A „Hard Drive Not Detected” hiba kijavítása Windows rendszeren

Tehát úgy indítja be a számítógépét, mint bármely más nap, de a szokásos asztali képernyő helyett a „merevlemez nem észlelhető” hibaüzenet jelenik meg a Windows rendszeren. Bizonyos esetekben annak ellenére, hogy számítógépe működik, a hiba természetesen sok fejfájást okozhat a munkafolyamatban.

Míg a merevlemez-hibák elsősorban bizonyos hardverhibákból erednek, bizonyos esetekben más enyhébb okok is állhatnak mögöttük. Szerencsére sok trükkünk van, amelyek működhetnek ilyen helyzetekben. Tehát azonnal ugorjon be, és tekintse meg a Windows merevlemez-hibáinak megoldásának összes módját.

1. Távolítson el minden újonnan csatlakoztatott külső merevlemezt

Ha nemrég csatlakoztatott egy új külső merevlemezt a számítógépéhez, az sokféle problémához vezethet. Valójában a Windows merevlemez-észlelési hibája éppen ezért lehet. Bár a külső eszközök csatlakoztatása a Windows rendszerhez a legtöbbünk számára természetes, ez határozottan merevlemez-meghibásodáshoz vezethet különböző okok miatt: inkompatibilitási probléma, illesztőprogram-ütközések, hardverhibák stb.

Ezért az ilyen esetekben javasoljuk, hogy húzza ki a külső merevlemezt, majd csatlakoztassa újra.

Ha a merevlemez azonnal működni kezd, amint kihúzza a külső meghajtót, az azt jelenti, hogy valami probléma volt a merevlemezzel.

2. Ellenőrizze a hardverkapcsolatot

Mint minden műszaki rendszer, a számítógép hardvercsatlakozásai időnként meghibásodhatnak. Merevlemez esetén egy meglazult vezeték vagy egy hibás port hibás merevlemez-csatlakozást eredményezhet a számítógépen.

  Hogyan ellenőrizhető, hogy van-e UEFI vagy BIOS örökölt firmware a Windows 10 rendszeren

Ezért azt javasoljuk, hogy ellenőrizze a merevlemez összes csatlakozását. Nézze meg alaposan, és győződjön meg róla, hogy minden a megfelelő helyre kerül.

3. Módosítsa a meghajtó formázását NTFS-re

Az NTFS a Windows rendszerű számítógépek legkedveltebb formázási rendszere különböző okokból. Így a problémák különféle okokból adódhatnak, különösen akkor, ha a számítógép az NTFS-től eltérő formázást használ.

Ebben az esetben javasoljuk, hogy formázza merevlemezét NTFS-re, és ellenőrizze, hogy továbbra is a „merevlemez nem észlelhető” hibával találkozik-e a Windows számítógépen.

Azt is szeretnénk hozzátenni, hogy a Windows elég jól működhet exFat vagy FAT32 fájlrendszeren is, még akkor is, ha csökkentett vagy alulmaradt funkciókkal rendelkeznek. Tehát, ha ezen fájlrendszerek valamelyikét használja vagy választja, akkor sem kell technikai nehézségekkel szembesülnie.

4. Frissítse a Windows illesztőprogramját

A legtöbb merevlemezhez nincs szükség vagy nem jár hozzá meghatározott típusú szoftver. Az operációs rendszer könnyen felismeri őket önállóan.

A szoftver-illesztőprogramokat azonban telepíteni kell, ha egy bizonyos típusú merevlemezt – például SATA vezérlő merevlemezt – állított be.

Ezért, ha valami elromlik az ilyen meghajtók szoftver-illesztőprogramjaival, akkor előfordulhatnak olyan problémás meghajtó-észlelési hibák, amelyekkel Ön szembesül. Tehát az ilyen esetekben érdemes újratelepíteni vagy frissíteni a lemezmeghajtót Windows rendszeren.

Hasonlóképpen, a számítógép alaplapjának is szüksége van egy illesztőprogramra, hogy működjön. Tehát ellenőrizze azt is, miközben dolgozik, és nézze meg, hogy továbbra is ugyanazzal a hibával találkozik-e.

  A „0x8000ffff” hiba javítása Windows rendszeren: lépésről lépésre

5. Ellenőrizze a lemezhibákat a számítógépen

A Windows lemezhibái látszólag a semmiből jelenhetnek meg. Különböző okok miatt eshetnek be: rossz szektorok a merevlemezeken, fájlrendszer-sérülések, mindenféle hardverprobléma stb.

