A Pgadmin telepítése Linuxra

A Pgadmin egy nyílt forráskódú adminisztrációs és fejlesztői eszköz a PostgreSQL-hez, a nyílt adatbázis-szoftverhez. Ez az eszköz elengedhetetlen azok számára, akik sokat dolgoznak a PostgreSQL-lel. Így telepítheti az alkalmazást Linuxra.

Pgadmin Linuxon

A Pgadmin telepítése Ubuntura

A PGAdmin az Ubuntu felhasználók számára elérhető egy Apt szoftvertáron keresztül. A telepítés megkezdéséhez először meg kell nyitnia egy terminálablakot. Egy terminálablak megnyitásához az Ubuntu asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűkombinációt a billentyűzeten. Vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében, és indítsa el úgy.

Amikor a terminál ablak nyitva van, használja az apt install parancsot a „Curl” program telepítéséhez. Ezt a programot telepíteni kell a Pgadmin kulcs megragadásához.

sudo apt install curl

Miután telepítette a Curl alkalmazást, használja az Ubuntun a Pgadmin nyilvános kulcsának letöltéséhez a tárhelyhez. Ez a kulcs szükséges a repo telepítéseivel való interakcióhoz.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

Most, hogy a kulcs hozzáadva van az Ubuntu rendszerhez, hozzá kell adnia a Pgadmin lerakatsort a szoftverforrásokhoz. Ennek legegyszerűbb módja az alábbi paranccsal. A repót automatikusan fájlba írja, így könnyedén használhatja az Ubuntuban.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list"

A repo beállításának befejezéséhez frissítenie kell a rendszert.

sudo apt update

Miután beállította a repót az Ubuntu rendszerén, megkezdődhet a Pgadmin telepítése. Az alábbi apt install paranccsal telepítse a szoftvert.

  Hogyan használjunk digitális fényképezőgépet webkameraként

Minden Pgadmin szoftver esetében hajtsa végre a következő parancsot:

sudo apt install pgadmin4

Ha szüksége van az alkalmazás asztali verziójára az Ubuntu számára, telepítse a „pgadmin4-desktop” csomagot a számítógépére az alábbi paranccsal.

sudo apt install pgadmin4-desktop

Végül, ha csak a Pgadmin webes verziójára van szüksége az Ubuntu rendszeren, használja az alábbi parancsot a „pgadmin4-web” csomag telepítéséhez az alábbi paranccsal.

sudo apt install pgadmin4-web

A Pgadmin telepítése Debianra

A Pgadmin webhelyen van egy Ubuntu logó, amelyet az „apt” szó követ a letöltési részben. Ez azonban nem csak az Ubuntuhoz tartozik, hanem minden olyan Linux operációs rendszerhez, amely az Apt-ot használja csomagkezelőként. Emiatt tudjuk, hogy működni fog a Debianon.

  Az adatvédelmi radír megtisztítja és optimalizálja a számítógépet, és biztonságosan aprítja a fájlokat

Ahhoz, hogy a Pgadmin működjön a Debian PC-n, először meg kell nyitnia egy terminálablakot. Ehhez nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy keresse meg a „Terminál” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Amikor a terminál ablak nyitva van, használja az apt-get install parancsot a Curl eszköz telepítéséhez. Ez az eszköz szükséges a Pgadmin repo kulcsának letöltéséhez.

sudo apt-get install curl

Ezután le kell töltenie a Pgadmin lerakat kulcsát a Debianra. Ez a kulcs lehetővé teszi a Pgadmin repo használatát, ezért ne hagyja ki ezt a lépést.

sudo curl https://www.pgadmin.org/static/packages_pgadmin_org.pub | sudo apt-key add

Most az alábbi sudo sh parancsot kell használnia, hogy kiírja a Pgadmin lerakat a Debian rendszerébe.

sudo sh -c 'echo "deb https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/apt/$(lsb_release -cs) pgadmin4 main" > /etc/apt/sources.list.d/pgadmin4.list'

Futtassa az update parancsot a Debian szoftverforrásainak frissítéséhez. Ehhez használja az apt-get update parancsot.

sudo apt-get update

A Pgadmin telepítése Arch Linuxra

A Pgadmin hivatalosan nem támogatott a Pgadmin webhely letöltési oldalán. Az Arch Linux azonban hivatalosan becsomagolja ezt a programot az Arch Linux repókba, és a felhasználók telepíthetik és rendszeresen kaphatnak frissítéseket, akárcsak bármely más Linux operációs rendszert.

  Személyes adatok elrejtése egy képről, mielőtt megosztaná

A telepítés elindításához nyisson meg egy terminálablakot az Arch Linux asztalon. Amikor a terminál ablak nyitva van, használja az alábbi pacman parancsot a Pgadmin telepítéséhez a rendszerére.

sudo pacman -S pgadmin

A Pgadmin telepítése Fedorára

A Pgadmin3 elérhető a Fedora Linux hivatalos szoftvertárában. Ez a kiadás azonban elavult, és bár jól működik, a hivatalos webhelyen megtalálható a Pgadmin4 a Fedorához és más RPM-alapú disztribúciókhoz.

A telepítési folyamat elindításához hozzá kell adnia a hivatalos repót a Fedorához. Ehhez töltse le a hivatalos repo RPM-et az alábbi paranccsal.

sudo rpm -i https://ftp.postgresql.org/pub/pgadmin/pgadmin4/yum/pgadmin4-fedora-repo-2-1.noarch.rpm

A csomag telepítése után telepítheti a Pgadmin programot a Fedorára.

A Fedora asztali üzemmódjához telepítse a „pgadmin4” csomagot az alábbi dnf paranccsal.

sudo dnf install pgadmin4-desktop

A Pgadmin webes verziójához telepítse a „pgadmin4-web” csomagot.

A Pgadmin telepítése OpenSUSE rendszeren

A Pgadmin legújabb kiadása (4-es verzió) telepíthető az OpenSUSE tárolókban. Ahhoz, hogy működjön, egyszerűen írja be a következő zypper telepítési parancsot lent.

sudo zypper install pgadmin4

Az OpenSUSE Linux rendszeren a webes és az asztali módot is be kell állítania a fenti csomag telepítésével.