A mozgási útvonalak kombinálása a Microsoft PowerPointban

Több mozgási útvonalat is hozzárendelhet egyetlen objektumhoz a PowerPointban, de ha nem kombinálja őket, az objektum visszaáll az eredeti helyzetébe a következő animáció végrehajtása előtt. Kombinálja a mozgáspályákat a sima, zökkenőmentes átmenet érdekében.

Mozgási útvonalak hozzárendelése és kombinálása

Tételezzük fel, hogy van egy tárgya, amelyet balra szeretne ugrálni, majd kissé leejteni a végső helyzetébe. Hozzárendelhet egyetlen objektumot több mozgási útvonallal, de ha nem kombinálja a mozgási útvonalakat, akkor valami ilyesmit kap:

Amint látja, a mozgási útvonal A > B, majd A > C irányból indul a tervezett A > B > C helyett. Nyilvánvalóan nem ezt akartuk csinálni. A javítás olyan egyszerű, mint a kattintás és a húzás, de mielőtt belevágnánk a mozgási útvonalak kombinálásába, először hozzá kell rendelni az animációkat az objektumunkhoz.

Először válassza ki azt az objektumot, amelyhez több mozgási útvonalat rendel.

Ezután lépjen az „Animációk” fülre, és kattintson az „Animáció hozzáadása” gombra.

Megjelenik egy menü, amely az animációk nagy könyvtárát mutatja. Görgessen le az aljára, és keresse meg a „Motion Paths” csoportot. Ha megtalálja itt azt, amelyet használni szeretne, nagyszerű! Ha nem, válassza a „További mozgási útvonalak” lehetőséget, hogy sok más között böngésszen. Ebben a példában erre kattintunk.

Ebben a példában a „Bounce Left” opciót fogjuk használni, amely a „Lines_Curves” csoportban található. Miután kiválasztotta, kattintson az „OK” gombra.

Észreveheti, hogy az út nem pontosan oda vezet, ahová szeretné. Az útvonal elhelyezéséhez egyszerűen fogja meg a dobozt, és húzza.

Most lépjen az „Animációk” fülre. A menü megjelenítéséhez válassza a „Start” melletti nyilat, majd válassza az „Előző után” lehetőséget.

Ismételje meg az előző lépéseket a második mozgási útvonal hozzáadásához. Ezúttal hozzáadjuk a „Le” szót, amely szintén megtalálható a „Lines_Curves” csoportban.

Most, hogy a mozgási útvonalaink hozzá vannak rendelve, ki kell választanunk a második mozgási útvonalat, és húzzuk a zöld nyilat az első piros nyíla fölé. Ezután húzza a második mozgási útvonal piros pontját az animáció végső céljához.

Ha végzett, nézze meg a diavetítés előnézetét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően működik. Az aktuális diával kezdődő bemutató gyors megtekintéséhez nyomja le a Shift+F5 billentyűkombinációt. Ellenkező esetben lépjen a „Diavetítés” fülre, és válassza ki a „Kezdettől” vagy az „Aktuális diából” lehetőséget.

Végül valami így néz ki:

Sikeresen kombinálta a mozgáspályákat, hogy egyetlen sima, zökkenőmentes animációt készítsen.