A Grub újratelepítése Arch Linuxra

Elromlott az Arch Linux rendszered Grub rendszerbetöltője? Újra kell telepítenie, hogy az Arch rendszere újra indítható legyen? Mint kiderült, egy gyors trükkel az Arch Linux telepítő ISO-jában megteheti! Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan!

Mielőtt elkezdenénk

A Grub javítása az Arch Linuxban azt jelenti, hogy a telepítő parancssorán keresztül csatlakozik az internethez. Ha Ethernetet használ, a kapcsolat automatikus, és nincs mit konfigurálnia. Ha azonban WiFi-t használ, manuálisan kell csatlakoznia.

A WiFi-hez való csatlakozáshoz az Arch Linux telepítőjében: nézd meg a hivatalos Wikit. Ez végigvezeti a WiFi kapcsolat beállításán a telepítőben.

Arch Linux ISO letöltése és USB létrehozása

Ha újra kell telepítenie a Grubot Arch Linuxra, akkor szüksége lesz a telepítési ISO-ra USB-n. Ha elvesztette az eredeti telepítő ISO-fájlt, le kell töltenie az ISO-t, és létre kell hoznia egy új rendszerindító USB-t.

Megjegyzés: ha még mindig megvan az eredeti Arch Linux USB-telepítő, akkor kihagyhatja az útmutató ezen részét.

Ha szeretné megismerni az Arch Linux ISO-fájlt, látogasson el ide ArchLinux.org. A webhelyen keresse meg a „Letöltés” ​​gombot, és válassza ki az egérrel. Ezután letöltheti az Arch Linux ISO-fájlját arra a tartalék PC-re vagy Mac-re, amelyen az Arch Linux USB-t használja.

Miután letöltötte az ISO-fájlt, lépjen a következőre: Etcher.io és töltse le az alkalmazás legújabb verzióját. Az Etcher többplatformos, és Windowson, Mac OS-en és bármely Linux operációs rendszeren fut.

Az Etcher letöltése után nyissa meg, és kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat az új ISO-fájl létrehozásához.

1. lépés: Keresse meg a „Flash from file” gombot, és kattintson rá az egérrel. Ha kiválasztja a „Flash from file” gombot, az Etcher megnyit egy fájlböngésző ablakot. Ebben az ablakban keresse meg az Arch Linux ISO-fájlt, és válassza ki az alkalmazáshoz való hozzáadáshoz.

2. lépés: Helyezze be az USB flash meghajtót a számítógép USB-portjába. A beillesztés után kattintson a „Cél kiválasztása” gombra, és nyissa meg az eszközkiválasztási területet. Ezután kattintson rá arra az USB flash meghajtóra, amelyet az Arch Linux ISO telepítéséhez használ.

3. lépés: Keresse meg a „Flash!” gombra, és kattintson rá az egérrel. A „Flash” gombra kattintva gombot, az Etcher elkezdi flashelni az Arch Linux ISO fájlt az USB flash meghajtóra.

Amikor a villogás befejeződött, húzza ki az USB-t a tartalék számítógépből, és csatlakoztassa az Arch Linux rendszeréhez. Ezután indítsa el az Arch PC BIOS-ját, és állítsa be úgy, hogy USB-ről induljon.

Az Arch Linux telepítés felszerelése

A Grub újratelepítéséhez csatolnia kell az Arch Linux telepítést a telepítőben. Ehhez futtassa az lsblk parancsot. Az lsblk parancs felsorolja a rendszer összes csatlakoztatott tárolóeszközét.

Innentől keresse meg a gyökérpartíciót. Ebben a példában a gyökérpartíció meghajtócímkéje /dev/sda2. Kérjük, ne feledje, hogy a gyökérpartíció eltérő lesz. Az lsblk használatával meg kell határoznia, hogy melyik gyökérpartíciót használja.

Miután rájött, hogy mi a gyökérpartíció meghajtócímkéje, csatolja a /mnt mappához a mount paranccsal.

mount /dev/sda2 /mnt

A gyökérpartíció csatlakoztatása után fel kell csatolnia a rendszerindító partíciót. Ez a rész bonyolult, és attól függően változik, hogy milyen típusú telepítést használ az Arch Linux rendszere.

UEFI

Ha az Arch Linuxot UEFI módban telepítette, valószínűleg van egy körülbelül 512 MB méretű dedikált UEFI partíciója. Ebben a példában az UEFI rendszerindító partíció /dev/sda1, és az Arch Linux rendszerben a /boot/efi/ címen csatlakozik.

Megjegyzés: az UEFI rendszerindító partíció címkéje eltér a

Az UEFI partíciónak a telepítőben való csatlakoztatásához használja a következő mount parancsot.

mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi

Ne feledje, hogy minden Arch Linux rendszer más és más. A telepítés során kiválasztotta az UEFI rendszerindító partíció csatlakoztatási pontjait. Ha a csatolási pont eltér a /boot/efi-től, akkor ezt kell megadnia az alábbi példaparancs helyett, hogy hozzáférhessen az Arch Linux telepítőjében.

Nem tudod kideríteni, hová csatlakozik az UEFI-partíciód? Nézze meg az fstab fájlt az alábbi paranccsal. Felvázolja az Arch Linux egyes partícióinak csatlakoztatását.

cat /mnt/etc/fstab

Nem UEFI

Ha az Arch Linuxot nem UEFI módban telepítette, akkor a rendszerbetöltő közvetlenül a gyökérpartíció MBR-jére kerül telepítésre. A grub javításához nem kell mást csatlakoztatni, mint a root partíciót.

grub újratelepítése

Ha a Grub meghibásodott Arch Linuxon, egyszerűen újratelepítheti a javításhoz. Az újratelepítéshez először el kell érnie a meglévő Arch Linux rendszerét az Arch Chrootban. Ehhez írja be az alábbi arch-chroot parancsot.

arch-chroot /mnt

A fenti parancs beírásával hozzáférhet az Arch Linux telepítéséhez. Innentől a Grub könnyen újratelepíthető.

Grub telepítse újra az UEFI-t

A Grub UEFI rendszerre történő újratelepítéséhez írja be az alábbi parancsokat. Ne felejtse el módosítani az –efi-directory=/boot/efi-t, ha az EFI-könyvtár nem /boot/efi.

pacman -S grub efibootmgr os-prober

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=grub

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

A Grub telepítse újra a nem UEFI-t

A Grub nem UEFI rendszerre történő újratelepítéséhez írja be az alábbi parancsokat. Ügyeljen arra, hogy a második parancsban módosítsa a /dev/sda értékét, hogy tükrözze azt a merevlemezt, amelyre az Arch Linuxot telepítette.

pacman -S grub

grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg