A szoftverek jövője a Windows rendszeren: Mi az MSIX fájl?

Az .msix kiterjesztésű fájl egy Windows alkalmazástelepítő. A Microsoft nemrég mutatta be MSIX az EXE, MSI, sőt AppX csomagok alternatívájaként. Legyen körültekintő, és győződjön meg arról, hogy megbízik egy MSIX-fájl forrásában, mielőtt futtatná.

A Windows túl sok különböző típusú telepítővel rendelkezik

Jelenleg a Windows három gyakori telepítőformátummal rendelkezik: MSI, EXE és AppX. Mindegyiknek más erőssége és gyengesége van.

Az MSI telepítők a legjobbak az egyszerű, esetleg felügyelet nélküli telepítésekhez. Alapszintű telepítő grafikus felhasználói felületet (GUI) használnak, amely extrák és opciók nélkül telepíti vagy eltávolítja a programot. Ez a telepítő lényegében a telepítőfájlok tömörített készlete, amely tartalmazza a szoftverhez szükséges összes adatot. A telepítési folyamat nem észleli, hogy a szoftver már létezik-e, vagy ha valamelyik összetevő hiányzik. Felülírhatja a telepítési útvonalon található fájlokat. Ez az egyszerűség azt jelenti, hogy a csendes, teljesen alapértelmezett telepítés a rendszergazdák számára gyerekjáték.

  A Google Fotók hozzáadása a Windows Fotók alkalmazáshoz

Az EXE-telepítők sokoldalúbbak, mint az MSI-telepítők, de a hozzáadott képesség bonyodalmakkal jár. Ez a telepítő tartalmazhat nyelvi beállításokat, bővítményeket, korábbi telepítések észlelését és egyebeket. Az EXE telepítők lehetővé teszik az egyéni telepítési útvonalakat és a telepítendő összetevők kiválasztását. A fejlesztők hozzáadhatják saját márkajelzésüket a grafikus felhasználói felülethez, és nyelvspecifikus szolgáltatási feltételeket is beépíthetnek, vagy egy weboldalra mutathatnak üdvözlő üzenetként. Ez viszont sokkal nehezebbé teszi a csendes, felügyelet nélküli telepítést, és így kevésbé hasznos vállalati helyzetben.

Az AppX-telepítőket az univerzális Windows-alkalmazásokhoz használják, és megosztják az MSI-telepítők előnyeit. Egyszerű, közvetlen telepítők, kevés választási lehetőséggel a végfelhasználó számára. Ezenkívül egyszerűbb frissítési útvonalat tesznek lehetővé a szoftver régebbi verzióiról az újabb verziókra, és egyszerűbb eltávolítást tesznek lehetővé. Az AppX telepítői a konténertechnológiára is támaszkodnak, így a biztonság érdekében el vannak különítve az operációs rendszer többi részétől. Sajnos egy MSI vagy EXE telepítőre írt programot át kellett írni vagy átalakítani, esetleg eszközök segítségével az AppX csomaghoz. Az AppX-csomagok pedig csak Windows 10-zel használhatók, így a Windows régebbi verziói nem szerencsések.

Az MSIX az MSI és az AppX legjobb tulajdonságait egyesíti

Az MSIX-fájloknak megvannak az AppX előnyei, miközben hasonlóak az MSI-fájlokhoz. Ez egy egyszerű telepítő, amelyet a rendszergazdák akár az automatikus, „felügyelet nélküli” telepítéshez is leírhatnak. Ezenkívül konténertechnológiára támaszkodik, amely zökkenőmentes eltávolítást és frissítést tesz lehetővé.

  A tálca miniatűr előnézetének letiltása a Windows 10 rendszerben

Felhasználói szempontból az MSIX úgy települ, mint egy MSI-fájl, de a színfalak mögött úgy települ, mint egy AppX-fájl. Ezenkívül lehetséges az MSIX terjesztés a Microsoft Store-on kívül is. Ezzel az új eljárással pedig egyszerűbb a régebbi programokat bevinni és újracsomagolni az MSIX-hez.

Az MSIX még Windows 7, Linux és egyéb rendszereken is működik!

Az MSIX talán legizgalmasabb funkciója az, hogy a Microsoft kiadott egy SDK-t a platformok közötti kompatibilitás javítása érdekében. Amint az a GitHub-oldalukon látható, a támogatás lehetséges iOS, MacOS, Android, Linux és még régebbi Windows-verziókhoz. A fejlesztők speciális utasításokat helyeznek el az MSIX fájlokban, amelyek lehetővé teszik az operációs rendszer azonosítását és a teendő lépéseket.

A programok tisztábban távolíthatók el

Amikor egy programot MSI és EXE használatával telepít, az a program módosíthatja a rendszerleíró adatbázist, és fájlokat és mappákat hozhat létre a rendszerben. A program eltávolításakor ezek a fájlok és rendszerleíró kulcsok gyakran lemaradnak, rendetlenséget hagyva a rendszeren.

  A BAD SYSTEM CONFIG INFO (BSoD hiba) javítása a Windows 10 rendszerben

Az MSIX-szel a programok egy tárolóba vannak telepítve, és az összes szükséges fájl a tárolóban marad, vagy pontos, kiszámítható szabályokat követ a fájlok tartózkodási helyére vonatkozóan (például az AppData mappában). Eltávolításkor minden adat a programmal együtt megy – nem marad semmi rendetlenség. Ez azt jelenti, hogy rendszere tisztább lesz a jövőben.

Még mindig egy telepítő, ezért legyen óvatos!

Ha egy MSIX fájlt néz, és azon tűnődik, hogy biztonságos-e, az első kérdés, amit fel kell tennie, hogy honnan szerezte be a telepítőt. Mint minden más programtelepítő, ha nem bízik a forrásban, ne nyissa meg.

Még a fájl letöltése előtt meg kell tennie a biztonságosságát. Végső soron ez egy telepítő, ami azt jelenti, hogy potenciálisan telepíthet egy fantasztikus programot, egy kéretlen programot vagy valami még rosszabbat.

Mikor fogom látni az MSIX fájlokat?

Eltarthat egy ideig, amíg megjelenik egy MSIX fájl. A Microsoft még mindig finomhangol néhány ígért képességet, és egészen a közelmúltig csak a Windows 10 Insider buildjei tudtak MSIX-csomagot létrehozni.

A fejlesztőknek és az általuk megbízott telepítőtechnológiai szolgáltatóknak még a finomhangolás után is el kell fogadniuk, meg kell tanulniuk és telepíteniük kell az új csomagot. Ez az, ha egyáltalán úgy döntenek; a fejlesztők szabadon folytathatják az EXE és MSI telepítők létrehozását, ha úgy tetszik. Egy új formátum elfogadása kockázatokkal és költségekkel jár, ezért a fejlesztőknek ezt mérlegelik az előnyökkel.