A Surface Neo, amire mindig is vágytunk

Kulcs elvitelek

  • Az ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​egyedülálló kétképernyős kialakítást kínál a továbbfejlesztett többfeladatos munkavégzéshez.
  • Az eszköz zökkenőmentesen ötvözi a hagyományos laptop-beállítást egy második képernyővel, megduplázva a képernyőt.
  • Az innovatív laptop dizájn sokoldalú port lehetőségeket, kiváló kijelzőket és kényelmes gépelési élményt biztosít.

Egy olyan világban, ahol a laptopok mérete gyakran stagnál, az ASUS Zenbook DUO dizájnja meglehetősen bizarr. Az ASUS számára nem ismeretlen, hogy az évek során számos nem hagyományos formai tényezőt adott ki, különösen, ha arról van szó, hogy mit tudnak tenni több képernyővel, de ez más. A Zenbook DUO sok tekintetben az, ami a Microsoft kiadatlan Surface Neo-ja lehetett, és ez bizonyítja, hogy a kétképernyős laptop nem csak egy trükk, hanem egy igazán frissítő felfogás a laptopok megjelenéséről.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

Frissítő kép a Laptop Form Factorról

Az ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​egyedülálló, kétképernyős kialakításával tűnik ki, amely üdítő képet ad a laptopok formáiról. Az eszköz zökkenőmentesen ötvözi a hagyományos laptop-beállítást egy második képernyővel, megduplázva a képernyő ingatlanát, és javítva a többfeladatos képességeket. Az akkumulátor élettartamán és a teljesítményen kívüli azonnali kompromisszumok nélkül a Zenbook DUO szinte tökéletesen beépíti a dupla képernyőt egy laptopba, amely nem szívás.

Operációs rendszer Windows 10

CPU Intel Core 9-185H-ig

GPU Intel Arc Graphics

RAM Akár 32 GB LDDR5

Tárhely Akár 2 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Akkumulátor 75 Wh

Kijelző (méret, felbontás) kettős, 14 hüvelykes 3K (2880 x 1800) 120 Hz, 16:10 képarányú OLED érintőképernyő, 0,2 ms válaszidő, 120 Hz-es frissítési gyakoriság, 500 nites csúcsfényerő,

FHD kamera

Hangszórók Harmon Kardon

Portok 2 x Thunderbolt 4 USB-C (akár 40 Gbps, PD, DP támogatott), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x teljes méretű HDMI 2.1, 1 x audio kombinált jack

Méretek 31,3 x 21,7 x 1,99 cm (billentyűzettel)

Súly kb. 1,65 kg (billentyűzettel)

Profik

  • Kiváló kijelzők
  • Használható levehető billentyűzet és trackpad
  • Sokoldalú portválasztás

Hátrányok

  • Az akkumulátor élettartama megsérülhet a kétkijelzős módban
  • A teljesítményt hátráltathatja a kettős kijelzős forma

A laptop tervezési forma feltörése

A Zenbook DUO legszembetűnőbb látványa a kettős képernyős beállítás, de amikor először kinyitja az eszközt, egy látszólag nagyon normális laptop-beállítás fogadja az egyetlen 14 hüvelykes képernyőt, valamint egy teljes méretű billentyűzetet és trackpadet. . Ha azonban leválasztja a billentyűzetet, és megtámasztja a laptop alján lévő támasztékot, megjelenik alatta a második azonos kijelző. Ez a kialakítás hatékonyan megduplázza a képernyő ingatlanát, és lehetővé teszi, hogy egy képernyőre hivatkozzon, miközben egy másikon dolgozik.

Zarif Ali / MakeUseOf

Vizuálisan ez a kettős képernyős kialakítás az előző Zenbook DUO iterációja, amelynek kisebb képernyője volt a laptop felső fedélzetén, és a billentyűzetet az alsó részhez nyomta, miközben a görgetőpad kényelmetlenül oldalra helyezte. Az ASUS-nak volt a Zenbook Fold is, egy folyamatos összecsukható kijelző, amely átfogta a laptop teljes testét, és levehető billentyűzettel és egérrel rendelkezik. Ezzel az új Zenbook DUO-val középutat kapsz a kettő között, és ez a kialakítás vitathatatlanul jobb, mint az előtte lévő kettő.

