A megfelelő IT automatizálási eszköz az Ön számára

A DevOps szoftverfejlesztési technikában használt eszközök köre egyre szélesebb. Ma már több ezer közül lehet választani, minden eszköz megvan a maga indokaival, hogy miért használja az Ön vállalkozásában: hogyan segíti elérni céljait vagy akár napi feladatait. És akár új, akár tapasztalt fejlesztő vagy, előfordulhat, hogy túlterheli a versenyzést a megfelelő opcióért.

Még ha leszűkítette is a lehetséges eszközök listájára (azokra, amelyek érdeklik Önt), a megoldandó problémák változatosak. Előfordulhat például, hogy speciális konfigurációkezelést vagy alkalmazástelepítést szeretne az információtechnológiai (IT) infrastruktúrában, ezért nehéz a választás. A Chef és az Ansible a vezető eszközök eddig.

Ha szereti a DevOps-t, meg kell értenie, mikor és miért válasszon egy adott automatizálási technológiai készletet. Ebben a bejegyzésben a két automatizálási eszközt fogom lebontani, szem előtt tartva, hogy minden fejlesztőnek egyedi igényei lesznek. És bár a „legjobb” eszköz szubjektív, megmutatom a különbségeket, megemlítem a közös tulajdonságokat, és így segítek a megalapozott választásban.

A DevOps Automation feltételei

Mielőtt belemerülnénk az Ansible és a Chef közötti megállapodásba, érdemes lenne tisztában lenni a DevOps automatizálás leggyakrabban használt kifejezéseivel, hogy a tartomány zökkenőmentesen megérthető legyen.

 • DevOps és DevSecOps – A kifejezések fejlesztési műveletekre, illetve fejlesztési biztonsági műveletekre vonatkoznak. Ezek a szoftverfejlesztési technikák a kultúra, az automatizálás és a platformtervezés megközelítését foglalják magukban, az integrált biztonság metszéspontjával, mint megosztott felelősséggel az IT életciklusa során. Bár mind a DevOps, mind a DevSecOps hasonló, a DevOps biztonságának növelése DevSecOps-t szül a dolgok tisztázása érdekében.
 • Konfigurációkezelés – Ez a folyamat magában foglalja a számítógépes rendszerek, kiszolgálók és a teljes szoftver kívánt állapotban tartását. Ez a szoftverkezelési megközelítés azt jelenti, hogy a szoftver a várt módon működik. Ha automatizálhatja a konfigurációkezelést, csökkentheti a költségeket, a bonyolultságot és a manuális hibákhoz kapcsolódó kockázatot.
 • Ügynök alapú architektúra – A Chef ezt a kritériumot használja. Leír egy automatizálási modellt és infrastruktúrát, amely speciális szoftvereket, úgynevezett ügynököket használ a felügyelt környezetekben való végrehajtáshoz. A modell használatának megkezdéséhez függőséget kell telepítenie minden célcsomópontra további biztonsági ellenőrzésekkel és szabályokkal, ami időigényes lehet, különösen, ha korlátozott ideig szállít szoftvert.
 • Ügynök nélküli architektúra – Az Ansible által használt feltétel magában foglalja az IT-szolgáltatások automatizálását és menedzselését ügynökök nélkül. A vezérlőszoftver nem igényel hosszadalmas telepítéseket, és egy SSH-n (Secure Socket shell) keresztül csatlakozik a távoli gépekhez. A rendszer konfigurálása után nincs szükség központi telepítési rendszer megtartására; erről majd később.
 • YAML – Teljes egészében a Yet Another Markup Language, esetenként a Yet Ain’t Markup Language, a konfigurációs fájlok írásához használt deszerializációs nyelv. A YAML egy JavaScript szuperkészlet. Ember által olvasható, és könnyen használható más programozási nyelvekkel együtt.
 • Mi az Ansible?

  Az Ansible egy olyan informatikai automatizálási eszköz, amelyet 2012-ben az Ansible Works, anyavállalata alkotott meg, hogy automatizálja az alkalmazások teljes életciklusát IT-környezetekben. Az Ansible segít automatizálni a konfigurációkezelést, a munkafolyamatokat és az alkalmazásfejlesztést; hosszú a lista. Az Ansible működési modellje meghatározott sorrendben hajtja végre a feladatokat, saját maga egyikében, következetesen végrehajtva az informatikai környezeti folyamatokat.