Tehát, ha hirtelen lemezhibával szembesül, egy gyors CHKDSK-vizsgálat megéri, hogy megpróbálja újra rendbe tenni a dolgokat. Nézze meg, hogyan kell futtatni a CHKDSK-t Windows rendszeren, ha segítségre van szüksége ebben.

Most indítsa újra a számítógépet, hogy megszilárdítsa a változtatásokat, és ellenőrizze, hogy továbbra is fennáll-e a merevlemez-észlelési hiba a Windows rendszeren.

A Lemezkezelő eszköz, ahogy a neve visszavonhatatlanul sugallja, egy olyan eszköz, amely képes kezelni a merevlemez lemezpartíciójával kapcsolatos összes dolgot. A létrehozástól és törléstől a módosításig és így tovább – az eszköz mindenre képes.

Használhatja a „merevlemez nem észlelhető” hiba végleges javítására is. Itt van, hogyan:

 • Menjen a Start menü keresősávjába, írja be a „run” szót, és válassza ki a legjobb egyezést.
 • A Futtatás párbeszédpanelen írja be a „diskmgmt.msc” parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt.
 • Elindul a Lemezkezelő eszköz. Amint az eszköz alábbi főmenüjében látható, gyors áttekintést kap a számítógépéhez csatlakoztatott összes merevlemezről.

  Ha a merevlemez(ek) látható(k), akkor megpróbálhat néhány dolgot, hogy a dolgok visszaálljanak a régi állapotba: teljes partíciókiosztással vagy egy meglévő partíció formázásával. Nézzük mindkettőt.

  A „nem allokált” partíció (kötet) kiosztása

  A legtöbb merevlemez a teljes tárhelyét több kisebb részre osztja, amelyeket partícióknak neveznek. Tehát ha több lemezt használ, akkor a normál működés érdekében le kell foglalnia egy kis lemezterületet a partíció számára.

  Ha azonban nincs hely a partícióhoz, akkor olyan problémák léphetnek fel, mint például a „merevlemez nem észlelhető”. Tehát foglaljon helyet a meghajtón, és nézze meg, hogy ez megoldja-e a problémákat. Itt van, hogyan:

    A címsor színének hiányának javítása a Chrome 67-ben Windows 10 rendszeren
 • Kattintson a lemezre, és kattintson a jobb gombbal a fel nem osztott régióra (az elsődleges partíció kék helyett fekete lesz).
 • Válassza az Új egyszerű kötet lehetőséget, és kattintson a Tovább gombra a varázsló folytatásához.
 • Állítsa be a kiosztás méretét, vagy válassza ki az alapértelmezettet, majd kattintson a Tovább gombra.
 • Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat, és válassza a Ne formázza ezt a hangerő-beállítást, amikor találkozik vele. Ezután kattintson a Tovább gombra.
 • Kattintson a Befejezés gombra a beállítás befejezéséhez, majd ellenőrizze, hogy továbbra is fennáll-e a merevlemez-hiba.

  Lefoglalt partíció formázása

  Ezt csak egyfajta nukleáris lehetőségként tekintse, mivel elveszíti az összes korábbi adatát a kiválasztott meghajtóról. A formázás megkezdéséhez kattintson a jobb gombbal a partícióra, és válassza a Formátum lehetőséget.

  Az új Formátum párbeszédpanelen kattintson az OK gombra a formázás megkezdéséhez.

  Kövesse a képernyőn megjelenő utasítások többi részét, és a partíció néhány percen belül tisztára törlődik. Ha a merevlemez-észlelési hibát valóban egy sérült partíció okozta, akkor a formázás végére eltűnik.

  A merevlemez-észlelési problémák megoldása a Windows rendszeren

  A legtöbb esetben a fent felsorolt ​​módszerek egyike megoldja a merevlemez-észlelési problémákat. Csak kövesse a lépéseket a betűhöz, és néhány másodperctől percekig bárhová elmegy.

  Ha azonban egyik módszer sem segítette a munkát, a legjobb lehet szakember segítségét kérni. Keresse fel a legközelebbi műszaki központot vagy szervizt, és ellenőrizze merevlemezét vagy számítógépét.