A JetBrains DataGrip telepítése Linuxra

A JetBrains DataGrip egy IntelliJ-alapú IDE (integrált fejlesztői környezet) adatbázisokhoz. A MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Microsoft Azure, Oracle, Amazon Redshift, Sybase, DB2, SQLite, HyperSQL, Apache Derby és H2-től kezdve mindent támogat.

Az alkalmazás több platformon működik, és Mac OS, Windows és Linux rendszeren működik. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan állíthatja be és futtassa a JetBrains DataGrip-et Linuxon. További információért a DataGripről kattintson a gombra itt.

Snap csomag utasítások

A JetBrains DataGrip minden Linux-felhasználó számára elérhető a Snap csomagtárolón keresztül. Az alkalmazásnak ez a verziója az egyik legjobb, mivel a Snap-et nem kell konfigurálni és telepíteni egy TarXZ archívumból, például a JetBrains webhelyen található DataGrip általános Linux-telepítőn keresztül.

A telepítési folyamat elindításához olyan Linux operációs rendszert kell használnia, amely támogatja a Snapdot, a Snap csomag futtatórendszerét. Szerencsére a legtöbb modern Linux operációs rendszer támogatja a Snapdot.

  Hogyan készíts késleltetett felvételt DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgéppel

Engedélyezheti a Snapd futtatókörnyezetét Linux PC-jén, ha telepíti a „snapd” csomagot, és engedélyezi a „snapd.socket” fájlt a Systemd segítségével. Ha nem tudja, hogyan kapcsolja be a Snap futtatókörnyezetét, kérjük, olvassa el a témával kapcsolatos részletes útmutatónkat.

Miután beállította a futtatókörnyezetet a Linux PC-jén, írja be az alábbi snap install parancsot a JetBrains DataGrip legújabb kiadásának telepítéséhez a Linux PC-re.

sudo snap install datagrip --classic

Ne feledje, hogy a JetBrains DataGrip Snap kiadása csak azokon a Linux-verziókon működik, amelyek támogatják a Snap „Classic Confinement” funkciót. Ha a Snapd nem működik a „Classic” rendszerrel, kövesse a Flatpak utasításait.

Flatpak utasítások

A JetBrains DataGrip alkalmazás amellett, hogy a Snap Store-ban elérhető, Flatpakként is elérhető a Flathub alkalmazásboltban. A DataGrip telepítésének megkezdéséhez engedélyeznie kell a Flatpak futtatókörnyezetet.

A Flatpak futtatókörnyezet engedélyezése Linuxon nagyon egyszerű. Ehhez telepítenie kell a „flatpak” csomagot a számítógépére a csomagkezelőn keresztül. Ha problémái vannak a Flatpak futtatókörnyezet beállítása során a számítógépen, kérjük, kövesse a témával kapcsolatos részletes útmutatónkat.

Miután beállította a Flatpak futási környezetet a rendszerén, engedélyeznie kell a Flathub alkalmazásboltot forrásként a Flatpakban. Flathub nélkül a JetBrains DataGrip alkalmazás nem települ.

  A webhelybeállítások kezelése a Chrome-ban

A Flathub alkalmazásbolt Flatpakban engedélyezéséhez használja az alábbi flatpak add-remote parancsot.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

A Flathub futtatókörnyezet engedélyezése után a JetBrains DataGrip alkalmazás telepíthető Linux számítógépére. Az alábbi flatpak telepítési paranccsal állítsa be a DataGrip-et.

sudo flatpak install flatpak install flathub com.jetbrains.DataGrip

Arch Linux AUR utasítások

A JetBrains DataGrip, mint minden JetBrains alkalmazás, rendelkezik egy nem hivatalos Arch Linux AUR csomaggal. Ezeket a csomagokat a fejlesztő hivatalosan soha nem támogatja, de maguk a telepítőfájlok közvetlenül a webhelyről származnak, automatizálva az általános Linux-telepítőt.

A telepítés megkezdéséhez telepítenie kell a „Git” és „Base-devel” csomagokat. Ezeknek a csomagoknak szükségük van az AUR-val való interakcióhoz. Enélkül nem fogja tudni telepíteni a DataGrip-et.

sudo pacman -S git base-devel

A két csomag telepítése után a git clone paranccsal töltse le a Trizen AUR helpert. Ez a program sokkal egyszerűbbé teszi a DataGrip telepítését, ahelyett, hogy mindent kézzel kellene csinálni.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

Ha a Trizen AUR csomagot az Arch Linux PC-re klónozta, használja az alábbi makepkg parancsot a program telepítéséhez a rendszerére.

cd trizen

makepkg -sri

Végül telepítse a JetBrains DataGrip programot az AUR-ból natív Arch Linux csomagként. Tartsd észben; ez a telepítés eltarthat néhány percig, mivel a külső csomagokat le kell tölteni.

trizen -S datagrip

Általános Linux utasítások

Ha a JetBrains DataGrip általános Linux-verzióját részesíti előnyben, a következőképpen állíthatja be. Először menj át a DataGrip oldal a JetBrains honlapján. Innen kattintson a kék „Letöltés” ​​gombra a legújabb TarGZ archív fájl letöltéséhez.

  Testreszabható zenelejátszó hangszínszabályzóval és témákkal

Amikor a letöltési folyamat befejeződött, a CD paranccsal lépjen a „Letöltések” könyvtárba. Ezt követően csomagolja ki a DataGrip TarGZ fájlt a tar paranccsal.

cd ~/Downloads
tar xvf datagrip-*.tar.gz

Az archív fájl kicsomagolása után a CD paranccsal lépjen a „DataGrip-*/” mappába. Ezután helyezze be a CD-t ismét a „bin” mappába, ahol a „datagrip.sh” fájl található.

cd DataGrip-*/
cd bin/

Futtassa le a „datagrip.sh” parancsfájlt programként az sh paranccsal. Ügyeljen arra, hogy ne használja a sudo parancsot, hacsak nem tudja, mit csinál a DataGrippel.

sh datagrip.sh

A „datagrip.sh” fájl végrehajtása után a JetBrains DataGrip telepítve van, és használatra kész. Élvezd!