A DPC WATCHDOG VIOLATION hiba javítása (2021-es működő megoldások)

A DPC WATCHDOG VIOLATION egy BSOD-hiba, amely akkor fordulhat elő, amikor egy fontos projekten próbál játszani vagy dolgozni a számítógépén. Ezt különféle szoftver- vagy hardverszintű problémák okozhatják.

A klasszikus Blue Screen of Death üzenet mellett a Windows a DPC_WATCHDOG_VIOLATION hibakódot írja a képernyőre, ha online megoldást szeretne keresni. Valószínűleg így került először erre az oldalra.

Microsoft magyarázza miért kapja ezt a hibakódot, és hogyan javíthatja ki. Azonban ha nem vagy programozó, ezek az utasítások nem sokat mondanak neked. Azért vagyunk itt, hogy lebontsuk neked.

A DPC WATCHDOG VIOLATION hiba javítása

Ha a hiba ismétlődik, az azt jelenti, hogy a számítógépén állandó probléma van, amelyet a lehető leghamarabb meg kell oldani.

Több megoldás is létezik, amellyel megszabadulhat ettől a bosszúságtól. Nem kötelező mindegyiken végigmenni. Csak kezdje az elsővel, és haladjon lefelé.

Mielőtt azonban elkezdené, hozzon létre egy rendszer-visszaállítási pontot hibamentes intézkedésként. Vagy ami még jobb, készítsen teljes biztonsági másolatot a hardverről.

1. Frissítse az illesztőprogramokat

Ha legalább egy eszköze nem működik megfelelően az elavult vagy nem kompatibilis illesztőprogramok miatt, elegendő a DPC_WATCHDOG_VIOLATION BSOD hibakód kiváltása.

Az illesztőprogramok automatikus újratelepítése a következőképpen történik:

Kattintson a jobb gombbal a Windows 10 Start gombra, és válassza az Eszközkezelő lehetőséget
Válasszon ki egy eszközt, kattintson rá jobb gombbal, és válassza az Eszköz letiltása lehetőséget
Indítsa újra a számítógépet. A Windowsnak automatikusan újra kell telepítenie a megfelelő illesztőprogram-verziót

Ha továbbra is a DPC WATCHDOG VIOLATION leállítási kódot kapja, akkor lehetséges, hogy a Windows nem próbálta meg a megfelelő illesztőprogramot telepíteni.

A legújabb illesztőprogram-verziókat a hivatalos webhelyen keresheti, az eszköz gyártójától függően. Miután letöltötte őket, egyszerűen telepítheti őket számítógépére az Eszközkezelő és a Tallózás a számítógépen az illesztőprogramokért opcióval.

De elég sokáig tart. Ráadásul fennáll a veszélye, hogy inkompatibilis illesztőprogramot telepít, ha nem tudja, mit csinál, ami még több problémát okozhat az operációs rendszerében.

A legbiztonságosabb cselekvési terv az illesztőprogram-frissítő szoftver használata. Az ilyen alkalmazások átvizsgálják a számítógépet, azonosítják az elavult illesztőprogramokat, megkeresik az újabb és kompatibilis illesztőprogram-verziókat az interneten, majd letöltik és telepítik az illesztőprogramokat. A legjobb az egészben az, hogy minden szinte automatikusan történik.

  Nem minden 5G egyenlő: a milliméteres hullám, az alsó sáv és a középsáv magyarázata

2. Állítsa be a SATA AHCI Controller illesztőprogramot

Az eszközillesztő, amely általában kiváltja a DPC WATCHDOG VIOLATION hibát, a SATA AHCI vezérlő. Van egy egyszerű trükk:

Nyissa meg az Eszközkezelőt, bontsa ki a Tárolóvezérlők menüt, kattintson jobb gombbal a SATA AHCI vezérlőre, és válassza a Tulajdonságok lehetőséget.
Válassza az Illesztőprogram fület, és kattintson az Illesztőprogram részletei elemre
Ha több illesztőprogram-fájlja van, válassza az iaSorE.sys fájlt

Ha azonban az iaSorE.sys illesztőprogram-fájl már ki van választva, folytassa a következő megoldással.

