A felhőkockázat csökkentésének legjobb módja

A többfelhős számítástechnika egy olyan stratégia a felhőrendszerek tervezésében, ahol egynél több felhőszolgáltató szolgáltatásait használja.

Használhat két vagy több nyilvános felhő, két vagy több privát felhő keverékét, vagy mindkettő kombinációját. Mivel a különböző felhőszolgáltatók konkrét munkaterhelésekre célzott szoftvermegoldásokat kínálnak, több felhőalapú számítástechnika segítségével kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő megoldásokat.

A felhőalapú számítástechnika lehetővé teszi, hogy alkalmazáskódját és üzleti adatait távoli szervereken tárolja a világ különböző részein. Ezzel nem kell saját hardverinfrastruktúráját kezelnie és karbantartania. Ehhez még azt a tényt kell hozzáadni, hogy a hozzájuk közel eső földrajzi helyről gyorsabban szolgálhatja ki ügyfeleit.

A felhőszolgáltatók olyan vállalatok, amelyek virtuális erőforrásokat biztosítanak a számítási felhőhöz. A népszerű felhőszolgáltatók közé tartozik az Amazon Web Services (AWS), a Google Cloud Platform (GCP) és a Microsoft Azure.

Multi-Cloud Computing vs hibrid-Cloud Computing

Tehát pontosan miben különbözik a többfelhő a hibrid felhőtől? Ahhoz, hogy ezt elérhessük, először értsük meg, mi az a hibrid felhő.

Hibrid felhőben kombinálja a nyilvános felhőt egy privát felhővel. Ezenkívül a helyszíni infrastruktúrát is belefoglalhatja. Annak érdekében, hogy egy ilyen beállítást valóban hibrid felhőnek lehessen tekinteni, a nyilvános és a privát felhőmegoldások szorosan összekapcsolhatók egymással. Ez egy erősen csatolt számítási megoldást hoz létre, amely egyetlen egységként viselkedik.

A multi-cloud és a hibrid-felhő kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják. Mivel a különböző szervezetek eltérő munkaterheléssel és infrastrukturális folyamatokkal rendelkeznek, nincs egyetlen keretrendszer, amely mindkettőt meghatározná. Az egyszerűség kedvéért gondoljon a következőre: a többfelhőben elsősorban két vagy több nyilvános felhőszolgáltató szoftverszolgáltatásait használja. Például egy adatbázis használata az egyikből és az üzenetküldő busz a másikból. A hibrid felhőben általános munkaterheléseit és alkalmazásait a privát felhőben, valamint a nyilvános felhőben telepítheti.

Általában a több felhőszolgáltató vagy felhőkörnyezet nincs közvetlenül összekapcsolva egy többfelhős telepítési modellben. Hibrid felhő esetén azonban a különböző felhők, valamint a saját IT-infrastruktúra kombinálva vannak.

A többfelhős számítástechnika előnyei

Most, hogy már tudja, mi az a többfelhős számítástechnika, beszéljük meg azokat a főbb előnyöket, amelyeket akkor kaphat, ha ezt választja.

#1. Válasszon a legjobbak közül

Lehetőséget kap arra, hogy kipróbáljon különböző, hasonló megoldásokat kínáló felhőszolgáltatókat, és válassza ki az igényeinek leginkább megfelelőt. Ezenkívül kombinálhatja a különböző nyilvános felhőszolgáltatók felhőmegoldásait. Ennek segítségével optimalizálhatja technológiai készletét.

#2. Nincs gond az eladó bezárásával

Mivel nem egyetlen felhőszolgáltató szolgáltatásokat vesz igénybe, nem kell aggódnia a szállítói bezárások miatt. Szabadon használhatja más gyártók megoldásait, ha az jobban megfelel az Ön használati esetének. A legtöbb felhőszolgáltató már rendelkezik saját verzióval vagy szolgáltatással a gyakori felhasználási esetekre. Legyen szó felügyelt NoSQL adatbázisokról vagy virtuális gépekről, kipróbálhat különböző lehetőségeket, és kiválaszthatja azt, amelyik a legjobban megfelel az Ön használati esetének és követelményeinek.

#3. Költség optimalizálása

A különböző felhőszolgáltatók és megoldásaik kipróbálásának lehetőségével kiválaszthatja a legköltséghatékonyabbat, amely megfelel az Ön igényeinek. Add hozzá azt a tényt, hogy nincs plusz költsége a saját infra kezelésének. A felhőszolgáltatók speciális árakat is alkalmaznak a vállalkozások számára. Megtekintheti a különböző árképzési lehetőségeket, és kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet.

