A nulladik napi sebezhetőség, kizsákmányolás és támadás magyarázata

Ahogy a kiberbiztonsági intézkedések folyamatosan javulnak, a másik oldalon azonban a kiberbűnözés is egyre kifinomultabb. Manapság a kiberhackerek okosan lopnak adatokat a felhasználók tudta nélkül. Az egyik ilyen támadás a nulladik napi támadás.

Ez a cikk bemutatja a nulladik napi sebezhetőségeket és kihasználásokat, azok működését, valamint az ilyen támadások észlelésének és megelőzésének módját.

Mi az a nulladik napi sebezhetőség, kihasználás és támadás?

Nulladik napi sebezhetőség: A számítógépes szoftverben vagy egy számítógépes támadó által talált, de a fejlesztő és szoftverszállító számára ismeretlen biztonsági hiba nulladik napi biztonsági rés.
Ezt a rejtett biztonsági hibát lehetetlen enyhíteni, hiszen senki sem tud róla, még az indulás után sem. A sebezhetőség megértéséhez és kijavításához hónapokig vagy egy évig tart.

A „nulladik nap” elnevezést azért kapta ez a támadás, mert a szoftverfejlesztőnek nulla napja volt a biztonsági hiba kijavítására.

Zero-day Exploit: Másrészt a nulladik napi kizsákmányolás egy olyan kódrészlet, amely rosszindulatú programokat telepíthet vagy adathalászatot indíthat el, hogy jogosulatlan hozzáférést szerezzen a rendszerhez.

Nulladik napi támadás: A kibertámadók a fejlesztő számítógépén, hálózatán vagy szoftverrendszerén egy ismert kizsákmányolást bocsátanak ki egy nulladik napi támadás során. Ez a támadás nagyon káros lehet, mivel nem volt ismert védekezés, amely megvédhette volna az indítás során.

De milyen veszélyei vannak a nulladik napi támadásoknak és milyen indítékai vannak? Olvasson tovább, hogy megtudja!

Miért veszélyesek a nulladik napi támadások?

Nulladik napi támadások kúsznak be a kiberbiztonsági környezetbe. A támadás legnagyobb kihívása a Zero-day exploit rejtélye vagy a fejlesztők számára ismeretlen biztonsági rés.

Néha ez a biztonsági hiba hónapokig ismeretlen marad. A szoftverszakember nem tudja kijavítani a biztonsági rést, amíg fel nem fedezi a támadást. A nulladik napi támadások annyira halálosak, hogy a víruskereső szoftverek nem tudják felismerni őket aláírás-alapú vizsgálattal.

A felhasználó vagy szervezet súlyos veszteséget szenved ezzel a támadással. Sok számítógépes bûnözõ nulladik napi exploitokat használ, hogy pénzt keressen zsarolóvírusok segítségével.

Az ellenőrzőpont honlapja szerint a támadók 830 000 kísérletet tettek 72 órán belül, amikor megtalálták a Log4j sebezhetőségét.

A nulladik napi támadók motívumai

 • Adatlopók: A kibertámadás fő célja az anyagi haszonszerzés. Pénzügyi adatokat és érzékeny adatokat lopnak el, például bankkivonatokat, UPI-kódokat stb.
 • Hackavist: Egyes támadók politikai vagy társadalmi okokból kormányzati létesítményeket céloznak meg. Érzékeny adatokat szivárogtathatnak ki, vagy megrongálhatják a webhelyeket.
 • Államilag szponzorált támadók: Manapság a kormány és a nemzetállami ügynökségek nulladik napi támadásokat alkalmaznak. Általában kémkedést, kiberhadviselést vagy hírszerzést támadnak.
 • Fehérkalapos hackerek: A fehérkalapos hackereknek nincs rosszindulatú szándéka. Nulladik napi sebezhetőséget használnak az ellenőrzésre, és felkérik a szoftverfejlesztőket, hogy javítsák ki azokat.
 • Vandál támadók: Egyes támadók a sebezhetőségeket kihasználva káoszt teremtenek, rendszereket károsítanak, vagy megzavarják a szolgáltatásokat bosszúból vagy izgalmakból.
 • Fekete marketingesek: A számítógépes támadók nulladik napi sebezhetőségeket és kihasználásokat adhatnak el a legtöbbet kínálónak, beleértve a nemzetállamokat, a bűnözőket és a vállalatokat.
 • Bûnügyi hálózatok: Kevés bûnszervezet alkalmaz nulladik napi támadásokat, például kábítószer-csempészetet, embercsempészetet és egyéb bûncselekményeket.
  Az Autotune VST beépülő modul telepítése az Audacityben

Bár ez csak néhány fajta hacker, fontos, hogy tisztában legyünk a kiberfenyegetésekkel, hogy lépéseket lehessen tenni megelőzésük és a jobb kiberbiztonság fenntartása érdekében.

