételt generálnak a 3M cégnek.

  Greg Greeley és csapata

  Az Amazon Prime-tagság koncepciója az Amazon alkalmazottaiból álló csapattól származik, Greg Greeley Amazon alelnök vezetése alatt. Úgy képzelték el, hogy az ügyfelek készséggel fizetnének felárat egy exkluzív tagsághoz, amely a kétnapos szállítás luxusát kínálja.

  Ma a Prime előfizetése több milliárd dolláros bevételt generál az Amazon számára. Eszerint 2023-ban 25,21 milliárd dollár volt Keresőlogisztikai jelentés.

  Hogyan válhat Intravállalkozóvá

  Gyakran a termékvezérelt és technológiai vállalatoknál bizonyos alkalmazottak rendelkeznek azzal az innovatív tehetséggel, hogy olyan ötleteket találjanak ki, amelyeket termékben vagy szolgáltatásban lehet megvalósítani.

  Ha Ön ilyen alkalmazott a meglévő szervezetében, a következőképpen válhat intravállalkozóvá, például Steve Wozniak az Apple-től, Sheryl Sandberg a Metától, Marissa Mayer a Yahoo-tól, Reid Hoffman a LinkedIntől és így tovább:

  #1. Kutatás az ötlet előterjesztése előtt

  Végezzen kezdeti kutatást arról, hogyan lehet az ötletet termékké vagy működési innovációvá valósítani, amelyből a vállalkozás profitálhat.

  Ezután keresse meg a szervezet vállalkozási szabályzatát, hogy megtudja, hogyan fogja a vállalat megosztani Önnel a nyereséges eredményt, ha ötletéből bestseller lesz.

  Ha megfelel a jutalmaknak, folytassa az ötlet bemutatásával egy üzletvezetőnek, vezérigazgatónak vagy tulajdonosnak.

  #2. Keressen egy platformot, ahol pályára léphet

  Keressen ötletelési, ötletbörze és hackathon eseményeket a szervezetében, és vegyen részt aktívan az ilyen eseményeken. Javasoljon logikus innovatív ötleteket, amelyeket valós dologgá valósíthat meg, ha megfelelő támogatást kapna a cégtől.

  #3. Legyél csapatjátékos

  Csapatjátékosnak is kell lenned. Ha üzletvezetője vagy tulajdonosa úgy dönt, hogy továbblép innovatív ötletével, elemzőkből, fejlesztőkből, tervezőkből, pénzügyi szakértőkből stb. álló csapatot jelöl ki, hogy Ön prototípust fejleszthessen ki.

  Rendkívül szakértő munkatársra van szükség ahhoz, hogy egy projektet minden független tehetség bevonásával levezényeljen.

  #4. Vállaljon kiszámított és adatvezérelt kockázatokat

  Bár nem tette kockára az életében megtakarított pénzét az intrapreneurial projektben, vállaljon felelősséget, hogy elkerülje a szervezetet érő nagy veszteségeket. Ne feledje, hogy ha a vállalkozás növekszik, akkor a karrierje és a fizetése is növekszik.

  Hogyan támogasd az intravállalkozást a vállalkozásodban

  Az intrapreneurship támogatása a vállalkozásban magában foglalja a felelősség és az innováció kultúrájának előmozdítását az alkalmazottak körében. Ehhez olyan keretrendszerre is szükség van, amely felhatalmazza az alkalmazottakat arra, hogy vállalkozóként lépjenek fel a szervezeten belül. Íme, hogyan kell csinálni:

    Az AirPods és az AirPods Pro beállításainak módosítása

 • Ösztönözze az innovációs gondolkodásmódot, amelyben az alkalmazottak biztonságban érzik magukat, hogy új ötleteket javasoljanak. Tegye az innovációt vállalata alapértékévé.
 • Rendszeresen tartson tréningeket és fejlesztő rendezvényeket alkalmazottai számára.
 • Szponzoráljon ötletbörzeket és hackathonokat a cége által kínált termékek és szolgáltatások hibáiról és kihívásairól.
 • Időt, költségvetést és erőforrásokat kell szánnia az intrapreneuriális projektekre is. Ezenkívül gondoskodjon arról, hogy az alkalmazottak rendelkezzenek azokkal az eszközökkel és támogatással, amelyekre ötleteik megvalósításához szükségük van.
 • Döntsön úgy, hogy megadja a munkavállalóknak azt a szabadságot, hogy bizonyos fokú autonómiával hajtsák végre projektjeit. Hagyja, hogy magukévá váljanak azáltal, hogy elkerülik a mikromenedzsmentet az intrapreneuriális projekteken belül.
 • Elismerje és jutalmazza a sikeres intravállalkozókat promóciókkal, bónuszokkal vagy az egész vállalatra kiterjedő elismeréssel. Ez arra ösztönöz másokat, hogy kövessék példájukat.
 • A többfunkciós együttműködés szintén kulcsfontosságú tényező az intrapreneuriális kultúra előmozdításában a szervezeten belül.
 • Jó, ha világosan kommunikálják a vállalat elkötelezettségét az intrapreneurship iránt, tudatva az alkalmazottakkal, hogy ötleteiket értékelik.
 • A vállalkozásoknak visszacsatolási hurkokat kell létrehozniuk az alkalmazotti felméréseken keresztül az intrapreneuriális programok folyamatos értékeléséhez és fejlesztéséhez.
 • Ünnepelje a vállalkozáson belüli eredményeket, hogy inspiráljon másokat, és megerősítse az innováció fontosságát a szervezeten belül.
 • Vállalkozó vs. Intrapreneur: táblázatos megkülönböztetés