#4. Használja a legújabb technikát

A felhőszolgáltatók mindig újítanak és fejlesztenek megoldásaikat. Ez az Ön javára válik, mivel Ön megkapja a legújabb technológiai innovációkat. És ha egy másik felhőszolgáltató az Ön által jelenleg használt szolgáltatás jobb verzióját kínálja, akkor azt szabadon használhatja.

#5. Magas megbízhatóság

Mivel különböző felhőszolgáltatókkal rendelkezik, nincs egyetlen hibapont sem. Ezenkívül, ha az egyik szolgáltató szolgáltatása nem működik, áttérhet egy másik szolgáltató hasonló szolgáltatására.

Nyilvánvaló, hogy a többfelhős számítási stratégia bevezetése számos előnnyel jár. De vajon elég-e, ha a vállalkozások átveszik ezt a modellt?

Milyen vállalkozásoknak van szükségük/ kell használniuk a Multi-Cloudot?

Íme az igazság: nincs mindenkire érvényes megoldás, ha a számítási felhőről van szó. Elmúltak azok az idők, amikor nem volt lehetőség a lehetőségekre, és a vállalkozásoknak bármire kellett hagyatkozniuk, ami elérhető volt. Jelenleg több felhőszolgáltató kínálja a legújabb technológiát és a legkorszerűbb megoldásokat. Szóval miért ne használnád a legjobbak közül a legjobbat?

Ha megnézi a legtöbb felhőszolgáltatás árait, azt fogja tapasztalni, hogy mindig van egy külön szakasz az Enterprise Pricing számára. Ennek az az oka, hogy a vállalkozások gyakran speciális szolgáltatásokat igényelnek bizonyos munkaterhelésekhez. Az árképzés is dinamikus, általában a számítási és a szükséges teljesítmény függvényében. A többfelhős számítástechnikai megközelítéssel összehasonlíthatja a különböző felhőszolgáltatók hasonló ajánlatait, és kiválaszthatja a gazdaságosabbat.

Vállalati felhasználóként nem szeretné, ha egyetlen szállítóhoz lenne kötve. Abban az esetben, ha a szolgáltatásaik nem reagálnak, vagy Ön nem éri el a szükséges teljesítményt, nem sok mindent tehet, ha egyetlen felhőszolgáltatót használ. Ez azonban nem így van, ha többfelhős modellt választasz.

Ön is túllép a földrajzi határokon. Előfordulhat, hogy egy felhőszolgáltató nem rendelkezik szolgáltatásaival egy adott földrajzi régióban. Nos, hogyan szolgálná ki az adott régióból származó vásárlóit? Ráadásul a kormányok gyakran kényszerítik ki az adatszabályozási törvényeket. A teljes megfelelés érdekében biztosítania kell az adatvédelmi szabályok betartását. Több szolgáltatóval egy többfelhős számítási környezetben túlléphet a földrajzi korlátokon.

Az a képesség, hogy szolgáltatásai földrajzilag közelebb kerüljenek a végfelhasználóihoz, szintén előnyös vállalkozása számára. Mivel a szolgáltatások ugyanabban a régióban vannak, csökkenti a felhasználóktól érkező kérések kiszolgálásának idejét. Például, ha a felhasználók többnyire az Egyesült Államokból származnak, akkor jobb, ha ezeket a kéréseket egy egyesült államokbeli szerver szolgálja ki, nem pedig egy egyesült királyságbeli szerver.

Használati esetek többfelhős számítástechnikához

#1. Külön felhő a fejlesztéshez és a gyártáshoz

A termelési környezetben futó szolgáltatások, amelyek tényleges ügyfeleket szolgálnak ki, és üzletet generálnak a vállalat számára, több számítástechnikát és erőforrást igényelnek. A nagyobb számítási teljesítmény több költséggel jár. Ehhez képest a fejlesztés vagy a tesztelés során nem olyan magas az erőforrásigény. Tehát, ha mindkettőhöz felhőszolgáltatásokat kell használnia, miért fizetne magasabb árat?

Ha például az AWS-ből fenntartott EC2-példányokat használ éles szervereihez, akkor ezekre nincs szükség a fejlesztés vagy a tesztkörnyezet során. Ehelyett kaphat Digitális óceáni cseppek amikor szüksége van rájuk. Ezzel sok költséget takarít meg, mivel csökkenti a felesleges erőforrásokat.

#2. Speciális követelmények kezelése

Előfordulhat, hogy egy adott szolgáltatást igényel egy adott felhőszolgáltatótól, mert az megfelel az Ön igényeinek. Nos, a többfelhős számítástechnikai megközelítéssel akkor is szabadon választhatja, ha a többi szolgáltatása más szolgáltatótól származik.