    Legjobb idők közzétenni a Tiktokon, Instagramon, Twitteren, Facebookon és LinkedInen [2022]

  Az Ansible növeli a minőséget és a termelékenységet, miközben csökkenti a költségeket az informatikai környezet optimalizálásával. Ez egy olyan megoldás is lehet, amely okosságot vezet be az IT területen. Az Ansible áthidalja a hagyományos informatikai környezeteket agilis szoftvermegvalósítással. Nyílt forráskódú, és a kliens-szerver modellre támaszkodik. Az értelmes tervezők azt állítják, hogy ez az egyetlen automatizálási motor, amely az APK teljes életciklusát robotizálja egy folyamatos szállítási idővonalon belül. Az automatizálás magában foglalja az összetett feladatok megismételhető játékkönyvekké alakítását, a folyamatok egyszerűsítését és végső soron a termelés felgyorsítását.

  Nem meglepő módon az „ansible” név a tudományos-fantasztikus irodalomból származik. Egy pillanatnyi hipertér kommunikációs rendszert ír le.

  A lehetséges vezérlőgépek Linux/Unix alapúak – mint például a Debian, a RedHat Enterprise Linux és a macOS. Az Ansible futtatható Python 2.7-es vagy 3.5-ös verzióján. Amikor áttér a felhőplatformokra, az Ansible az Amazon webszolgáltatásokon (AWS), a Microsoft Azure-on, a Google Cloudon és a Dockeren fut, a szállítók hosszú listáján. Az Ansible winRM-et és OpenSSH-t használ a távoli kapcsolatokhoz, önkiszolgálót kínál, szerepalapú hozzáférés-vezérlést (RBAC) hajt végre, és lehetővé teszi a bővített engedélyeket. Ennek eredményeként az Ansible megbízhatóságot és biztonságot nyújt a DevOps és az IT-műveletek terén.

  Az Ansible-t a tartomány számos üzemeltetője használhatja fel az IT-infrastruktúra automatizálására, beleértve az üzemeltetőket, az IT-vezetőket, a menedzsereket és a kiadási mérnököket. Most, hogy összekapcsoltam az Ansible-t a felhasználókkal, mi a helyzet a szervezetekkel? Függetlenül attól, hogy nagy- vagy kisvállalkozásokat vezet, az Ansible alkalmazásával egyszerűsítheti IT-műveleteit. Azonban sok Ansible-t használó vállalat az információs technológia és a kommunikáció területén működik.

  Az Ansible legfontosabb jellemzői

 • Lehetséges tartalomgyűjtemények – Ez az eszköz segít erős felhasználói közösség létrehozásában. Az Ansible beépített előre összeállított modulokkal segíti a fejlesztőket és a tartalomkészítőket a hatékony munkavégzésben. Az Ansible konzisztens struktúrát biztosít, amelyen keresztül modulok, szerepkörök, beépülő modulok és dokumentációk kötegeit mozgathatja a tartalomkészítési folyamat során. A fantasztikus rész az, hogy mindig biztosíthatja a tartalom egyenletes átvitelét anélkül, hogy aggódnia kellene a verziófrissítések és -kiadások miatt.
 • Automatizálási szolgáltatások katalógusa – Ez az erőforrások kiépítését, kezelését és teljes automatizálását kezelő szolgáltatás. Miközben a korábban említett RBAC technikával automatizálja a gyakori felhasználói kéréseket, segít az informatikai megfelelőségi követelmények teljesítésében is.
 • Automation Hub – Ez az eszköz hozzáférést biztosít a Red Hat tartalmának és társított partnereinek megtalálásához és használatához. Tartalmát bővítheti az Ansible-gyűjtemények közzétételével és kezelésével az automatizálási központban. Különösen a „hogyan kell útmutatókat”, amelyek segítenek az Ansible kihasználásában.
 • Automatizálási végrehajtási környezetek – Ez általában egy olyan konténerkép, amelyre IT-automatizálási környezetek épülnek. Ez az eszköz a feladatok és eljárások szabványos módon történő automatizálására. A fejlesztő szemében az automatizálási mérnökök, platformépítészek és rendszergazdák közös nyelveként tekintheti meg.
 • Automation Mesh – Ez a réteg leegyszerűsíti a méretezési folyamatot egy kétoldalú kommunikációs réteg használatával. Az eszköz leegyszerűsíti az alkalmazások telepítésének rugalmasságát, miközben kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ne sérüljön a láthatóság és az IT-ökoszisztéma feletti irányítás. Az automatizálási háló olyan biztonsági funkciókat kínál, mint a digitális aláírás, a szállítási réteg biztonsága (TLS), a forgalom titkosítása és további hozzáférés-vezérlés.
 • Automation Analytics és Insights – Ez a rész segít az Ansible automatizálási teljesítményének értékelésében. Más szóval, ez az Ön kapuja az automatizálás állapotának ellenőrzéséhez, amely olyan hasznosítható adatokból származik, amelyek segítségével logikus és megalapozott döntéseket hozhat.
 •   Hogyan használjuk a VLC-t a biztonsági kamera felvételeinek megtekintéséhez