  Hogyan ellenőrizhető a merevlemez állapota Linuxon

Egyrészt a levehető, teljes méretű billentyűzet és a beépített lábtartó növeli a laptop ergonómiai kényelmét, különösen azért, mert az előző Zenbook DUO-hoz képest úgy használhatja a billentyűzetet és az érintőpadot, mint egy normál laptopot. Ezenkívül az új Zenbook DUO két különálló, üveggel borított panelje azt jelenti, hogy nincsenek további összecsukható elemei, ami azt jelenti, hogy vitathatatlanul megbízhatóbb és tartósabb laptopot kapsz, mint a Zenbook Fold.

Zarif Ali / MakeUseOf

Valószínűleg a támaszték a kedvencem ebben a kialakításban, és ez annak köszönhető, hogy mit jelent az ergonómia szempontjából. A billentyűzet leválasztása és a laptop kitámasztása oda, ahol a fő kijelző szemmagasságban van, játékmódot jelent; a képernyő mögötti hosszú munkamenetek során idővel kevésbé érzi magát feszültnek, és ez csak egy nagyon finom dolog, amely kényelmesebb számítógépes élményt biztosít.

Gyakorlatilag talán azon töprenghet, hogy van-e azonnali hátránya ennek a formai tényezőnek, különösen ami az utazást illeti, de őszintén szólva nincs ok aggodalomra. A laptop valamivel vastagabb a többihez képest, billentyűzet nélkül 1,46 cm, billentyűzettel pedig körülbelül 2 cm, de súlyát tekintve a Zenbook DUO körülbelül 1,65 kg, ami egy szinten van a kategóriáján belüli többi eszközzel.

Kijelzők: Kettő jobb, mint egy

A show sztárjaként a Zenbook DUO kettős ASUS Lumina OLED kijelzőket tartalmaz, amelyek Dolby Vision és Pantone Validated tanúsítvánnyal rendelkeznek, és moziminőségű, 100%-os DCI-P3 színskálát kínálnak. Mindkét kijelző 2880 x 1800-as felbontással és 120 Hz-es frissítési gyakorisággal büszkélkedhet, ami éles látványt és egyenletes mozgást biztosít. Ezek a képernyők nem csak élénk színeket biztosítanak, hanem VESA DisplayHDR True Black 500 tanúsítvánnyal is rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak tartalomfogyasztásra.

Zarif Ali / MakeUseOf

Ennek a laptopnak az egyik legjobb előnye, ha mindkét kijelzőhöz azonos paneleket választ. nincs minőségbeli eltérés, így mindkét kijelzőt egyformán kezelheti, ha a színek pontosságában bízik rajtuk. Tehát pontosan mit lehet kezdeni ezzel a kettős kijelzős beállítással? A válasz erre a kérdésre szó szerint az, amit akarsz; Amikor eltávolítja a billentyűzetet, a laptop automatikusan bekapcsolja a másodlagos kijelzőt, a Windows pedig másodlagos kijelzőként kezeli, így meghosszabbíthatja, sokszorosíthatja vagy egyszerűen kikapcsolhatja, ha csak a fő kijelzőt szeretné használni az állvánnyal. .

A készüléket az oldalára is fordíthatja, hogy két függőleges kijelző legyen egymás mellett, de a jobb stabilitás érdekében a kitámasztót választottam.

Főleg a másodlagos képernyőt használtam fő kijelzőként, a felső képernyőt referenciaként. A kódoláshoz hasznos volt, ha egy YouTube-videó, weboldal vagy Python-konzol volt a fő felső kijelzőn, míg a Pycharm az összes kódommal az alján volt. Ugyanez a praktikum vonatkozik arra is, ha egy Word-dokumentum van az alján, és egy weboldal vagy egy hivatkozás a felső kijelzőn a jegyzetkészítéshez. Videószerkesztéshez nagyon hasznos lenne, ha az idővonal az alsó képernyőn lenne, és a teljes előnézet a felső képernyőn.

  Hogyan hat a mesterséges intelligencia a kreativitásra?

