A Google Gemini AI itt van, de jobb, mint a ChatGPT?

Kulcs elvitelek

 • A Google Gemini mesterséges intelligencia modelljének három változata van, az Ultra, a Pro és a Nano, amelyek különböző feladatokra és összetettségi szintekre összpontosítanak.
 • A Gemini Ultra ígéretes eredményeket mutat a kulcsfontosságú mesterségesintelligencia-benchmarkok terén, de 2023 decemberétől nem áll rendelkezésre nyilvános használatra. A Google szerint 2024 januárjában lesz elérhető.
 • A Gemini Pro elérhető, és bár elég jól teljesít, jelenleg nem tudja letaszítani a GPT-4 trónjáról.

A Google folyamatosan ígéretet tett arra, hogy a Gemini AI-modellje jobb lesz, mint az OpenAI GPT-4-je, a ChatGPT Plus-t működtető modell. Most, hogy a Google Gemini elindult, végre próbára tehetjük, és megnézhetjük, hogyan viszonyul a Gemini a GPT-4-hez.

Amikor a Google 2023 márciusában elindította a Bardot, sok oka volt az izgatottságnak. Végül az OpenAI ChatGPT monopóliuma megtörne, és méltó versenyt kapnánk.

De Bard soha nem volt az a MI-titán, akit az emberek reméltek, és a GPT-4 továbbra is a domináns generatív mesterséges intelligencia chat-bot platform. Megérkezett a Google Gemini – de vajon jobb-e a régóta várt mesterséges intelligencia modell, mint a ChatGPT?

Mi a Google Gemini AI modellje?

A Gemini a Google legképességesebb generatív mesterséges intelligencia modellje, amely képes megérteni és kezelni a különböző adatformátumokat, beleértve a szöveget, hangot, képet és videót. Ez a Google arra irányuló kísérlete, hogy egységes mesterséges intelligencia-modell rajzolási képességeket hozzon létre a leghatékonyabb AI technológiáiból. A Gemini három változatban lesz elérhető:

  Hogyan ölheti meg vállalkozását, ha nem ismeri a lemorzsolódási arányt
 • Gemini Ultra: A legnagyobb és legmegfelelőbb változat, amelyet rendkívül összetett feladatok kezelésére terveztek.
 • Gemini Pro: A legjobb modell a méretezéshez és a nagy teljesítmény biztosításához a feladatok széles körében, de kevésbé képes, mint az Ultra.
 • Gemini Nano: A leghatékonyabb modell, amelyet az eszközön történő feladatok telepítésére terveztek. Például a fejlesztők a Gemini Nano segítségével mobilalkalmazásokat vagy integrált rendszereket építhetnek, így hatékony mesterséges intelligencia kerül a mobiltérbe.
 • Hivatalos blogján, A kulcsszó, a Google szerint a Gemini Ultra több benchmarkban is felülmúlja a legmodernebb teljesítményt. A Google azt állítja, hogy a Gemini Ultra több kulcsfontosságú benchmarkban is veri az iparágvezető GPT-4-et.

  A szigorú MMLU-benchmarkon elért példátlan 90,0%-os pontszámával a Google szerint a Gemini Ultra az első olyan modell, amely felülmúlja az emberi szintű teljesítményt ezen a sokrétű, 57 alanyra kiterjedő teszten.

  Google

  A Gemini Ultra képes megérteni, elmagyarázni és kiváló minőségű kódot generálni a világ legnépszerűbb programozási nyelvein, köztük a Go, a JavaScript, a Python, a Java és a C++ nyelveken. Papíron ezek mind nagyszerű eredmények. De ezek mind referenciaértékek, és a benchmarkok nem mindig mondják el a teljes történetet. Szóval, milyen jól teljesít az Ikrek a valós feladatokban?

  A Google Gemini AI használata

  A Gemini AI modell három változata közül már most elkezdheti használni a Gemini Pro-t. A Gemini Pro jelenleg elérhető a Google Bard chatbotján. Ha a Gemini Pro-t Barddal szeretné használni, menjen a következőre: bard.google.com és jelentkezzen be Google-fiókjával.