3. Győződjön meg arról, hogy a telepített hardver kompatibilis a Windows rendszerrel

Ha a DPC_WATCHDOG_VIOLATION hibakódot kapta, miután egy új számítógépet a semmiből épített fel, ellenőrizze, hogy vannak-e hardverkompatibilitási problémák.

Például, ha egyedi gyártású számítógépegységekről van szó, ellenőrizze, hogy az alaplap és a CPU processzor kompatibilis-e egymással. Ezután győződjön meg arról, hogy ez a két összetevő kompatibilis a többi részével, beleértve a RAM-ot és a GPU-kártyákat.

Másrészt, ha most frissített Windows 10-re, akkor előfordulhat, hogy meglévő hardvere nem kompatibilis a Microsoft legújabb operációs rendszerével. Konzultáljon a hivatalos Windows 10 specifikációk többet tanulni. A BSOD hibák megállításához szükség lehet a felszerelés frissítésére.

4. Válassza le a perifériás hardvert

Még ha egy adott hardver kompatibilis a számítógéppel és a Windows rendszerrel, és telepítve van az újabb illesztőprogram, akkor is hibás lehet. Ebben az esetben vissza kell juttatnia a gyártóhoz, ha még megvan a garanciája.

De nehéz lehet azonosítani a vétkes hardvert. Könnyebb mindent kihúzni a számítógépből, újraindítani a gépet, és megbizonyosodni arról, hogy többé nem jelenik meg a DPC_WATCHDOG_VIOLATION hiba.

Ezután egyesével csatlakoztassa az összetevőket, hogy megnézze, melyik emel ki piros zászlót. Javasoljuk továbbá, hogy a Windowst csökkentett módban indítsa el, majd telepítse újra az egyes illesztőprogramokat (további részletekért lásd a lista első megoldását).

5. Ellenőrizze a szoftver kompatibilitását

A hardveren kívül a DPC WATCHDOG VIOLATION hibát szoftverszintű probléma is kiválthatja. Lehetséges, hogy nemrégiben olyan alkalmazásokat telepített, amelyek nem kompatibilisek az operációs rendszerével, vagy olyan gyanús programokat, amelyek rosszindulatú programokra figyelmeztetnek.

Ezt meg kell tudnia erősíteni, ha Ön az egyetlen, aki hozzáfér a számítógépéhez, és ne feledje, hogy egy új alkalmazás számítógépére telepítése után kezdte-e megkapni a stopkódot.

Ez lehet víruskereső eszköz, VPN-szolgáltatás, webböngésző, túlhajtási segédprogram, RAM-optimalizáló, játékerősítő, PC-optimalizáló csomag vagy bármi más.

Így távolíthatja el a legutóbbi programokat:

Kattintson a jobb gombbal a Windows 10 Start menüjére, és válassza az Alkalmazások és szolgáltatások menüpontot
A programok dátum szerinti listázásához (a legújabbak előtt) állítsa be a Rendezést a telepítés dátumára beállítással
Válassza ki az első eszközt a listából. Ha teljesen biztos akar lenni abban, hogy gyanús programról van szó, keressen további részleteket a programról és annak folyamatairól a Google-on. Kattintson az Eltávolítás gombra, ha készen áll, és kövesse az eltávolítási utasításokat
Indítsa újra a számítógépet, és ellenőrizze, hogy továbbra is megjelenik-e a DPC WATCHDOG VIOLATION hibaüzenet

  Kék képernyő hiba az NVIDIA illesztőprogramok telepítésekor? (RÖGZÍTETT)

Ha azonban a vétkes alkalmazás már módosította a rendszerleíró adatbázisát, és összekeverte a DLL fájljait a Windows könyvtáraival, akkor az eltávolítása nem fog igazán megoldani semmit.