  Az Ansible előnyei

  • Könnyű megtanulni. Nincs szükség előfeltételekre.
  • Egyszerűsített konfigurációkezelés és alkalmazástelepítés.
  • Fokozott biztonság és megbízhatóság.
  • Elérhető központi automatizálási és vizualizációs irányítópult.
  • Támogatja az informatikai előírások betartását.
  • Idő hatékony.
  • Folyamatos integrációt tesz lehetővé.
  • Nagyobb közösség

  Az Ansible hátrányai

  • Nem támogatja a macOS-t.
  • Fejlett grafikus felhasználói felület (GUI)
  • Állam nélküli, így nem követi nyomon a függőségek változásait.
  • Nem kívánatos hibakeresési képesség.

  Mi az a Chef?

  A Chefet 2009-ben az anyavállalata, az OpsCode alkotta meg. A Chef technológia egy sikeres szoftver egy régi, Puppet nevű konfigurációs eszköz után, amelyet nehéz volt megérteni, és meredek tanulási görbéje volt. A szakácsot kicsit nehezebb megérteni, ellentétben az Ansible-vel. De gyakorlással könnyebbé válik, mint minden programozási nyelv. A Chefet és a Puppet-et Ruby programozási nyelv bábozza.

  „A Chef egy hatékony automatizálási platform, amely az infrastruktúrát kóddá alakítja…”

  – Szakácstervezők

  Tehát a Chef egy újabb automatizálási eszköz, amely a folyamatos telepítés és konfigurációkezelés terén is kiváló. És függetlenül attól, hogy a műveletek helyszíni, hibrid környezetben vagy felhőalapúak, a Chef a mérettől függetlenül automatizálja a konfigurációt, a telepítést és a felügyeletet a hálózaton keresztül.

  A Chef több platformon fut, például Windowson, Cisco IO-n és Nexuson. És ha Ön az a fajta fejlesztő, aki rajong a felhőtechnológiáért, a Chef olyan platformokat támogat, mint a Microsoft Azure, az Amazon Web Services (AWS) és a Google Cloud Platform. A lista itt túlmutat; végezzen kutatást annak megerősítésére, hogy az Ön által előnyben részesített felhőszolgáltató támogatott-e.

  Az Ansible-től eltérően, amelyet sok felhasználó használ, a Chef kifejezetten a DevOps és DevSecOps mérnökei felé fordul. A megoldást a középszintű informatikai és szolgáltató cégek eleve alkalmazzák.

  A séf legfontosabb jellemzői

  A Chef Solutions számos létfontosságú építészeti jellemzővel rendelkezik; itt egy bontás.

  • Chef Infra – Ez az eszköz lehetővé teszi az informatikai infrastruktúra hatékony automatizálását, konfigurálását, kezelését és üzembe helyezését. A Chef Infra az infrastruktúrát kóddá alakítja, és stabil telepítést biztosít rajta. A Chef Infra három összetevőből áll; Chef szerver, munkaállomás és ügyfelek. Kulcsszereplőként a munkaállomás bármilyen platformon fut, és támogatja a kódtesztelést különféle eszközök segítségével.
  • Chef Habitat – Nyílt forráskódú termékként ez az eszköz platformtól függetlenül támogatja az alkalmazások telepítését. Automatikusan meghatározza, csomagolja és szállítja az alkalmazásokat, ha megnézi az alkotóelemeit, a gyakran elszigetelt, auditálható és megváltoztathatatlan csomagolási formátumokat, valamint egy élőhely-felügyelőt, aki ezeket a csomagokat kezeli.
  • Chef InSpec – Ez a nyílt forráskódú tesztelési keretrendszer bármilyen platformon fut. A keretrendszer ember és gép számára egyaránt olvasható. Ez egyben a biztonságot és a megfelelőséget is javító megoldás. Extra előny, hogy a fizikai hardver tesztelésére használhatod.
  • Chef Automate – Ez az Ön átjárója a nyílt forráskódú termékek, például a Chef InSpec és a Habitat integrálásához. Teljes körű, folyamatos biztonságot és megfelelőséget biztosít. A Chef Automate segítségével megtekintheti a teljes informatikai ökoszisztémát, és olyan betekintést nyerhet, amely hasznos lehet.
    Nyilvános vs magáncég: mi a különbség?