Hogyan történik a nulladik napi támadás?

A támadók kormányzati szerveket, hardvert, szoftvert, IOT-t, nagyvállalatokat és szervezeteket, sebezhető rendszereket és más kritikus infrastruktúrákat céloznak meg.

Megértjük, hogyan működnek a nulladik napi támadások.

I. lépés

A számítógépes támadók megpróbálnak biztonsági réseket találni néhány jól ismert alkalmazásban, platformon vagy webhelyen. Ez a sérülékenység lehet a szoftver bármely hibája, például hibákat tartalmazó kód, hiányzó titkosítás vagy a kód egy nem védett része, amely jogosulatlan hozzáférést eredményez.

Lépés II

A támadó a fejlesztő és a szoftverszállító előtt észleli a szoftver sebezhetőségét. Megérti a sebezhetőséget, és nulladik napi exploitot hoz létre. A támadó ezt a kódot használja támadásokhoz.

A nulladik napi kizsákmányolás lehet egy olyan kártevő kód, amely a telepítés után további kártevőket terjeszthet. Ezek a kódok annyira veszélyesek, hogy szétterjedhetnek a rendszerben, és károsíthatják őket.

A kihasználó kód adminisztrátorként is működhet, vagy rosszindulatú tevékenységeket végezhet. A fejlesztő jelenleg nem tud a sérülékenységről. A támadó ezt a sebezhetőséget vagy nulladik napi kihasználást magasabb áron is eladhatja a feketepiacon.

Lépés III

A támadó célzott vagy tömeges támadást tervez, és szándékai szerint osztja el a nulladik napi exploitot. A támadó tömeges adathalász e-mailekkel vagy lándzsás adathalászattal oszthatja meg a kihasználásokat egy megcélzott személynek vagy egy nagy csoportnak.

IV. lépés

Az áldozat adathalász e-mailekkel vagy rosszindulatú webhelyekre kattintva tölti le vagy telepíti a kártevőt. Ez a rosszindulatú program a böngészőt, az operációs rendszert vagy az alkalmazásokat és a hardvert érinti.

V. lépés

A szoftvergyártó vagy teszteléssel, vagy harmadik fél ügyfelek által fedezi fel a biztonsági hibát. A hibáról értesíti a szoftverfejlesztő csapatot.
A szoftverszakértők feloldják a biztonsági rést, és kiadnak egy javítást. Bárki, aki frissíti a szoftvert a rendszerében, többé nem fogékony a biztonsági hibára.

A rendszer sebezhetőségeinek típusai nulladik napi támadásban

Íme néhány a nulladik napi támadók által megcélzott biztonsági rések közül:

 • Az operációs rendszer hibái: A támadók az operációs rendszerek, alkalmazások vagy szerverek sebezhetőségeinek kihasználásával mély hozzáférést kaphatnak a rendszerhez.
 • Webböngészők és beépülő modulok: A webböngészők kihasználása egy gyakori taktika, amelyet a támadók a rendszerhez és a projekthez való teljes hozzáférésre használnak. A támadók a webbővítményeket, a böngészőbővítményeket és a böngészőbővítményeket is célba veszik, mint például a Java és az Adobe Flash.
 • Hardveres sebezhetőségek: Egyes nulladik napi támadók olyan hardveres sérülékenységeket céloznak meg, mint a mobil vagy számítógépes rendszer firmware és lapkakészlete. Ezeket a hibákat bonyolult lehet javítani, mivel hardverfrissítést igényelnek.
 • Hálózati protokollok: A támadók kihasználják a hálózati protokollok vagy hálózati eszközök, például útválasztók és kapcsolók biztonsági réseit. Ez a biztonsági rés megzavarhatja a rendszer hálózati kapcsolatát, és jogosulatlan hozzáférést tesz lehetővé.
 • Számítógépes férgek: A hackerek elkaphatják a számítógépes férgeket, amint megfertőzik a gazdagépet. A férgek meglepetésszerű, nulladik napi támadását nehéz észlelni, mivel szétterjednek az interneten, pusztítást okozva.
 • Zero-Day Malware: Ez a rosszindulatú program ismeretlen, és nincs hozzá specifikus vírusirtó szoftver. A támadó ezt a rosszindulatú programot rosszindulatú webhelyeken, e-maileken és más sebezhető webhelyeken és alkalmazásokon keresztül terjesztheti.
 • Egyéb sebezhetőségek: Ezek a sérülékenységek lehetnek meghibásodott algoritmusok, hiányzó adattitkosítás, jelszavakkal kapcsolatos biztonsági problémák, hiányzó jogosultság stb.
  12 legjobb értékesítési folyamatsablon az értékesítési folyamatok egyszerűsítésére

Hogyan lehet azonosítani a nulladik napi támadásokat

A nulladik napi támadásokat általában nehéz észlelni a szoftverszakértők és -szállítók számára. Miután azonosították a kizsákmányolást, részletes információkat találnak a nulladik napi kizsákmányolásról.