Zarif Ali / MakeUseOf

Amit szeretek ebben az alaktényezőben, az az, hogy nem feltétlenül hoz semmi újat a PC-n; mindent megtehet, amit ez a kettős kijelző meg tud tenni, ha csak csatlakoztat egy laptopot egy külső monitorhoz, vagy ha kétképernyős beállítást tesz lehetővé asztali számítógépéhez. Mivel azonban beépített, ennek a beállításnak a hordozhatósága nagyszerű. Az ASUS néhány funkciót is beépített a kettős képernyő előnyeinek kihasználása érdekében, például a megosztási lehetőséget, ahol megfordíthatja az egyik kijelzőt, hogy a szemközti személy lássa, amit lát. Azonban nem sokat használtam, és jobb lett volna látni ezt a megvalósítást, ha a laptop 180 fokon túl sátor üzemmódba tud kapcsolódni.

Összességében a Zenbook DUO kijelző minősége, praktikussága és sokoldalúsága a laptop méretében páratlan a versenytársakkal szemben.

Portok, billentyűzet, Trackpad: Ragaszkodjunk a gyökerekhez

A Zenbook DUO nem fukarkodik a csatlakozási lehetőségekkel. Két Thunderbolt 4 portot, egy szabványos HDMI 2.1-et, egy USB 3.2 Gen 1 Type-A portot és egy kombinált audio csatlakozót kínál; ez azt jelenti, hogy megfelelő egyensúlyt kap a modern és a régi perifériák között.

Zarif Ali / MakeUseOf

Ami a billentyűzetet és a görgetőpadot illeti, ez volt az egyik olyan terület, amitől féltem, hogy összekopott a kettős képernyős kialakítás, de szerencsére nagyszerű gépelési élmény. A Zenbook DUO teljes méretű, levehető ASUS ErgoSense billentyűzettel van felszerelve, amely olyan gépelési élményt kínál, mint bármely más ASUS laptop. Az 1,4 mm-es billentyűutakkal és háttérvilágítással a billentyűzet ugyanolyan érzést kelt, mint bármely más Zenbook. Az olyan konkurens laptopokhoz képest, mint az Apple MacBooks vagy a Microsoft Surfaces, a billentyűk kevésbé tapinthatóak. Általában azonban nagyszerű gépelési élmény.

Zarif Ali / MakeUseOf

Újdonság a billentyűzetkiosztásban a Windows Copilot billentyű beépítése, amely lehetővé teszi a Windows beépített másodpilóta megidézését minden képernyőn, bár nem nagyon nyúltam hozzá, ha egyáltalán nem. A billentyűzetet az érintőpad kíséri, és ez ismét az ASUS laptop-portfóliójának bármely más trackpadjével azonosnak tűnik, vagyis nagyszerű. Az előző Zenbook DUO trackpad szűkös elrendezéséhez és kényelmetlen helyzetéhez képest ez az ergonómiailag sokkal jobban érzi magát.

Zarif Ali / MakeUseOf

Ez a levehető egység pogo tűkkel és mágnesekkel csatlakozik a laptophoz, és a laptophoz csatlakoztatva az eszközt nagyon hagyományosnak érzi az ölében való használat, mint bármely más laptopot, és amikor le szeretné választani, Bluetooth-ra támaszkodik. hogy automatikusan párosuljon a laptoppal. Ha a leválasztás után azonnal elkezdi használni a laptopot, akkor tapasztalhat némi késést a trackpad és a billentyűzet bevitele terén. Ennek ellenére általános használatban a késleltetés nagyon alacsony és észrevehetetlen.

Hardverteljesítmény: A teljesítmény és a hatékonyság

Az akár Intel Core Ultra 9-185H processzorral, akár 32 GB beépített LPDDR5 memóriával és egy 2 TB-os PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD-vel felszerelve a Zenbook DUO hatalmas erőmű. Az Intel Meteor Lake processzorok NPU-val való beépítése alacsony késleltetésű mesterséges intelligencia számítástechnikát biztosít, de a fő azonnali előny, amelyet észre fog venni, a chip hatékonysága, ami egy kettős 3K 120 Hz-es panelt tápláló laptopok esetében nagyon fontos.

  A Mega Noob Simulator összes Roblox kódja: Váltsd be most

Egységünk egy csúcskategóriás konfiguráció Core Ultra 9-185H-val és 32 GB RAM-mal, és elég jól teljesít, bár lehet, hogy van néhány korlátozó tényező a két nagy felbontású, nagy frissítési gyakoriságú kijelző tápellátásában.