  A séf előnyei

  • Előre csomagolt sablonok, amelyek egyszerűsítik a konfigurációt.
  • Könnyen kezelhető; gyorsan fejleszti a szakácskönyveket.
  • Következetességet és minőséget biztosít a telepítés során.
  • Jó szerszám testreszabás; szabja testre irányítópultját igényeinek megfelelően.
  • A Chefet nem tudod könnyen áttelepíteni.
  • Automatizálja az IT megfelelőséget.
  • Biztonságos és zökkenőmentes szállítást biztosít a kritikus alkalmazások számára.

  A séf hátrányai

  • Számos eszközt kell tisztázni a felhasználók körében.
  • Meg kell értened a Ruby programozási nyelvet.
  • Meredek tanulási görbe.
  • Nem a legjobb mikroszervezetek számára.
  • Követi a mester-kliens megközelítést, így lassú.
  • Viszonylag magasabb költségek.

  Főbb különbségek az Ansible és a Chef között

  Bár az Ansible és a Chef ugyanazon az oldalon van az automatizálást illetően, vannak megkülönböztető jellemzőik. Ez a rész rávilágít az Ansible és a Chef közötti különbségekre.

  FeatureAnsibleChefInstallationKönnyen telepíthető, mert ügynök nélküli architektúrát használ. A fő-kliens kritériumokat használja, amelyekhez Chef Agent szükséges minden ügyfélgépen. A Chef munkaállomás-összetevőjének is konfigurálásra van szüksége, ami lelassítja az általános telepítési folyamatot. Használt nyelv A fő-kliens kritériumokat használja, amelyekhez Chef Agent szükséges minden ügyfélgépen. A natív Rubyhoz kötődik, amely inkább fejlesztői alapú. ConfigurationConfigurationConfiguration Fájlokat az Ansible-ben játékkönyveknek nevezzük. Az Ansible a push konfigurációs működési modellt használja. A Chef konfigurációs fájljait szakácskönyveknek nevezzük. Chef a pull konfigurációs technikát alkalmazza.Közösség
  (Változatos műveletek, amelyek nem korlátozódnak a találkozókra, a közösségi médiában való jelenlétre, a könyvekre és a képzésekre.) Új termék és viszonylag kevesebb tanulnivaló.
  Nagy közösséggel rendelkezik. A Chef egy régebbi termék, így a dokumentációja jobb.
  Viszonylag kisebb közösség.

  Mindent összerakva

  Mint láthatta, a Chef és az Ansible a legtermékenyebb automatizálási és konfigurációs rendszerek, amelyek irányítják a DevOps, DevSecOps és más IT-folyamatokat. Az Ansible egyszerű és könnyen használható, és sok felhasználó megtanulhatja. Ezzel szemben a Chef számos funkcióval rendelkezik, és segít összetett információs technológiai műveletek végrehajtásában.

  Láttad az Ansible és a Chef előnyeit és korlátait is. Az automatizálási megoldás kiválasztásához fel kell mérnie igényeit. És bár a követelmények teljesülnek, számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni a kényelem szempontjából; a választott megoldáson elérhető aktuális funkciókat és a hosszú távú kilátásokat. Vegye figyelembe az egyéb tényezőket, például a jövőbeni munkaterhelést vagy a szervezet méretének időbeli növekedését.

  Ha idáig eljutott, a DevOps felkeltette az érdeklődését. Ha ez a helyzet, javaslom, hogy haladjon előre a pályaválasztással vagy a gondolataival; ezért érdemes elolvasnia útmutatónkat, amelyet szakértőink gondosan összeállítottak a legjobb DevOps-tanfolyamokon.