A Debian disztribúciók frissítése [Guide]

Debiant használsz, és szeretnéd frissíteni más kiadásokra, például Testing, Unstable vagy akár Experimental, de nem tudod, hogyan? Tudunk segíteni! Kövesd, ahogy megmutatjuk, hogyan frissíthetsz Debian disztribúciókat!

A Debian disztribúciók frissítése – frissítsen tesztelésre

Az egyik legjobb dolog a Debianban, hogy a felhasználók kiválaszthatják, milyen típusú Debian-kiadást szeretnek. Újabb csomagokat szeretne? Frissítse a Debian Stable-t Debian Testingre.

Ha szeretné frissíteni a Debian Stable kiadását Debian Testingre, kezdje egy terminálablak megnyitásával. Egy terminálablak megnyitásához a Debian asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Ha a terminálablak megnyílt, az alábbi sed paranccsal váltsa át a szoftverforrást „Stable” vagy „Buster” (Debian 10, a jelenlegi stabil kiadás kódnév az íráskor) helyett „Testing” kódnévre.

sudo sed -i 's/stable/testing/g' /etc/apt/sources.list

Ha az /etc/apt/sources.listban a „stable” helyett „buster” van, akkor inkább hajtsa végre az alábbi parancsot.

sudo sed -i 's/buster/testing/g' /etc/apt/sources.list

Ha befejezte a szoftverforrások közötti váltást az /etc/apt/sources.list fájlban, meg kell nyitnia a fájlt szerkesztés céljából. Az alábbi nano paranccsal nyissa meg a fájlt.

  Az Excelben nem működő nyílbillentyűk javítása – archívum

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

A Nano-ban keresse meg a deb http://deb.debian.org/debian/testing-updates webhelyet, és törölje az egész kódsort. A Debianon nincs „tesztelési” repo a biztonsági frissítésekhez, de a sed parancs létrehozza ezt a sort, amikor a „stable” vagy „buster” szót „testing”-re cseréli. Mindenképpen törölje a deb-src http://deb.debian.org/debian/ testing-updates

A biztonsági frissítések tárházának leállítása után mentse el a Ctrl + O billentyűkombinációt, és lépjen ki a Ctrl + X billentyűkombinációval. Ha kilép a Nano rendszerből, írja be egymás után az alábbi parancsokat a Debian Testingre való frissítéshez.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

A Debian disztribúciók frissítése – frissítsen Unstable-ra

Ha a Debian tesztelés nem elég számodra, mindig frissítheted Debian rendszeredet Debian Unstable-ra. Az instabil az a hely, ahol az aktív Debian fejlesztés történik. A csomagokat gyakran frissítik, és a dolgok a vérszegénységben vannak.

A Debian Unstable kiváló disztribúció, ha szereted a Debiant, de még a Debian Testing csomagjait is elavultnak találod. A frissítés erre a verzióra lehetővé teszi, hogy mindig a legújabb cuccokkal rendelkezzen a Debianon. Figyelem azonban, nem kezdőknek való!

  Archivált e-mailek keresése a Gmailben

A Debian Testingről Debian Unstablera való frissítéshez nyisson meg egy terminálablakot a Debian asztalon. A terminálablak megnyitásához nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket, vagy keresse meg a „Terminal” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután megnyílt a terminálablak, a sed paranccsal módosítsa a szoftverforrások listáját „tesztelésről” „instabilra”.

sudo sed -i 's/testing/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Alternatív megoldásként, ha a Debian Stable-ról közvetlenül a Debian Unstable-ra érkezel, akkor a következőket kell tenned. Először módosítsa a szoftverforrásokat a sed használatával.

sudo sed -i 's/stable/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Ha az /etc/apt/sources.list listában a „bustert” használja a „stable” helyett, akkor hajtsa végre:

sudo sed -i 's/buster/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Ezután, ha a „Stable”-ról közvetlenül az „Unstable”-ra szeretne lépni, nyissa meg a /etc/apt/sources.list fájlt nanoban az alábbi paranccsal, és törölje mindkét deb http://deb.debian.org/debian/ unstable -updates és deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable-updates. Mentse el a Nano-t a Ctrl + O billentyűkombinációval, és zárja be a Nano-t a Ctrl + X billentyűkombinációval, ha végzett a szerkesztéssel.

Miután az összes szoftvercsatorna „Unstable”-ra vált, frissítse a rendszert Debian Unstable-ra az alábbi parancsok használatával.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

A Debian disztribúciók frissítése – Debian Experimental

A Debian Testinggel és a Debian Unstable-lel ellentétben a Debian Experimental nem egy teljes disztribúció. A Debian Testing vagy a Debian Unstable rendszert nem lehet csak úgy átalakítani, hogy egy teljesen kísérleti kiadás legyen. Telepíthet azonban csomagokat a kísérleti tárhelyből.

  Hogyan használjunk egeret iPaddel vagy iPhone-nal

A Debian Experimental repóhoz való hozzáféréshez először nyisson meg egy terminál ablakot a Debian Linux Desktopon. Miután megnyílt a terminálablak, nyissa meg a Debian-forráslistát a Nano szövegszerkesztőben.

FIGYELMEZTETÉS: A Debian Experimental csomagok alfa előtti állapotban vannak. Hihetetlenül instabilok. Csak akkor használja a Debian Experimentalt, ha ismeri a Debiant, és tudja, hogyan javítsa ki!

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

A Nano szövegszerkesztőben adja hozzá a következő kódsort. Ez a kódsor lehetővé teszi a Debian Experimental szoftvertár elérését.

deb http://deb.debian.org/debian kísérleti fő

Miután hozzáadta a kódsort a forráslistához a Debianban, nyomja meg a Ctrl + O billentyűkombinációt a szerkesztések mentéséhez. Ezután a Ctrl + X gombbal lépjen ki a Nano szerkesztőből.

Miután bezárta a Nano szövegszerkesztőt, írja be a sudo apt update parancsot a terminálba. Ez a parancs frissíti a Debian szoftverforrásait, és hozzáadja az új „Kísérleti” csomagokat a csomagadatbázishoz.

sudo apt update

Ha minden naprakész, a következő paranccsal telepítheti a Debian Experimental csomagokat.

sudo apt -t experimental install packagename