Zarif Ali / MakeUseOf

A Geekbench 6-on a laptop 2294 pontot ért el egymagoson, 10 231-et többmagoson, a PCMark10-en pedig a laptop átlagosan 6296 pontot ért el, az Essentials egyéni pontszáma 10 127, a termelékenység 8 424, a Digital Content Creation pedig 7 940 pontot ért el.

A Geekbench esetében a Zenbook DUO meglepő módon valamivel kevesebbet ért el többmagoson, mint az Ultra 7-155H Zenbook 14 OLED, amely 11 121 pontot ért el. Azt gyanítom, hogy ez a valamivel alacsonyabb pontszám, legalábbis a mi tesztünkben, annak tudható be, hogy ez az eszköz jobban fojtott a hagyományos laptopokhoz képest, mert a lapkakészlet hidegen tartása mellett a második kijelzővel is számolnia kell.

A mindennapi használat során a Zenbook DUO teljesítménye meglehetősen jó. Használataim közé tartozott a webböngészés, a YouTube és a Netflix médiafogyasztása, a kódolás PyCharmban, valamint a fényképek szerkesztése Adobe Photoshopban és Lightroomban, és a laptop zökkenőmentesen, minimális akadozással vagy késéssel kezelte ezeket a tevékenységeket.

Zarif Ali / MakeUseOf

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a laptop még webböngészés közben is hallható ventilátorzajtól szenvedhet. Bár a kitámasztónak köszönhetően némileg enyhítheti az alváz hőterhelését.

Ennek az alaktényezőnek egy másik előnye, hogy nagy munkaterheléskor nem érzi a tipikus meleget a fedélzet alatt, mert amikor leválasztja a billentyűzetet, a hő nem jut át, ami nagyon jó.

Az akkumulátor élettartama: nem egészen egész nap

A Zenbook DUO 75 wattórás akkumulátorral van felszerelve, és támogatja a gyorstöltést, mindössze 30 perc alatt 50%-ra töltve. A laptop körülbelül 10 órányi akkumulátor-élettartamra van besorolva, de a használattól függően, különösen a másodlagos kijelzővel, valószínűbb, hogy ennél valamivel kevesebbet kap.

Zarif Ali / MakeUseOf

A webböngészés, a tartalom streamelés, a kódolás és a képszerkesztés tipikus napjai során mindkét kijelzővel körülbelül hat-hét órám volt, mielőtt csatlakoztatnom kellett volna, ami jóval kevesebb más ASUS laptopokhoz képest, mint pl. Zenbook 14 OLED, amely körülbelül 9-10 órát kapott.

A másodlagos kijelző nélkül az akkumulátor élettartamát egy-két órára meg lehet hosszabbítani, de ha teljes mértékben ki szeretné használni az ilyen típusú laptopok előnyeit, és házon kívül szeretné használni, akkor valószínűleg magával akarja vinni a töltőtéglát.

Érdemes megvenni az ASUS Zenbook Duót?

Az ASUS Zenbook DUO bizonyítja, hogy a laptopok megjelenése korántsem zsákutca a tervezési innováció számára.

Ha olyan laptopot keres, amely megtöri a formát, és valóban innovatív, kétképernyős élményt kínál, az ASUS Zenbook DUO lenyűgöző választás. Egyedülálló kialakítása, nagy teljesítményű hardvere és hosszú akkumulátor-élettartamának köszönhetően kiváló választás lehet többfeladatos, tartalomkészítő és bárki számára, aki növelni szeretné a termelékenységét.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

Frissítő kép a Laptop Form Factorról

Az ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​egyedülálló, kétképernyős kialakításával tűnik ki, amely üdítő képet ad a laptopok formáiról. Az eszköz zökkenőmentesen ötvözi a hagyományos laptop-beállítást egy második képernyővel, megduplázva a képernyő ingatlanát, és javítva a többfeladatos képességeket. Az akkumulátor élettartamán és a teljesítményen kívüli azonnali kompromisszumok nélkül a Zenbook DUO szinte tökéletesen beépíti a dupla képernyőt egy laptopba, amely nem szívás.