A SmartGit telepítése Linuxra

A SmartGit egy Mac OS, Linux és Windows rendszerhez készült eszköz a Gittel és SVN-nel dolgozó fejlesztők számára. Speciális integrációkkal rendelkezik a GitHub, BitBucket és más szolgáltatásokkal. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, hogyan telepítheti a SmartGit alkalmazást Linux rendszeren.

SmartGit Linuxon

A SmartGit telepítése Ubuntu-ra

A SmartGit az Ubuntu Linux felhasználók számára elérhető a SmartGit webhelyen keresztül. Sajnos nincs mód közvetlenül az Ubuntu szoftverforrásokon keresztül telepíteni. A SmartGit Ubuntu telepítésének megkezdéséhez meg kell nyitnia egy terminálablakot.

Egy terminálablak megnyitásához az Ubuntu asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el az asztalon.

Miután megnyílt egy terminálablak, és készen áll a használatra az Ubuntu asztalon, a wget paranccsal töltse le a SmartGit legújabb DEB-csomagját.

wget https://www.syntevo.com/downloads/smartgit/smartgit-20_2_5.deb

Miután letöltötte a DEB csomagot Ubuntu PC-re, megkezdődhet a telepítés. Először az alábbi apt install paranccsal állítsa be a SmartGit DEB csomagot. Ne feledje, hogy mivel a csomag nem dpkg, hanem apt telepítéssel van telepítve, utólag nincs szükség a függőségek javítására.

sudo apt install ./smartgit-20_2_5.deb

A SmartGit telepítése Debianra

A SmartGit Debian Linuxon működik, mivel a hivatalos webhelyen található a DEB csomagra mutató hivatkozás. A telepítési folyamat elindításához nyisson meg egy terminálablakot. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten, vagy keresse meg a „terminál” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Ha a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, használja a wget parancsot a SmartGit legújabb DEB-csomagjának letöltéséhez Debian Linux számítógépére.

wget https://www.syntevo.com/downloads/smartgit/smartgit-20_2_5.deb

A SmartGit legújabb kiadásának Debian PC-re való letöltése után megkezdődhet a telepítés. Az alábbi dpkg paranccsal telepítse a DEB csomagot. Tartsa szem előtt a hibákat július felugrik a telepítés során. Ezek később javíthatók.

sudo dpkg -i smartgit-20_2_5.deb

Amikor a csomag be van állítva a Debianon, ki kell javítania a függőségi hibákat július felmerültek. Ehhez használja az alábbi apt-get install -f parancsot.

sudo apt-get install -f

A SmartGit telepítése Arch Linuxra

A SmartGit alkalmazás elérhető az Arch Linux felhasználók számára az AUR-on keresztüli telepítéshez. A kezdéshez meg kell nyitnia egy terminálablakot. Ehhez nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Amikor a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, telepítse a „Git” és a „Base-devel” csomagot is a számítógépére. Ezek a programok szükségesek az AUR-val való interakcióhoz. Telepítésükhöz használja az alábbi pacman parancsot.

sudo pacman -S git base-devel

A két csomag beállítása után telepítenie kell a Trizen AUR segédprogramot. Ez a program sokkal könnyebbé teszi a SmartGit beállítását Arch Linuxon. Ehhez írja be egymás után az alábbi parancsokat.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen

makepkg -sri

Amikor a Trizen program be van állítva a rendszeren, használja a trizen -S parancsot a SmartGit alkalmazás elindításához és futtatásához.

trizen -S smartgit

A SmartGit telepítése a Fedorára

A SmartGit Fedora Linux rendszeren történő beállításához a legjobb megoldás, ha Flatpakként telepíti a Flathub alkalmazásboltból. Az alkalmazás működéséhez kövesse a Flatpak telepítési utasításait ebben a cikkben.

A SmartGit telepítése az OpenSUSE rendszeren

A SmartGit az OpenSUSE felhasználók számára elérhető a Flatpakon és csak a Flatpakon keresztül. A rendszer működéséhez kövesse a Flatpak telepítési utasításait.

A SmartGit telepítése a Flatpak-ra

A SmartGit a Flatpakon a Flathub alkalmazásbolton keresztül terjeszthető. Ha telepíteni szeretné, először be kell állítania a Flatpak futtatókörnyezetét, valamint a Flathub alkalmazásboltot. A kezdéshez telepítse a „flatpak” csomagot a számítógépére a csomagkezelő segítségével.

Ha nem tudja egyedül konfigurálni a Flatpak futási környezetet, ne aggódjon. Megvan! Kövesse részletes útmutatónkat a Flatpak futtatókörnyezet beállításáról a rendszeren.

A Flatpak futtatókörnyezet konfigurálása után a következő lépés a Flathub alkalmazásbolt beállítása. Ehhez használja az alábbi flatpak remote-add parancsot lent. Ez a parancs hozzáadja a Flathubot.

sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Végül telepítse a SmartGit alkalmazást a számítógépére a flatpak telepítési paranccsal.

sudo flatpak install flathub com.syntevo.SmartGit