Jobb, ha visszaállítja a Windows rendszert egy korábbi ellenőrzőpontra, mielőtt telepítené a programot.

6. Használja a Rendszer-helyreállítást

Ha az előző megoldás nem működött, de erősen gyanítja, hogy a DPC_WATCHDOG_VIOLATION hibát egy program okozta, próbálja meg a Rendszer-helyreállítás módot.

Nyomja meg a Ctrl + R billentyűket, írja be a vezérlőpultot, és nyomja meg az Enter billentyűt
Kattintson a Helyreállítás gombra
Kattintson a Rendszer-visszaállítás megnyitása elemre
Válasszon ki egy ellenőrző pontot a listából, és kövesse a varázsló lépéseit. Ha nem biztos benne, válassza ki a dátumot és az időt a bűnös program telepítése előtt. Összehasonlíthatja az Alkalmazások és szolgáltatások területen megjelenő telepítés dátumával.

7. Ellenőrizze, hogy nincs-e rosszindulatú program a számítógépén

Egyes rosszindulatú programok ügynökei elég erősek ahhoz, hogy átvegyék a rendszert, és leállítsák a folyamatokat és a szolgáltatásokat. Még azt is megakadályozhatják, hogy hozzáférjen a Feladatkezelőhöz, a Csoportházirend-szerkesztőhöz és a Windows más kritikus részeihez.

Ezért ennek ellenőrzéséhez le kell futtatnia egy rosszindulatú program vizsgálatát. Ha nincs telepítve harmadik féltől származó kártevőirtó megoldás, az azt jelenti, hogy a Windows Defender felel a számítógép védelméért. Használja a következőképpen:

Kattintson a Windows 10 Start gombra, írja be a Windows Security szót, és indítsa el ezt az alkalmazást
Lépjen a Vírus- és fenyegetésvédelem oldalra
Kattintson a Szkennelési beállítások elemre
Válassza a Gyors ellenőrzés lehetőséget, majd kattintson a Beolvasás most gombra
Ha a vizsgálat eredménye nem mutat semmi gyanúsat, végezzen másodlagos vizsgálatot a Windows Defender Offline vizsgálati opciójával

A harmadik féltől származó víruskereső eszközöknek különböző lehetőségei lehetnek, ezért ügyeljen arra, hogy a fenti lépéseket ennek megfelelően állítsa be. Még az is lehet, hogy van olyan alkalmazásod, amely támogatja a sebezhetőségi vizsgálatokat, amelyeket mindenképpen végre kell hajtania a számítógépén.

8. Ellenőrizze a rendszerhibákat

Ezt a megoldást idáig elmentettük, mert kényesebb, és a parancssor használatát foglalja magában. Ne aggódjon, mivel a CMD használatához valójában nincs szüksége különleges készségekre, mindaddig, amíg pontosan követi az alábbi utasításokat.

A biztonság kedvéért azonban érdemes rendszer-visszaállítási pontot vagy adatmentést létrehozni, ha ezt eddig még nem tette meg.

Kezdje a CHKDSK (Lemez ellenőrzése) futtatásával:

Zárjon le minden aktív folyamatot
Nyomja meg a Ctrl + R billentyűkombinációt, írja be a cmd-t, majd nyomja meg a Ctrl + Shift + Enter billentyűket a Parancssor elindításához rendszergazdai jogokkal
Írja be a chkdsk c: /f parancsot. Ha a Windows egy másik meghajtóra van telepítve, használja ezt a betűt
A parancssor kérni fogja, hogy erősítse meg a vizsgálat ütemezését a következő rendszerindításkor. Írja be az y-t, és nyomja meg az Enter billentyűt a megerősítéshez
Indítsa újra a számítógépet, és várjon

  Hogyan lehet matricákat találni a táviratban

A CHKDSK-nak ki kell javítania minden olyan lemezhibát, amely BSOD üzeneteket vált ki, beleértve a DPC WATCHDOG VIOLATION-t is. Ha azonban továbbra sem tudja lerázni, folytassa a következő Parancssor eszközzel.

