A JetBrains CLion telepítése Linuxra

A JetBrains Clion egy többplatformos IDE (integrált fejlesztői környezet) C és C++ programozási nyelvekhez egyaránt. Számos értékes szolgáltatást kínál, például kódgenerálást, kódelemzést stb.

Ebben az útmutatóban áttekintjük a JetBrains CLion IDE Linux rendszeren való telepítésének különféle módjait. Az alkalmazással kapcsolatos további információkért kattintson a gombra itt.

Snap csomag telepítése

A JetBrains CLion Snap csomagként érhető el azok számára, akik szeretik használni az Ubuntu Snap Store-t. A CLion Snapként való használatához be kell állítania és telepítenie kell a Snapd futtatókörnyezetét a Linux rendszeren.

Ha Ubuntut használ, a Snapd futtatókörnyezete már használatra kész. Ha azonban Fedorát, OpenSUSE-t, Arch Linuxot vagy bármi mást használ, akkor előzetesen telepítenie kell a futtatókörnyezetet.

A Snapd futtatókörnyezet beállítása Linuxon a Snap-csomagok telepítéséhez viszonylag egyszerű. A kezdéshez telepítse a „snapd” csomagot a Linux operációs rendszer csomagkezelőjével. Ezt követően a Systemd segítségével engedélyezze a „snapd.socket” fájlt.

  Az Eszközkereső engedélyezése Androidon

Nem tudja kitalálni, hogyan állítsa be a Snapd futási környezetet a Linux PC-jén? Rendben van! Tudunk segíteni! Kövesse részletes útmutatónkat a Snap-csomagok beállításáról a működéshez.

A Snaps beállítása után gyorsan telepítheti a JetBrains CLion alkalmazást Linux számítógépére az alábbi snap telepítési paranccsal.

sudo snap install clion --classic

Ne feledje, hogy a CLion Snapként települ „Klasszikus módban”. A klasszikus módhoz AppArmor szükséges, és nem minden Linux operációs rendszer támogatja. Ha a Snap azt mondja, hogy nem tudja megfelelően telepíteni, próbálja meg inkább a Flatpak telepítési utasításait.

Flatpak telepítés

A JetBrains CLion Flatpak csomagként érhető el a Flathub alkalmazásboltban. Ha ezt a programot Flatpakként szeretné telepíteni Linux operációs rendszerére, először be kell állítania a Flatpak futtatókörnyezetét.

A Flatpak futtatókörnyezet beállítása Linuxon nagyon egyszerű. Ehhez csak a „flatpak” csomagot kell telepítenie a rendszerére a csomagkezelő segítségével. Ha segítségre van szüksége a Flatpak beállításához Linux számítógépén, kövesse a témával kapcsolatos útmutatónkat.

A Flatpak futtatókörnyezetének működése után a következő lépés a Flathub alkalmazásbolt engedélyezése. A Flathub a JetBrains CLion csomagot hordozza, ezért ez a lépés kritikus. A Flathub engedélyezéséhez használja az alábbi flatpak remote-add parancsot.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

A Flathub alkalmazásbolt beállításával telepítheti a CLion-t Linux rendszerű számítógépére. Az alábbi flatpak telepítési paranccsal állítsa be az alkalmazást a számítógépén.

sudo flatpak install flathub com.jetbrains.CLion

Arch Linux telepítés

Az összes JetBrains alkalmazáshoz hasonlóan a CLion számára is elérhető egy AUR csomag a telepítéshez. Ne feledje, hogy ezek a csomagok, bár szépek, nem kapnak hivatalos támogatást a JetBrainstől. Ennek ellenére a CLion AUR csomag közvetlenül letöltődik a webhelyükről, tehát nem használ módosított kódot.

  8 módszer a következő zoom-videohívás biztosítására

A CLion telepítésének elindításához Arch Linuxon telepítenie kell a „Git” és „Base-devel” csomagokat. Ezeknek a csomagoknak szükségük van az AUR-val való interakcióhoz.

sudo pacman -S git base-devel

A két csomag telepítése után telepítenie kell a Trizen AUR helpert. Ez a program automatizálja a CLion telepítését, így nem kell mindent kézzel csinálni.

A Trizen telepítéséhez írja be egymás után az alábbi parancsokat.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
cd trizen
makepkg -sri

Végül telepítse a JetBrains CLiont az Arch Linux PC-re a trizen -S paranccsal.

trizen -S clion

Általános Linux telepítés

A JetBrains CLion univerzális telepítővel érkezik azok számára, akik Linuxon nem akarnak Snapst vagy Flatpak-ot használni, és nem használják az Arch Linuxot. A telepítés megkezdéséhez lépjen a CLion letöltési oldalára, és kattintson a kék „Letöltés” ​​gombra.

  Az Icecream Image Resizer egy képátméretező segédprogram méretbeállításokkal

A letöltés után a CD paranccsal vigye át a terminálablakot a „Letöltések” könyvtárba. Ezután a tar paranccsal bontsa ki a korábban letöltött JetBrains CLion TarGZ fájlt.

cd ~/Downloads

A „Letöltések” könyvtárban használja a tar xvf parancsot a CLion TarGZ fájl kicsomagolásához. A kicsomagolási folyamat csak néhány másodpercet vesz igénybe, mivel a fájl nem olyan nagy.

Amikor a folyamat befejeződött, a CD paranccsal lépjen át az új CLion mappába, amelyet a tar parancs hozott létre a kibontási folyamat után.

cd clion-*/

Miután belépett az új CLion mappába, nyissa meg a „bin” alkönyvtárat. Ebben a könyvtárban található a „clion.sh” szkript, amelyet le kell futtatni a CLion alkalmazás eléréséhez Linuxon.

cd bin/

Indítsa el a CLion programot Linux számítógépén az alábbi sh clion.sh parancs futtatásával.

sh clion.sh