Íme néhány módszer a nulladik napi támadások azonosítására.

 • Kódelemzés: A kódelemzés ellenőrzi a fájl gépi kódját a gyanús tevékenység észlelése érdekében. Ennek a módszernek vannak bizonyos korlátai. A rosszindulatú program vagy hiba észlelése továbbra is nehéz, ha a kód összetett.
 • Viselkedéselemzés: A forgalom megmagyarázhatatlan növekedése, a szokatlan fájlhozzáférés és a szokatlan rendszerfolyamatok észlelhetik a nulladik napi támadásokat.
 • Behatolásérzékelő rendszerek (IDS): Az IDS-ek képesek észlelni a rosszindulatú tevékenységeket. A sebezhetőségeket és az ismert kihasználásokat is azonosítják.
 • Sandboxing technika: A Sandboxing technika elszigeteli az alkalmazást a rendszer többi részétől. Segít megelőzni a nulladik napi támadások átterjedését a rendszer más részeire.
 • Sebezhetőség-ellenőrzés: A sebezhetőség-ellenőrzés létfontosságú szerepet játszik a nulladik napi támadások észlelésében is. Azonosítja, átvizsgálja, rangsorolja, orvosolja és enyhíti a sebezhetőségeket.
 • Javításkezelés: A Patch Management javításokat alkalmaz a sebezhető rendszerekre. A javítások kezelése általában a sebezhetőség-kezelési vizsgálattól függ.

Hogyan lehet megelőzni a nulladik napi támadásokat

A nulladik napi támadásmegelőzés az egyik legnagyobb kihívást jelentő rész, mivel a biztonsági rések ismeretlenek a szoftverfejlesztők számára. Íme néhány bevált módszer a nulladik napi támadások megelőzésére vállalkozások és szervezetek számára.

 • Biztonsági program: Egy jól átgondolt biztonsági program felépítése, figyelembe véve az üzlet típusát és kockázatait, valamint egy szilárd csapat létrehozása.
 • Felügyelt biztonsági szolgáltató: A megfelelő biztonsági szolgáltató megtalálása a hét minden napján, 24 órában figyelemmel kísérheti a vállalkozásokat. Figyelnek az olyan lehetséges fenyegetésekre, mint az adathalászat, és megvédik a szervezeteket a számítógépes bűnözéstől.
 • Robusztus webalkalmazás-tűzfal telepítése: Egy robusztus tűzfal ellenőrzi a bejövő forgalmat, ellenőrzi a fenyegetéseket, és blokkol minden rosszindulatú webhelyet.
 • A javítások kezelésének javítása: A javított javításkezelési képességek elkerülik a nulladik napi támadásokat. Könnyedén enyhíti az összes szoftveres sebezhetőséget.
 • Sebezhetőség-kezelés: Részesítse előnyben a sebezhetőség-kezelő programot, mivel az orvosolja és enyhíti az összes sérülékenységet, valamint csökkenti a szoftverprojekt általános kockázatait.
 • A szoftver következetes frissítése: A szoftver rendszeres frissítése csökkenti a nulladik napi támadások valószínűségét. A kiberbűnözők hatalmas ismeretekkel rendelkeznek a szervezet biztonsági szoftvereiről. Ezért az ilyen szoftverek rendszeres frissítése kötelező.
 • Gyakori tesztelés: Amikor a szoftverfejlesztők gyakori szimulációkat és teszteléseket végeznek, ez segít nekik tisztázni, hol fordulhat elő a nulladik napi sebezhetőség.
 • Az alkalmazottak oktatása és eszközök biztosítása: Oktassa alkalmazottait a kibertámadásokról és a szociális tervezésről. Biztosítson számukra eszközöket az adathalászat bejelentésére és észlelésére, az adathalász kampányok indítására, valamint a rosszindulatú kísérletek és fenyegetések figyelésére.
 • Biztonsági mentési terv: Mindig készítsen helyreállítási biztonsági mentési tervet, hogy a szervezet ne veszítse el a bizalmas adatokat.

Példák nulladik napi támadásokra

Lássunk néhány valós példát a nulladik napi támadásokra.