A következőképpen futtassa az SFC-t (Rendszerfájl-ellenőrző):

Futtassa újra a Parancssort rendszergazdaként
Írja be az sfc /scannow parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt. Elkezdi a Windows egészére kiterjedő vizsgálatot, és kijavítja a sérült rendszerfájlokat
A vizsgálat befejeztével indítsa újra a számítógépet

Ellentétben a CHKDSK-val, amely ellenőrzi a merevlemez-hibákat, az SFC azonosítja és kijavítja a sérült rendszerfájlokat. Így támaszkodhat rá a BSOD hibákat okozó rossz rendszerfájlok megoldásában. Ha azonban továbbra sem sikerült, folytassa a DISM-mel.

A következőképpen használhatja a DISM-et (Deployment Image Service and Management):

Indítsa el a Parancssort emelési jogokkal
Írja be a DISM /online /cleanup-image /scanhealth parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt
Ha a vizsgálat eredménye bármilyen problémát jelez, írja be a DISM /online /cleanup-image /restorehealth parancsot a kezeléséhez.
Indítsa újra a számítógépet, indítsa el a CMD-t rendszergazdaként, írja be az sfc /scannow parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt
Indítsa újra a gépet

A DISM egy kicsit invazívabb, mint a CHKDSK és az SFC, mert sérült fájlokat keres a Windows lemezkép összetevőtárolójában. De segíthet a DPC WATCHDOG VIOLATION hiba elhárításában, ha azt hibás Windows-fájl okozza.

9. Forduljon az Eseménynézőhöz

Az Event Viewer egy beépített Windows-eszköz, amely diagnosztikai adatokat gyűjt az operációs rendszerről, és értesít minden eseményről, beleértve a hibaüzeneteket is.

Ha a fenti megoldások kipróbálása után sem tud megszabadulni a DPC WATCHDOG VIOLATION hibától, de még nem áll készen a Windows gyári beállítások visszaállítására, keresse fel az Eseménynaplót a BSOD üzenet további részleteiért.

A következőképpen használhatja az Eseménynaplót:

Indítsa újra a számítógépet közvetlenül a DPC WATCHDOG VIOLATION hibaüzenet megjelenése után
Azonnal kattintson a Start menüre, írja be az eseménynézegetőt, és nyomja meg az Enter billentyűt
Bontsa ki a Windows Naplók részt a bal oldalon, és válassza a Rendszer lehetőséget
Válassza ki az első hibát a listában, és olvassa el a leírását az Általános lapon

Ezen információk segítségével további részleteket kereshet a DPC_WATCHDOG_VIOLATION leállási kód pontos okáról az interneten.

Ha azonban túl sok lesz, vegye fel a kapcsolatot egy műszaki szakemberrel, és ossza meg részleteket az Eseménynézőből.

DPC_WATCHDOG_VIOLATION: Elválasztó szavak

Összefoglalva, megpróbálhatja kijavítani a DPC WATCHDOG VIOLATION hibát az illesztőprogramok frissítésével, a SATA AHCI Controller illesztőprogramjának iaSorE.sys-re cserélésével, és annak biztosításával, hogy a telepített hardver kompatibilis a Windows rendszerrel.

A hibás összetevő elkülönítéséhez, a szoftverek operációs rendszerrel való kompatibilitásának ellenőrzéséhez és a Rendszer-helyreállítás segítségével visszaállíthatja a Windows korábbi ellenőrzőpontját, és leválaszthatja a külső eszközöket is.

Ha ez sem működik, ellenőrizze a számítógépét, hogy nem tartalmaz-e rosszindulatú programokat, és ellenőrizze, hogy a rendszerben nincsenek-e hibák. Végül az Eseménynapló segítségével kiderítheti a probléma pontos gyökerét.

Beváltak neked ezek a megoldások? Mivel próbálta még javítani a DPC_WATCHDOG_VIOLATION leállási kódot? Tudassa velünk az alábbi megjegyzés szakaszban.