    Íme, amit tudnod kell

  A Google azt állítja, hogy a Gemini Ultra 2024 januárjában fog megjelenni, így egyelőre meg kellett elégednünk a Gemini Pro tesztelésével a ChatGPT ellen.

  Hogyan viszonyul a Gemini a GPT-3.5-höz és a GPT-4-hez

  Bármely új mesterséges intelligencia modell bevezetésekor azt tesztelik az OpenAI GPT AI modelljeihez képest, amelyek általánosan elfogadottak, mint a legkorszerűbb modellek, amelyekkel más modellekkel szembe kell nézni. Tehát a Bard és a ChatGPT segítségével teszteltük a Gemini képességeit a matematika, a kreatív írás, a kódgenerálás és a képbemenetek pontos feldolgozása terén.

  Az általunk elképzelt legegyszerűbb matematikai kérdéstől kezdve mindkét chatbotot megkértük, hogy oldja meg: -1 x -1 x -1.

  Bard ment először. Kétszer megismételtük a kérdést, mindegyik rossz válaszokkal tért vissza. A választ a harmadik próbálkozásra megkaptuk, de ez nem számít.

  Kipróbáltuk a GPT-3.5-ön futó ChatGPT-t. Az első próba jól sikerült.

  A Gemini képértelmezési képességeinek tesztelésére néhány népszerű mém értelmezésével bíztuk meg. Visszautasította, mondván, hogy nem tudja értelmezni a képeket, amelyeken emberek szerepelnek. A GPT-4V-t futtató ChatGPT hajlandó és képes volt erre hibátlanul.

  Megpróbáltunk egy másik kísérletet egy kép értelmezésére, miközben teszteltük a problémamegoldó és kódoló képességét. Adtunk egy képernyőképet a Gemini Pro-t futtató Bardnak, és megkértük, hogy értelmezze és írjon HTML- és CSS-kódot a képernyőkép replikálásához.

  Íme a forrás képernyőképe.

  Az alábbiakban a Gemini Pro kísérlete a képernyőkép értelmezésére és replikálására HTML és CSS használatával.

    12 legjobb utazó/hordozható monitor, amelyet a következő utazása során magával vihet

  És itt van a GPT-4 kísérlete a képernyőkép replikálására. Az eredmény nem meglepő, tekintve, hogy a GPT-4 történelmileg erős volt a kódolásban. Korábban bemutattuk a GPT-4 használatát webalkalmazások létrehozására a semmiből.

  Megkértük a Gemini Pro-t, hogy alkosson verset a Tesláról (az elektromos jármű márka). A korábbi tesztekhez képest marginális javulást mutatott. Íme az eredmény:

  Ezen a ponton úgy gondoltuk, hogy az eredményeket a GPT-3.5-tel hasonlítjuk össze a feltöltött GPT-4 helyett. Ezért megkértük a GPT-3.5-öt futtató ChatGPT-t, hogy készítsen egy hasonló verset.

  Lehet, hogy ez személyes döntés, de a Gemini Pro véleménye jobbnak tűnik. De hagyjuk, hogy te legyél a bíró.

  A Gemini jobb, mint a ChatGPT?

  Mielőtt a Google elindította a Bardot, azt hittük, hogy ez a ChatGPT verseny lesz, amire vártunk – nem így volt. Most megérkezett a Gemini, és eddig nem úgy tűnik, hogy a Gemini Pro olyan modell, amely a ChatGPT-t kiütő erővel bírná.

  A Google szerint a Gemini Ultra sokkal jobb lesz. Őszintén reméljük, hogy így van, és teljesíti vagy meghaladja a Gemini Ultra bejelentésében foglaltakat. De amíg nem látjuk és teszteljük a Google generatív mesterséges intelligencia eszközének legjobb verzióját, nem tudhatjuk, hogy képes-e legyőzni más AI-modell versenytársakat. Jelenlegi állapotában a GPT-4 továbbra is vitathatatlanul az AI modellek bajnoka.