A PV függvény használata az Excelben a járadék jelenlegi értékének kiszámításához

A járadékok és a hosszú távú befektetések bonyolultak lehetnek, és nehezen érthetők és kiszámíthatók. A járadékoknak számos pénzügyi vonatkozása van, és ezek világos ismerete nélkül a megalapozott döntések meghozatala ijesztő lehet. Itt jön be az Excel PV funkciója.

A jelenérték (PV) függvény egy hatékony eszköz az Excelben, amely lehetővé teszi egy sor jövőbeli kifizetés aktuális értékének kiszámítását. Ez a funkció különösen hasznos befektetések elemzésekor vagy pénzügyi döntések meghozatalakor a jövőbeni pénzáramlások alapján.

Fedezze fel az Excel PV függvényét és annak használatát.

A PV függvény az Excelben

A PV az Excel egyik pénzügyi funkciója, és a jelenértéket jelenti. Egy befektetés jelenértékét úgy számítja ki, hogy a jövőbeni pénzáramokat visszaveszi a jelenlegi értékükre. A PV függvény képlete a következő:

 =PV(rate, nper, pmt, [fv], [type]) 

Íme, mit képviselnek az egyes érvek:

  • kamatláb: Az időszakonkénti kamatláb. Ezt százalékban kell megadnia.
  • nper: A fizetési időszakok száma.
  • pmt: Az egyes kifizetések időszakonkénti összege.
  • [fv] (opcionális): A jövőbeli érték vagy a kívánt készpénzegyenleg az utolsó fizetés után.
  • [type] (opcionális): Megadja, hogy mikor esedékes a fizetés. Használjon 0-t az egyes időszakok végi kifizetésekhez, és 1-et az egyes időszakok eleji kifizetésekhez.

A PV az fv és type argumentumokat nullának veszi, ha üresen hagyja őket. Ez ideális a legtöbb forgatókönyvben, ezért jobb, ha mindkettőt üresen hagyja.

A pontos számítások érdekében a rate, nper és pmt argumentumoknak ugyanabban az időintervallumban kell lenniük. Például, ha a pmt-hez megadta a havi törlesztőrészletet, akkor a kamat is havi legyen, és a befizetések számát is hónapokban kell számolni.

A PV használata Excelben

A PV függvény azt az összeget adja ki, amelyre egy jövőbeni érték vásárlásához most szüksége van. Tegyük fel például, hogy havi 100 dollárt fizet be egy megtakarítási számlára 12%-os éves kamattal. Három fizetési időszak után egyenlege 303 USD lesz, ami a jövőbeli érték.

Ennek a járadéknak a jelenértéke azt jelzi, hogy mennyit kellene befektetni az elején, hogy három fizetési időszak után, havi hozzájárulás nélkül felhalmozza ugyanazt az összeget (303 USD).

Keressük meg a választ erre a példaproblémára az Excel PV függvényének segítségével. Helyezze el az adatokat a fentihez hasonló táblázatba, és használja az alábbi képletet a PV kiszámításához:

 =PV(12%/12, 3, -100) 

Mivel az NPER és a PMT értékek havi intervallumúak, a képlet felosztja a kamatlábat, hogy azt is havi kamatlá alakítsa. Ebben a képletben a PMT érték (-100 USD) negatív, mert ez az az összeg, amely minden hónapban a zsebében marad. Az e mögött meghúzódó logikáról bővebben az Excel NPER függvényéhez készült útmutatónkban olvashat.

Ebben a példában a PV függvény 294 USD-t ad vissza a járadék jelenértékeként. Egyszerűbben fogalmazva, ha 294 USD-t fektet be közvetlenül a megtakarítási számla létrehozása után, és nem fizet havi befizetést, megtakarítási egyenlege 303 USD lesz – ugyanannyit, mint akkor, ha nullával kezdene, és havi 100 USD-t fizetne be. .

Az FV függvény segítségével megtekintheti a járadék jövőbeni értékét, hogy ezt tovább ellenőrizhesse.

Tegye egyértelművé a pénzügyi helyzetet az Excel PV funkciójával

Az Excel PV függvénye értékes eszköz a jövőbeli kifizetések jelenértékének megértéséhez és kiszámításához. A jövőbeli cash flow-k jelenértékre való diszkontálásával a PV segíthet megalapozott döntéseket hozni a befektetésekkel és a pénzügyi tervezéssel kapcsolatban.

Az Excel napelemes funkciójával a keze ügyében magabiztosan navigálhat a járadékok és a hosszú távú befektetések világában, és könnyedén hozhat megalapozott pénzügyi döntéseket.