  A vállalkozók független kockázatvállalók. A semmiből hozzák létre saját vállalkozásukat, teljes felelősséget vállalva sikereikért vagy kudarcaikért. Ezzel szemben az intravállalkozók egy szülő szervezeten belül működnek, belülről innoválva és előmozdítva a változást. Az intrapreneurship projekt során a munkáltatójuk erőforrásait és támogatását is kihasználják.

  Jellemzők Vállalkozó IntrapreneurOwnership Saját vállalkozás tulajdonosa és működtetése Meglévő szervezeten belül innovátorként vagy kutatóként dolgozik Kockázat Vállalja a teljes pénzügyi és működési kockázatot Alacsonyabb személyes pénzügyi kockázattal Függetlenség Teljes autonómia és döntéshozatal Működik a szervezeti struktúrán belül. a szervezet kerete Jutalmak Nyereség megtartása, de veszteség is viselése Csak akkor kaphat jutalmat és elismerést a szervezeten belül, ha az újított termék vagy szolgáltatás óriási választ kap a célközönségtől. Wozniak (az Apple-en belül), Sergey Brin (a Google-n belül)

  Olvassa el még: Legjobb induló közösségek, ahol boldogulnak a vállalkozók

  Az Intrapreneurship hátrányai

  Az alábbiakban megtalálja az intravállalkozási környezet hátrányait és kihívásait:

 • A vállalkozáson belüli projektek elterelhetik az erőforrásokat és a figyelmet az alapvető üzleti tevékenységekről, ami potenciálisan befolyásolhatja a jövedelmezőséget.
 • Nem minden vállalkozáson belüli kezdeményezés sikeres, és a sikertelen projektek elvesztegetett időt, pénzt és morált eredményezhetnek.
 • A meglévő alkalmazottak vagy a vezetőség ellenállhat a vállalkozáson belüli ötleteknek, vagy megzavarhatja a folyamatot a változástól való félelem vagy a munkahelyi bizonytalanság miatt.
 • Az intravállalkozók céljainak és a szervezet átfogó céljainak egyensúlyba hozása konfliktusokhoz és feszültségekhez vezethet.
 • Az intravállalkozáshoz időre és erőfeszítésre van szükség az innovatív projektek előmozdításához és támogatásához, ami megterhelheti a meglévő munkaterhelést.
 • A vállalkozáson belüli kezdeményezések sikerének és befektetésarányos megtérülésének (ROI) értékelése kihívást jelenthet, ami megnehezíti a folyamatos támogatás igazolását.
 • Hosszú távon a vállalkozáson belüli projektekhez kapcsolódó szellemi tulajdon és érzékeny információk védelme is kihívást jelenthet.

  Fogadd el az Intrapreneurial Spiritet!

  Az intrapreneurek a vállalati siker hajtóereje. Friss ötletekkel, innovációval és a kiválóság iránti könyörtelen törekvéssel töltik el a szervezeteket. Képesek kívülről gondolkodni, kreatívan megoldani a problémákat, és abban az időben, amikor a vállalat leállással nézhet szembe.

  Egy olyan kultúra előmozdításával, amely az alkalmazottakat intravállalkozói tevékenységre ösztönzi, a vállalkozások kihasználhatják ezt a felbecsülhetetlen értékű erőforrást. Arról van szó, hogy felismerjük, hogy a vállalkozói szellem nem korlátozódik csak az induló vállalkozásokra, és könnyen elterjedhet az üzleti házakban.

  Következő lépésként az értékesítési intelligencia felhasználásának módja a vállalkozás nyereségessé tétele.