A Notion használata fejlesztőként

A Notion több, mint egy jegyzetkészítő alkalmazás. Fejlesztőként a Notion segítségével nyomon követheti szabadúszó projektjeit, rendszerezheti kódrészleteit, együttműködhet az ügyfelekkel, nyomon követheti a megpályázott munkákat, és integrálhatja a harmadik féltől származó eszközöket a teljes fejlesztői munkafolyamat egyszerűsítésére.

Az alábbiakban mélyebbre ásunk néhány ilyen használati esetet, hogy megtudjuk, hogyan használhatja a Notiont szoftverfejlesztőként.

1. Kódrészletek mentése

Ha azon kapja magát, hogy újra és újra felhasznál egy kódrészletet, érdemes elmentenie a könnyebb hivatkozás érdekében. A Notion táblázat egyszerű módot kínál ezeknek a kódrészleteknek a rendszerezésére és elérésére. Létrehozhat címkéket különböző programozási nyelvekhez, keretrendszerekhez vagy témákhoz, és címkeszűrők segítségével keresheti meg a kódrészletet, amikor szüksége van rá.

Létrehozhat például egy új Fogalomoldalt, és hozzáadhat egy Kódrészletek nevű táblázatot. Ezután adjon hozzá oszlopokat a kódrészlet nevéhez, leírásához és kategóriájához ehhez a táblázathoz. Hozzáadhat egy dátumoszlopot is, amely jelzi, hogy mikor hozta létre a kódrészletet.

Ebben a táblázatban minden kódrészlet egy oldal.

Hozzáadhat, szerkeszthet vagy törölhet belőle tartalmat, a Notion pedig programozási nyelvének megfelelően kiemeli a kód szintaxisát, így könnyebben olvasható.

Számos alkalmazás lehetővé teszi a hivatkozások közvetlen alkalmazáson belüli mentését. Ilyen alkalmazások például a böngészők és a közösségi média platformok, például az X (korábban Twitter) és az Instagram, amelyek lehetővé teszik a weboldalak és bejegyzések könyvjelzők közé helyezését.

  A 10 legjobb ingyenes portszkenner és ellenőrző

Ezeknek a hivatkozásoknak a nyomon követése a különböző alkalmazások között nehéz lehet. Még az is lehet, hogy megfeledkezik róluk. Jobb megoldás, ha ezeket egy központi Notion adatbázisba rendezi.

A kódrészletek táblázatához hasonlóan címkékkel kategorizálhatja a hivatkozásokat, hogy megkönnyítse a rendezést és szűrést, amikor egy adott könyvjelzőt keres.

Ha adatbázist szeretne létrehozni a könyvjelzőihez, először hozzon létre egy új oldalt a Notion-fiókjában, és nevezze el Könyvjelzőknek. Ezután adjon hozzá egy táblázatot az oldalhoz, és hozzon létre oszlopokat az oldal nevéhez, az oldal URL-jéhez, a kategóriához és a dátumhoz.

Manuálisan is hozzáadhat könyvjelzőket a táblázathoz, vagy használhatja a számos Chrome-bővítmény egyikét, amelyek az adatok Notionba való mentésére szolgálnak. A mentse a Notionba A Chrome-bővítmény például lehetővé teszi egy adatbázis összekapcsolását és egy űrlap létrehozását a könyvjelzők táblázathoz való hozzáadásához.

Az űrlapon felveheti annak az oldalnak a nevét, kategóriáját és hivatkozását, amelyet a kiterjesztés segítségével szeretne megjelölni.

3. A Notion használata blogja tartalomkezelő rendszereként

Ha egyszerű statikus blogot szeretne létrehozni, fontolja meg egy Notion adatbázis használatát tartalomkezelő rendszerként (CMS). Az alábbiakban egy példa látható arra, hogyan rendezheti blogadatait egy fogalomtáblázatban.

Ez a táblázat mezőket tartalmaz a névhez, a slughoz (felhasználóbarát URL), a leíráshoz, a címkékhez, a közzétett jelölőnégyzethez és a cikk közzétételének dátumához. Ha van egy közzétett oszlop, amelyet átkapcsolhat, akkor vázlatot készíthet, és szelektíven közzéteheti webhelyén, amikor az már ki van csiszolva és készen áll a nyilvánosságra. A táblázat egyszerű felhasználói felületet biztosít a tartalom hozzáadásához, szerkesztéséhez vagy törléséhez. Csak adjon hozzá egy Fogalom oldalt, és kezdje el írni a bejegyzést.

