A hibás szektorok javítása a Windows 10 rendszerben

A merevlemezeket lassan felváltják az SSD-k, de az átállás néhány évig tart, mire az SSD-k általánossá válnak, és a HDD-k teljesen eltűnnek. Az egyik ok, amiért a felhasználók előnyben részesítik az SSD-t a HDD-vel szemben, az ár mellett az az, hogy az SSD-k élettartama rövid a merevlemezekhez képest.

javítsa ki a hibás szektorokat a Windows 10 rendszerben

Hibás szektorok a merevlemezeken

A merevlemezekkel kapcsolatos gyakori probléma a rossz szektorok. A hibás szektor alapvetően a meghajtón lévő hely, amely hibás. Nem lehet rá adatokat olvasni vagy írni. Előfordulhat, hogy már vannak adatok egy hibás szektorban, de előfordulhat, hogy nem lehet beolvasni vagy helyreállítani őket.

  A fekete asztali háttér javítása a Windows rendszerben

Hibás szektorok, míg a merevlemezeken gyakoriak az SSD-kben is előfordulhatnak. Valamikor ezeket meg lehet javítani, máskor pedig már semmit sem lehet tenni.

Hibás szektorok keresése

A hibás szektorok kijavítása előtt tudnia kell, hol vannak, és milyen rossz a probléma. A hibás szektorok megtalálásához egyszerű vizsgálatot hajthat végre.

A hibás szektorok keresésének két egyszerű módja van.

Fájlkezelő

Nyissa meg a File Explorert.
Nyissa meg ezt a számítógépet.
Kattintson jobb gombbal egy partícióra/meghajtóra, és válassza a helyi menü Tulajdonságok menüpontját.
Lépjen az Eszközök fülre, és kattintson az Ellenőrzés gombra.
Hagyja, hogy a beolvasás befejeződjön.
Ismételje meg az összes meghajtóra.

Parancssor

Nyissa meg a Parancssort rendszergazdai jogokkal.
Futtassa ezt a parancsot: chkdsk /F /R
Hagyja, hogy a parancs befejeződjön. Visszaadja a hibás szektorok listáját a meghajtón.

  A telefon összekapcsolási funkciójának letiltása a Windows 10 rendszeren

Javítsa ki a hibás szektorokat a Windows 10 rendszerben

A Windows 10 nem tudja kijavítani a hibás szektorokat. Miután megtalálta a hibás szektorokat a merevlemezen, ellenőrizze, hogy a meghajtóból mennyi veszett el a hibás szektorok miatt. A sérüléstől függően próbálja ki az alább felsorolt ​​javítások egyikét.

1. Cserélje ki a merevlemezt vagy az SSD-t

Ha a meghajtón sok hibás szektor van, keveset tehetünk a javításukra. Biztonsági másolatot kell készítenie az elérhető adatokról, majd meg kell vizsgálnia a meghajtó cseréjét.

A régi, sérült meghajtót klónozhatja az új meghajtóra, de nem ajánljuk olyan meghajtókhoz, amelyek hibás szektorokat tartalmaznak. Manuálisan másolja át az adatokat, és szükség esetén telepítse frissen a Windows 10-et.

  Futtassa a Bash-t rendszergazdaként a Windows 10 helyi menüjéből

2. Javítsa ki a lemezhibákat

Ha csak néhány, kicsi és ritka hibás szektor van egy meghajtón, lehetséges lehet az adatok helyreállítása vagy akár kijavítása.

Nyissa meg a Parancssort rendszergazdai jogokkal.
Futtassa ezt a parancsot: chkdsk C: /f
Ismételje meg ezt a parancsot a rendszer összes meghajtójára. a ‘C:’ rész a meghajtó betűjelét jelöli.

Adat-helyreállítási eszközök

Ha túl sok hibás szektora van, az adatok elveszhetnek. Ha nincs róla biztonsági másolat, megpróbálhatja visszaállítani az adat-helyreállító eszközöket. Ügyeljen arra, hogy kezelje elvárásait, mivel a hibás szektor nem mindig teszi lehetővé az adatok helyreállítását.

Következtetés

A merevlemezek gyorsabbak és alternatívák lettek, gyorsabb tárhely áll rendelkezésre SSD-k formájában, de még mindig vannak korlátai. Előfordulhat, hogy a meghajtókon ezek a hibás szektorok már kikerültek a dobozból. Ha a meghajtó új, akkor valószínűleg garanciálisan kicserélheti. A fizikai sérülések hibás szektorokhoz is vezethetnek, ezért legyen óvatos a hardver kezelésével.