A PC-monitor nem alszik el automatikusan (Windows 10)

A Windows 10 rendelkezik egy beépített funkcióval, amelynél, ha a rendszer túl sokáig tétlen, bizonyos összetevőket alvó állapotba helyez. Ez az alvó folyamat azzal kezdődik, hogy inaktivitás esetén a képernyő zárol, majd a monitor kikapcsol, azaz alvó üzemmódba lép, és a teljes rendszer alvó üzemmódba lépésével ér véget.

A felhasználók kiválaszthatják, hogy rendszerük egyes összetevői mikor legyenek alvó állapotban. Mind a kijelző, mind a rendszer beállítható úgy, hogy alvó üzemmódba lépjen a felhasználó által választható inaktivitási időszak után. A beállítás az energiagazdálkodási terv alapján és az energiaállapot alapján kerül alkalmazásra, azaz ha a rendszer akkumulátorról működik, vagy ha csatlakoztatva van.

Monitor alvó üzemmód, magyarázat

A monitor alvás funkciója automatikus. Ha a felhasználó soha nem változtatja meg, akkor az alapértelmezett beállítást használja, és ennek megfelelően alvó üzemmódba lép. Az alapértelmezett beállításoknak általában van egy kis időtúllépési ideje, így a monitor valószínűleg 2-5 percen belül elalszik.

A monitor nem alszik el automatikusan (megoldások)

Ha a Windows 10 nem teszi alvó üzemmódba a monitort, annak több oka is lehet. Próbálja ki az alábbi javításokat, hogy megállapítsa, mi akadályozza meg a monitor alvó állapotát.

1. Ellenőrizze az energiagazdálkodási séma beállításait

Lehetséges, hogy a monitor nem alszik el, mert még nem jött el az ideje, hogy alvó üzemmódba lépjen. Lehetséges, hogy az időkorlát túl hosszúra lett beállítva, és arra számíthat, hogy a monitor hamarabb alvó üzemmódba kapcsol.

Nyissa meg a File Explorert.
Illessze be a következőket a helysávba, és koppintson az Enter gombra.

Control PanelHardware and SoundPower Options

A bal oldali oszlopban válassza ki a „Válassza ki, mikor kapcsolja ki a kijelzőt” lehetőséget.
Nyissa meg az Akkumulátor és csatlakoztatva alatti legördülő menüt a Kijelző kikapcsolása lehetőséghez, és válasszon rövidebb időtartamot.
Kattintson a Módosítások mentése gombra.

2. Ellenőrizze az aktív/futó alkalmazásokat

Egyes alkalmazások megakadályozzák, hogy a Windows 10 alvó legyen a kijelzőn és a rendszerben, még akkor is, ha a felhasználó tétlen volt. Az ilyen típusú alkalmazások gyakori példái a médialejátszók, a torrent kliensek és a letöltéskezelők.

Ellenőrizze, hogy mely alkalmazások futnak a rendszeren, és hogy ezek közül valamelyik valószínűleg felelős lehet-e a kijelző alvó állapotának blokkolásáért.

Bármely folyamatban lévő feladat vagy szkript akadályozhatja a monitor alvó állapotát.

3. Rendszer alvásblokkolók

Míg a rendszer alvó állapota és a monitor alvó állapota két különböző dolog, lehetséges, hogy egy alkalmazás, amely blokkolja a rendszer alvó állapotát, megakadályozza a monitor alvó állapotát is. Kövesse ezt a lépést, hogy megtudja, melyik alkalmazás blokkolja az alvást.

Nyissa meg a Parancssort rendszergazdai jogokkal.
Futtassa ezt a parancsot: powercfg /requests.
A parancs által visszaadott alkalmazások listája blokkolja a rendszer alvó állapotát.

4. Kényszerített alvásfigyelő

A monitort alvó állapotba kényszerítheti, ha a bekapcsológombot a kijelző kikapcsolására állítja.

Nyissa meg a File Explorert.
Illessze be ezt a helysávba VezérlőpultHardver- és SoundPower-beállítások, majd érintse meg az Enter billentyűt.
A bal oldali oszlopban kattintson a Válassza ki a fedél becsukásának funkcióját.
Nyissa meg a Amikor megnyomom a bekapcsológombot beállítás legördülő menüit, és válassza a Kijelző kikapcsolása lehetőséget mind az akkumulátor, mind a csatlakoztatott hálózatra vonatkozóan.
Nyomja meg a bekapcsológombot a monitor alvó állapotba helyezéséhez.

5. Távolítsa el a többi eszközt

A rendszeréhez csatlakoztatott egyes eszközök, pl. lehet, hogy egy külső merevlemez megakadályozza a rendszer alvó állapotát. Ha a merevlemez saját áramforrással rendelkezik, az annál valószínűbb, hogy megakadályozza a monitor vagy a rendszer alvó állapotát. Válassza le az eszközöket, és ellenőrizze, hogy a rendszer alvó állapotba kerül-e.

6. Kapcsolja ki az USB szelektív felfüggesztést

Próbálja meg kikapcsolni az USB szelektív felfüggesztést. Állítólag energiát takarít meg azáltal, hogy szelektíven kikapcsolja a nem használt USB-portokat, de zavarhatja az alvó funkciót.

Nyissa meg a File Explorert.
Illessze be ezt a helysávba VezérlőpultHardver- és SoundPower-beállítások, majd érintse meg az Enter billentyűt.
Kattintson a Tervbeállítások módosítása lehetőségre a jelenleg aktív terv mellett.
Kattintson a Speciális beállítások módosítása elemre.
A megnyíló ablakban bontsa ki az USB-beállítások elemet.
Állítsa az USB szelektív felfüggesztést Letiltásra.
Indítsa újra a rendszert a megfelelő intézkedés érdekében.

Következtetés

A monitor manuálisan kikapcsolható, de a beépített alvás funkció nyilvánvalóan jobb, mivel automatizálja a funkciót. Ha a monitor nem alszik, akkor valószínűleg egy alkalmazás akadályozza meg. Nézze át az összes jelenleg futó alkalmazást, és megtudhatja, melyik blokkolja a rendszer alvó állapotát.