  9 legjobb szeméttisztító alkalmazás Androidra a telefon felgyorsításához

A bejegyzések megjelenítéséhez a webhelyen:

 • Töltse le a bejegyzéseket a Notion adatbázisból a Notion API.
 • Használja azt a kezelőfelület-keretrendszert, amelyet szeretne a bejegyzések megjelenítéséhez a webhelyén.
 • Ha a React mellett dönt, fontolja meg az olyan csomagok használatát, mint a react-markdown a fogalmi oldalak megjelenítéséhez és a szintaxiskiemelő a kódblokkok kiemeléséhez.
 • 4. Integráció más alkalmazásokkal

  Fejlesztőként olyan alkalmazásokat készíthet, amelyek integrálódnak a Notion API-jába, és konkrét feladatokat hajthatnak végre. Jelenleg több mint 250 integráció található a Notion piactéren különböző célokra.

  Használhatja például a GitHub és a Figma integrációt a tárolók és felhasználói felületek előnézetének megtekintéséhez.

  További népszerű integrációk közé tartozik az Everhour, amely nyomon követi a projekten végzett munkaidőt, és az Asana, amely több munkaterületről is konszolidálja a feladatokat. Ezek az integrációk megkönnyítik az életét fejlesztőként, mivel nincs szükség több alkalmazás közötti váltásra.

  Ehelyett összekapcsolhatja őket Notion-fiókjával, és egyetlen platformról érheti el őket. Ha a meglévő integrációk nem felelnek meg az Ön speciális igényeinek, használja a Notion API-t saját integrációinak létrehozásához.

  5. Project Roadmap Tracker

  Amikor egy szoftveralkalmazáson dolgozik, a projekt ütemterve segít a mérföldkövek és idővonalak megjelenítésében, segítve Önt vagy csapatát a feladat elvégzésében.

  A Notion egy könnyen használható munkaterület a projektmenedzsmenthez. Létrehozhat egy projektet a Notion alkalmazásban, feladatokat határozhat meg, csapattagokat rendelhet meghatározott feladatokhoz, határidőket állíthat be, és valós időben figyelheti az előrehaladást.

  Szabja testre a projekt oldalait igényei szerint annyi mező hozzáadásával, amennyi szükséges. Fontolja meg a következő oldalt, ahol feladatok neveket, csapattagokat adhat hozzá, prioritásokat állíthat be, meghatározhatja a feladat állapotát, meghatározhatja a határidőket stb.

    8 legjobb „The Front” szervertárhely a sima játékhoz

  Amikor a kijelölt csapattag befejezi a feladatát, áthelyezi azt a megfelelő oszlopba, így világos képet ad a projekt előrehaladásáról. Az előrehaladás nyomon követésével azonosíthatja azokat a feladatokat, amelyek elmaradhatnak az ütemezéstől, és ennek megfelelően kezelheti őket.

  6. Az álláspályázatok nyomon követése

  Álláskereséskor fontos, hogy legyen listája azoknak a cégeknek, amelyekkel interjút szeretne készíteni. Még fontosabb, hogy van-e vizuális ábrázolása arról, hogy jelentkezett-e már a cégnél, megkapta-e az interjút, és kapott-e visszajelzést vagy sem.

  Az egyik lehetséges megoldás az, hogy létrehoz egy Notion adatbázist, és minden vállalathoz és munkakörhöz hozzáadja ezeket az oszlopokat, amelyek nyomon követik az Ön állását. Ez a táblázat úgy működik, mint egy álláskereső parancsnoki központ – minden vállalathoz kártyák vannak az oszlopokban, amelyek megmutatják, hogy érdekli-e Önt, jelentkezett-e a pozícióra, vagy ha már beszélget a csapattal.

  Az adatok ilyen módon történő elrendezése biztosítja, hogy egyetlen lehetőséget se hagyjon ki, és szükség esetén vissza tudja követni a kérdezőbiztosokat. Kezdheti az ingyenes sokszorosításával Fogalom interjú készlet a Notion által biztosított saját fiókjába. Az alábbiakban így néz ki:

  Ha rákattint egy kártyára, megadhatja az interjú részleteit, például a pozíció hivatkozását, a címet, a helyet, a területet és a jelentkezés állapotát.

  Az interjú folyamatának előrehaladtával szerkesztheti az interjú állapotát, hogy tükrözze az aktuális állapotot.

  Testreszabása az Ön egyedi igényeinek

  Ha Ön fejlesztő, aki új lehetőséget keres, a Notion adatbázisok segítségével nyomon követheti álláspályázatát és interjúkészítési készségeit. Ha kódolni tanul, nyomon követheti tanulási útját. Minél többet használja a Notion-t, annál jobban megtanulja, hogyan szabhatja az igényeinek megfelelően.