Vegye figyelembe azt az esetet, amikor a munkaterhelések többsége az Azure-ban fut. Ehhez azonban nagy teljesítményű és felügyelt NoSQL-adatbázisra van szükség. És ez így történik Amazon DynamoDB a tökéletes funkciókészletet, valamint az optimális ár/teljesítmény arányt kínálja. Könnyedén integrálható a rendszerébe a többfelhős megközelítéssel.

#3. Globálisnak lenni több földrajzi hellyel

Előfordulhat, hogy egy globális vállalatot üzemeltet, amely megköveteli, hogy a lehető legtöbb földrajzi helyen tartózkodjon. Ugyanakkor óvatosnak kell lennie a helyi adatkezelési törvényekkel és előírásokkal.

Például olyan közösségi média hálózatok működtetése, mint az Instagram vagy a TikTok. Annak érdekében, hogy tartalmait a lehető leggyorsabban kiszolgálhassa, CDN-re vagy Content Delivery Networkre van szüksége. Vannak különböző CDN-szolgáltatók, mint pl Akamai, Cloudflareés Gyorsan. És egyes szolgáltatók bizonyos földrajzi helyeken vannak jelen, ahol mások nem. Ha több szolgáltatónál regisztrál, gyorsabban tudja kiszolgálni a felhasználókat.

A többfelhős számítástechnika kihívásai

🔴 Bonyolultság kezelése – Ha az építészeti puzzle különböző darabjai vannak, akkor nehéz kezelni. Ahogy folyamatosan hozzáadja a különböző gyártóktól származó különböző felhőszolgáltatásokat, ez egyre bonyolultabbá válik. A különböző felhőmegoldások saját egyedi API-készlettel és eszközökkel rendelkeznek. Különös gonddal kell kezelni mindegyiket.

🔴 Integráció és adatátvitel – Előfordulhat, hogy nehezen tudja zökkenőmentesen átvinni alkalmazásadatait egyik felhőszolgáltatásból a másikba. Tisztában kell lennie a különböző adatformátumokkal, és gondoskodnia kell arról, hogy ne osszon meg jogosulatlan adatokat.

🔴 Monitoring és megfigyelhetőség – Bár különböző megfigyelési platformok állnak rendelkezésre, a különböző felhőszolgáltatók és megoldásaik figyelése nehézkes. A legtöbbjük saját felügyeleti veremmel érkezik. De szeretne egyetlen panelt, ahol mindent felügyelhet.

🔴 Katasztrófaelhárítás – A felhőszolgáltatók felhőszolgáltatásai meghiúsulhatnak. És egy ilyen esetben nem hagyhatja, hogy a vállalkozása szenvedjen. A katasztrófa utáni helyreállítás tervezése bonyolulttá válik, ha több szolgáltatást is beépít a verembe.

🔴 Biztonság kezelése – A több felhőszolgáltatás miatt több kibertámadásnak van kitéve. A biztonság tehát fontossá válik. A többfelhős számítástechnikai megközelítésben különféle végpontok léteznek, és ez nagyobb kihívást jelent a biztonság kezelésében.

Használja ki a többfelhős számítástechnikát

A többfelhős számítástechnika a szervezetek új felhőstratégiájaként jelent meg. Ebben a cikkben bemutattam a többfelhős ajánlatok számos előnyét, beleértve a különféle szolgáltatóktól származó szolgáltatások kiválasztásának szabadságát, a költségoptimalizálást és a redundancia révén megnövelt megbízhatóságot.

A vállalatok számára a speciális szolgáltatások kiválasztásának rugalmassága, a szállítói bezárkózás elkerülése, valamint a földrajzi és megfelelőségi követelmények teljesítése értékes ajánlattá teszi a többfelhőt.

A megvitatott előnyök és használati esetek segítségével jobban megértheti, hogy a multi-cloud milyen hasznos lehet vállalkozása számára. Fontos azonban elismerni a többfelhős számítástechnikával kapcsolatos kihívásokat. A komplexitás kezelésétől a biztonság kordában tartásáig ez extra erőfeszítést és tervezést igényel. Bár a jutalmak jelentősek, felelősséggel járnak.

Az előnyök és a felhasználási esetek megértésével, valamint a kihívások kezelésével megalapozott döntéseket hozhat a többfelhős stratégiák saját folyamataiba való beépítéséről. Folyamatosan nő az igény a számítástechnika, az erőforrások és a szolgáltatások iránt, és a többfelhős számítástechnika a rugalmasság, a rugalmasság és az optimalizált teljesítmény útját kínálja.

Ezután tekintse meg a legjobb CNAPP platformokat a jobb felhőbiztonság érdekében.