A Keybase használata fájlok titkosításához Linuxon

A Keybase egy végpontok közötti titkosítási eszköz üzenetküldéshez és fájlmegosztáshoz. Ez egy kiváló, könnyen használható eszköz azok számára, akik gyorsan szeretnének titkosítani és megosztani fájljaikat barátaikkal. Íme, hogyan kell ezt megtenni Linuxon.

Keybase telepítése Linuxra

A Keybase alkalmazást telepíteni kell a Linux disztribúcióra, mielőtt megpróbálná használni fájlok és mappák titkosítására. A Keybase telepítésének elindításához Linuxon nyisson meg egy terminálablakot.

Terminálablak megnyitásához a Linux asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Alternatív megoldásként nyissa meg a terminálalkalmazást a Linux rendszeren úgy, hogy rákeres a „Terminal” kifejezésre az alkalmazásmenüben.

Amint a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, kezdődhet a telepítés. Kövesse az alábbi, a jelenleg használt Linux operációs rendszernek megfelelő Keybase telepítési utasításokat.

Ubuntu

Ahhoz, hogy a Keybase működjön az Ubuntun, le kell töltenie a Keybase DEB csomagot a számítógépére, és telepítenie kell. A letöltéshez használja a következő wget parancsot lent.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Miután letöltötte a Keybase DEB csomagot a számítógépére, használja az alábbi apt install parancsot a Keybase alkalmazás telepítéséhez a rendszerére.

sudo apt install ./keybase_amd64.deb

Debian

Debianon, ha a Keybase-t szeretnéd használni, le kell töltened a legújabb DEB-csomag kiadást a számítógépedre. Ehhez használja az alábbi wget parancsot egy terminálablakban.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.deb

Amint a Keybase DEB csomag letöltése befejeződött a Debian Linux rendszerre, kezdődhet a telepítés. Az alábbi dpkg -i paranccsal állítsa be a csomagot a rendszeren.

sudo dpkg -i keybase_amd64.deb

Arch Linux

A Keybase az Arch Linux AUR-on keresztül működik Arch Linuxon. Ahhoz, hogy működjön, először telepítenie kell a Trizen AUR segédprogramot. Ez az eszköz nagyban megkönnyíti a Keybase telepítését.

A Trizen telepítéséhez először állítsa be a „git” és a „base-devel” csomagokat a számítógépen a pacman paranccsal.

sudo pacman -S git base-devel

Ezután klónozza a Trizen AUR csomagot a git clone paranccsal, és telepítse a csomagot a makepkg paranccsal.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Végül telepítse a Keybase alkalmazást Arch Linux rendszerére az alábbi trizen -S paranccsal.

trizen -S keybase-bin

Fedora

A Keybase a hivatalos RPM-csomag segítségével működik Fedora Linuxon. Ahhoz, hogy működjön a rendszerén, töltse le a Keybase RPM csomagfájlt a számítógépére.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

Telepítse a Keybase RPM csomagot a számítógépére a dnf install parancs használatával.

sudo dnf install keybase_amd64.rpm

OpenSUSE

Működtetni kell a Keybase-t OpenSUSE Linux rendszerén? Le kell töltenie a Keybase for RPM legújabb kiadását az alábbi wget paranccsal.

wget https://prerelease.keybase.io/keybase_amd64.rpm

A számítógépre letöltött RPM csomaggal a Keybase telepítése a következő zypper install paranccsal végezhető el.

sudo zypper install keybase_amd64.rpm

Titkosítás Keybase segítségével

A Keybase segítségével történő titkosításhoz először meg kell nyitnia az alkalmazást. A Keybase az alkalmazás menüjéből indítható el. A Keybase megnyitása után kattintson a gombra új fiók létrehozásához.

A fiók létrehozása gomb kiválasztása után a Keybase felhasználónevet kér. A billentyűzet segítségével írja be a kívánt felhasználónevet. Ezután kattintson a „Folytatás” gombra.

Miután létrehozott egy új fiókot, el kell neveznie számítógépét. Írja be Linux PC-je nevét, és kattintson a „Folytatás” gombra. Ezután adja meg telefonszámát, és kattintson a „Tovább” gombra a következő oldalra lépéshez.

Ha a Keybase be van állítva, ideje elkezdeni a titkosítást. A Keybase alkalmazásban keresse meg a „Fájlok” részt. A „Fájlok” részben 3 különálló mappa található. Ezek a mappák „privát”, „nyilvános” és „csapat”.

A fájlok vagy mappák titkosításához először válassza ki az egyik mappát. Ebben a példában a „privát” mappát használjuk. A privát mappa kiválasztása után megjelenik egy almappa a felhasználónevével. Válassza azt is.

A felhasználónév almappájában keresse meg a kék „Feltöltés” ​​gombot, és kattintson rá az egérrel. Ezután válassza a „Könyvtár feltöltése” vagy a „Fájl feltöltése” lehetőséget.

A grafikus felhasználói felület segítségével válassza ki a feltölteni kívánt fájl(oka)t. Amikor kiválasztja a feltöltés gombot, a Keybase automatikusan titkosítja a fájl(oka)t.

Fájlok letöltése

Bármely titkosított fájl letöltéséhez a Keybase-ről kattintson a fájlra az egérrel. Miután kiválasztotta a letölteni kívánt fájlt, kattintson a fehér „Letöltés” ​​gombra a fájl megragadásához.

Ismételje meg ezt a folyamatot minden olyan fájlnál, amelyet le szeretne tölteni a számítógépére a Keybase-ről.