  A HTC Sense időjárás és óra widget beszerzése Androidon

#1. Stuxnet

Az NSA és a CIA biztonsági csapata 2010-ben fedezte fel ezt a nulladik napi támadást. Ez egy rosszindulatú számítógépes féreg. Stuxnet a felügyeleti ellenőrzési és adatgyűjtési (SCADA) rendszereket célozza meg. Ezek a rendszerek károsították Irán nukleáris programját. Ez a támadás a Windows több nulladik napi sebezhetőségét kihasználva uralta az ipari rendszereket és azok működését.

#2. Szívvérzés

Szívvérzés egy zzero-day sebezhetőség, amely az OpenSSL nevű titkosítási könyvtárat érinti. 2014-ben ez a hiba lehetővé tette a támadók számára, hogy bizalmas adatokat lopjanak el olyan webhelyekről és szolgáltatásokról, amelyek az OpenSSL érintett verzióját használták. Ez a nulladik napi támadás rávilágított a biztonsági rések azonnali kezelésének és az adatok támadásokkal szembeni védelmének fontosságára.

#3. Shellshock

Shellshock egy nulladik napi sebezhetőség, amelyet a Bash (Bourne-Again Shell) parancssori értelmezőben fedeztek fel 2014 szeptemberében. Ez a nulladik napi támadás lehetővé tette a kibertámadók számára, hogy jogosulatlan hozzáférést kapjanak, és tetszőleges parancsokat hajtsanak végre.

#4. Adobe Flash player

A hackerek több nulladik napi sebezhetőséget fedeztek fel Adobe Flash player. Ebben a nulladik napi támadásban a kiberszereplők rosszindulatú flash-fájlokat használtak e-mail mellékletekben vagy webhelyeken, hogy teljes irányítást szerezzenek a rendszerek felett.

#5. Zoomolás

A támadók nulladik napi sebezhetőséget találtak a Zoomolás Ebben a nulladik napi támadásban a támadó távolról hozzáférhetett a felhasználó rendszeréhez, ha a felhasználó a Windows régebbi verzióját használta. A hacker irányítani tudja a felhasználó rendszerét, és hozzáférhet az összes adathoz, ha egy adott felhasználót céloz meg.

#6. Apple IOS

Az Apple iOS egy nulladik napi sebezhetőség áldozata lett, lehetővé téve a támadók számára, hogy távolról feltörjék az iPhone készülékeket 2020-ban és 2023 szeptemberében. Pegasus spyware kihasznált sebezhetőségeket és célzott IOS-eszközöket, mivel sok szakember, újságíró és kormányzati alkalmazott használja ezeket.

#7. Aurora hadművelet

Aurora hadművelet olyan szervezetek megtámadása volt, mint a Google, az Adobe Systems, az Akamai Technologies, a Rackspace, a Juniper Network, a Yahoo, a Symantec és a Morgan Stanley.

A Google 2010-ben fedezte fel ezt a támadást, míg a kibertámadás 2009 közepén kezdődött és az év végéig tartott. A kiberszínész az Internet Explorer nulladik napi sebezhetőségét kihasználva hozzáfért a Google-hoz és más cégekhez.

#8. Twitter

2022-ben Twitter nulladik napi támadás miatt adatszivárgást tapasztalt. A támadók 5,4 milliós fióklistát találtak, amely nulladik napi sebezhetőséget használ ezen a közösségi médiaplatformon.

Mi a teendő, ha nulladik napi támadás áldozata lett?

 • A támadás megerősítésekor izolálja az érintett rendszereket.
 • Őrizzen meg digitális bizonyítékokat, például képernyőképeket, jelentéseket vagy egyéb információkat a kivizsgáláshoz.
 • Vegye fel a kapcsolatot biztonsági csapatával, amely az ilyen támadások kezelésére szakosodott, hogy megtegye a szükséges óvintézkedéseket.
 • Csökkentse a sebezhetőséget a lehető leggyorsabban a szoftverrel és a biztonsági csapatokkal. Ezenkívül állítsa helyre az érintett rendszereket és eszközöket.
 • Elemezze, hogyan történt a nulladik napi támadás, és tervezzen hozzá biztonsági felügyeleti programot.
 • Értesítse az érdekelt feleket, a jogi csapatokat és a felsőbb hatóságokat a támadásról.

Ne feledje, fontos megfontolni a jogi lépéseket, ha a szervezet jelentős adatvédelmi incidenst szenved el.

Következtetés

A nulladik napi támadások nagy gondot jelentenek a kiberbiztonsági környezet számára. Ezért nehéz felismerni és enyhíteni őket. A veszélyes kiberbiztonsági támadások elkerülése érdekében be kell tartani a bevált gyakorlatokat.

Ezenkívül egy szilárd szoftverbiztonsági csapat felépítése biztonsági kutatókkal és fejlesztőkkel javíthatja a nulladik napi sebezhetőséget.

Ezután a legjobb kiberbiztonsági megfelelőségi szoftver a biztonság megőrzéséhez.