A Raspberry Pi OS telepítése asztali számítógéppel a Raspberry Pi 4-re

A Raspberry Pi 4 komolyan lenyűgöző, néhány jelentős hardverfejlesztéssel a Pi 3-hoz képest. Ennek eredményeként sokan Linuxos számítógépként használják. A Pi 4-en futtatható egyik legjobb operációs rendszer a Rasberry Pi OS. Így állíthatja be.

A Raspberry Pi OS telepítése asztali számítógéppel

Raspberry Pi OS letöltése asztali számítógéppel

Mielőtt elkezdené használni a Raspberry Pi Desktopot, le kell töltenie. Jelenleg a Raspberry Pi Foundation webhelyén szerezheti be ezt az operációs rendszert a Raspberry Pi 4-hez. az „Operációs rendszerek” oldalon.

Az Operációs rendszerek oldalon görgessen lefelé az oldalon, amíg meg nem találja a „Raspberry Pi Desktop” elemet. Ezután megjelenik egy Raspberry Pi 4 modell, amelyet számos különböző letöltési hivatkozás követ.

Válassza ki a második letöltési hivatkozást, amelyen ez áll: „Raspberry Pi OS asztali számítógéppel”, majd kattintson a kék letöltés gombra a letöltési folyamat elindításához. Vagy ha van torrent kliense, és inkább torrentezni szeretné az operációs rendszert, kattintson a „Torrent letöltése” gombra, és elindul egy torrentalkalmazáson belül, és letölti.

  Hogyan kereshet egy adott területen a Google Térképen

A letöltés csak néhány percet vesz igénybe, mivel mindössze 1180 MB méretű. Ha a folyamat befejeződött, lépjen tovább az útmutató következő részéhez a Raspberry Pi OS telepítési lemezképének létrehozásához.

A Raspberry Pi OS telepítési SD-kártya létrehozása

A Raspberry Pi OS egy Raspberry Pi operációs rendszer, amelyet számítógépről SD-kártyára kell telepíteni. A telepítési folyamatot „villogásnak” nevezik. Lényegében leveszi az operációs rendszert a letöltési webhelyről, és flash eszközzel villogtatja az SD-kártyájára.

Számos módja van a Raspberry Pi OS telepítési lemezképének SD-kártyára való flash-re, amelyet a Raspberry Pi 4-en használhat. Ebben az útmutatóban az Etcher alkalmazásra fogunk összpontosítani. Miért? Az Etcher többplatformos, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy működik Linuxon, Mac OS-en és Windowson, így a pontos utasításokat megkapja, függetlenül attól, hogy milyen számítógépet használ az SD-kártya telepítéséhez.

A kezdéshez töltse le az Etcher alkalmazás legújabb kiadását számítógépére a hivatalos oldalról Etcher weboldal. Ezután indítsa el az alkalmazást, és csatlakoztassa Raspberry Pi 4 SD-kártyáját a számítógéphez a kártyaolvasó segítségével.

Miután az Etcher meg van nyitva, és az SD-kártyaolvasó csatlakoztatva van, keresse meg a „Flash fájlból” gombot, és válassza ki a letöltött Raspberry Pi OS ZIP archívumot. Ezután keresse meg a „Cél kiválasztása” gombot.

  Hogyan nézzük meg a labda leesését szilveszterkor

Amikor a „Cél kiválasztása” gombot választja, ki kell választania az SD-kártyát a felhasználói felületen. Az SD-kártya kiválasztása után keresse meg a „Flash!” gombot, és válassza ki az egérrel a villogási folyamat elindításához.

A villogási folyamat nem tart sokáig. Ha a folyamat befejeződött, folytassa a telepítési folyamatot az útmutató következő részével.

Mindent beállít

Helyezze be az SD-kártyát a Raspberry Pi 4-be, csatlakoztassa a billentyűzetet, az egeret, a tápkábelt stb., majd kapcsolja be. Amint bekapcsol, légy türelmes! Az első bakancs június szánjon egy kis időt.

Amikor a Raspberry Pi OS első alkalommal befejezi a rendszerindítást, megjelenik egy üzenet: „Üdvözöljük a Raspberry Pi Desktopon!”. A folytatáshoz kattintson az ablak alján található „Tovább” gombra.

A következő oldalon ki kell választania országát, nyelvét és időzónáját. Például, ha amerikai, jelölje be a „USA billentyűzet használata” négyzetet. Ha mindent beállított, kattintson a „Tovább” gombra a folytatáshoz.

Meg kell változtatnia az alapértelmezett Raspberry Pi OS asztali jelszót olyasvalamire, amelyet a harmadik beállítási oldalon szeretne használni. Az egérrel kattintson az „Új jelszó megadása” szövegmezőre, és írja be jelszavát. Ezután kattintson az „Új jelszó megerősítése” gombra a második alkalommal történő beírásához. Ha végzett, kattintson a „Tovább” gombra.

  A Bash Shell testreszabása a shopt segítségével

Most be kell állítania, hogy a Raspberry Pi OS Desktop hogyan kezelje a képernyő elrendezését. Ha fekete sávokat lát a képernyő mindkét oldalán, jelölje be a „Ez a képernyő fekete keretet mutat az asztal körül” négyzetet. Ha nem, hagyja üresen, és kattintson a „Tovább” gombra a folytatáshoz.

Ha a képernyő be van állítva, a következő lépés a WiFi konfigurálása. Használja a felhasználói felületet, csatlakoztassa Raspberry Pi 4 készülékét a hálózathoz WiFi-n keresztül, majd nyomja meg a „Tovább” gombot a folytatáshoz.

Megjegyzés: Ha a Raspberry Pi 4-et Etherneten keresztül csatlakoztatta, ez a lépés nem vonatkozik Önre. Kattintson a „Kihagyás” gombra a kihagyáshoz.

A WiFi csatlakoztatása után frissítenie kell az operációs rendszert. A „Szoftver frissítése” ablakban kattintson a „Tovább” gombra a frissítések keresésének és telepítésének megkezdéséhez.

Amikor az összes frissítés telepítve van, a Raspberry Pi OS Desktop kezdeti beállítási folyamata befejeződött. Innen kattintson az „Újraindítás” gombra a gép újraindításához.